X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Kto stara sie o pierwsze dziecko i jeszcze nie ma?
Odpowiedz

Kto stara sie o pierwsze dziecko i jeszcze nie ma?

Oceń ten wątek:
  • Krakowska Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejtusia wrote:
    Mam 26 lat, jestem po jednym poronieniu, rozumiem, że raczej mała szansa na to aby lekarka się zgodziła na podanie 2 ? :(

Taki artykuł znalazłam:

https://www.klinikainvicta.pl/nieplodnosc-faq/liczba-zarodkow-podawanych-do-macicy/

Chyba wynika, że wszystko do ustalenia z embriologiem lub lekarzem.
    U mnie zawsze embriolog pytał ile rozmrażamy i ode mnie zależała decyzja.
    Podobno lekarze nie rekomendują transferu dwóch także jeśli kobieta jest drobna i niska, czego na logikę nie rozumiem bo drobna i niska może być zdrowsza niż taka o 180 cm i wadze 100 kg albo czegoś nie wiem.

I tu drugi:

https://parens.pl/jestem-w-trakcie-leczenia/transfer-zarodkow/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2021, 17:52

Immunologia. Drastycznie wysokie TNF.
    I-VII transferów - niskie bety lub bety zerowe.
    VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka.
  • Ovarinka Przyjaciółka

Wysłany: 23 października 2021, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, chętnie do Was dołączę.
    Jesteśmy na początku starań o pierwsze dziecko.
    Problem po stronie męża, nie ma innej szansy jak in vitro.
    Powiedzcie mi proszę na czym polega stymulacja jajników, czy lekarze zawsze ją stosują?
    Jakie są orientacyjne koszty leków?

Żona lubi tę wiadomość

• Trini87 Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ovarinka wrote:
    Powiedzcie mi proszę na czym polega stymulacja jajników, czy lekarze zawsze ją stosują?
    Podają Ci leki by wyhodować jak największą liczbę pęcherzyków do pobrania. Mąż oddaje nasienie a potem czary dzieją się w laboratorium.
    Na początku wydaliśmy ok 800zl na leki do stymulacji (ampułkostrzykawki). Myślałam, że tak jak lekarz powiedział zamkniemy się w 2,5tys. Ale to tylko część kosztów. Potem na jakieś leki znów 500zl. Dochodzą koszty badań do procedury (chyba 1600 zapłaciłam wtedy za moje i faceta, moje najwięcej kosztowały), wizyty u lekarza (wiec wiadomo zależy od ilości, koszt transferu i rozmrażania (ok.1600). Niektóre miasta maja dofinansowanie do 6tys. EDIT. Zapomniałam dopisać, że to koszty z dofinansowaniem....

Posumowując - masakra. W sumie ciekawe jak u innych te koszta ;)

U mnie też jest problem męski. Plus miałam przegrodę zoperowaną.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2021, 19:03

• Żona Ekspertka

Wysłany: 23 października 2021, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ovarinka wrote:

U mnie koszt in vitro wyniesie ok 17 000zl. Razem z lekami, wizytami, badaniami. Niestety nie mamy dofinansowania :(

2018r. - Początek starań ❤️
  • Ovarinka Przyjaciółka

Wysłany: 23 października 2021, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas praktycznie brak plemników, jakieś śladowe ilości więc pewnie mąż będzie musiał zbadać kariotyp.
    Badania krwi zrobimy raczej z pakietów medycznych.
    Badałyście kariotyp u siebie?
    Wiem że konieczne będzie badanie drożności Ale tutaj mam skierowanie na NFZ.
    Ciekawią mnie koszty leków do stymulacji.

Myślimy jeszcze o biopsji w celu pozyskania plemników, czy macie jakieś doświadczenia?

