X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Samotna - zapłodnienie
Odpowiedz

Samotna - zapłodnienie

Oceń ten wątek:
  • Mnb Debiutantka

Wysłany: 28 lutego, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie. Kobieta, która jest w związku ma to wsparcie. A bycie samotną jest jakby karane. Wszystko trzeba przejść samemu.

Właśnie w takiej sytuacji gdzie nie ma się kogoś z kim można wyjechałać za granicę, nie można nikomu powiedzieć o swoich planach bo się to nie spotka ze zrozumieniem a nie zna się dobrze języka angielskiego to jest dopiero masakra....przeprawa życia....

• Mnb Debiutantka

Wysłany: 28 lutego, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze dodam, że sprawdzałam busy którymi można dojechać do Rygi bo to faktycznie dużo tańsza opcja. Z mojego miejsca zamieszkania znalazłam jedynie flixbus. Kiedyś miałam "przyjemność" z nimi podróżować. A w zasadzie nie podróżować. Będąc juz prawie na przystanku otrzymałam smsa o opóźnień o 20 minut. Poszłam sobie coś kupić skoro jeszcze było tyle czasu do odjazdu. W tym czasie autokar przyjechał i odjechał o czasie. Nawet sobie nie wyobrażacie mojej wściekłości. Składając skargę weszłam w opinie i setki takich samych historii opisywali ludzie. Łącznie z takimi sytuacjami ze ktoś na postoju wyszedł skorzystać z toalety a autobus odjechał zostawiając go w środku nocy samego w obcym mieście. Chyba nie wyobrażam sobie takiego czegoś żeby mieć umówiona wizyty i nie dojechać na nią bo autokar jednak nie przyjechał...

• kruszynka Debiutantka

Wysłany: 28 lutego, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, jak sobie przypomnę ten hardcore z dojazdami i lotami w czasie pandemii... Flixbusem do Rygi jechałam i nawet jakoś dotarłam, ale opóźnienia 30 minut do godziny się zdarzały. Są jeszcze takie linie jak Ecolines i Lux Express z Warszawy, nimi też jechałam i było spoko.

Mnb lubi tę wiadomość

• Mnb Debiutantka

Wysłany: 28 lutego, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak u Pani z językiem angielskim ? Jak wygląda dokładnie ta wizyta ? Trzeba opisać dotychczasowe choroby ? Cała sprawę z którą się przyjechało, swoje oczekiwania ?

• kruszynka Debiutantka

Wysłany: 1 marca, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie do Rygi umawiała koordynatorka, lekarz z Polski też wysłał moje wyniki i wyjaśnienia, to jak przyjechałam, lekarz w Rydze wiedział o co chodzi. Nieźle znam angielski, więc na miejscu nie miałam problemow, ale myślę, że nawet przy słabym angielskim też by dało radę.

Nel_Krk lubi tę wiadomość

• Valie05 Autorytet

Wysłany: 2 marca, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczytuje wątek od czasu do czasu. Dziewczyny za każdą z Was trzymam ogromnie kciuki na tej ogromnie trudnej drodze.

@Gienia rzuciły mi się w oczy Twoje obawy związane z zakrzepicą. Miałam podobne przed startem procedury invitro - 2 osoby w rodzinie chorują na ciężką zakrzepicę żył głębokich, bliska koleżanka straciła 3 ciąże zanim ktoś wpadł u niej na badania zakrzepowe.
    Polecam wykonanie badań genetycznych w kierunku trombofili i/lub badań zakrzepowych. Pakiet badań genetycznych kosztuje 400-500 zł. U mnie wyszła genetyczna trombofiia (mutacja genu V Leiden), mimo że w życiu nie miałam epizodu zakrzepowego i dużo latałam (nawet 40 lotów rocznie) . Od transferu zarodka przyjmuje na stałe heparynę aż do zakończenia połogu.

MoniaB lubi tę wiadomość

👩🏼 91’ (33)
    Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (35 lat)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
    27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
    27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
    6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i  ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵

preg.png
  • Gienia40 Przyjaciółka

Wysłany: 4 marca, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje!

