Forum Starając się z pomocą medyczną Kobietki z PCO
Odpowiedz

Kobietki z PCO

Oceń ten wątek:
  • Ev Autorytet
    Postów: 1199 554

    Wysłany: 12 września 2015, 16:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 165 i waze 60 kg , nie jestem gruba, ale mam troszke cialka w tych miejscach co trzeba ;D ... jednak troszkę muszę zrzucić przy tym cholernym PCO ;/ dieta ?? no opoprostu odstawiam slodycze i tluste rzeczy , posilki 3 razy dziennie maks 4 no i cwiczenia , tyle ...moze bd efekty ^^ .

    krysiak lubi tę wiadomość

    8599yx8d9t871y8x.png
    eoc93ew1yklyxdn4.png
  • marysia7812 Autorytet
    Postów: 322 205

    Wysłany: 12 września 2015, 16:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selja wrote:
    Troszkę za duże masz tsh. Ja miałam 2,6 i musiałam brać leki.

    Mam nadzieję że odpoczywacie wszystkie weekendowo i macie lepsze humory niż pogoda za oknem ;)
    Ja 2,6 tsh miałam w kwietniu i lekarz u którego byłam nic nie mówił ze duże, a w tamtym roku było ponad 3,5 tsh. A teraz to już niedoczynność się zaczyna. a endokrynologia jeszcze nie mam, bo do szpitala mam być czysta bez leków min miesiac, wiec co mam leki dostać na miesiąc i miesiąc na czysto... Trochę bezsensu... Ale w przyszłym i tak pójdę się zapisać do kolejki...

    PCOs, Niedoczynność tarczycy, Insulinooporność, hiperinsulinemie.
    Córka 2013- kauteryzacja jajników...
    Syn 2018- inseminacja...
    2020 - 3 ciąża wpadka 😂
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 12 września 2015, 17:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia, TSH zdecydowanie za duże dla staraczki, chociaż słyszałam, że niektóre kobiety zachodzą przy wysokiem TSH, ale pod opieką lekarzy. Samo TSH niewiele mówi. Jakie masz przy tym TSH FT3 i FT4? robiłaś jakieś inne badania? Anty TPO, prolaktynę, LH, FSH, progesteron, insulinę? czy czekasz aż Cię przebadają w szpitalu?

    Ja znowuż jestem odkąd pamiętam chuda jak patyk i chciałabym przytyć tu i ówdzie. Mój zestaw objawów jest niecharakterystyczny, a wyniki badań graniczne, stąd nie mogę się o skierowania doprosić (nie wszyscy lekarze uznają, że dla staraczek normy są inne). :P

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • marysia7812 Autorytet
    Postów: 322 205

    Wysłany: 12 września 2015, 17:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wyniki:
    Glukoza 94 (70-99)
    Tsh 4,290 (0,270-4,00)
    Ft4 0,98 (0,93-1,70)
    FSH 8,09 (-)
    Lh 27,02 (-)
    Prolaktyna 273,90 (102,00-496)
    Anty-tpo 27,70 (0,00-34)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2015, 17:26

    PCOs, Niedoczynność tarczycy, Insulinooporność, hiperinsulinemie.
    Córka 2013- kauteryzacja jajników...
    Syn 2018- inseminacja...
    2020 - 3 ciąża wpadka 😂
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 12 września 2015, 17:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Marysia,

    Ja jestem na początku badań, ale z tego, co wiem, TSH u Ciebie jest za wysokie (to już wiemy), a wysycenie FT4 za małe (w dolnej granicy normy, to ponoć za mało dla Ciebie, a co dopiero dla Ciebie i dziecka). Wysycenie FT3 i FT4 powinno być ok 50 %, w necie są kalkulatory, dzięki którym można to obliczyć http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator )
    Szkoda, że nie masz norm dla LH i FSH. Ich stosunek też powinien być mniej więcej 1:1. Reszta chyba ok.
    Glukoza ponoć nic nie mówi o ewentualnej insuliooporności czy hiperinsulinemii. Trzeba zbadać krzywą cukrową i insulinową, i porównać.
    Po owulacji warto też zbadać progesteron, bo on odpowiada m.in. za zagnieżdżenie zarodka. Ale u Ciebie prolka jest w normie, więc prawdopodobnie progesteron też będzie.

