X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

Metformina

Oceń ten wątek:
  • Kaska1985 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no przynajmniej masz jakies objawy. Ja oprocz powiekszonego brzucha i lekko tylko bolacych piersi nie mam juz nic :(. Jutro tylko kolposkopia, wiec nawet mnie nie zbada to musze czekac do 5 maja echhh. Juz bym chciala zeby sie 1 trymestr skonczyl szczesliwie...

zem3i09kl173cczw.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też :-) eh śluz grudkowy dalej mnie męczy:/

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Ellasi Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co do moich wyników...
    Wyszły mi przeciwciała przeciwjądrowe ANA. Miano 1:80

Jak wiecie coś na temat ANA to piszcie proszę :)

Muszę poczytać co to oznacza, a najlepiej z nakręceniem się niepotrzebnie poczekam do 16.05 i skonsultuje to wyniki z prof Dębskim.

• kas50 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie dostaniesz encorton.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Ellasi Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas50,
    Właśnie gdzieś przewijała się nazwa tego leku jak czytałam o ANA... Ciekawe co to jest, jak działa i czy bierze sie juz przy staraniach czy jak juz ciazą jest... No nic nie wiem na ten temat.

Czytałam nalistopadowkach że jakieś plamienia u Ciebie się pojawiły i podejrzewasz jakąś infekcje. Kiedy idziesz z tym do lekarza. Moze warto jakoś pilnie się wybrać na konsultacje.

• kas50 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro mam lekarza. Plamienie na szczęście tylko jednorazowy śluz. Chyba grzybica mi się przyplatala:(

Encorton to chyba steryd brany przy schorzeniach immunologicznych,bierze się chyba w ciąży. Poczekaj na opinię lekarza :-)

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Kaska1985 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja akurat cos wiem o ANA wiec moge sie wypowiedziec :). Poniewaz choruję na przewlekłe kłębuszkowe zapalenie nerek, zawsze emiałam p/ciała przeciwjądrowe dodatnie, czyli właśnie ANA. Samo ANA nie jest problemem i wynik w mianie 1:80 tez nie. Mówi się, że dopiero od ANA 1:100 mozna mówić o wyniku "granicznym", czyli o jakimkolwiek podejrzeniu choroby autoimmunologicznej, ale tylko o podejrzeniu. Na całą chorobe składa się obraz pacjenta i jego historia. Warto wspomnieć, że dodatnie ANA pojawia się u 20% populacji ludzi całkowicie zdrowych.
    Musiałabys Ellasi zrobić ANA 2. To bardziej dokładniejsze badanie, tych samych białek, ale pod większym mikroskopem. Zakładam, że wyjdzie wynik ujemny. I wtedy nie masz się co martwić. Ja przed ciążą nie robiłam ANA, bo wiedziałam, że i tak wyjdzie dodatnie w mianie przynajmniej 1:100. Od razu zrobiłam ANA 2 i wyszło ujemne. Gdyby było dodatnie, to bym dostała encorton, acard albo clexane - tak mi wtedy powiedział ginekolog.
    Więc głowa do góry. Nie zamartwiałabym się tym wynikiem 1:80 bo to bardzo niskie miano, metoda wykonania samego ANA jest nieczuła (dlatego się robi ANA2), nic Ci nie jest :).

zem3i09kl173cczw.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellasi widzisz,wszystko dobrze :-) super :-)

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Ellasi Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska,
    Czyli warto zrobić ANA2... Muszę się dowiedzieć ile to kosztuje i zrobię dla pewności :)

Właśnie czytałam o tych miana i widzę że moje jest niskie, ale jednak na wyniku jak byk jest napisane źe wykryto przeciwciała wiec pewnie to zależy od metody badania i norm w danym lab.

Nie nakręcam się na nic, ale mam reumatyzm wiec moze to on wpłynął na wynik tego badania. Sama raczej się nie zdiagnozuję i nie wyleczę wiec sie nie nakręcam. Czekam na wizytę u prof Dębskiego niech on powie co i jak z tych moich wyników można wyczytać.