• Pat87 Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ovarinka wrote:

My niby mamy juz drugi raz dofinansowanie z miasta, gdzie dają do 5000 zł refundacji, ale licząc badania, wizyty i leki to z drugie tyle już wydaliśmy w nowej klinice, a końca nie widać. W poprzedniej klinice wydaliśmy łącznie ponad 10 tysięcy. Już kosztów inseminacji nawet nie liczę.
    Ale czego się nie robi by zostać rodzicami.

🧔‍♂️82r. 👩‍🦰87r.
    Starania od 2016r.
    2018-2019 7 IUI 💔
    Laparoskopia - lewy jajowód niedrożny.
    In vitro🍀
    Gyncentrum
    I IVF 2020-2021 2 Transfery 💔.
    Histeroskopia ok.
    Genotyp hamujący KIR, NK 15%.
    Cross-match 50%➡️25%➡️6%, Allo-MLR 29%➡️0%
    Klinika Bocian
    II IVF 2021-2022 2 Transfery 💔
    III IVF 2022 Transfer 5 - cb 😭💔
    2023 Transfer 6 💔
    IV IVF 06.2023 - Transfer 7 + ivig 💔
    Brak ❄️, decyzja o AZ
    2024 Angelius drGM❤️🍀
    18.04.2024 - Transfer 8 - AZ(1) 💔
    28dpt(6tc)- puste jajo💔💔
    23.09.2024 - Transfer 9 - AZ(2) 💔
    25.11.2024 - laparoskopia & laparotomia - usunięcie mięśniaka
    02/03.2025 - histetroskopia- usunięcie zrostów?

Nie poddajemy się, walczymy🍀
    "W momentach trudnych miej zawsze nadzieję dni pogodnych."
  • Magdalena.. Ekspertka

Wysłany: 23 października 2021, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camarilla wrote:
    Bo jest jeszcze czas albo że nie ma czasu bo praca (delegacje), bo pieniądze, bo przecież na pewno się uda naturalnie (ta, na pewno).
    Nie wiem czego on się boi, próbowałam już setki razy prośbą, groźba - nie działa. Utrzymuje że dzieci chce mieć chętnie rozmawia chociażby o adopcji ale z naszym stażem małżeńskim możemy zapomnieć o kwalifikacji przynajmniej przez najbliższe 3 lata.
    Poza tym chciałabym mieć z nim biologiczne dziecko i wiem że byłaby na to szansa gdyby poszedł do lekarza.
    Jego dolegliwość ciężko się leczy, ale jest tese, mtese - wystarczy chcieć .
    Cóż. Zastanawiam się czy w ogole będzie mi dane być matką.
    U mężczyzn często honor nie pozwala na pogodzenie się ze coś w tych sprawach jest nie ttak. Po drugie może się boi tych procedur na pozyskanie plemników.. Oni tak mają boją się ze starca hmm.. Męskość?

• Magdalena.. Ekspertka

Wysłany: 23 października 2021, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camarilla wrote:
    Co pomogło żeby poszedł na diagnostykę?
    Jak ja się przebadalam i było wszystko ok, ogólnie II chyba do tego dojrzał, a już całkowitym przełomem było jak jego bratu urodziło się dziecko.. A na zasadzie takiej że my mieliśmy warunki, odpowiedzialni a jego brat nieodpowiedzialny, żadnych warunków i chyba go to trochw przełamało. I instynkt ojcowski chyba mocno poczuł 😉

• Magdalena.. Ekspertka

Wysłany: 23 października 2021, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efcia84 wrote:
    Lepiej wiedziec wczesniej, a nawet jak cos bedzie nie tak to nie jest koniec swiata, medycyna jest juz na takim etapie, ze zawsze sie znajdzie jakies rozwiązania..
    No właśnie niektórzy faceci mają taki swój honor, nie wiem jak to dokładnie nazwać, ale mój mąż taki ma

• Kejtusia Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowska wrote:
    Taki artykuł znalazłam:

https://www.klinikainvicta.pl/nieplodnosc-faq/liczba-zarodkow-podawanych-do-macicy/

Chyba wynika, że wszystko do ustalenia z embriologiem lub lekarzem.
    U mnie zawsze embriolog pytał ile rozmrażamy i ode mnie zależała decyzja.
    Podobno lekarze nie rekomendują transferu dwóch także jeśli kobieta jest drobna i niska, czego na logikę nie rozumiem bo drobna i niska może być zdrowsza niż taka o 180 cm i wadze 100 kg albo czegoś nie wiem.

