Norwegia- in vitro
-
WIADOMOŚĆ
-
Mirandzia wrote:K. ja nie miałam punkcji tylko Criotransfer na cyklu sztucznym z Progynova.
Alda możesz mi napisać skąd masz te dokładne informacje co do progesteronu ?
Następna rzecz która mi się nie zgadza - transfer 5 dniowy zarodek a krew do sprawdzenia po 14 dniach. Czy faktycznie tak późno się bada krew?
Jutro do nich pisze niech mi dokładnie napiszą co zrobili bo każdy co innego mówił, laborantka że 5 dniowy,transfer i kontrola wskazuja na 2 dniowy. Ja juz nie wiem.
-
Mirandzia wrote:Alda możesz mi napisać skąd masz te dokładne informacje co do progesteronu ?
Za każdym razem w Porsgrunn na wizycie przed transferem miałam pogadanę - wykład na ten temat - różne zdjęcia macicy , jajników, zarodków - tak było zawsze u lekarza - Niny Bardzo ją za to lubię bo nie odwala roboty tylko stara się wszystko wytłumaczyć
Od owulacji jest produkowany progesteron który przygotowuje endometrium do zagnieżdżenia . Implantacja zarodka rozpoczyna się około 6-7 dni po zapłodnieniu i przez te wszystkie dni produkowany jest progesteron który zmienia strukture endometrium ( naturalne starania ) dlatego przy sztucznym cyklu odtwarza się jakby ten proces - nie wiem czy to jest jasne
Dzień owulacji na sztucznym czyklu to pierwszy dzień brania progesteronu .
Rozwój zarodka
2-3 dniowe zarodki
1dpt ( 1 dzien po transferze) .. Embrion sie dzieli
2dpt .. Embrion staje sie blastocysta
3dpt .. Blastocysta wychodzi z otoczki
4dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiac sie w sciany endometrium
5dpt.. Proces implantacji sie rozpoczyna, blastocysta zaczyna „zakopywac” sie w endometrium
6dpt. Proces implantacji jest kontynuowany, zarodek wnika glebiej w endometrium
7dpt.. Zarodek jest już zaimplantowany
8dpt…Zaczyna byc produkowane hCG
11dpt…hCG jest na tyle duze, ze można zrobić test
Jeżeli transferowano 5 dniowa blastocyste :
1dpt.. Blastocysta wychodzi z otoczki
2dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiać się w ściany endometrium
3dpt.. Proces implantacji się rozpoczyna, blastocysta zaczyna „zakopywać” się w endometrium
4dpt. Proces implantacji jest kontynuowany i zarodek wnika głębiej w endometrium
5dpt. Zarodek jest już zaimplantowany
6dpt… Zaczyna być produkowane HCG
9dpt… HCG jest na tyle dużo, ze można zrobić test
-
Mazwopka wrote:Ja tez po punkcji zaczęłam brać progesteron(piątek ) a transfer miałam w niedziele .
Tak było we wrześniu .
Czyli piątek pierwszy dzień brania progesteronu , sobota drugi dzień i na trzeci dzień był transfer dwu dniowego zarodka czyli ok .
Mazwopka lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczynki oto odpowiedz od Kliniki w Bergen
"Hei,
Embryoet som du fikk var dag 6.
Vi har som rutine at man starter med Lutinus 2 dager før innsetting enten man får et 2-3 dagers egg, eller 5-6 dagers egg.
Dette kan variere fra klinikk til klinikk."
Jak widzicie każdy robi jak uważa.
Alda tylko pozazdrościć ze trafiłaś na normalnych ludzi w tej klinice, którzy robią zgodnie z europejskimi standardami. Az się prosi ich zapytać w Bergen a kto to wymyślił bo wskazania medyczne w większości klinik na świecie są takie same jeśli chodzi o Progesteron.
Za każdym razem utwierdzam się tylko że podjęliśmy dobra decyzje żeby stad uciekać i nie marnować czasu ani zdrowia na ich pseudo leczenie.
U mnie nic się nie dzieje, cycki flaki (zawsze bomby) wiec już wiem ze nic z tego nie będzie -
mar2śka wrote:Hannanna a jak Ty się masz? Byłaś na kontroli w szpitalu, maluszek Ok ??
Zoja36 lubi tę wiadomość
-
Hannanna wrote:Hej. Mam czas do piątku. W środę kontrola i jak nic nie urósł to będą wywoływać porod,przynajmniej taka wersja jest na razie. Poza wagą mówią,że wszystko ok.
A ja zapytam z innej beczki, macierzyński zaczyna się liczyć 3 tyg przed terminem porodu. Co w wypadku tak jak u Ciebie, czy macierzyński się przesunie do przodu czy wykorzystany zostaje w większej liczbie dni przed terminem? Orientujesz się Hannanna? -
Mirandzia wrote:Hej dziewczynki oto odpowiedz od Kliniki w Bergen
"Hei,
Embryoet som du fikk var dag 6.
Vi har som rutine at man starter med Lutinus 2 dager før innsetting enten man får et 2-3 dagers egg, eller 5-6 dagers egg.
Dette kan variere fra klinikk til klinikk."
Może w tym szaleństwie jest metoda ............ Gdyby nie było żadnej ciąży "po ich metodzie " to chyba by się zastanowili i to zmienili skoro tak praktykują to musiały być ciąże więc trzymam kciuki za test
Bierzesz Duphaston może on pomoże
-
majola wrote:Jeśli poród jest przed terminem, to zaczyna się macierzyński i przez to szybciej się on kończy. Nie dostaje się dodatkowych dni, nic się nie wydłuża.
-
Zoja36 wrote:No to czekamy dalej, ważne że wszystko ok
A ja zapytam z innej beczki, macierzyński zaczyna się liczyć 3 tyg przed terminem porodu. Co w wypadku tak jak u Ciebie, czy macierzyński się przesunie do przodu czy wykorzystany zostaje w większej liczbie dni przed terminem? Orientujesz się Hannanna?
mar2śka, Zoja36 lubią tę wiadomość