IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Ale dziewczyny....gdy w tym 21 dniu cyklu w długim protokole zaczynacie brać te różne cuda to jesteście wtedy na antykoncepcji?
Pytam bo będę zmieniać klinikę. Trwa to około 2tygodni wiec w nowej klinice będę około 15 16dnia brania antyków....
Pisałam już z nową klinika i wiem ze nie będę czekała na ivf-przejście i ivf będzie płynne.
Tylko czy dobrze ze jestem na antykoncepcji. Teraz w jej przerwie, ale za kilka dni nowa paczka. -
nick nieaktualny
-
Anko ja myślę że dobrze jak będziesz na antykach bo nic Ci się nie przesunie a lekarze już będą wiedzieli kiedy włączyć inne leki
-
Ginger dzięki za wsparcie
Miałam robić betę w klinice ale 12dpt wypada w niedzielę.
Może zrobię sikańca w tym dniu a poprawie betą w poniedziałek..?
Sikańcem się stresuję, ale z dnia na dzień potrzeba testowania staje się większa.
Więc pierwszy w życiu test domowy- niedziela.
Pierwsza beta - poniedziałek.
Oby tylko @ nie pokrzyżowała mi planów... -
Różyczka wrote:Ginger dzięki za wsparcie
Miałam robić betę w klinice ale 12dpt wypada w niedzielę.
Może zrobię sikańca w tym dniu a poprawie betą w poniedziałek..?
Sikańcem się stresuję, ale z dnia na dzień potrzeba testowania staje się większa.
Więc pierwszy w życiu test domowy- niedziela.
Pierwsza beta - poniedziałek.
Oby tylko @ nie pokrzyżowała mi planów...
To obie robimy sikańce w niedziele.. tylko że u mnie będzie to dopiero 8dpt.. boję się jak cholera..
Poprzednim razem robiłam w 9dpt i wyszły dwie krechy..
Gdyby nie ta praca to bym się pewnie jeszcze wstrzymała..
U ciebie w 12 dpt już powinny wyjść 2 krechy:) i tak będzieRóżyczka lubi tę wiadomość
-
Moniaa wrote:Hej dziewczyny... ja co do pachnideł i transferu mam takie doświadczenie:
I przy punkcjach i przy obu transferach :
-miałam lekki makijaż (podkład, puder sypki, tusz do rzęs)
-nie wyobrażam sobie wyjścia z domu bez antyperspirantu
Jedyne z czego zrezygnowałam to w dniu punkcji i transferu mycia się płynem do hig.intymnej, uznałam że sama woda wystarczy. Nie smarowałam się po kąpieli żadnymi zapachowymi balsamami, a miejsca przesuszone posmarowałam maścią witaminową taką zwykłą z metalowej tubki. No i nie użyłam perfum, bo akurat miałam tylko swoje klasyki Alieny i są dosyć intensywne.
Przypominam, że oba transfery miałam udane.
Zawsze praktycznie mam pomalowane paznokcie. A przy ostatnim podejściu miałam hybrydy.
Pytałam się lekarki o znaczenie perfum, make upu i tym podobnych rzeczy. Powiedziała że nic takiego nie słyszała aby to miało albo pomóc albo zaszkodzić
Ja też miałam makijaż, bo nie lubię siebie w wersji 'saute'. Zrezygnowałam z pomalowanych paznokci i perfum, użyłam też bezzapachowego antyperspirantu. -
Ginger84 wrote:Dziewczyny jeszcze pytanie mam w związku z lutinusem.. z jego aplikacją.. czy to normalne że ze mnie wypływa lub wychodzą wręcz takie grudki tych tabletek (sorki za obrazowość
bo boje się że może coś źle robie i źle mi się ten progesteron będzie wchłaniał?
Ginger, u mnie identycznie, myślę wiec, że nie popełniamy błędu podczas aplikacji -
Anko:-) wrote:Ale dziewczyny....gdy w tym 21 dniu cyklu w długim protokole zaczynacie brać te różne cuda to jesteście wtedy na antykoncepcji?
Pytam bo będę zmieniać klinikę. Trwa to około 2tygodni wiec w nowej klinice będę około 15 16dnia brania antyków....
Pisałam już z nową klinika i wiem ze nie będę czekała na ivf-przejście i ivf będzie płynne.
Tylko czy dobrze ze jestem na antykoncepcji. Teraz w jej przerwie, ale za kilka dni nowa paczka.
Ja miałam antykoncepcje (standard 21 dni), a od 22 dc miałam gonapeptyl. Antykoncepcja nic nie szkodzi w tej kwestiiAnko:-) lubi tę wiadomość
-
Anna255 wrote:Anko, apropo kwasu foliowego w naszej mutacji MTHFR. Przeczytalam, ze zwykly kwas foliowy to nie do konca dobry dla nas w wiekszej dawce, ze raczej my musimy przyjmowac ten kwas foliowy zmetylowany... wiesz cos na ten temat?
