X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Stymulacja letrozolem
Odpowiedz

Stymulacja letrozolem

Oceń ten wątek:
  • Agus8794 Debiutantka

Wysłany: 6 grudnia 2024, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Go0cha wrote:
    Wiem że dziewczyny biorą od 3 do 7 albo od 5 do 9. Mi kazała od 6. Jak znowu się nie uda to trzecie podejście już zrobię od 3 dnia

Ja też mam długie cykle lub okres nie pojawia się wcale. Brałam Letrozol od 3 do 7 dnia cyklu I miałam możliwość ewentualnie się do stymulować jesli dawka była by za mała.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2024, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Go0cha wrote:
    Wiem że dziewczyny biorą od 3 do 7 albo od 5 do 9. Mi kazała od 6. Jak znowu się nie uda to trzecie podejście już zrobię od 3 dnia
    Nie powinnas sama ustalac sobie dni brania lekow. Zazwyczaj wiecej zalezy od dawki brania, niz dni w ktorym sie bierze, ale nie robilabym nic na wlasna reke, najlepiej omow to z lekarzem najpierw.

• Go0cha Koleżanka

Wysłany: 6 grudnia 2024, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozina wrote:
    Nie powinnas sama ustalac sobie dni brania lekow. Zazwyczaj wiecej zalezy od dawki brania, niz dni w ktorym sie bierze, ale nie robilabym nic na wlasna reke, najlepiej omow to z lekarzem najpierw.
    W pierwszej ciąży miałam od 3 do 7 dnia. Nic się nie zmieniło tylko te dni. Doktorka mówiła że daje się od 3 albo od 6

Kozina lubi tę wiadomość

• Yahu Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2024, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy w trakcie cyklu stymulowanego letrozolem robiłyście badania hormonów w okresie okołoowulacyjnym żeby wyłapać owulację?

Robiłam testy z moczu, miałam mocne dwie kreski i poszłam na badanie LH, E2 i prog. A wyniki rozjechane, jakby niewskazujące na owulację... Zastanawiam się czy w cyklach stymulowanych bazuje się na wynikach badań czy lekarz bazuje głownie na obrazie USG?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2024, 14:56

Starania od 09.20
    05.21 GynCentrum→ 03.23 Angelius Katowice

Ona
    →92', AMH 3,58 (07.21)→ 3,15 (04.22)→1,65 (08.23),
    ❌ V R2 - hetero / MTHFR-hetero / PAI-1 homo / dominacja estrogenowa / BIRADS-3 (02.2024) → BIRADS-2 (08.2024)
    ✔️ kariotyp / V Leiden / protrombina

On
    → 89',
    ❌ azoospermia (06.21)😭 / kolejne badania - kryptozoospermia 😪 / ŻPN I st. → laparoskopia 05.22 (brak poprawy)
    ✔️ genetyka / kariotyp / hormony

Plan i realizacja:
    → 09.23 I PICSI → 8🥚→7xMII→ 2❄️(5 doba)✔️
    → transfer odroczony (ryzyko OHSS)❌
    →17.10.24 - I FET, 2BC, CN:
    Encorton 1x 10, Neoparin 1x 0,4, Acard 1x 75, Besins 3x 200;
    bHCG: 7dpt 28,1 mIU/ml; prog 36,51 ng/mL | 9dpt 29,4 mIU/ml | 11dpt 8,1 mIU/ml 💔
    →20.01.25 Zivafert, od 22.01.25 Utrogestan 300 x3, Duphaston 10 x3, Encorton 10 x1, Neoparin 0,4 x1, Acard 75 x1 → II FET 27.01

Losie bądź łaskawy 🙏
  • Misiula Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2024, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yahu wrote:
    Dziewczyny, czy w trakcie cyklu stymulowanego letrozolem robiłyście badania hormonów w okresie okołoowulacyjnym żeby wyłapać owulację?

Robiłam testy z moczu, miałam mocne dwie kreski i poszłam na badanie LH, E2 i prog. A wyniki rozjechane, jakby niewskazujące na owulację... Zastanawiam się czy w cyklach stymulowanych bazuje się na wynikach badań czy lekarz bazuje głownie na obrazie USG?