U mnie na razie przestój. Nie zdecydowałam, czy idę w ivf czy nie.
    W ogóle, ta wizja samotnego macierzyństwa w tym wieku to mnie chyba jednak przeraża. Boję sie, że raka dostane za kilka lat po tej stymulacji, że nie pokocham tego dziecko jeśli ifv wyjdzie, że będzie autystyczne, bo jestem stara. Albo opóźnione intelektualnie.
    W ogóle, z osoby czerpiącej garściami z życia, zrobiłam się pesymistyczna, zalekniona dziewczynka.
    Wróciłam na psychoterapie, to pomaga. Ale i tak decyzję muszę podjąć sama.
    A jeszcze bardziej się boję, że nie wyjdzie i będę się dołować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca, 21:37

• Nea41 Nowa

Wysłany: 5 marca, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdanowa wrote:
    Hej,
    Ja jestem po wizycie w Bocianie w Poznaniu. Byłam u doktora Marcina K. i polecam - bardzo sympatyczny, rzeczowy i profesjonalny. W związku z tym że znalazłam dawcę i zdecydowałam się na razie na inseminacje domową dostałam leki na stymulację owulacji. Za dwa tygodnie idę na monitoring cyklu, jeśli będzie okej dostanę zastrzyk na pęknięcie pęcherzyków i kilka dni po tym spotykam się z dawcą. Zdecydowaliśmy się na metodę kubeczkową.

Omówiliśmy też z doktorem inne możliwości - jeśli chodzi o wyjazd do Rygi zaproponował in-vitro, jest ono bardziej skuteczne i według niego jeśli już lecieć za granicę to lepiej od razu to.

Doczytałam tez że żeby wykonać invitro w Polsce musiałby być podpis fikcyjnego ojca na papierach w klinice, a przy porodzie nie trzeba już go podawać- można wpisać że nieznany. Mógłby być to ktoś z rodziny tak żeby poziom zaufania był jak największy. Jeśli ma się taką zaufaną osobę to może warto to rozważyć.

Ja na razie daję sobie 6 cykli na stymulacji i mam nadzieję że uda się w ten sposób. Pierwsza próba już za trochę ponad dwa tygodnie - trzymajcie kciuki dziewczyny ;)
    Cześć dziewczyny. Od chwili obserwuje wątek i bardzo Wam wszystkim kibicuje Dałyście mi motywację do działania. Za co wam serdecznie dziękuję.Byłam w klinice w Poznaniu, już wstępne badania pokazały że mój czas minął i muszę podjąć inne kroki. Zwracam się z pytaniem do Magdy ponieważ też z doktorem rozmawiałem o różnych opcjach. Czy wiesz coś na temat fikcyjnego ojca figurujące go na dokumentach. Szukam i nie mogę nic znaleźć konkretnego. Wysłałam Tobie zaproszenie do przyjaciółek. Pozdrawiam serdecznie Was wszystkie i mocno całuje

• Gienia40 Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Zastanawiając się, czy w ogóle brnąć w ivf, robię jednocześnie research. I tak:
    1) w PL bym nie kombinowała z podpisywaniem papierów w USC. To jest dość opresyjne , jak u nas to działa wszystko. Nikt nie zagwarantuje, że prawica za jakiś czas znów nie będzie w większości i nie zaczną się jazdy
    2) cześć klinik w Czechach podczodzi do tematu dość elastycznie. Parter podpisuje papiery, one nigdzie nie są wysyłane, zostają w czeskiej klinice, nie ma na ich podstawie uznawania dziecka w PL. Cena ivf też dość konkurencyjna. Ok 20tys pln ze wszystkim (z lekami),. Minus: sperma jest nie z European sperm bank i nie ma kontroli nad tym, kto ile biologicznych dzieci ma. Może się zatem zdarzyć, że wasz syn się zakocha w córce innej pani, która miała to samo nasienie na ivf lub iui
    3) Hiszpania- wycenę dostałam zaporowa: ponad 5tys eur za zwykły ivf, bez leków , bez badania zarodkow. Dawce wybiera embriolog. Do tematu podchodzą na serio : lista badań dłuuuuga bardzo. Monitoring można robić w PL.
    4) Łotwa: tu najpopularniejsza opcja, na tym forum. W porównaniu z takąnp Hiszpanià, wychodzi taniej. Ale: trzeba jechać specjalnie na badania wirusologiczne. Dawce się wybiera samemu.loty dość rzadkie i drogie. Plus, że monitoring można w Bocianie robić i nikt nie robi łaski.

• Gienia40 Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kruszynka wrote:
    Gieniu, ja też bałam się stymulacji i punkcji. Obie te rzeczy nie były jednak tak obciążające dla organizmu jak sobie wyobrażałam :) Brałam menopur i orgalutran, urosło mi po nich 10 jajeczek.
    Gdy zaszłam w ciążę, miałam 38 lat, a urodziłam już w wieku 39. Teraz mam 41. Wynik AMH miałam 3,03. FSH nie robiłam.

Hej Kruszynka, czy znalazłabyś dla mnie chwilę, by pogadać? Dodałam Cię do przyjaciółek.
    Dzięki!