Kas,
    Czy wszystko dobrze to zobaczymy jak bedę miała kolejne wyniki badań i lekarz powie co i jak ;)

Liczę na to że faktycznie będzie dobrze!

• Kaska1985 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, wyszedł wynik dodatni i jakąś metoda immunofluerescencji czy co oni tam piszą zapewne. Ale to nieskie miano i nie ma raczej powodu do obaw, to wyniki graniczne lub ujemne nawet. ANA2 taki sam koszt. Jak masz reumatyzm to nie dziwota, z tego co wiem reumatoidalne zapalenie stawow (jeśli to Twoja choroba) też jest autoimmunologiczne. Jednak nie martw sie zabardzo, ja mam chorobę autoimmunologiczną od 12 lat i mam się dobrze :), też mam ANA dodatnie, mój wynik to bylo w mianie 1:100. Lekarka powiedziala, że to za mało by mówić o jakimś procesie zaawansowanym zapalnym czy autoimmunologicznym, że to by miano musiało być z 1:500. Ale każdy przypadek jest inny, zobaczysz co doktor Dębski powie. Zrób ANA 2 (generalnie nawet na wyniku z labu powinnas miec dopisek że wskazane jest wykonanie ANA 2), a będziesz spokojniejsza.

zem3i09kl173cczw.png
  • Ellasi Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam reumatoidalnego zapalenia stawów. Mam inny, mega rzadki reumatyzm. Diagnozowali mi go ponad 2 lata... Bez komentarza to pozostawię.

Ale moze i tem mój nietypowy reumatyzm daje taki wynik badania- sama nie wiem, ale podejrzewam że to możliwe.

Prof Dębski powinie powie mi cos więcej na podstawie moich wyników.

ANA2 pewnie zrobię, ale teraz czekam na wypłatę. Jak popłacę wszystkie rachunki i zrobię przegląd samochodu to zacznę znowu inwestować w badania ;) muszę w tej kolejności żeby mnie z chałupy nie wywalili, czy prądu nie odcięli ;)

Ale może w sobotę pójdę na pobranie. Muszę tylko dowiedzieć sie ile ono kosztuje i działać :)

Mam nadzieję że będzie dobrze. Skoro są na to jakieś leki to znaczy że jest to do ogarnięcia.

A jak wyniki Twoich badań? Chyba dziś było to badanie? Czy cos pokręciłam?

• kas50 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu właśnie jak wizyta u gina? :-)

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Kaska1985 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, mialam wczoraj kolposkopie. Potwierdzil sie cin 3 z cytologii, jednak tylko cin 3, bez zmian nowotworowych. Niemniej jednak wyszedl mi tez polip doczesnowy - wielkosci 8-9 mm, wiec calkiem spory. Polip typowy tylko dla okresu ciazy. Nie bylo go widac u gina 3 tyg temu wiec musial sie teraz pojawic jakos. Onkolog pobral z niego wycinek bo ten polip sie wybarwil podczas kolposkopii podobnie jak zmiany na szyjce, a zazwyczaj sie takie polipy nie wybarwiaja. Wynik histopatu za tydzien w czwartek. Troche mnie to zmartwilo, bo o ile na szyjce jest dysplazja, przednowotworowa, do ogarniecia po ciazy, o tyle ten polip to znak zapytania. W sensie napewno jest doczesnowy spowodowany ciaza, lekarz powiedzial ze ma 95% pewnosci ze to nie rak, ale skoro sie wybarwil, to znaczy ze w kanale szyjki tez jest jakas dysplazja lub stan przednowotworowy. Kanalu niestety nie mogl zobaczyc bo z powodu ciazy jest zamkniety, wiec w sumie nawet dobrze ze ten polip wyszedl bo przynajmniej moze pobrac wycinek i zobaczyc co w kanale siedzi. Wiec jeszcze mam tydzien niepewnosci. Powiedzial tez, ze nawet gdyby w kanale byla zmiana nowotworowa, to raczej stadium max 1B, czyli wyleczalne w 95%, bo nie widzi naciekow nowotworowych w pochwie ani na tarczy szyjki. no nic to, po ciazy czeka mnie konizacja czyli wyciecie kawalka szyjki by pozbyc sie dziadostwa. Po konizacji kolejna ciaza jest mozliwa, ale szyjka bedzie skrocona wiec bede musila byc bacznie obserwowana.
    Dzisiaj plamie troche, taki brazowo czerwony sluz, ale to plamienie po biopsji z polipa i lekarz mowil ze max 2 dni. Sam polip tego typu moze jednak powodowac w dalszych tygodniach plamienia a nawet krwawienia, ktore u kobiet czesto mylone sa z poronieniem.

