X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Salve Medica Łódź
Odpowiedz

Salve Medica Łódź

Oceń ten wątek:
  • józefka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatkaa ja miałam skierowanie od dr. Bielaka i na jego oddział, ze tak powiem trafiłam. I on wykonywał zabieg.

wiesz zawsze mozesz się wypisać na własne żądanie, po zabiegu :)

https://www.maluchy.pl/li-72827.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    józefka wrote:
    wiesz zawsze mozesz się wypisać na własne żądanie, po zabiegu :)
    To samo chcialam napisac :)

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷 11.08.2022
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No w sumie ;)

• calineczka88 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatkaa wrote:
    Calineczka88, ja chodzę do Pani Ginekolog do Salve ale przy ul.Rzgowskiej.
    Dziś właśnie byłam u niej na wizycie. 10dc a pecherzyk 25mm....a do tego wyszłam z kolejnym skierowaniem do szpitala na HSG....Pani doktor powiedziała ze lepiej zrobić z kontrastem i w szpitalu a nie solą fizjologiczna. Sama już dziś nic nie wiem....ehhh.

Agatkaa ja jak ostatnio miałam pęcherzyk 25x27 mm to pani dr powiedziała że jest za duży i on już nie pęknie... i tak też niestety się stało, zrobiła się z niego torbiel i owulacji brak :/ A u Ciebie jak??
    A myślałam, że HSG zawsze robi się z kontrastem...? Chyba jestem niedoinformowana :P

31 lat, starania od 05.2015, PCOS + LUF, AMH = 6,16
    fpsl35p.png
    rl9w44r.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezja testujesz jutro czy kiedy bo w piątek to chyba laboratorium będą zamknięte ?

• frezja Przyjaciółka

Wysłany: 10 listopada 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero w sobote jade na test, bedzie to 12dpt wiec wynik pewny

30 lat, PCOS,starania od 2013
    ICSI / crio 05.08.2016 7tc[*]:( crio 31.11.16 :( ! crio 6.12.16 :( koniec staran.. 9 jajeczek na zimowisku
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calineczka88 wrote:
    Agatkaa ja jak ostatnio miałam pęcherzyk 25x27 mm to pani dr powiedziała że jest za duży i on już nie pęknie... i tak też niestety się stało, zrobiła się z niego torbiel i owulacji brak :/ A u Ciebie jak??
    A myślałam, że HSG zawsze robi się z kontrastem...? Chyba jestem niedoinformowana :P

MI kochana teraz na szczeście torbiele się nie robią (odpukać bo kilka lat temu miałam usuwanego laparoskopowo). Co miesiąc , od maja, mam monitorowane cykle i zawsze jest ovu. Dziś rozmawialam, ze Pani doktor i powiedziała, że do 30 mm spokojnie pecherzyki pękają i żebym się nie przejmowała. Jesli faktycznie ovu była to już na pewno jestem po ;) Pojdę w przyszłym tyg i zobaczymy na usg co i jak.

Sa 2 metody wykonania HSG :
    - badanie z kontrastem i zdjeciem rtg
    - badanie z sola fizjologiczną pod kontrolą usg -to tzw SonoHSG

To Sono HSG najcześciej robią w prywtanych gabinetach czy klinikach. Ja właśnie chcialam się wybrac na takie ale moja Pani doktor mowiła, że wg niej jest mniej dokładne bo nie ma zdjęc....i wynik zależy tylko i wyłącznie od interpretacji lekarza, podkreśliła, że jest mniej dokładne ....a juz tak sie cieszyłam, ze pojde do klinik zrobie sobie pod narkozą i luzik...teraz w ogole juz mi jest głupio nie iść do tego szpitala ale naprawdę umieram ze strachu ;/

• calineczka88 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na stronie Salve znalazłam taki opis badania:
    "Metodą udrażniania jajowodów jest histerosalpingografia (HSG) – polega ona na wprowadzeniu cewnika do jamy macicy i podaniu środka cieniującego, w celu oceny drożności jajowodów. Jeżeli badanie to wykaże niedrożność, poprzez ten sam cewnik wprowadzane są kolejne mikro narzędzia. Drożność jajowodów uzyskuje się wprowadzając do ich światła mikroprowadniki, a następnie mikrocewniki. O odzyskaniu drożności świadczy wypełnianie się jajowodów środkiem cieniującym, a następnie jego wypływ do jamy otrzewnej. Czas trwania zabiegu zależy od wielu czynników, średnio wynosi około 30 minut."
    Z tego opisu wydaje się, ze jest to badanie z kontrastem a nie z solą, czyli to "lepsze". Swoją drogą sam opis brzmi niezbyt zachęcająco ;)

fpsl35p.png
    rl9w44r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calineczka88 wrote:
    Ja na stronie Salve znalazłam taki opis badania:
    "Metodą udrażniania jajowodów jest histerosalpingografia (HSG) – polega ona na wprowadzeniu cewnika do jamy macicy i podaniu środka cieniującego, w celu oceny drożności jajowodów. Jeżeli badanie to wykaże niedrożność, poprzez ten sam cewnik wprowadzane są kolejne mikro narzędzia. Drożność jajowodów uzyskuje się wprowadzając do ich światła mikroprowadniki, a następnie mikrocewniki. O odzyskaniu drożności świadczy wypełnianie się jajowodów środkiem cieniującym, a następnie jego wypływ do jamy otrzewnej. Czas trwania zabiegu zależy od wielu czynników, średnio wynosi około 30 minut."
    Z tego opisu wydaje się, ze jest to badanie z kontrastem a nie z solą, czyli to "lepsze". Swoją drogą sam opis brzmi niezbyt zachęcająco ;)