    Zdrowia życzę :)

    Selja lubi tę wiadomość

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • Selja Autorytet
    Postów: 542 495

    Wysłany: 12 września 2015, 18:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper, nic dodać nic ująć.:)

    Vesper lubi tę wiadomość

    p19u3e3kwjkqlfv6.png
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 12 września 2015, 18:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wolałabym nie musieć tego wiedzieć, ale cóż :P
    Owocnych starań, Selja <3

    Selja lubi tę wiadomość

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • Selja Autorytet
    Postów: 542 495

    Wysłany: 12 września 2015, 18:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję wzajemnie hih, dobrze że te starania są przyjemne ;)

    Vesper, marysia7812, moniaaa_1988 lubią tę wiadomość

    p19u3e3kwjkqlfv6.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 września 2015, 20:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selja wrote:
    Dziękuję wzajemnie hih, dobrze że te starania są przyjemne ;)
    O tak to ze sa przyjemne to ich zdecydowana zaleta... choc tyle pozytywow mozna sie doszukac kiedy kolejny cykl okazuje sie nie udany...

    Selja lubi tę wiadomość

  • Selja Autorytet
    Postów: 542 495

    Wysłany: 12 września 2015, 20:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    roxa wrote:
    choc tyle pozytywow mozna sie doszukac kiedy kolejny cykl okazuje sie nie udany...
    Masz rację zawsze to mówię mojemu mężowi ;)

    p19u3e3kwjkqlfv6.png
  • marysia7812 Autorytet
    Postów: 322 205

    Wysłany: 12 września 2015, 21:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper wrote:
    Hej Marysia,

    Ja jestem na początku badań, ale z tego, co wiem, TSH u Ciebie jest za wysokie (to już wiemy), a wysycenie FT4 za małe (w dolnej granicy normy, to ponoć za mało dla Ciebie, a co dopiero dla Ciebie i dziecka). Wysycenie FT3 i FT4 powinno być ok 50 %, w necie są kalkulatory, dzięki którym można to obliczyć http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator )
    Szkoda, że nie masz norm dla LH i FSH. Ich stosunek też powinien być mniej więcej 1:1. Reszta chyba ok.
    Glukoza ponoć nic nie mówi o ewentualnej insuliooporności czy hiperinsulinemii. Trzeba zbadać krzywą cukrową i insulinową, i porównać.
    Po owulacji warto też zbadać progesteron, bo on odpowiada m.in. za zagnieżdżenie zarodka. Ale u Ciebie prolka jest w normie, więc prawdopodobnie progesteron też będzie.

    Zdrowia życzę :)
    A o co chodzi z tym kalkulatorem moje tylko obliczyć tf4 bo tylko to miałam robione i wyszło ponad 6%co to oznacza?
    A lh fsh są bez zakresu..ale robiłam w kwietniu i juz są z zakresem oto one.
    Lh 55,72 (0,0-14,7)w 15 dniu cyklu
    FSH 9,07 (3,85-8,78)w 3 dniu cyklu.
    A te ostatnio robiłam wszystkie w 30 dniu cyklu, który dalej trwa... Jutro 40 tak wyglądają moje cykle bez luteiny w dniu 36 dnia cyklu moja śluzówki macicy miała całe 0,75 mm :(

    PCOs, Niedoczynność tarczycy, Insulinooporność, hiperinsulinemie.
    Córka 2013- kauteryzacja jajników...
    Syn 2018- inseminacja...
    2020 - 3 ciąża wpadka 😂
  • marysia7812 Autorytet
    Postów: 322 205

    Wysłany: 12 września 2015, 21:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do wagi to jestem największą.... Wstyd, ale przedysnam się, przy 170 ważę 89 tak to nie pomyłka, fakt nie widać po mnie ze tyle ważę bo mam mega wielki biust i proporcjonalna figurę, ale ja od lutego do czerwca włącznie ćwiczyłam 5 razy w tyg a i tak przez wakacje przytulilam 3 kg... W pierwsza ciążę zaszłam jak ważyłam 83, a do porodu szłam 93. Niestety jestem uzależniona od słodyczy, ale od pon wszystko się zmieni... Postanowione ;)

    moniaaa_1988 lubi tę wiadomość

    PCOs, Niedoczynność tarczycy, Insulinooporność, hiperinsulinemie.
    Córka 2013- kauteryzacja jajników...
    Syn 2018- inseminacja...
    2020 - 3 ciąża wpadka 😂
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 12 września 2015, 22:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Marysia :)

    Napiszę tyle, co wiem. Wg mnie 6% Ft4 to bardzo mało, potwierdza, że z tarczycą jest problem... Optymalnie jest mieć ok 50%.
    Trudno mi wypowiedzieć się o LH i FSH, bo, o ile wiem powinno się je badać między 1-3 dniem cyklu, a piszesz, że badałaś je osobno i w różnych dniach cyklu. Czemu tak akurat? Nie wiem, czy da się je porównać, za słabo w tym siedzę. Możesz jeszcze popytać bardziej zaawansowane dziewczyny w innych częściach wątku.

    Poziom hormonów LH i FSH zmienia się w zależności od fazy cyklu.