• kruszynka Debiutantka

Wysłany: 8 marca, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Geniu, zawsze chętnie pogadam :)

• Biała_mewa Koleżanka

Wysłany: 8 marca, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja mam przyspieszony zabieg we wtorek, niestety usuną mi oba jajowody. Co oznacza, że jedyną szansą na bycie mamą zostaje procedura in vitro. Trzymajcie proszę za mnie kciuki. Żeby się wszytko poukładało. Trochę mnie to dołuje bo już nigdy naturalnie nie zostanę mamą, z drugiej strony AMH spada lata lecą. Potrzebuję dobrej energii od Was.

Wanda Nowa lubi tę wiadomość

• Gienia40 Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przesyłam dobrą energię! Dbaj o siebie po operacji. Teraz Ty jesteś najważniejsza!
    Trzymam mocno kciuki.
    Koniecznie się odezwij po operacji. Życzę spokojnej, bezbolesnej i udanej operacji.. i szybkiej rekonwalescencji zakończonej sukcesem! Ściskam Cię wirtualnie

BtW: Czy w końcu Bocian zgodził się pobrać jajeczka? Mnie odnowili, powiedzieli, że to karalne.

• Biała_mewa Koleżanka

Wysłany: 8 marca, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwa dni temu rozmawiałam z koordynatorką i swoją lekarką z Bociana. Ustaliłam, że jednak pobieram komórki jajowe w Rydze. Nie chcę mrozić samych komórek tylko zarodki. Jak pomyślnie przejdę rekonwalescencję to zaczynam badania w Bocianie! Potem zakaźne w Rydze i kolejny wyjazd na punkcję. Transfer zarodka podczas trzeciego wyjazdu.

• kruszynka Debiutantka

Wysłany: 8 marca, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biała Mewo, też trzymam kciuki i przesyłam dobrą energię, aby wszystko się dobrze ułożyło. Zdrówko teraz najważniejsze ❤️

• Mnb Debiutantka

Wysłany: 8 marca, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam za Panią kciuki

• Nel_Krk Znajoma

Wysłany: 9 marca, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biała Mewo, powodzenia i trzymam kciuki za pomyślą operację i szybki powrót do pełni sił :)

• Virginia Autorytet

Wysłany: 10 marca, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gienia40 wrote:
    Cześć,
    Zastanawiając się, czy w ogóle brnąć w ivf, robię jednocześnie research. I tak:
    1) w PL bym nie kombinowała z podpisywaniem papierów w USC. To jest dość opresyjne , jak u nas to działa wszystko. Nikt nie zagwarantuje, że prawica za jakiś czas znów nie będzie w większości i nie zaczną się jazdy
    2) cześć klinik w Czechach podczodzi do tematu dość elastycznie. Parter podpisuje papiery, one nigdzie nie są wysyłane, zostają w czeskiej klinice, nie ma na ich podstawie uznawania dziecka w PL. Cena ivf też dość konkurencyjna. Ok 20tys pln ze wszystkim (z lekami),. Minus: sperma jest nie z European sperm bank i nie ma kontroli nad tym, kto ile biologicznych dzieci ma. Może się zatem zdarzyć, że wasz syn się zakocha w córce innej pani, która miała to samo nasienie na ivf lub iui
    3) Hiszpania- wycenę dostałam zaporowa: ponad 5tys eur za zwykły ivf, bez leków , bez badania zarodkow. Dawce wybiera embriolog. Do tematu podchodzą na serio : lista badań dłuuuuga bardzo. Monitoring można robić w PL.
    4) Łotwa: tu najpopularniejsza opcja, na tym forum. W porównaniu z takąnp Hiszpanià, wychodzi taniej. Ale: trzeba jechać specjalnie na badania wirusologiczne. Dawce się wybiera samemu.loty dość rzadkie i drogie. Plus, że monitoring można w Bocianie robić i nikt nie robi łaski.

Genia, a podpytalas skad w takim razie maja dawcow spermy w Czechach? Bo wydaje mi sie, ze ze wzgledow fenotypowych to jezeli nie Europa to musieliby miec te sperme ze Stanow, a to sie wydaje za duzy koszt? Albo moze warto przepatrzec kilka klinik w Czechach i zobaczyc czy ktoras ma dawcow europejskich?
    Mysle, ze ogolnie Czechy moga byc najlepsza opcja logistycznie? Bo jednak tam zawsze mozesz podjechac autem (nawet jezeli bylabys z polnocy Polski). Tez byloby latwiej w czasie stymulacji i transferow kursowac pomiedzy krajami jezeli bys musiala. Jak wybiezesz Lotwe czy Hiszpanie to musisz wtedy tam pojechac na dluzszy wyjazd.
    I tez (czego Ci nie zycze), moze sie okazac, ze pierwszy zarodek i transfer sie nie powiedzie i wtedy bedziesz musiala jeszcze kilkakrotnie podjechac do wybranego kraju.