I tu drugi:

https://parens.pl/jestem-w-trakcie-leczenia/transfer-zarodkow/
    Dzięki, przeczytam później w wolnej chwili.
    W sumie.. to przy pierwszym transferze moja lekarka się pytała ile transferujemy, gdyby nie chciała transferować z jakiś powodów 2 zarodków to by nawet nie zapytała o liczbę transferowanych przy pierwszym razie

2016 - początek starań
    2019 - czynnik męski ❌
    2021 - IVF ICSI = 7❄
    I transfer 4aa - 8tc. krwiak..💔

2022:
    12.04 - II transfer 4aa + encorton + neoparin
    22dpt - jest serdunio❤️ i krwiak...
    Połówkowe: 425 gram miłości 💕
    💙It's a boy 💙🧸
    Echo serca: zdrowe serduszko🙏🏼

💖38+5 K. 19.12.2022 | 3770 gram | 54cm💖

Mutacja mthfr, niedoczynność tarczycy, zsp. antyfosfolipidowy wykluczony, Ana3 dodatnie, histeroskopia diagn. - wszystko ok.
    - Syr 1,23 -
  • Estrella Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejtusia wrote:
    Dzięki, przeczytam później w wolnej chwili.
    W sumie.. to przy pierwszym transferze moja lekarka się pytała ile transferujemy, gdyby nie chciała transferować z jakiś powodów 2 zarodków to by nawet nie zapytała o liczbę transferowanych przy pierwszym razie

Myślę że najlepiej zapytać w klinice. Widać że lekarze różnie podchodzą do procedur w zależności od kliniki.

AMH - 02.21 - 0.72, 10.21 - 0.49; 03.24 - 0.62
    nasienie - ok
    Ona: 36 lat, On: 36 lat
    12.05.2021 start 1 IVF ICSI
    08.08.2021 poronienie 9tc (puste jajo) 💔😥

23.10.2021(NATURALS) - 30,79 mIU/ml
    25.10.2021 - 90,38 mIU/ml, prog 23,7 ng/ml 🙏✊
    25.06.2022 - 2650 g i 50 cm (38+3) witaj Gwiazdeczko 😍😍

23.03.2024(NATURALS) - 28,4 mIU/ml
    25.03.2024- 80,8 mIU/ml, prog 20,2 ng/ml 🙏✊
    21.11.2024 - 3500 g i 53 cm (38+2) witaj Księciunio 😍😍
  • paulity Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej , mam 27 lat jestem po pierwszej nieudanej procedurze. Nigdy nie byłam w ciąży , lecze się od 3lat . Teraz postanowiłam się wybrać do immunologa . Zastanawiam się czy nie iść na konsultacje do innego lekarza od niepłodności

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2021, 21:58

• efcia84 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2021, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:
    Hej , mam 27 lat jestem po pierwszej nieudanej procedurze. Nigdy nie byłam w ciąży , lecze się od 3lat . Teraz postanowiłam się wybrać do immunologa . Zastanawiam się czy nie iść na konsultacje do innego lekarza od niepłodności
    Zawsze warto spróbować żeby mieć porównania i wyciągnąć swoje wnioski. Ja do wielu rzeczy niestety musiałem dochodzić sama....

• paulity Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efcia84 wrote:
    Zawsze warto spróbować żeby mieć porównania i wyciągnąć swoje wnioski. Ja do wielu rzeczy niestety musiałem dochodzić sama....

Widzę że lubisz wątek angelius provita , leczyłaś się tam ? :) bo ja tam podchodzilam do in vitro .
    U mnie jest diagnoza wodniaki jajowodow i mam je wyciete ale teraz znów jest pytanie dlaczego się nie udało po in vitro .

