progesteron po owulacji
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam wszystkich.
Jestem tutaj pierwszy raz.
Mam takie pytanie. Robilam sobie Progesteron w 5 dniu po owulacji (mniej wiecej) i mi wyszedl 10,10 uUl/ml. Jakies dziwne te jednostki i nie moge znalezc nigdzie przelicznika na ng/ml. Mysle, ze jest to, to samo. Wnioskuje z tego, bo normy zamieszczone obok badania pokazuja dla dla fazy poowulacyjnej 2,5 - 28 uUl/mg.
Lekaz zalecil mi badanie w 15 i w 20 dniu cyklu. Drugiego badania wynik bede miala w poniedzialek. Moj cykl to przewaznie 23 - 24 dni. Drugi wynik powinien byc chyba wyzszy od pierwszego jezeli cialko zolte pracuje poprawnie prawda?
PozdrawiamAnnett -
hej kobitki mam pytanie odnosnie progesteronu. przyjmuje go od 16dc (1 tabl zamiera 5mg) ja biore dwie, a moje pytanie brzmi : czy biorąc go w 16 dc hamuje on owulacje? i jesli tak to moge go odrazu odstawić?aniołek 9tc (2015rok)
aniołek 6tc (2018rok)
-
Hej. Jakiś czas temu robiłam progesteron, i wynik to 5,60ng/ml. Gin powiedział, że owulacja była i wynik jest ok. Lekarza zmieniłam. Aktualny co do niego chodzę też powiedział, że taki wynik jest w normie. Jednak przepisał mi luteinę od 15 do 25 dnia cyklu i dodał, że owulacji w tym miesiącu raczej nie będzie. Mierzyłam temp. i z wykresu wynika, że owulacja jednak była. I teraz moje pytanie... czy w czasie gdyby doszło do zagnieżdżenia się to, że przestałam brać wczoraj luteinę nie zaszkodzi ewentualnej ciąży?„Cudownie byłoby czasem móc zamienić myśli w rzeczywistość ''
...... Wierzę, że kiedyś się uda...... -
wynik poniżej 10 świadczy, że owu raczej nie było, więc lekarzy to masz raczej do d...
Luteina/duperk powinna być przyjmowana PO owulacji, a nie w jakiś tam dniach cyklu co gin powiedział. Dlatego ja jestem zwolenniczką monitoringów cyklu, jeśli nie ma takowej możliwości to wykres + badanie szyjki. Biorąc luteinę przed wystąpieniem owu, w czasie kiedy organizm się do niej szykuje można ją sobie zwyczajnie zablokować, a nie o to chyba chodzi.
Co do pytania - nie ma chyba jednoznacznej odp, bo każdy organizm jest inny i inaczej reaguje. Ja zawsze odstawiałam progesteron po badaniu bhcg z krwi.
A jak wygląda wykres? W którym dniu cyklu była owu? -
palma wrote:hej kobitki mam pytanie odnosnie progesteronu. przyjmuje go od 16dc (1 tabl zamiera 5mg) ja biore dwie, a moje pytanie brzmi : czy biorąc go w 16 dc hamuje on owulacje? i jesli tak to moge go odrazu odstawić?