Ja też jestem stymulowana lerozolem i zawsze mam USG + badanie lh, estriadoli progesteron . Dopiero po wynikach przyjmuje zastrzyk na pęknięcie.

Yahu lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨👶 Starania od 03/2023
    💃30 lat
    AMH 1,92➡️2,21 ✅
    Cykle owulacyjne ✅badania hormonalne ✅
    za niski testosteron❌ Kariotyp ✅
    09.2024 - badanie drożności jajowodów, oba jajowody drożne ✅
    28.09.2024- pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności, diagnoza - Niepłodność idiopatyczna
    10.2024 pierwszy cykl z Ovitrelle💉 ❌
    10/11.2024 stymulacja Lametta + Zivafert💉 ❌
    11/12.2024 stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉❌
    12/2024 stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉❌
    01/2025 stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉⏰

🍀Start z IVF🍀
    10.01.2025 wizyta kwalifikacyjna do IVF MZ ✅

Suplementacja💊: Koenzym Q10, Melatonina, Resweratrol, ADEK ,kwas foliowy , Biosteron

🧔31 lat
    05/2024 badanie nasienia ✅morfologia 8% badania hormonalne ✅ Kariotyp ✅
  • Wisienka95 Przyjaciółka

Wysłany: 14 grudnia 2024, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yahu wrote:

Pokaż swoje wyniki badań. Też teraz jestem w tym temacie i w tym cyklu postanowiłam że sprawdzę siw od początku do końca.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2024, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Mam 30 lat, w tamtym roku zaszłam w ciążę dzięki lamettcie w pierwszym cyklu. Bardzo chcemy mieć dziecko ale moje cykle są bardzo nieregularne, brak owulacji- podejrzenie pcos. Byłam u lekarza dwa miesiące temu, przepisal ponownie lamette. Brałam ją od 3 dc przez 5 kolejnych dni 2x1. Od 32 dnia mam lekkie plamienie na brązowo z drobinkami, myślałam że to początek okresu, bo czasem tak mam, jednak to już trwa 4 dzień. Testy wychodzą negatywne. Dodam że mam mdłości i przy plamieniu byl lekki bol brzucha, ale nic poza tym. Czy któraś z Was tak miała? Czy to "plamienie" na brązowo może być okresem? Chciałabym znów w tym cyklu brać lamette ale nie wiem do końca co to jest. W tym tygodniu zrobie betę, ale nie spodziewam się cudów :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2024, 14:24

• NIKA.94 Nowa

Wysłany: 17 grudnia 2024, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam pierwszy cykl stymulowany aromkiem, przyjmowany od 2-6 dc 2x1, polecany ginekolog zajmujący się niepłodnością kazał przyjmować tak 3 cykle i pojawić się dopiero na usg w 16-18 dniu w 3 cyklu. Aktualnie 12 dc, robie testy owulacyjne i nie zanosi się na pik LH- 2 kreska jest ledwo widoczna. Cykle mam krotkie ale regularne 24-26 dni, testy owulacyjne zanim zaczelam przyjmowac aromek wychodziły. Problemem jest niskie amh 0,8 wiek 30 lat i słabe nasienie męża. Lekarz zaproponował 3 cykle z Aromkiem + tamoxifen dla męża a jak nie to invitro. Martwi mnie brak tego piku Lh przy stymulacji, czy któraś Was miała podobne doświadczenie podczas przyjmowania Aromka?

• Wisienka95 Przyjaciółka

Wysłany: 18 grudnia 2024, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NIKA.94 wrote:
    Hej, mam pierwszy cykl stymulowany aromkiem, przyjmowany od 2-6 dc 2x1, polecany ginekolog zajmujący się niepłodnością kazał przyjmować tak 3 cykle i pojawić się dopiero na usg w 16-18 dniu w 3 cyklu. Aktualnie 12 dc, robie testy owulacyjne i nie zanosi się na pik LH- 2 kreska jest ledwo widoczna. Cykle mam krotkie ale regularne 24-26 dni, testy owulacyjne zanim zaczelam przyjmowac aromek wychodziły. Problemem jest niskie amh 0,8 wiek 30 lat i słabe nasienie męża. Lekarz zaproponował 3 cykle z Aromkiem + tamoxifen dla męża a jak nie to invitro. Martwi mnie brak tego piku Lh przy stymulacji, czy któraś Was miała podobne doświadczenie podczas przyjmowania Aromka?