Ja coś wiem, bo sama mam tą mutację i to jeszcze w wersji homozygotycznej. Moja pani ginekolog twierdzi, że nie ma znaczenia, czy kwas foliowy jest w wersji metylowanej, ważna jest dawka - 5mg. Nie jestem lekarzem, ale poczytałam trochę publikacji na ten temat (na polskich stronach ciężko coś znaleźć) i podobno właśnie forma kwasu foliowego jest najważniejsza. Lekarze twierdzą, że nadmiar tego pierwiastka usuwany jest z organizmu, inne publikacje mówią, że nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia i lepiej przyjmować mniejszą dawkę w formie metylowanej, bo tylko ta forma wchłania się prawidłowo przy tych mutacjach. Wydaje mi się, że w Polsce temat dopiero raczkuje i lekarze bazują na informacjach u nas dostępnych.
Ja nie biorę 5mg kwasu foliowego, a 0,8mg w formie metylowanej (zamówiłam w aptece internetowej chyba z USA) + 0,4mg, które jest w Femibionie i to wszystko.
Możesz zbadać sobie poziom homocysteiny, bo podwyższona wartość często świadczy o tym, że za mało przyjmuje się kwasu foliowego i pozostałych witamin z gruby B odpowiedzialnych za metylację homocysteiny.
W kwestii tej mutacji zaliczyłam również wizytę u genetyka. Pani Genetyk skłania się ku temu, żeby jednak przyjmować kwas foliowy w formie metylowanej.Anna255 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLenuś wrote:Ja coś wiem, bo sama mam tą mutację i to jeszcze w wersji homozygotycznej. Moja pani ginekolog twierdzi, że nie ma znaczenia, czy kwas foliowy jest w wersji metylowanej, ważna jest dawka - 5mg. Nie jestem lekarzem, ale poczytałam trochę publikacji na ten temat (na polskich stronach ciężko coś znaleźć) i podobno właśnie forma kwasu foliowego jest najważniejsza. Lekarze twierdzą, że nadmiar tego pierwiastka usuwany jest z organizmu, inne publikacje mówią, że nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia i lepiej przyjmować mniejszą dawkę w formie metylowanej, bo tylko ta forma wchłania się prawidłowo przy tych mutacjach. Wydaje mi się, że w Polsce temat dopiero raczkuje i lekarze bazują na informacjach u nas dostępnych.
Ja nie biorę 5mg kwasu foliowego, a 0,8mg w formie metylowanej (zamówiłam w aptece internetowej chyba z USA) + 0,4mg, które jest w Femibionie i to wszystko.
Możesz zbadać sobie poziom homocysteiny, bo podwyższona wartość często świadczy o tym, że za mało przyjmuje się kwasu foliowego i pozostałych witamin z gruby B odpowiedzialnych za metylację homocysteiny.
W kwestii tej mutacji zaliczyłam również wizytę u genetyka. Pani Genetyk skłania się ku temu, żeby jednak przyjmować kwas foliowy w formie metylowanej.
Lenuś - kochana jestes, bo ja sie juz tutaj zamotalam po tym co wyczytalam dzis w necie... rozjasnilas mi troche w glowie... to ja chyba tez zamowie sobie ta wersje metylowana... wydaje mi sie, ze przy kolejnej wizycie dr zleci mi badanie tej homocysteiny, bo jak dotad jedynie mutacje, kariotypy i profil hormonalny... ps no wlasnie wyczytalam, ze w tym Femibionie jest aktywny kwas...jeszcze raz dziekuje za odp
edit: tez mam wersje HOMOZYGOTYCZNA jak TyWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 20:24
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
duza wrote:Myślę, że tak - wczoraj pobrali pęcherzyki, to na pewno już je "odpakowali" i będą wiedzieli ile komórek w nich było i ile było dojrzałych. Podejrzewam też, że wczoraj już je zapłodnili. Więc jak tylko wyjdziesz z gabinetu to opowiadaj co Ci powiedzieli
10 komórek pobrali, ale tylko 6 jest na rządówkę
dziewczyny po punkcji mega boli mnie podbrzusze, nie mogę ani kichnąć ani kasznąć, ani się zaśmiać... to normalne?Gameta Rzgów
III procedury ivf. (4 mrozaczki)
4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897
08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
Leoś 1580g i Laura 1420g. -
takasobieja wrote:Kochana dziś miałam punkcję
10 komórek pobrali, ale tylko 6 jest na rządówkę
dziewczyny po punkcji mega boli mnie podbrzusze, nie mogę ani kichnąć ani kasznąć, ani się zaśmiać... to normalne?a nie zmienili zdania co do transferu ? będzie w tym cyklu czy mrożą ?
-
Ginger84 wrote:To obie robimy sikańce w niedziele.. tylko że u mnie będzie to dopiero 8dpt.. boję się jak cholera..
Poprzednim razem robiłam w 9dpt i wyszły dwie krechy..
Gdyby nie ta praca to bym się pewnie jeszcze wstrzymała..
U ciebie w 12 dpt już powinny wyjść 2 krechy:) i tak będzie
W takim razie będę mocno za Ciebie trzymać kciuki w niedzielę!
I do zobaczenia po fioletowej stronie
P.s. Możesz mi jakiś dobry test polecić?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 20:10