    Przeczytałam, że:
    Prawidłowo LH:FSH powinien wynosić ok. 1. Przy niewydolności przysadki jest ok. 0,6, a przy PCOS – ok. 1,5.
    Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową. (Ale nie wiem, w jakich jednostkach jest wyrażony Twój wynik, więc nie brałabym tego za bardzo pod uwagę, bo możliwe, że jest ok).

    No i fakt, wielkość śluzówki nie za duża. Trzeba ją wspomóc.

    Przebadają Cię w szpitalu na wszystkie strony, wdrożą leczenie i wszystko się unormuje :)

    A waga może być duża właśnie na skutek problemów z hormonami. Hormonom sprzyja dobre zdrowe jedzenie ;)

    edit:
    ta obniżona rezerwa nie wyklucza zajścia w ciążę, dzięki wsparciu hormonalnemu!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2015, 22:25

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • Karolina1111 Autorytet
    Postów: 460 554

    Wysłany: 12 września 2015, 23:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    marysia7812 wrote:
    Ciekawi mnie czy w poradni mogą odmówić mi przyjęcia na oddział? ja mam wizytę na 26 listopada a skierowanie dostałam 9 września to trochę krócej będzie ale i tak dla mnie to stracony czas oczekiwania.. i tak myślę żeby wziąść Sie za siebie. w tamtym roku byłam na diecie warzywna owocowej przez miesiąc czasu i schudłam 10 kg, miesiączki wróciły mu na 6 miesięcy, niestety później przytyłam. Ale boję się że odmówia mi przyjęcia na odział, zależy mi na diagnostyce... Bo jak by polepszyly mi się wyniki to mogą odmówić przyjęcia? Badają jakoś w tej przychodni czy dopiero na oddziale? bo jeśli się polepsza.to fajnie, ale chcę być pewna czy wszystko jest dobrze a ci jest zle. Pokręcone to, ale mam nadzieje ze rozumiesz ;)
    To zależy od lekarza. Ja trafiłam na takiego co stwierdził, że nie ma sensu robić badań po kolei bo stracimy mnóstwo czasu i lepiej położyć się na kilka dni do szpitala. Ale moja kuzynka w tej samej poradni trafiła na innego i niestety co chwilę kazał jej robić jakieś badania i na oddział nie skierował.

    Moje dwa szczęścia ❤❤ urodzone 27.07.2016
  • marysia7812 Autorytet
    Postów: 322 205

    Wysłany: 13 września 2015, 07:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina1111 wrote:
    To zależy od lekarza. Ja trafiłam na takiego co stwierdził, że nie ma sensu robić badań po kolei bo stracimy mnóstwo czasu i lepiej położyć się na kilka dni do szpitala. Ale moja kuzynka w tej samej poradni trafiła na innego i niestety co chwilę kazał jej robić jakieś badania i na oddział nie skierował.
    No u ja się tego obawiam, że będzie chciał się bawić w jakieś badania. Może inaczej spójny ze ja mieszkań od poznania jakieś 150 km wiec nie bardzo żebym jeździła na badania.

    PCOs, Niedoczynność tarczycy, Insulinooporność, hiperinsulinemie.
    Córka 2013- kauteryzacja jajników...
    Syn 2018- inseminacja...
    2020 - 3 ciąża wpadka 😂
  • marysia7812 Autorytet
    Postów: 322 205

    Wysłany: 13 września 2015, 07:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper wrote:
    Hej, Marysia :)

    Napiszę tyle, co wiem. Wg mnie 6% Ft4 to bardzo mało, potwierdza, że z tarczycą jest problem... Optymalnie jest mieć ok 50%.
    Trudno mi wypowiedzieć się o LH i FSH, bo, o ile wiem powinno się je badać między 1-3 dniem cyklu, a piszesz, że badałaś je osobno i w różnych dniach cyklu. Czemu tak akurat? Nie wiem, czy da się je porównać, za słabo w tym siedzę. Możesz jeszcze popytać bardziej zaawansowane dziewczyny w innych częściach wątku.

    Poziom hormonów LH i FSH zmienia się w zależności od fazy cyklu.

    Przeczytałam, że:
    Prawidłowo LH:FSH powinien wynosić ok. 1. Przy niewydolności przysadki jest ok. 0,6, a przy PCOS – ok. 1,5.
    Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową. (Ale nie wiem, w jakich jednostkach jest wyrażony Twój wynik, więc nie brałabym tego za bardzo pod uwagę, bo możliwe, że jest ok).

    No i fakt, wielkość śluzówki nie za duża. Trzeba ją wspomóc.

