progesteron po owulacji
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja lekarka mówi, że wzrost temperatury w drugiej fazie cyklu, a więc wzrost progesteronu nie jest jednoznacznym potwierdzeniem owulacji. Nie za bardzo rozumiem w jaki sposób się to odbywa, ale mówiła coś o jajeczku, które nie zostało uwolnione ale zostaje wewnątrz, a mimo to wydziela progesteron. Może inne dziewczyny będą mogły to lepiej wytłumaczyć
Chyba bardziej pewnym "narzędziem" albo przynajmniej uzupełnieniem wyników poziomu progesteronu jest USG przed i po ewentualnym terminie owulacji. -
Witam,
dzisiaj odebrałam wynik progesteronu prolaktyny. Badanie było robione w 5 dniu po owulacji. Owulacja była monitorowana więc mam pewność co do rosnących pęcherzyków jak i ich pęknięcia. Cykl był wspierany Clo.
Oto jakie otrzymałam wyniki;
Progesteron (s)
27,58 ng/ml
(faza folikularna 0,2 - 1,5 faza owulacyjna 0,8 - 3,0 faza lutealna 1,7 - 27,0 postmenopauza 0,1 - 0,
PRL (Prolaktyna)
403 uU/ml
(127 - 637)
Z czego może wynikać ten podwyższony progesteron??? Jest ponad normę.
Proszę o pomoc w interpretacji wyników. -
Tak i tutaj wlasnie sa kiepskie wyniki. Bardzo mało form prawidłowych. Zaledwie 1%. Ale lekarz twierdz ze mamy jeszcze troche popróbować a jak sie nie uda to wtedy do invitro. Najpierw ja nie miałam owulacji to jak jeden problem został rozwiązany pojawił sie następny
-
Kobitki, podpowiedzcie mi, czy będzie duża różnica, jeśli wynik progesteronu zrobię dzień wcześniej jak wspominał doktor?
Zalecił pójść 15.01 tj. w 19dc. Bardziej pasuje mi jednak pójść dzień wcześniej.
Generalne, wynik ma potwierdzić wystąpienie owulacji - bądź jej brak.
Z moich obserwacji wynika, że owu była w 12 - 13 dc.
Doradźcie proszę.
Do dr zadzwonić nie mogę bo na urlop się wybrał
No i czy warto zrobić jeszcze jakieś badanie, oprócz progesteronu, które może mieć wpływ na utrzymanie ew. ciąży?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 22:16
-
Hej.
Idę jutro na progesteron-21dc.
Progesteron powinno się wykonać między 21 a 28 dc (7 dni przed spodziewaną miesiączką). Nie ma znaczenia czy będzie 7 czy 9 dpo.
Co do wyniku to nie mam pojęcia, jaki mi wyjdzie. Po Clo urosły mi dwa piękne pęcherze, staranka były, ból jajników w okresie (wydaje mi się) owulacyjnym był. Teraz tylko czekać na jakieś wieści. Od 19dc biorę duphaston.just_me lubi tę wiadomość
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności. -
magdab wrote:Hej.
Progesteron powinno się wykonać między 21 a 28 dc (7 dni przed spodziewaną miesiączką). Nie ma znaczenia czy będzie 7 czy 9 dpo.
BZDURA!
Badanie progesteronu powinno wykonać się 7-8 dpo, i tutaj ważne są te dni PO OWULACJI bo wtedy jego stężenie jest największe. Biorąc pod uwagę choćby moje cykle i monitoringi - raz owu miałam 15 dc czyli progesteron miałam badać ok 23dc, innym razem ouw było 22 dc czyli prohesteron ok 29 dc. Jest rozbieżność? Jest. -
Robiłam dzisiaj badania. Progesteron i PRL (PRL w sumie dla siebie, bo lekarz nie kazał).
Wychodzi, że 6-7 dni po owu. Zobaczymy czy była na prawdę
Proszę jeszcze o popdowiedź w kwestii następującej:
W przypadku gdy progesteron będzie dobry (potwierdzi owulację) to duphaston nie zagrozi ewentualnej ciąży? Mam go sporo w zapasie
Moj lekarz jest na urlopie, dlatego pytam bardziej doświadczonych... -
Hej dziewczyny, czy któraś z Was spotkała się może z opinią że progesteron powinno się badać dwa razy w ciągu dnia bo jest "wyrzucany" do organizmu pulsacyjnie i podczas jednego badania moze sie trafić ze akurat będzie przed samym "wyrzutem" więc bedzie niski?
-
hej.
Dzisiaj odebrałam wynik progesteronu.
7dpo - 13,9.
Czyli oznacza to, że owulacja była(?)
I jeszcze jedno pytanie. Dr zalecił mi branie duphastonu 1x1 od 19 do 25 dc. Czy w razie zajścia w ciąże ten poziom progesteronu nie jest za niski? Jak sądzicie, czy powinnam brać duphaston do momentu dostania miesiączki, czy odstawić go po tygodniu?
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności. -
hej.
Dzisiaj odebrałam wynik progesteronu.
7dpo - 13,9.
Czyli oznacza to, że owulacja była(?)
I jeszcze jedno pytanie. Dr zalecił mi branie duphastonu 1x1 od 19 do 25 dc. Czy w razie zajścia w ciąże ten poziom progesteronu nie jest za niski? Jak sądzicie, czy powinnam brać duphaston do momentu dostania miesiączki, czy odstawić go po tygodniu?
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.