Podrzucam te punkty, bo to jest dokladnie jak ja myslalam jak szukalam kliniki dla siebie. Polska odpadala, bo tez nie mam wiary w tutejsze prawo.

ona 42 lat.
    3 IVF 😥
    AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021 :)

Starania o BOBO nr 2
    FET - 21.07.23 😢
    II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok :)
    BOBO 2 jest juz z nami - lipiec 2024 ❤️
  • Gienia40 Przyjaciółka

Wysłany: 10 marca, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virginia wrote:
    Genia, a podpytalas skad w takim razie maja dawcow spermy w Czechach? Bo wydaje mi sie, ze ze wzgledow fenotypowych to jezeli nie Europa to musieliby miec te sperme ze Stanow, a to sie wydaje za duzy koszt? Albo moze warto przepatrzec kilka klinik w Czechach i zobaczyc czy ktoras ma dawcow europejskich?
    Mysle, ze ogolnie Czechy moga byc najlepsza opcja logistycznie? Bo jednak tam zawsze mozesz podjechac autem (nawet jezeli bylabys z polnocy Polski). Tez byloby latwiej w czasie stymulacji i transferow kursowac pomiedzy krajami jezeli bys musiala. Jak wybiezesz Lotwe czy Hiszpanie to musisz wtedy tam pojechac na dluzszy wyjazd.
    I tez (czego Ci nie zycze), moze sie okazac, ze pierwszy zarodek i transfer sie nie powiedzie i wtedy bedziesz musiala jeszcze kilkakrotnie podjechac do wybranego kraju.

Podrzucam te punkty, bo to jest dokladnie jak ja myslalam jak szukalam kliniki dla siebie. Polska odpadala, bo tez nie mam wiary w tutejsze prawo.

Hej. W Czechach maja sperme od Czechow :) tylko nikt tego nie sprawdza, ile dzieci dany mezczyzna stworzyl. Sperma jest przebadana. I raczej na bieżąco pozyskiwana, a nie mrozona.
    Masz racje co do lotów. Tez tak uwazam.
    Widze, ze jestesmy w tym samym wieku, ale kilka lat wcześniej zaczelas starania . Mnie za duzo szans, z racji wieku, nie daja na zdrowe jajeczko. Dają poniżej 8%. Chce spróbować jedno ivf, a jak die nie uda , to pomysle o AZ.

Ty tez bez partnera sie starałaś?

• Virginia Autorytet

Wysłany: 11 marca, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gienia40 wrote:
    Hej. W Czechach maja sperme od Czechow :) tylko nikt tego nie sprawdza, ile dzieci dany mezczyzna stworzyl. Sperma jest przebadana. I raczej na bieżąco pozyskiwana, a nie mrozona.
    Masz racje co do lotów. Tez tak uwazam.
    Widze, ze jestesmy w tym samym wieku, ale kilka lat wcześniej zaczelas starania . Mnie za duzo szans, z racji wieku, nie daja na zdrowe jajeczko. Dają poniżej 8%. Chce spróbować jedno ivf, a jak die nie uda , to pomysle o AZ.

Ty tez bez partnera sie starałaś?

Zeby sie za dlugo nie rozpisywac to moja droga do macierzynstwa byla dluga i zawila. Zaczelam jak mialam 35 lat i w trakcie bylo z partnerem, ale doglebnie badalam opcje IVF na swoich komorkach, dawce spermy i dawczynie komorek w roznych krajach. A w ostatnim roku moja bliska kolezanka, wiek 43, bez partnera, podeszla do AZ, tak wiec wczytywalysmy sie w temat razem (korzysta z kliniki Reprofit w Czechach).

Tak mysle, ze jezeli masz srodki finansowe to rzeczywiscie moze warto sprobowac ivf na wlasnych komorkach. Szanse sa niskie, ale nigdy nic nie wiadomo. Plus jezeli nic nie wyjdzie z pierwszej proby to moze latwiej bedzie zamknac ten temat i podejsc do AZ. A jak AZ to radze brac przebadane komorki AZ, zeby nie tracic czasu.

ona 42 lat.
    3 IVF 😥
    AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021 :)

Starania o BOBO nr 2
    FET - 21.07.23 😢
    II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok :)
    BOBO 2 jest juz z nami - lipiec 2024 ❤️
‹‹ 9 10 11 12 13 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