LAPAROSKOPIA
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
ailatan wrote:e tam ovufriend to tylko maszyna.. obserwuj swoje ciało.. tylko to daje gwarancje sprawdzenia co sie w srodku dzieje.. doprawdy poszlabym gdzies na monitoring w poniedzialek.. pamietaj ze po laparoskopii wszytsko jest mozlwie i to troche przewraca do gory nogamiEdyta
-
nick nieaktualnyplimka_bum wrote:spróbuję dostać się gdzieś na monitoring w poniedziałek . Ja dodatkowo zaobserwowałam że po clo dostaję infekcji zarówno ja jak i mój M. Dopiero teraz to zauważyłam bo odkąd nie brałam clo tj 6 miesięcy wcześniej nie miałam żadnych infekcji pojawiają się razem z clo ehhhh.
-
no właśnie ja też nie wiedziałam o co chodzi bo infekcje wracały co miesiąc jak brałam clo. Dopiero teraz mój M się pyta czy zaczęłam znowu brac jakieś tabletki bo ma tą samą infekcję. Doszliśmy do wniosku że to po clo
Aleksandrakili lubi tę wiadomość
Edyta
-
nick nieaktualnyplimka_bum wrote:no właśnie ja też nie wiedziałam o co chodzi bo infekcje wracały co miesiąc jak brałam clo. Dopiero teraz mój M się pyta czy zaczęłam znowu brac jakieś tabletki bo ma tą samą infekcję. Doszliśmy do wniosku że to po clo
-
Aleksandrakili wrote:Ja byłam dziś zrobić badania z krwi estradiol i progesteron;) wynik we wtorek;) a dziś dopiero odebrałam androstendion bo o nim zapomniałam heh:) wynik to 1,36 a norma jest od 0.57-2.63 więc wydaje mi się, że dobrze wyszedł. Co myślicie??Edyta
-
ailatan wrote:Hmm mam nadzieje ze moj M hehe sie nie zarazil i nie siedzial cichoEdyta
-
Plimka, Ty nie miałaś żadnej owulacji. Nie patrz na wykres, ta maszyna zaznacza bo tak jest zaprogramowana, za jakiś czas Ci sama poprzesuwa tą linię.
Bzdury gada te Twój doktor, jak na 11dc pęcherzyk 12mm to całkiem ładny okaz. Ja po Clo mam późne owulki, dopiero koło 18/19 dc i w 11dc to ja miałam dużo mniejsze pęcherzyki niż Ty.
Lekarz założył, że będziesz miała owulkę jak książka od biologii pisze, czyli 14dc i obliczyć że jajo za małe. Jak ja nienawidze tak mechanicznie działających ginów wrrrrrrr tylko motają w głowie. Naucza się na egzamin z podręcznika i potem się tym kierują.
Patrzę, że masz od dziś śluz wodnisty, znaczy sie wkraczasz w faze okołoowulacyjną. Koniecznie monitoruj dalej co z pęcherzykiem. No i powodzenia w działaniuurocza lubi tę wiadomość
-
Progesteron dobrze zrobić w fazie lutealnej, ok 7 dni po owulacji.
Jeśli poziom wyjdzie poniżej normy jak na tą fazę cyklu tzn że nie
było owulacji.Powszechnie uważa się że poziom progesteronu 7 dni
po "owulacji" poniżej 5 ng świdczy o tym że jej de facto nie
było.Wynik poniżej 10 może świadczyć o niedomodze ciałka żółtego.Zadowalającym wynikiem jest wynik powyżej 15 ng.
Ale trzeba mieć świadomość, że jeden pojedynczy wynik to za mało żeby o czymkolwiek przesądzać, bo progesteron jest wyrzucany pulsacyjnie i można nie uchwycić prawidłowej wartości.Lucy lubi tę wiadomość
-
urocza wrote:A jakie badania już robiłaś i z czym masz problem, tzn: długie cykle, brak owu, plamienia, brak ciąży przy intensywnych staraniach itpEdyta
-
Lucy wrote:Plimka, Ty nie miałaś żadnej owulacji. Nie patrz na wykres, ta maszyna zaznacza bo tak jest zaprogramowana, za jakiś czas Ci sama poprzesuwa tą linię.
Bzdury gada te Twój doktor, jak na 11dc pęcherzyk 12mm to całkiem ładny okaz. Ja po Clo mam późne owulki, dopiero koło 18/19 dc i w 11dc to ja miałam dużo mniejsze pęcherzyki niż Ty.
Lekarz założył, że będziesz miała owulkę jak książka od biologii pisze, czyli 14dc i obliczyć że jajo za małe. Jak ja nienawidze tak mechanicznie działających ginów wrrrrrrr tylko motają w głowie. Naucza się na egzamin z podręcznika i potem się tym kierują.
Patrzę, że masz od dziś śluz wodnisty, znaczy sie wkraczasz w faze okołoowulacyjną. Koniecznie monitoruj dalej co z pęcherzykiem. No i powodzenia w działaniuEdyta
-
plimka_bum wrote:Ja generalnie mam PCOS , miesiąc tepu miałam robioną drożność i elektrokauteryzację jajników. Standardowo biorę duphaston, od tego cyklu po laparo clo i metformax. Generalnie pytam o badania bo zazwyczaj gin mi ich nie zleca i nie wiem czy mam sama coś robić czy nie
To nas razie nie szalej z badaniami, poczekaj na efekty leczenia, najlepszym wyjściem byłby monitoring owulacji. -
plimka_bum wrote:Ja chyba zastanowię się nad zmianą tego mojego lekarza bo on faktycznie podchodzi tak mechanicznie do pacjentek. To jeżeli owu może wystąpić później to czy w 15dc zacząć brać duphaston?
-
Powiem tak, z mojej pani doktor, która mechanicznie zleciła mi clo, a od 16dc luteinę, nic złego nie wyszło. Naprawde nic, a wręcz same problemy Lepiej pokusic się o jeszcze jeden monitoring
Ale absolutnie bym nie skreślała cyklu, Twój pęcherzyk ma jeszcze kupę czasu żeby dojrzećWiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2015, 18:14
-
Lucy wrote:Powiem tak, z mojej pani doktor, która mechanicznie zleciła mi clo, a od 16dc luteinę, nic złego nie wyszło. Naprawde nic, a wręcz same problemy Lepiej pokusic się o jeszcze jeden monitoring
Ale absolutnie bym nie skreślała cyklu, Twój pęcherzyk ma jeszcze kupę czasu żeby dojrzećEdyta
-
popieram Lucy, ja przed laparo miałam owulacje 19 dnia cyklu, czasem nawet 23.
Monitoruj cykl plimka, linia przerywana na wykresie wyznaczona jest na podstawie tempki, jak dojdzie śluz (polecam wiesiołka na poprawę śluzu) i pozytywne testy owu to program zmieni, na razie olej to wskazanie owulki.Lucy lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyplimka_bum wrote:Ola a powiedz mi w kórych dniach robi się progesteron ? i po co go robić?
Czasem też progesteron wykazuje wczesną ciążę ale nie zawsze:))