WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

LAPAROSKOPIA

Oceń ten wątek:
  • ilonek Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255 wrote:
    hej dziewczyny orientujecie sie ile mniej wiecej kosztuje laparoskopia jajnikow (chodzi mi o zabieg naklowania jajnikow) a ile HSG? Bo w uk za laparoskopie chca az 490 funtow... strasznie drogo :/

Hej mysle ze ceny sa zalezne od każdego szpitala(każden ma inna politykę)
    Myśle ze chodzi Ci o kauteryzacje jajników ja takowa miałam ale na NFZ

63b363a823.png
  • malgo31 Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2014, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255 wrote:
    hej dziewczyny orientujecie sie ile mniej wiecej kosztuje laparoskopia jajnikow (chodzi mi o zabieg naklowania jajnikow) a ile HSG? Bo w uk za laparoskopie chca az 490 funtow... strasznie drogo :/

Też jestem z UK, a laparoskopię miałam robioną w PL. Nakłuwanie jajników+HSG kosztowało mnie dokładnie 4000zl (spędziłam w szpitalu 4 noce) Nie orientowałam się nawet ile by mnie to tutaj wyniosło, bo leczę się prywatnie u polskiego lekarza, ze względu na czas- zależy mi żeby wszystko szybciej szło. Jak poszłam do GP i pobrali mi krew to wyniki za tydzień były, potem konsultacja za następne 2 tygodnie także trwało by to i trwało.

Aniołek [*] [8/08/2014] 10tc
    Aniołek [*] [9/11/2017] 6tc
    Isabella nasze szczęscie urodzona 25/04/2016 waga 3700g <3
  • malgo31 Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2014, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ilonek wrote:
    Hej mysle ze ceny sa zalezne od każdego szpitala(każden ma inna politykę)
    Myśle ze chodzi Ci o kauteryzacje jajników ja takowa miałam ale na NFZ

Też tak myślę :)

Aniołek [*] [8/08/2014] 10tc
    Aniołek [*] [9/11/2017] 6tc
    Isabella nasze szczęscie urodzona 25/04/2016 waga 3700g <3
  • kicinia Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2014, 00:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej możemy podać sobie rękę .Też miałam 2 laparo, też mam endometriozę i też niedrożne jajowody. Na FB endokobietki mamy swoją tajemną grupę w której się wspieramy. Zachęcam , przez 3 lata walki o dziecko wiele trudnych dni miałam i nie wiem co bym zrobiła bez moich endokobietek ,https://www.facebook.com/groups/132127056888466/ to jest link do grupy, mamy jeszcze forum : http://www.endometrioza.aid.pl/forum/index.php też warto zajrzeć . Jeśli będziesz chciała dołączyć do grupy na FB a będziesz miała z tym problem ( wielu dziewczynom nie otwiera linka ) to napisz do mnie wyślę Ci zaproszenie. Pozostałe dziewczyny które niestety posiadają endozołzę również zapraszam . Im Nas więcej tym weselej.
    LadyK wrote:
    hej dziewczyny ja również po laparo a nawet dwóch:) pierwsza w 2010 z powodu torbiel (wycieli z jajnikiem) a teraz 30 marca miałam robioną drugą na sprawdzenie drożności drugiego jajnika. Niestety wyszła u mnie niedrożnośc i endometrioza I stopnia. Sam szpilat i operacja to nic strasznego na drugi dzien w domu i w sumie to dwa pierwsze dni straszne a potem już wszystko w porządku. Teraz jestem na drugim opakowaniu Visanne i do tego Inofolic.... wszystko było by super gdyby nie ten ból... mam plamienie i straszny ból jakby wszystko tam się kurczyło, miażdżyło i odrywało... masakra żaden lek nie pomaga wiec trochę musze się tu wyżalić:P

olka30 lubi tę wiadomość

• muszka27 Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2014, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jakie miałyście znieczulenie podczas laparoskopii? domyślam się, że przeważa ogólne, ale może któraś z Was miała znieczulenie miejsowe podczas laparoskopii diagnostycznej (ewentualnie kauteryzacja/ resekcja klinowa jajników)? Kiedy można mieć znieczulenie miejscowe? kto o tym decyduje? jakie są wskazania do znieczulenia miejscowego i ogólnego? dajcie znać, która z Was miała znieczulenie miejscowe podczas laparoskopii jajników (PCOS) i ghdzie miałyście robiony zabieg? pozdrawiam :)

atdci09k7wnxofao.png
    hchy3e3kz13tpyy4.png
  • sylwiunia Autorytet

Wysłany: 10 maja 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miałam znieczulenie ogólne, ale nie jest to takie złe

"Nadzieja za­wiera w so­bie światło moc­niej­sze od ciem­ności, ja­kie pa­nują w naszych sercach".Jan Paweł II

6es3onyx9001zu66.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 10 maja 2014, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muszka27 wrote:
    jakie miałyście znieczulenie podczas laparoskopii? domyślam się, że przeważa ogólne, ale może któraś z Was miała znieczulenie miejsowe podczas laparoskopii diagnostycznej (ewentualnie kauteryzacja/ resekcja klinowa jajników)? Kiedy można mieć znieczulenie miejscowe? kto o tym decyduje? jakie są wskazania do znieczulenia miejscowego i ogólnego? dajcie znać, która z Was miała znieczulenie miejscowe podczas laparoskopii jajników (PCOS) i ghdzie miałyście robiony zabieg? pozdrawiam :)

Male szanse na znieczulenie miejscowe podczas kauteryzacji jajnikow raczej..Bo z tego co sie orientuje na reke jest lekarzom ogolne znieczulenie , gdyz podczas zabiegu jestesmy w pozycji uchylonej glowy lekko w dol by przesunac narzady do przodu.A pozycja ta raczej nie ejst dosc wygodna....Plus to ze nogi sa wiazane .Przynajmneij ja tak mialam podczas laparo zwiadowczego./...;)
    A mialam zarowno kauteryzacje jajnika jak i spr droznosci jajowodow i spr macicy...A zabieg mialam robiony w normalnym szpitalu..w sumie czekalam 2tyg na zabieg.... od 1szego przejscia sie do ordynatora oddzialu na rozmowe..i 1 tydz od skierowania..Placilam jedynie za badanie krwi na grupe 50zeta , ale mam juz zasw na caLe zycie...
    Wskazaniem do laparo mimo bardzo krotkiego czasu staran(od luty)zabieg w marcu byla laparotomia w 2000r (resekcja klinowa jajnikow wtedy) oraz pcos :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2014, 14:31

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • muszka27 Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2014, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem, że można mieć znieczulenie miejscowe, no nic dowiem się tego po rozmowie z ordynatorem jak to wszystko wygląda...

atdci09k7wnxofao.png
    hchy3e3kz13tpyy4.png
  • muszka27 Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2014, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oczywiście panikuję, bo boję się narkozy :(

atdci09k7wnxofao.png
    hchy3e3kz13tpyy4.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 10 maja 2014, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muszka27 wrote:
    oczywiście panikuję, bo boję się narkozy :(
    Nie ma sie czego bac ;) I powiem ci ze ja sama im gadalam jak mna tak na stole operacyjnym krecili , zeby mnie szybko uspili bo nie chce tego wszystkiego widziec..A narkoza..Zapadasz w slodki blogi sen :)

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • muszka27 Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2014, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki kapturnica, ale boję się że się nie wybudzę... i że z tym będą problemy :/

atdci09k7wnxofao.png
    hchy3e3kz13tpyy4.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 10 maja 2014, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muszka27 wrote:
    dzięki kapturnica, ale boję się że się nie wybudzę... i że z tym będą problemy :/
    zawsze wczesniej robia wszelkie badania plus wazenie i wywiad ogolny z anestezjologiem..I po wynikach on ocenia jakie sa problemy i co sie mozna spodziewac..Takze nie ma co sie bac...Wybudzisz sie spokojnie,,, ;)