Palma wykres? Szyjka? Monitoring? I dopiero po owu bierz progesteron -
No wlasnie owulacje mialam w 16 dniu cyklu, a niby mialo jej nie byc, dlatego lekarz zlecil luteine .OOd przyszlego cyklu bede miec monitoring. Ale teraz troszke sie martwie bo okres mam za 1 dzien, objawow narazie 0 , a co jesli moze sie udalo a ja przestalam ta luteine brac i zaszkodze ewentualnej ciazy? A co do wynikow progesteronu to przeciez norma w fazie lutealnej to. 0,95 do 21 takze owulacja raczej byla i wynik tez o tym chyba swiadczy, chociaz moim zdaniem moglby byc wiekszy. Wykresu cos nie moge dodac:-\
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2015, 23:06
„Cudownie byłoby czasem móc zamienić myśli w rzeczywistość ''
...... Wierzę, że kiedyś się uda...... -
Hej ja w 27 dc mam progesteronu 0,446 ng/ml. - 10 dzień brania dupka 2 x dziennie po 10 ml. Od trzech dni mam brązowo zabarwiony śluz ale okresu nie mam. Mam dupka brać jeszcze 6 dni ale to chyba nie ma sensu prawda? Zastanawiam się czy tak niski progesteron jest ponieważ powinnam mieć już @ i jest już tak jakby faza pęcherzykowa? Już nie wiem co o tym myśleć. Czy ten wynik skazuje że ja jednak owu nie miałam ?Endometrioza IV stopnia, LUF, laparo 04-2015 i 07-2015,
HSG w grudniu 2015 - oba drożne, histeroskopia - macica dwurożna, niedoczynność tarczycy, adenomioza.
AMH 1,98
06-2016 - I procedura in vitro nieudana bez mrozaków
13-09-2016 - II procedura, 29 trans. 2 zarodków , brak mrozaków
-
Dziewczyny mam pytanie. Wczoraj (22dc) zrobiłam badania na prolaktyne i progesteron. Jedno i drugie zawyżone.Progesteron 28,15ng/ml, prolaktyna 37,59. W ciąże staram się zajść od 5 miesięcy, wcześniej jedno poronienie w 6tyg. Powiedzcie mi czy jeżeli w tym cyklu zaszłam w ciążę to jest szansa, że to przez ciąże są podwyższone normy? Czy to jednak za dużo?
Dziewczyny, które biorą leki na obniżenie hormonów, powiedzcie, że Wam udało się zajść w ciążę i po jakim czasie od rozpoczęcia leczenia?06.2015 - poronienie
-
Hej Dziewczyny! Też biorę luteinę dopochwowo 3*100 plus 3*50 podjezykowo (duphaston na mnie nie działa).Paolaaa wrote:Dziewczyny - nie bada się progesteronu przyjmując luteinę- niezależnie czy dopochwowo czy nie ponieważ luteina fałszuje wynik oraz wpływa na temperaturę ciała. Duphaston nie ma wpływu.
Pozdrawiam -
dziewczyny mam problem z interprtacja mojego wyniku staram sie o drugie dziecko i mam cykle długie brałam juz 3 msc dupka ale nic nie pomogł zbadalam teraz progesteron 3,61 jestem w 33 dc mozecie zerknac na moj wykres czy owu nie było??test owu były pozytywne
-
Ola_85 wrote:dziewczyny mam problem z interprtacja mojego wyniku staram sie o drugie dziecko i mam cykle długie brałam juz 3 msc dupka ale nic nie pomogł zbadalam teraz progesteron 3,61 jestem w 33 dc mozecie zerknac na moj wykres czy owu nie było??test owu były pozytywne
Na moje oko była dwa dni później niż masz zaznaczone. Jak długo robiłaś testy owu?
Progesteron powinno się badać 7-8 dni po owulacji, więc w tym cyklu jeśli zbadałaś 33 dnia, to jest za późno i nie sądzę, żeby wynik był miarodajny.
Może duphaston nie działa na Ciebie? ja tak mam-nie mogę doustnie progesteronu przyjmować, bo nie ma efektów, tylko dopochwowo i podjezykowo. -
pigułka wrote:Cookie monster Twój przykład jest zupełnie inny. Dziewczynom chodziło raczej o potwierdzenie owulacji na podstawie wyniku progesteronu.
pigułka lubi tę wiadomość
-
Hej
Właśnie szukam informacji na temat badania progesteronu dla potwierdzenia owulacji przy jednoczesnym przyjmowaniu duphastonu,czyli dobrze rozumiem? Mogę śmiało zbadać progesteron w 7dpo mimo ,że dzień po owulacji startuję z dupkiem?
Wynik będzie wiarygodny?