X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną progesteron po owulacji
Odpowiedz

progesteron po owulacji

Oceń ten wątek:
  • kasia88 Koleżanka

Wysłany: 29 listopada 2014, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja lekarka mówi, że wzrost temperatury w drugiej fazie cyklu, a więc wzrost progesteronu nie jest jednoznacznym potwierdzeniem owulacji. Nie za bardzo rozumiem w jaki sposób się to odbywa, ale mówiła coś o jajeczku, które nie zostało uwolnione ale zostaje wewnątrz, a mimo to wydziela progesteron. Może inne dziewczyny będą mogły to lepiej wytłumaczyć ;)
    Chyba bardziej pewnym "narzędziem" albo przynajmniej uzupełnieniem wyników poziomu progesteronu jest USG przed i po ewentualnym terminie owulacji.

3jgxvfxm9ld5b0qy.png
  • isabellap Nowa

Wysłany: 3 grudnia 2014, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    dzisiaj odebrałam wynik progesteronu prolaktyny. Badanie było robione w 5 dniu po owulacji. Owulacja była monitorowana więc mam pewność co do rosnących pęcherzyków jak i ich pęknięcia. Cykl był wspierany Clo.
    Oto jakie otrzymałam wyniki;
    Progesteron (s)
    27,58 ng/ml
    (faza folikularna 0,2 - 1,5 faza owulacyjna 0,8 - 3,0 faza lutealna 1,7 - 27,0 postmenopauza 0,1 - 0,8)

PRL (Prolaktyna)
    403 uU/ml
    (127 - 637)

Z czego może wynikać ten podwyższony progesteron??? Jest ponad normę.
    Proszę o pomoc w interpretacji wyników.

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyno wszystkie byśmy się cieszyły z takiego progesteronu :P to znaczy, że owulacja była i że nie masz niedomogi lutealnej :)

201602111680.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podwyzszenie moze wynikac z tego, ze robilas badanie stosujac luteine. Wynik podwyzszony o niespelna 0.6 nie jest powodem do zmartwien.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • isabellap Nowa

Wysłany: 5 grudnia 2014, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ze mam fajny progesteron jeszcze nic nie oznacza. Od dwóch lat sie staramy i nici. Chyba pozostanie Nam in-vitro.:(

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a męża badaliście?

201602111680.png
  • isabellap Nowa

Wysłany: 6 grudnia 2014, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak i tutaj wlasnie sa kiepskie wyniki. Bardzo mało form prawidłowych. Zaledwie 1%. Ale lekarz twierdz ze mamy jeszcze troche popróbować a jak sie nie uda to wtedy do invitro. Najpierw ja nie miałam owulacji to jak jeden problem został rozwiązany pojawił sie następny :(

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przykro mi, ale na pewno jakoś się uda rozwiązać sytuację, może jakieś suplementy mężowi daj, jest ich teraz mnóstwo i nie działają cudów, ale może akurat ten jeden potrzebny się znajdzie :)

201602111680.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2014, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny dlaczego badanie progesteronu wykonuje się 7dp?
    w tym cyklu nie będę miała możliwości zrobienia 7dp, dopiero 9dp i tak się zastanawiam czy warto robić badanie w tym cyklu?

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • just_me Debiutantka

Wysłany: 12 stycznia 2015, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobitki, podpowiedzcie mi, czy będzie duża różnica, jeśli wynik progesteronu zrobię dzień wcześniej jak wspominał doktor?
    Zalecił pójść 15.01 tj. w 19dc. Bardziej pasuje mi jednak pójść dzień wcześniej.
    Generalne, wynik ma potwierdzić wystąpienie owulacji - bądź jej brak.
    Z moich obserwacji wynika, że owu była w 12 - 13 dc.
    Doradźcie proszę.
    Do dr zadzwonić nie mogę bo na urlop się wybrał

No i czy warto zrobić jeszcze jakieś badanie, oprócz progesteronu, które może mieć wpływ na utrzymanie ew. ciąży?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 22:16

2x[*] luty 2015

201604267252.png
  • magdab Przyjaciółka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Idę jutro na progesteron-21dc.

Progesteron powinno się wykonać między 21 a 28 dc (7 dni przed spodziewaną miesiączką). Nie ma znaczenia czy będzie 7 czy 9 dpo.

