Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
Jo_ankaa wrote:Wczoraj skończony duphoston i czekam na miesiączkęStarania od października 2021.
3 cykle owulacyjne, potem długie bezowulacyjne
Czerwiec 2022 - letrozol-torbiel,duphaston.
Odstawienie wszystkiego,
LH/FSH=2
10.dzień cyklu-eureka, pęcherzyk 14mm -
Niebieska12 wrote:Przyczyny nie ma żadnej określonej... Chyba zawsze miałam bardzo długie cykle (po 50 kilka dni), trądzik i w końcu ktoś zbadał androstendion - wyszedł za wysoki i dostałam tabletki anty. Brałam 11 lat, rok temu wyszłam za mąż więc w październiku odstawiłam wszystko. 3 piękne cykle po 40 dni wprawdzie ale z odpowiednią tempką, śluzem i endo. Potem nagle wszystko się zatrzymało. Wszystkie badania w normie-prolaktyna, tsh etc... Na nic się nie leczę... Brałam ovarin, nic się nie zmieniło. Sam duphaston też nic nie wniósł. Więc usłyszałam, że "taki mamy klimat" i trzeba postymulować. No więc pierwszy cykl z letrozolem... Jestem zmęczona, bo nie ma żadnej uchwytnej przyczyny mąż nasienie idealbe-6% prawidłowych... Tylko ze mną jest coś nie tak
A badałaś insulonę po obciążeniu? -
U mnie pierwszy cykl wlasciwie moim zdaniem nie zaskoczył z letrozolem. Brałam po 1 tabletce od 3 do 7dc i dopiero 19dc dorósł pęcherzyk, ale był taki sobie.
Kolejne cykle - już zdecydowanie lepiej z rosnieciem pecherzykow i szybciej tez rosna. Pierwszy cykl z letrozolem to takie wybadanie tematu. Lekarze też zwykle zaczynają od 1 tabletki, bo przestymulowanie też jest niedobre, ostatecznie niekoniecznie chcemy od razu trojaczki.
U mnie mocne pcos, mąż ok. No, ale efektów w postaci ciąży na razie brak, trochę kryzys.
Ja z dziećmi ok żyje, ale też moje pragnienie posiadania dziecka mnie chyba nie przytłacza, długo myślałam, że nie będę chciała ich mieć wcale. Teraz działamy, ale staramy się bez spiny, a że będę skazana na stymulację przypadku staran wiedziałam już od 8 czy 9 lat.👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
dracaena wrote:U mnie pierwszy cykl wlasciwie moim zdaniem nie zaskoczył z letrozolem. Brałam po 1 tabletce od 3 do 7dc i dopiero 19dc dorósł pęcherzyk, ale był taki sobie.
Kolejne cykle - już zdecydowanie lepiej z rosnieciem pecherzykow i szybciej tez rosna. Pierwszy cykl z letrozolem to takie wybadanie tematu. Lekarze też zwykle zaczynają od 1 tabletki, bo przestymulowanie też jest niedobre, ostatecznie niekoniecznie chcemy od razu trojaczki.
U mnie mocne pcos, mąż ok. No, ale efektów w postaci ciąży na razie brak, trochę kryzys.
Ja z dziećmi ok żyje, ale też moje pragnienie posiadania dziecka mnie chyba nie przytłacza, długo myślałam, że nie będę chciała ich mieć wcale. Teraz działamy, ale staramy się bez spiny, a że będę skazana na stymulację przypadku staran wiedziałam już od 8 czy 9 lat.
Czy dostałaś później większą dawkę letrozolu czy to wszystko zaskoczyło po 1 tabletce?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2022, 21:54
dracaena lubi tę wiadomość
Starania od października 2021.
Odstawienie wszystkiego,
LH/FSH=2
Kika32 wrote:A badałaś insulonę po obciążeniu?
Martwi mnie głównie, że nie miałam HSG... Z drugiej strony chwilowym głównym problemem jest właśnie brak owulacji. Obecnemu lekarzowi ufam, więc chyba wszystko robimy po prostu po koleiStarania od października 2021.
Odstawienie wszystkiego,
LH/FSH=2
Niebieska12 wrote:Niby nie badałam, nie do końca wiem co by to zmieniło... Metformina ma swoje plusy i minusy jak wszystko, nie jest złotym lekiem. Grunt to dobra dieta z niskim indeksem glikemicznym.
Martwi mnie głównie, że nie miałam HSG... Z drugiej strony chwilowym głównym problemem jest właśnie brak owulacji. Obecnemu lekarzowi ufam, więc chyba wszystko robimy po prostu po kolei
Jeżeli stosujesz dietę to ok.
Dobrze, że trafiłaś na dobrego lekarza. Zaufanie to podstawa w gabinecie. Tak jak pisała dracaena lekarze zaczynają od mniejszej dawki i obserwują bo nie każda kobieta reaguje tak samo na leki.
Trzymam kciuki za monitoring.dracaena lubi tę wiadomość
-
Kika32 wrote:Jeżeli stosujesz dietę to ok.
Dobrze, że trafiłaś na dobrego lekarza. Zaufanie to podstawa w gabinecie. Tak jak pisała dracaena lekarze zaczynają od mniejszej dawki i obserwują bo nie każda kobieta reaguje tak samo na leki.
Trzymam kciuki za monitoring.Starania od października 2021.
Odstawienie wszystkiego,
LH/FSH=2
Jo_ankaa wrote:Przyjdzie przyjdzie 🤷🏻♀️ na monitoringu potwierdzony totalny brak owulacji.
Czekam na nią i lecimy z drugą stymulacjaStarania od października 2021.
Odstawienie wszystkiego,
LH/FSH=2
Niebieska12 wrote:Wiesz jak z tą dietą jest... Raz lepiej raz gorzej. Obecnie słabe morale to i dieta słabo, co tu będę ukrywać. Monitoring jutro po 20,ale czuję, że nie będzie tam nic oprócz tej głupiej torbieli
Wiem jak to jest dogodzić sobie dobrym słodyczem.
Nawe jeżeli nic nie będzie to Twoje negatywne nastawienie nic nie zmieni.
Pamiętaj, że stres ma ogromny wpływ na funkcjoniwanie organizmu.
Jeżeli nic nie będxie proponuję opracowaniu planu małych kroków. Duita, relaks i świadomość, że każdy dobrze przeżyty dzień przybliża Cię do celu.
Daj znać po monitoringu jak było.
-
Jo_ankaa wrote:Przyjdzie przyjdzie 🤷🏻♀️ na monitoringu potwierdzony totalny brak owulacji.
Czekam na nią i lecimy z drugą stymulacja
Jak to jest właśnie z tym potwierdzeniem owulacji? Jak jest pęcherzyk i rośnie to już jest owulacja? Czy dopiero trzeba sprawdzić czy pękł na pewno i to jest potwierdzenie owulacji na usg? A jak nie pęka to co się z nim dzieje? Ja czasami myślę, że tego wszystkiego nie rozumiem do końca jakby któraś mi wytłumaczyła to by było git.
Ja mam przerwę w stymulacjach ale miałam po 2 stymulacji tak, że rósł pięknie pęcherzyk, brałam zastrzyk ale się nie udało, mamy potwierdzone słabe nasienie męża badaniami. I na następnym usg gin potwierdziła mi, że pękł ten pęcherzyk na pewno. Czyli kumam że była owulacja wtedy? A jak nie pęka, to co się z nim dzieje? Nie rozumiem też jak to się dzieje, że czasem ktoś potwierdza owulację na usg i nie ma ciąży mimo starań. Ehh dziwne to wszystko!👩 32 -PCOS (AMH 10.2), niedoczynność tarczycy, hashimoto
🧔 33 - wyniki nasienia w normie
Starania od września 2021
3 nieudane inseminacje
12.05 rozpoczęcie💉
20.05 kontrola - po 15 🥚 na jajnik, rozmiary między 11 a 15mm
24.05 - punkcja
29.05 mamy 3 zarodki: 4AA❄️4AA❄️4BB❄️
17.06 transfer 🙏❤️ estradiol: 394,66 ; progesteron: 74,68 ng/ml
19.06 progesteron: 120 ng/ml
22.06 progesteron: 219 ng/ml
7dpt progesteron 154 ng/ml, beta hcg 97.5 🥹
9dpt progesteron: 61,29 ng/ml, beta 177,850 mIU/ml
11dpt progesteron: 80 ng/ml, beta hcg 395 ng/ml
13dpt progesteron 82ng/ml, beta 1093,350
15dpt progesteron 80ng/ml, beta 2537
17dpt progesteron 54ng/ml, beta hcg 5321,780 ❤️
20
21dpt progesteron 48,88 ng/ml, beta hcg 13334 ❤️
24dpt mamy serduszko ❤️
-
kasia wrote:Jak to jest właśnie z tym potwierdzeniem owulacji? Jak jest pęcherzyk i rośnie to już jest owulacja? Czy dopiero trzeba sprawdzić czy pękł na pewno i to jest potwierdzenie owulacji na usg? A jak nie pęka to co się z nim dzieje? Ja czasami myślę, że tego wszystkiego nie rozumiem do końca jakby któraś mi wytłumaczyła to by było git.
Ja mam przerwę w stymulacjach ale miałam po 2 stymulacji tak, że rósł pięknie pęcherzyk, brałam zastrzyk ale się nie udało, mamy potwierdzone słabe nasienie męża badaniami. I na następnym usg gin potwierdziła mi, że pękł ten pęcherzyk na pewno. Czyli kumam że była owulacja wtedy? A jak nie pęka, to co się z nim dzieje? Nie rozumiem też jak to się dzieje, że czasem ktoś potwierdza owulację na usg i nie ma ciąży mimo starań. Ehh dziwne to wszystko!
Mam nadzieję, że coś pomogłamStarania od października 2021.
Odstawienie wszystkiego,
LH/FSH=2
Przepłakałam pół wieczoru... Jeden jajnik wygląda jak sitko a w drugim jest torbiel 4 cm ponad-zapewne hiperstymulacja... Naprawdę beznadzieja, nie wiem co mi niby ma pomóc... Od niedzieli duphaston i czekam na@Starania od października 2021.
Odstawienie wszystkiego,
LH/FSH=2
Niebieska12 wrote:Przepłakałam pół wieczoru... Jeden jajnik wygląda jak sitko a w drugim jest torbiel 4 cm ponad-zapewne hiperstymulacja... Naprawdę beznadzieja, nie wiem co mi niby ma pomóc... Od niedzieli duphaston i czekam na@
Bardzo mi przykro 😒
Jaki plan ma lekarz?
Chodzisz do zwykłego ginekologa czy do specjalizującego się w leczeniu niepłodności? -
Kika32 wrote:Bardzo mi przykro 😒
Jaki plan ma lekarz?
Chodzisz do zwykłego ginekologa czy do specjalizującego się w leczeniu niepłodności?Starania od października 2021.
Odstawienie wszystkiego,
LH/FSH=2
Już wiem wszystko-do czasu miesiączki duphaston 2x2 tabletki i kontrola w 3-5 dni cyklu (pewnie by zobaczyć czy wszystko się wchłonęło przed następną stymulacją) a gdy silne bóle brzucha to natychmiastowa kontrola pod usg.
To naprawdę widać który lekarz ma wiedzę i doświadczenie w stymulacji. Chyba jedyny lekarz któremu tak naprawdę ufam...Starania od października 2021.
Odstawienie wszystkiego,
LH/FSH=2
A powiedzcie proszę ile dni po duphostonie dostawalyscie okres?. Za pierwszym razem pamiętam, że był po dwóch dniach, a teraz już mam czwarty i się nawet nie zanosi 🤔
Bardzo nie chciałabym musieć iść znów do lekarza, bo mam tego jakoś psychicznie dość już 🤦🏻♀️ -
Jo_ankaa wrote:A powiedzcie proszę ile dni po duphostonie dostawalyscie okres?. Za pierwszym razem pamiętam, że był po dwóch dniach, a teraz już mam czwarty i się nawet nie zanosi 🤔
Bardzo nie chciałabym musieć iść znów do lekarza, bo mam tego jakoś psychicznie dość już 🤦🏻♀️Starania od października 2021.
Odstawienie wszystkiego,
LH/FSH=2
10.dzień cyklu-eureka, pęcherzyk 14mm