    Przebadają Cię w szpitalu na wszystkie strony, wdrożą leczenie i wszystko się unormuje :)

    A waga może być duża właśnie na skutek problemów z hormonami. Hormonom sprzyja dobre zdrowe jedzenie ;)

    edit:
    ta obniżona rezerwa nie wyklucza zajścia w ciążę, dzięki wsparciu hormonalnemu!
    badała w innych dniach bo mi tak doktor kazał... A że ja nie wiedziałam wtedy to się go posluchalam.

    PCOs, Niedoczynność tarczycy, Insulinooporność, hiperinsulinemie.
    Córka 2013- kauteryzacja jajników...
    Syn 2018- inseminacja...
    2020 - 3 ciąża wpadka 😂
  • marysia7812 Autorytet
    Postów: 322 205

    Wysłany: 13 września 2015, 07:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnie fsh: 8,09 MIU/ml (1,7-7,7)
    Lh 27,02 mIU/ml (0,56-14,00)
    Ale ślepota ze mnie, były zakresy źle patrzyłam ;)

    Vesper lubi tę wiadomość

    PCOs, Niedoczynność tarczycy, Insulinooporność, hiperinsulinemie.
    Córka 2013- kauteryzacja jajników...
    Syn 2018- inseminacja...
    2020 - 3 ciąża wpadka 😂
  • marysia7812 Autorytet
    Postów: 322 205

    Wysłany: 13 września 2015, 07:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper wrote:
    Hej, Marysia :)

    Napiszę tyle, co wiem. Wg mnie 6% Ft4 to bardzo mało, potwierdza, że z tarczycą jest problem... Optymalnie jest mieć ok 50%.
    Trudno mi wypowiedzieć się o LH i FSH, bo, o ile wiem powinno się je badać między 1-3 dniem cyklu, a piszesz, że badałaś je osobno i w różnych dniach cyklu. Czemu tak akurat? Nie wiem, czy da się je porównać, za słabo w tym siedzę. Możesz jeszcze popytać bardziej zaawansowane dziewczyny w innych częściach wątku.

    Poziom hormonów LH i FSH zmienia się w zależności od fazy cyklu.

    Przeczytałam, że:
    Prawidłowo LH:FSH powinien wynosić ok. 1. Przy niewydolności przysadki jest ok. 0,6, a przy PCOS – ok. 1,5.
    Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową. (Ale nie wiem, w jakich jednostkach jest wyrażony Twój wynik, więc nie brałabym tego za bardzo pod uwagę, bo możliwe, że jest ok).

    No i fakt, wielkość śluzówki nie za duża. Trzeba ją wspomóc.
    To dobrze ze moje fsh.jest tylko 8 ;) to z jajeczkiem może być dobrze ;)
    Tak slozowka jest kiepska, ja się go pytam dlaczego, a on ze to przez te lh i fsh.

    PCOs, Niedoczynność tarczycy, Insulinooporność, hiperinsulinemie.
    Córka 2013- kauteryzacja jajników...
    Syn 2018- inseminacja...
    2020 - 3 ciąża wpadka 😂
  • Selja Autorytet
    Postów: 542 495

    Wysłany: 13 września 2015, 10:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w dniu owulacji miałam śluzówkę 11 mm i pani doktor stwierdziła że piękna owulacyjna. Na śluzówkę poleca się kieliszek wytrawnego wina czerwonego ;)

    Rezerwę jajnikową sprawdzano mi za pomocą AMH
    ``Hormon Anty-Mulerowski (AMH) jest produkowany przez komórki ziarniste w pęcherzykach antralnych. Niskie stężenia AMH świadczą o obniżonej rezerwie jajnikowej natomiast wysokie mogą być czynnikiem predykcyjnym dla wystąpienia zespołu hyperstymulacjnego. Według licznych doniesień naukowych oraz naszej praktyki AMH jest zdecydowanie lepszym markerem określającym rezerwę jajnikową w stosunku do FSH i estradiolu. Dodatkowo naturalne zmiany stężenia AMH podczas cyklu są niewielkie. W związku z tym przewaga AMH polega nie tylko na dokładności ale również na możliwości oznaczania stężenia tego hormonu w dowolnym dniu cyklu.,,

    Vesper lubi tę wiadomość

    p19u3e3kwjkqlfv6.png
  • Karolina1111 Autorytet
    Postów: 460 554

    Wysłany: 13 września 2015, 11:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    marysia7812 wrote:
    No u ja się tego obawiam, że będzie chciał się bawić w jakieś badania. Może inaczej spójny ze ja mieszkań od poznania jakieś 150 km wiec nie bardzo żebym jeździła na badania.
    To argument masz mocny ;-) zobaczysz jak wizyta się potoczy ale ja bym mu szczerze powiedziała, że masz daleko i nie wyobrażasz sobie przyjeżdżać co chwilę na wizyty. Myślę że będzie dobrze :-)

    Moje dwa szczęścia ❤❤ urodzone 27.07.2016
‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego