prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
katastrofa wrote:Najlepiej do endo choć gin też powinien coś zlecić. Ja miałam bardzo podobną prolaktynę i po ok 6 tygodniach na bromergonie spadła do 2,potem już nie sprawdzałam,ale w sumie przydałoby się(bromergon mam brać aż zajdę w ciążę), oprócz tego dostałam skierowanie na rezonans w celu wykluczenia mikrogruczolaka. Co do przyczyny poronień ja szczerze wątpię,aby prolaktyna mogła być winna,sama sporo się naczytałam na ten temat i w sumie zdania są podzielone.Na własną rękę? Castagnus zbija prolaktynę,ale przy takim wyniku wypadałoby odwiedzić lekarza...
A masz jakieś objawy wysokiej prolaktyny?
-
No właśnie z tą owulką to nie wiadomo dopóki nie zrobi się monitoringu bo niby testy ovu mogą być pozytywne,temperatura wyższa,a szanowna przy takiej prolaktynie niby jest mało możliwa.Ja sama w sumie nie wiem czy ją mam,czy nie.
Mi też po poronieniach nikt nie zlecał hormonów w sumie sama sobie zleciłam przy okazji jakiś badań no i wyszło szydło z worka. -
katastrofa wrote:No właśnie z tą owulką to nie wiadomo dopóki nie zrobi się monitoringu bo niby testy ovu mogą być pozytywne,temperatura wyższa,a szanowna przy takiej prolaktynie niby jest mało możliwa.Ja sama w sumie nie wiem czy ją mam,czy nie.
Mi też po poronieniach nikt nie zlecał hormonów w sumie sama sobie zleciłam przy okazji jakiś badań no i wyszło szydło z worka.
A czy prolaktyna moze do poronien prowadzic? -
cookiemonster wrote:Jak mnie to wkurza-chodze prywatnie, wszystkie leki bez refundacji, masa badan (np V czynnik Leidena) a tych podst niet...
A czy prolaktyna moze do poronien prowadzic? -
Jak już pisałam nie wierzę ,żeby prolaktyna powodowała poronienia to jest moje zdanie,ale z progesteronem się zgodzę. Ja V Leiden i tym podobne miałam refundowane ,jedynie za kariotypy płaciłam,a hormonów nikt nie zlecił mimo że niejednokrotnie przychodziłam z bardzo bolącymi piersiami już od połowy cyklu,ale to się w sumie i tak nie zmieniło ,mimo że prolaktyna trzymana już w ryzach.
-
nick nieaktualnyMoja znajoma na początku miała prolaktynę ponad 2 tys. i od razu dostała bromergon, bo wg. jej lekarza taka wysoka prolaktyna we wczesnej ciąży może zagrażać dziecku. Wcześniej miała też oczywiście problemy z zajściem w ciążę. Miała też TSH powyżek 6, co wyszło dopiero jak zaszła w ciążę i również brała leki.
-
nick nieaktualnyJa na początku badałam w 5 dniu cyklu razem z reszta hormonòw, takie miałam zalecenie od dr. Drugi raz zbadałam z progesteronem w drugiej fazie, no ale ja mam miesiączki regularne. Generalnie lekarz kazał badać w 5 dniu, ale wydaje mi się że dla prolaktyny to nie ma takiego znaczenia jak dla innych hormonów
-
nick nieaktualnynowatorka wrote:No ale na ulotce jest napisane zeby nie brac bromergonu w ciazy bo grozi poronieniem...
-
nick nieaktualnyrebe wrote:W ktorych dniach cyklu trzeba badac prolaktyne?
Zauwazylam, ze glownie ja badalam w pierwszych dniach cyklu. Badanie w II fazie bylo o tyle skonplikowane, ze mam y i raczej bezowulacyjne cykle, czyli w efekcie II fazy brak.
Co 3 miesiaca badam hormony w 2-3 dc i prolaktyna wtedy zawsze mi wychodzila w porzadku. Ostatnie badanie listodzie, 2 dc prolaktyna 10 mcg/L=218,36 mIU/L (norma dla kobiet 2.8- 29.2 mcg/L).
Jak myslicie, kiedy jeszcze zbadac? Czy te wyniki wystarcza?
Wciaz nie mam diagnozy na moj brak owulacji. Teoretycznie wszystko w porzadku, a owu raz jest, raz nie ma, raz cykle 30 dniowe, innym razem 50...rebe lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPonoć często po obciążeniu mogą wyskoczyć problemy z prolaktyną ktòre w normalnym badaniu nie wyszły. Czyli niby prolaktyna w normie a po obciążeniu jest nie tak. Głównie tu chodzi też o diagnozowanie guzów przysadki. Nie wiem dokładnie jak wygląda badanie , ale mi lekarz powiedział, że rrzeba się na trzy dni do szoitala położyć
-
Czesc dziewczyny,
ostatnio w 20 DC miałam prolaktyne 75 przy normie do 23 i progesteron 17,64 czyli prawidłowy dla fazy lutealnej. Gin powiedziała mi że mój poziom wcale nie jest jakiś mega wysoki i że jakby się coś działo to poziom byłby o wiele wyższy, ją i tak nie mogę brać bromergonu bo go nie toleruje, z objawów PRL bola mnie piersi. Z tego co tu czytam to wysoka ta moja PRL
-
nick nieaktualnyMasz 3 krotnie przekroczony wynik, a taki wynik może blokować cykl. Ja w pierwszym badaniu przy normie do 496 miałam wynik 713 (inne jednostki) i też lekarz powiedział, że nie jest to duże przekroczenie, bo miał pacjentki, które miały ponad 2 tys., ale od razu zaproponował mi leki, gdyż nawet takie niewielkie przekroczenie może mieć wpływ.
-
No właśnie wiem, tylko, że cykle mam regularne, pęcherzyki rosną,temperatura skacze prawidłowo, ostatnio wtedy co miałam badanie w tym samym dniu byłam na usg i powiedziała, że pękły. Ja praktycznie za każdym razem jak badam mam w okolicach 70. Brałam bromergon to mi spadła do 5 tylko, że nie mogę go brać. Moja pani doktor jest bardzo wyluzowana, ale się dziwię, bo z tego co tu czytałam, to dziewczyny miały lekko ponad normę i brały bromergon więc chyba co lekarz to inna opinia. Z drugiej strony w Krk byłam u takiego lekarza, który mi powiedział, że wg niego nie ma niedomogi lutealnej, czy niewydolności ciałka żółtego, i że on na prl w ogóle nie patrzy, jeżeli ktoś ma regularne okresy i bądź tu mądrym.
-
Bez sensu z tymi lekarzami,a później się dziwią że pacjenci leczą się przez internet jak jedni mówią tak drudzy wprost przeciwnie. U mnie niby też skoki temperatury są i były,testy owulacyjne pozytywne,od owu ból piersi,monitoringu nie miałam więc nie wiem jak to tam wyglądało,ale z perspektywy czasu wydaje mi się że prolaktynę miałam podwyższoną kupę czasu ,a w ciążę i tak zachodziłam,więc w sumie nie wiadomo jak to do końca jest. Mi przy PRL 54 proponowali rezonans ,choć też czytałam że dopiero przy wartościach powyżej 100 mogą podejrzewać mikrogruczolaka.
-
Rebe zrob po obciazeniu. Ja tez mialam cykle 30-50 dni wiekszosc bezowulacyjne. Inne hormony w normie. Prolaktyna normalna w normie a po obciazeniu 20x wzrosla gdzie powinna do max 6. Bralam na to bromka i w 2 cyklu zaszlam a owulacja w obu cyklach ksiazkowo w 14 dc. Bralam tez duphaston.
Co do 3 dni w szpitalu to lekarze czasami klada zeby zrobic tam wszystkie potrzebne badania hormonalne itd ale nie trzeba isc do szpitala, mozna hormony porobic na wlasna reke
Ps nie u wszystkich prolaktyna blokuje owulacje. Niektorzy maja wysoka a cykle regularne.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 13:47