• efcia84 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2021, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:
    Widzę że lubisz wątek angelius provita , leczyłaś się tam ? :) bo ja tam podchodzilam do in vitro .
    U mnie jest diagnoza wodniaki jajowodow i mam je wyciete ale teraz znów jest pytanie dlaczego się nie udało po in vitro .
    Ja lecze się w Gyncentrum, miałam epizod w Bocianie Białystok i katowice, oraz konsultacje w novum warszawa.

Krakowska lubi tę wiadomość

• Żona Ekspertka

Wysłany: 23 października 2021, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efcia84 wrote:
    Ja lecze się w Gyncentrum, miałam epizod w Bocianie Białystok i katowice, oraz konsultacje w novum warszawa.

A jak oceniasz Novum? Do jakiego lekarza należałaś?

2018r. - Początek starań ❤️
  • Trini87 Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żona wrote:
    A jak oceniasz Novum? Do jakiego lekarza należałaś?
    Tez jestem zainteresowana i zastanawiam się czy nie zmienić swojej.

• AsiaB Debiutantka

Wysłany: 23 października 2021, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć , my też z mężem nie mamy jeszcze dzieci 😔 staramy się od około 3 lat... W tym cyklu przystępujemy do invitro - klinika bocian w Warszawie, czas pokaże 🤔

• efcia84 Ekspertka

Wysłany: 24 października 2021, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trini87 wrote:
    Tez jestem zainteresowana i zastanawiam się czy nie zmienić swojej.
    Ja byłem u Lewandowskiego, ale pomimo swojego wieloletniego doświadczenia nie zrobił na nas dobrego wrażenie i wybraliśmy Mrugacza w Bialymstoku

Żona lubi tę wiadomość

• Estrella Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trini87 wrote:
    Podają Ci leki by wyhodować jak największą liczbę pęcherzyków do pobrania. Mąż oddaje nasienie a potem czary dzieją się w laboratorium.
    Na początku wydaliśmy ok 800zl na leki do stymulacji (ampułkostrzykawki). Myślałam, że tak jak lekarz powiedział zamkniemy się w 2,5tys. Ale to tylko część kosztów. Potem na jakieś leki znów 500zl. Dochodzą koszty badań do procedury (chyba 1600 zapłaciłam wtedy za moje i faceta, moje najwięcej kosztowały), wizyty u lekarza (wiec wiadomo zależy od ilości, koszt transferu i rozmrażania (ok.1600). Niektóre miasta maja dofinansowanie do 6tys. EDIT. Zapomniałam dopisać, że to koszty z dofinansowaniem....

Posumowując - masakra. W sumie ciekawe jak u innych te koszta ;)

U mnie też jest problem męski. Plus miałam przegrodę zoperowaną.

U mnie nie było dofinansowania ale załapałam się na refundację leków. Na same leki poszło 1.5 tysia a bez refundacji byłoby 6. Sumarycznie z wszystkimi badaniami ok. 15 tysięcy. Leczenie w klinice w Krakowie.

AMH - 02.21 - 0.72, 10.21 - 0.49; 03.24 - 0.62
    nasienie - ok
    Ona: 36 lat, On: 36 lat
    12.05.2021 start 1 IVF ICSI
    08.08.2021 poronienie 9tc (puste jajo) 💔😥

23.10.2021(NATURALS) - 30,79 mIU/ml
    25.10.2021 - 90,38 mIU/ml, prog 23,7 ng/ml 🙏✊
    25.06.2022 - 2650 g i 50 cm (38+3) witaj Gwiazdeczko 😍😍

23.03.2024(NATURALS) - 28,4 mIU/ml
    25.03.2024- 80,8 mIU/ml, prog 20,2 ng/ml 🙏✊
    21.11.2024 - 3500 g i 53 cm (38+2) witaj Księciunio 😍😍
‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