Co do wyniku to nie mam pojęcia, jaki mi wyjdzie. Po Clo urosły mi dwa piękne pęcherze, staranka były, ból jajników w okresie (wydaje mi się) owulacyjnym był. Teraz tylko czekać na jakieś wieści. Od 19dc biorę duphaston.

just_me lubi tę wiadomość

Sta­raj się doj­rzeć pro­myk światła tam, gdzie in­ni widzą tyl­ko ciemności.
  • aga.just Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdab wrote:
    Hej.

Progesteron powinno się wykonać między 21 a 28 dc (7 dni przed spodziewaną miesiączką). Nie ma znaczenia czy będzie 7 czy 9 dpo.

BZDURA!

Badanie progesteronu powinno wykonać się 7-8 dpo, i tutaj ważne są te dni PO OWULACJI bo wtedy jego stężenie jest największe. Biorąc pod uwagę choćby moje cykle i monitoringi - raz owu miałam 15 dc czyli progesteron miałam badać ok 23dc, innym razem ouw było 22 dc czyli prohesteron ok 29 dc. Jest rozbieżność? Jest.

• Ifoncia Debiutantka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To załóżmy ,że owulację miałam w 17 dniu cyklu to mam ten dzień już liczyć jako pierwszy dzień do badania progesteronu ? I czy do badania tego hormonu muszę być na czczo ?

xnw43e3kxtmequ0g.png
  • just_me Debiutantka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam dzisiaj badania. Progesteron i PRL (PRL w sumie dla siebie, bo lekarz nie kazał).
    Wychodzi, że 6-7 dni po owu. Zobaczymy czy była na prawdę :)
    Proszę jeszcze o popdowiedź w kwestii następującej:
    W przypadku gdy progesteron będzie dobry (potwierdzi owulację) to duphaston nie zagrozi ewentualnej ciąży? Mam go sporo w zapasie ;)

Moj lekarz jest na urlopie, dlatego pytam bardziej doświadczonych...

2x[*] luty 2015

201604267252.png
  • just_me Debiutantka

Wysłany: 16 stycznia 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mam wyniki:

Progesteron: 58,3 ng/ml
    Norma f. pęcherzykowa 0,2-1,5;
    f. lutealna 1,7-27

Prolaktyna: 4,5 ng/ml
    Norma 4,8 -23,3
    Badanie robione w 8 dpo
    Jest czym się martwić?

2x[*] luty 2015

201604267252.png
  • Aleksia85 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czy któraś z Was spotkała się może z opinią że progesteron powinno się badać dwa razy w ciągu dnia bo jest "wyrzucany" do organizmu pulsacyjnie i podczas jednego badania moze sie trafić ze akurat będzie przed samym "wyrzutem" więc bedzie niski?

oeuadzu5c56wlzo3.png
    bhywcwa1cs9d2clm.png
    w5wqcwa1bc3vq9f8.png
  • magdab Przyjaciółka

Wysłany: 21 stycznia 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej.
    Dzisiaj odebrałam wynik progesteronu.
    7dpo - 13,9.
    Czyli oznacza to, że owulacja była(?)
    I jeszcze jedno pytanie. Dr zalecił mi branie duphastonu 1x1 od 19 do 25 dc. Czy w razie zajścia w ciąże ten poziom progesteronu nie jest za niski? Jak sądzicie, czy powinnam brać duphaston do momentu dostania miesiączki, czy odstawić go po tygodniu?

• magdab Przyjaciółka

Wysłany: 21 stycznia 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej.
    Dzisiaj odebrałam wynik progesteronu.
    7dpo - 13,9.
    Czyli oznacza to, że owulacja była(?)
    I jeszcze jedno pytanie. Dr zalecił mi branie duphastonu 1x1 od 19 do 25 dc. Czy w razie zajścia w ciąże ten poziom progesteronu nie jest za niski? Jak sądzicie, czy powinnam brać duphaston do momentu dostania miesiączki, czy odstawić go po tygodniu?

• Eltasz Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny:-) Powiedzcie mi proszę czy wynik progesteronu w 24 dc 6,39ng/ml wskazywał by na pęknięcie pęcherzyka i owulację czy to mógł być cykl bezowulacyjny? Już się gubię w tych normach. Z góry dziękuję

Eltasz
  • Idgie Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Czy progesteron 8,57 w 21dc i 9dpo to normalny wynik?
    Dodam, ze bylam wtedy na duphastonie 2 tab dziennie.
    Temp podskoczyla, wiec owulacja chyba byla.

Jak to rozumiec?

08.09 - transfer :)
    2nn3flw14d6fmfcl.png
‹‹ 4 5 6 7 8 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