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • muszka27 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2014, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję :) wiem, że laparoskopia musi być wykonana w I fazie cyklu, tzn. do którego dnia? czy w dni owulacyjne może czy nie? Do którego dnia laparoskopia może być wykonana przyjmując owulację w 16-17 dniu cyklu? Pytam, bo będę musiała zapisać się na zabieg, a do końca nie wiem kiedy będzie termin następnych @, u mnie trudno to przewidzieć...

atdci09k7wnxofao.png
    hchy3e3kz13tpyy4.png
  • olka30 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2014, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny miały po @, w trakcie owulacji, ja będę miała po, widać nie ma określonego dnia..

Jk6fp1.pngRjgsp1.png pgaCp1.pngq4sUp1.png
  • Firlejka Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2014, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muszka27 wrote:
    dziękuję :) wiem, że laparoskopia musi być wykonana w I fazie cyklu, tzn. do którego dnia? czy w dni owulacyjne może czy nie? Do którego dnia laparoskopia może być wykonana przyjmując owulację w 16-17 dniu cyklu? Pytam, bo będę musiała zapisać się na zabieg, a do końca nie wiem kiedy będzie termin następnych @, u mnie trudno to przewidzieć...
    Ja miałam laparoskopię (wyłuszczenie torbieli jajnika prawego) w dniach okołoowulacyjnych, tj. 15 dc, a owulację mam zwykle 14-16 dc.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2014, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muszka27 wrote:
    laparoskopia musi być wykonana w I fazie cyklu, tzn. do którego dnia? czy w dni owulacyjne może czy nie? Do którego dnia laparoskopia może być wykonana przyjmując owulację w 16-17 dniu cyklu?

Tam, gdzie mnie kroic beda, przeprowadzaja zabiegi wyrywkowo, tzn. w dowolnym dniu cyklu. Jedynie zalecaja zabezpieczac sie, jesli ma to byc po owulacji. U mnie wypada dzien przed @, wiec mam przyjsc wczesniej, to mi betke strzela. ;-)

• zizia_a Autorytet

Wysłany: 11 maja 2014, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mialam w 14dc.....lekarz mowila mi tylko ze najważniejsze zebym byla po okresie

qdkk6iyebj2b3j6g.png
    n59yk6nl5kbmpqtr.png

8zw0xqpkiuw2sxx1.png
  • sylwiunia Autorytet

Wysłany: 11 maja 2014, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muszka27 wrote:

najczęściej wykonuje się ją przed owulacją, bo wtedy jest pewność że się nie jest w ciąży, ale jeśli jest potrzeba to lekarze również zrobią laparoskopię po owulacji, ale wtedy zaleca się by nie współżyć w okresie okołoowulacyjnym by nie doszło do zapłodnienia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2014, 20:03

"Nadzieja za­wiera w so­bie światło moc­niej­sze od ciem­ności, ja­kie pa­nują w naszych sercach".Jan Paweł II

6es3onyx9001zu66.png
  • olka30 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2014, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi oczywiście lekarz nic nie powiedział, żeby nie współżyć.. Już się przyzwyczaiłam, że w tym kraju jak się chcesz czegoś dowiedzieć to trzeba wyszukać na necie :/

pyska_ta lubi tę wiadomość

Jk6fp1.pngRjgsp1.png pgaCp1.pngq4sUp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka30 wrote:
    Mi oczywiście lekarz nic nie powiedział, żeby nie współżyć.. Już się przyzwyczaiłam, że w tym kraju jak się chcesz czegoś dowiedzieć to trzeba wyszukać na necie :/
    Nam zalecono zabezpieczanie sie, poniewaz "istnieje mozliwosc ciazy" (zabieg w 23dc). Tak, istnieje tez mozliwosc wygranej w totka i zostania porwanym przez kosmitow! :-P

kapturnica, olka30 lubią tę wiadomość

‹‹ 29 30 31 32 33 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