Dokałdnie ;) Brrr!!!

Ale faktycznie wygląda na to, że tutaj robią z kontrastem. Tylko ciekawe czy robią ze znieczuleniem?

• józefka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny na pewno nie trwa 30 minut :) wchodzisz, zakładają Wam to ustrojstwo trwa to chwilę (faktycznie mało sympatyczne uczucie) i podawany jest kontrast. po 3 minutach jest już po i wyjmują z Was ustrojstwo i powolutku schodzisz z łóżka (leżanki)

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jozefka Ty kochana miałas w Matce Polce, ja też mam skierowanie na to badanie tam ale nie wiem czemu strasznie paniecznie się boję ;( i nie wiem czy nie ucieknę ....bardzo chcialabym mieć komfort w postacie jakiegoś lepszego znieczulenia a tam nie za bardzo z ty jest ;( Dziś Pani doktor ma dzwonić do mnie i poda mi termin przyjecia do szpitala....no i pobyt 3 dni...

• calineczka88 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jozefka skoro tak to moze te 30 min to z czekaniem na swoją kolej, rozebraniem się, ubraniem itd ;)

Agatkaa nie bój się, mi się wydaje że ten strach jest napędzany przez dziewczyny na forach ale i tak z tego co widziałam to 80% wpisów jest ze nie ma czego się bać, że nawet jak boli to tylko chwilę a większość pisze ze to po prostu "nieprzyjemne uczucie". I moja pani dr tez tak mówi, więc ja jej wierze ;)

fpsl35p.png
    rl9w44r.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co Calineczka stwawila wynika ze 30min odnosi sie do sytuacji kiedy jajowody sa niedroze i w trakcie badania probuja je udroznic.
    Sa trzy metody, jest jeszcze HyCoSy i wtedy podaja pianke.

Ja na zwykle hsg bym sie nie zdecydowala wlasnie przez kontrast i rtg :/
    Przy sono nawet ja bylam wstanie zauwazyc przeplyw, wiec to co sugeruje pani dr to takie sranie w banie. Jak sa drozne to wyjdzie i tu i tu, jak sa niedrozne to tez bedzie widac tu i tu.
    Jak jestes czula na bol to przy hsg moze wyjsc dupa, jak sie poruszysz czujac bol, zdjecia beda rozmazane.

Jak Cie stac i chcesz miec komfort to nawet bym sie nie zastanawiala.

Edit: jesli bol jest bardzo silny, to miesnie miednicy moga sie zacisnac i przeplywu nie bedzie widac.

Wszystko jest do przezycia. Napewno boli to mniej niz skurcze porodowe ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2016, 12:19

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷 11.08.2022
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja sie też boję tego, że bede tak zestresowana, że i tak d....blada z tego wyjdzie...z każdej strony słyszę i czytam co innego, Pani doktor też mówi co innego...

Nie wiem juz co robic... ;(

A jestem bardzo mało wytrzymala na bol, jesli chodzi o sfery kobiece....

• józefka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lubiearbuza jesteś??? daj znać co u Ciebie. Martwimy się o Ciebie.

• józefka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezja czekamy z Tobą na wynik :)

Bella93 lubi tę wiadomość

• frezja Przyjaciółka

Wysłany: 12 listopada 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponizej 1,2 niestety :/

ICSI / crio 05.08.2016 7tc[*]:( crio 31.11.16 :( ! crio 6.12.16 :( koniec staran.. 9 jajeczek na zimowisku
  • frezja Przyjaciółka

Wysłany: 12 listopada 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ustalone... 3 proba w grudniu. Idziemy za ciosem ....

anadinka lubi tę wiadomość

• józefka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezja kurcze nie tak miało być, ale widzę że plan walki jest i nie poddajecie się to dobrze. zbieraj siły i od grudnia do boju !!!

• frezja Przyjaciółka

Wysłany: 12 listopada 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno bede walczyc! Jestem zla teraz i rozczarowana. Wszytskie wyniki w normie, nie wiem co jest nie tak. Moze po prostu zwyczajnie nie wyszlo. Na razie nie mam granicy kiedy przerwac to wszytsko... Musze wierzyc w ten piekny prezent na Gwiazdke:)

józefka, anadinka lubią tę wiadomość

‹‹ 46 47 48 49 50 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