zem3i09kl173cczw.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ten polip to na szyjce? Ja idę dziś wieczorem na wizytę. Najgorsza ta niepewność.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Kaska1985 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ten polip wystaje z kanalu, dokladnie mowiac, jak sie styka tarcza szyjki z kanalem to jest polip. Polipy w ciazy zawsze tam sie wytwarzaja, jesli juz do ich wytworu dochodzi. Onkolog mowil, ze jest typowo doczesnowy, zwiazany ze zmiana nablonka w ciazy, i napewno pojawil sie dopiero teraz, z reszta jest widoczny normalnie w badaniu.

Kasiu, nie chce by to zabrzmialo jakos zle, ale naprawde nie masz sie o co martwic. Nie ujmuje nic z Twojej sytuacji, pomysl sobie gdybys przechodzila przez to co ja - bedac w ciazy, majac podejrzenie raka i czekajac na wycinki, to jest dopiero stres. Powiem Ci, ze przez te sytuacje co jestem w niej teraz, w ogole nie mysle o badaniach genetycznych, prenatalnych... nic, w ogole przestalam sie stresowac ze z ciaza jest cos nie tak, bo ta ciaza zeszla troche na inny plan. Mysle, ze nie masz sie co martwic, nic Ci nie dolega. Przekonasz sie o tym na usg. I ciesz sie, ze nie jestes w mojej sytuacji.

Asia_88 lubi tę wiadomość

zem3i09kl173cczw.png
  • Haana Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Też przebyłam niedawno poronienie i zrobiłam badania na ANA. Mam dodatnie miano 1:100, typ świecenia ziarnisty z dodatnimi strefami chromosomów. Mam też Hashimoto.

Widziałam, że wcześniej pisaliście o ANA, więc też dopowiem.

2 aniołki <3 <3 never give up
    Lipiec 2017 Szczęśliwa Żona
    Kwiecień 2018 Szczęśliwa Mama
    17u9wn15caesulxa.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haana w związku z tym dodatnim Ana bralas jakieś leki w ciąży?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Haana Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety oprócz duphastonu w maleńkiej dawce nic nie brałam. Zbadałam ana dopiero teraz po 2 stracie.

17u9wn15caesulxa.png
  • Ellasi Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska,
    Mimo tego że jeszcze tydzień czekania i zmartwień przed Tobą ja trzymam kciuki źeby badanie histopato wskazało że to nic takiego.
    Trzymaj sie i nie zamartwiaj za bardzo.
    Koniecznie daj znac jak tam ten wynik.

Kas,
    Czekam na info po wizycie :)

Haana,
    A teraz radziłaś się jakiegoś lekarza co z tym ANA przy kolejnej ciaźy? Leki jakieś? Czy jeszcze nie omawiałam wyniku z gin?

• Haana Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz moja ginka nic za bardzo się nie wypowiedziała na ten temat, stwierdziła tylko, że to ana może nie być wcale związane z poronieniem. Dała mi skierowanie do poradni niepłodności i pewnie tam więcej mogą coś powiedzieć. Wspomniała tylko o acardzie.

17u9wn15caesulxa.png
‹‹ 82 83 84 85 86 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