prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny ja przy prolaktynie 47 (norma do 25 z hakiem), miałam w poprzednim cyklu piękną owulację potwierdzoną przez ginekologa. Sam był zaskoczony. Teraz biorę dostinex na zbicie. Po jakim czasie powtarzacie badanie prl?Kiedy nie wszystko idzie po Twojej myśli, po prostu czekaj...i miej wiarę
-
Czy orientujecie się, czy często się zdarza, że nie można odstawić leków na PRL?
Wsuwam Bromergon od 1,5 roku. Kiepsko się po nim czuje, więc muszę bardzo pilnować, by łykać przed snem. Niby czytam, że w końcu się go odstawia... Hm, lekarka, która 1,5 roku temu wprowadzała mi Bromka kazała go łykać tylko w I połowie cyklu, po 1/2 tabl. Potem kolejny lekarz kazał brać przez cały cykl, ale 1/4 tabl.. Obecna uznała, że PRL jest od THS (w wakacje podczas brania B. PRL miałam w górnej granicy - 29 - wg innych jednostek, rzecz jasna ).
Hm, no cóż, kilka dni temu odstawiłam Bromergon (który brałam w dawce 1/2 tabletki, więc nic powalającego) i odebrałam dziś wyniki... 1266,0 (przy normie 106-496). Ręce mi opadły.... (( (zresztą TSH też poleciało - z 1,8 na 5,3 ;( ). -
Bratek, a miałaś rezonans głowy? Może jakiś mikrogruczolak jest?
Mój endo też twierdzi, że prolaktyna i tsh razem współpracują i u mnie się to sprawdziło. Spadła prl i tsh też.
Według mnie to bez sensu zbijać prl tylko w 1 połowie cyklu.
Może poszukaj innego lekarza.
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Ta od I połowy cykl ustawiała mnie na początku, w 2014 r.
Już od kilku miesięcy, sama z siebie, brałam codziennie. Ale skoro niby TSH spadało, a obecna lekarka uważała, że to pewnie od TSH i nie przepisywała nowych recept, stwierdziłam, że może wreszcie odstawię? Dzień brałam, dzień nie, w końcu odstawiłam...
No i bum
Nie, nie miałam rezonansu
Mój Mąż ostatnio odebrał swoją PRL - też poprzekraczane normy (za pierwszym razem ok.1,8 górnej granicy, za drugim - bodajże ok.1,5). Echhh...
-
Bratek znajdź dobrego endokrynologa.
Mój endokrynolog skierował mnie do neurologa, bo mój wynik prl wynosił 1699 i czekam teraz na rezonans. Co prawda trochę sobie poczekam, bo na nfz, ale przysadka będzie sprawdzona.
A może bierzesz jakieś leki na stałe? I to one podwyższają prolaktynę. Ja brałam lek na zawroty głowy i wynik miałam taki jak wyżej. Jak odstawiłam i dorzuciłam niepokalanka to poziom spadł o 1000 jednostek.W miesiąc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2015, 08:42
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Nie wydaje mi się, tzn. jeden lek mógłby trochę podnosić, ale nie aż tak ;/
Echhh, wiesz, jak to jest z DOBRYMI endokrynologami ((( Ale fakt, zastanawiam się. Niby po tylu miesiącach brania powinno się uspokoić ;/
Jakiego niepokalanka brałaś i w jakiej dawce?
P.S. Z jakiego miasta jesteś, jeśli mogę zapytać? -
Ja brałam Castagnus 2 tabletki rano. Po odstawieniu leku na zawroty i niepokalanku po miesiącu spadła mi z 1699 do 645. Po trzech kolejnych tygodniach na niepokalanku i połówce Bromergonu spadła do 541. Teraz będę badała w okolicach 10 grudnia prl i tsh.
Tsh z 3,38 spadło do 2,5. To są dane z początku października.
Od połowy grudnia planuję łykać niepokalanek Swansona, bo ma o wiele większe stężenie.
Jestem z Pruszkowa pod Warszawą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2015, 12:06
Bratek lubi tę wiadomość
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Aaaa czyli wcześniej łykałaś ten Herbapolowski? Próbowałam go, ale bez szału. Teraz też chcę właśnie zamówić ze Swansona
P.S. A masz w takim razie jakiegoś sensownego endo na NFZ? Albo w ogóle jakiegoś?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2015, 12:39
-
Nie na nfz nie mam. Chodzę do mojego ginekologa endokrynologa od 9 lat tego samego. Tylko on jest specyficzną osobą, nie wszyscy dają mu dobre opinie. Mnie nigdy nie zawiódł.
Z tego co słyszałam pacjentki w Pruszkowie traktuje o wiele lepiej niż te w Warszawie.
Nazywa się Paweł Kamiński ginekolog endokrynolog.
Słyszałam, że jeszcze Roman Jasiński i Michał Rabijewski są dobrzy. Też z Warszawy i okolic.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2015, 12:48
Bratek lubi tę wiadomość
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Cześć Dziewczyny
Mam pytanie odnośnie prolaktyny. Miesiąc temu miałam 33,5 przy normie 25. Dostałam Bromergon 1 x 1 tabl na noc. Ponowiłam badania po miesiącu i mam 2,66. Czyli duży spadek. Czy któraś z Was też tak miała? Jeszcze jedno pytanie czy macie problemy z cerą przy problemach z prolaktyną?
21.09.16 Beta 87- 8dpt
21.01.16 Aniołek 9 tc
-
nick nieaktualny
-
Nika8686 wrote:Cześć Dziewczyny
Mam pytanie odnośnie prolaktyny. Miesiąc temu miałam 33,5 przy normie 25. Dostałam Bromergon 1 x 1 tabl na noc. Ponowiłam badania po miesiącu i mam 2,66. Czyli duży spadek. Czy któraś z Was też tak miała? Jeszcze jedno pytanie czy macie problemy z cerą przy problemach z prolaktyną?
Z cerą nic się nie działo. Jednak piersi bolą mnie cały czas tak samo mocno i do tej pory to chyba tylko castagnus mi na te bóle pomagał... -
nick nieaktualnyMi Endokrynolog powiedziała, że najlepiej żebym miała prolaktynę między 2-5 (Przy normie do 25) Teraz nie wiem ile mam ale podobno im mniej tym lepiej bo do niczego mi ona nie potrzebna
Swoją droga ciekawe...hmmm może jakieś badanko na dniachNika8686 lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny!
Odebralam dzis wyniki hormonow i prolaktyna wyszla mi ponad 55 przy normie do 19. AntyTg 3,88 a antyTpo 0,15. Mam za soba dwa poronienia na bardzo wczesnym etapie, staramy sie 15 cykl. Czy prolaktyna moze byc przyczyna poronien? Co teraz? Do ginekologa czy endo? Czy zanim sie dostane moge cos na wlasna reke brac? Poradzicie cos? -
Najlepiej do endo choć gin też powinien coś zlecić. Ja miałam bardzo podobną prolaktynę i po ok 6 tygodniach na bromergonie spadła do 2,potem już nie sprawdzałam,ale w sumie przydałoby się(bromergon mam brać aż zajdę w ciążę), oprócz tego dostałam skierowanie na rezonans w celu wykluczenia mikrogruczolaka. Co do przyczyny poronień ja szczerze wątpię,aby prolaktyna mogła być winna,sama sporo się naczytałam na ten temat i w sumie zdania są podzielone.Na własną rękę? Castagnus zbija prolaktynę,ale przy takim wyniku wypadałoby odwiedzić lekarza...
A masz jakieś objawy wysokiej prolaktyny?