Polecam jednak pójść na monitoring. Nie wiadomo co tam się dzieje i na jakim etapie jesteś. Jeśli sama o to nie zadbasz to to mogą być twoje 3 stracone cykle i pieniądze.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2024, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NIKA.94 wrote:
    Ciezko ten pk LH czasem wykryc, mialam ten sam problem,z tym, ze mam PCOS. JEdnak wizyta dopiero 16 dniu cyklu..tak jak kolezanka wyzej pisze, powinni minitorowac juz wczesniej, najlepiej od 12 dc. Obserwuj swoje cialo, jak sie czujesz, i serduszkuj z partnerem co 2-3 dni, nawet w tym pozniejszych okresie.

• Maaniusia Koleżanka

Wysłany: 20 grudnia 2024, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam już 4 stymulację Aromkiem (pierwszy raz z Ovitrelle, pozostałe 3 sam Aromek). Ciąży brak, mimo że pęcherzyki pękają.
    Z tym że ja mam go brać od 2 dnia przez 15 dni (całe opakowanie) 😳
    Bylam w tym miesiącu na monitoringu u innej lekarki i powiedziała mi że mam pęcherzyk na lewym jajniku 25 mm, który najprawdopodobniej jest torbielą z poprzedniego miesiąca (a na drugi dzień mialam ból jak owulacyjny), a miesiąc wcześniej mialam potwierdzoną owulację z prawego jajnika. Zaczyna mnie to wszystko strasznie dobijać 😔

Kozina lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 grudnia 2024, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maaniusia wrote:
    Ja mam już 4 stymulację Aromkiem (pierwszy raz z Ovitrelle, pozostałe 3 sam Aromek). Ciąży brak, mimo że pęcherzyki pękają.
    Bylam w tym miesiącu na monitoringu u innej lekarki i powiedziała mi że mam pęcherzyk na lewym jajniku 25 mm, który najprawdopodobniej jest torbielą z poprzedniego miesiąca (a na drugi dzień mialam ból jak owulacyjny), a miesiąc wcześniej mialam potwierdzoną owulację z prawego jajnika. Zaczyna mnie to wszystko strasznie dobijać 😔
    Maaniusia, nie jestem lekrzem, ale czytalam na tym watku, gdy sie staralam, ze nawet przy pecherzykach 28mm i czasem wiecej byly starania.
    Nie myslalas nad zmiana lekarza? Chodzisz do zwyklego ginekologa czy kliniki plodnosci?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 grudnia 2024, 07:00

• klauuuduska Debiutantka

Wysłany: 26 grudnia 2024, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, zaczynamy 3 stymulacje letrozolem 2x1 od 3 d.c przez 5 dni i monitoring w 12 d.c. Ostatnio dużo czytałam na temat korzenia MACA i ziółek ojca Sroki nr3 (zauważam mało śluzu płodnego). Myślicie, że warto któreś z tych dwóch włączyć? Czy lepiej nie ryzykować i nie łączyć z letrozolem?

• siesiepy Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maaniusia wrote:
    Moje pęcherzyki zawsze pękają większe. Przy 24mm nawet jak podam zastrzyk to czekam jeszcze 2-3 dni i wtedy pękają. Bez zastrzyku analogicznie.

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022

♀️29
    ◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
    mała tarczyca;
    ◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
    ◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾8 stymulacji letrozolem ❌, 9⏳
    ◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
    ◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)

♂️ 33
    ◾HBA 70,5% ↗️🎉
    ◾łagodna oligospermia ↘️

✨IVF💉
    Stymulacja 🔜luty?

"I used to float, now I just fall down
    I used to know, but I'm not sure now
    What I was made for
    What was I made for?"
  • KASIEEK Debiutantka

Wysłany: 27 grudnia 2024, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Dzisiaj po monitoringu w 9dc i niestety jeden pecherzyk 12mm, następna wizyta za 5 dni. Clo I aromek na mnie słabo działają 😔 miała ktoras z Was taka sytuacje?

• Ovi123 Debiutantka

Wysłany: 27 grudnia 2024, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miała któraś z Was endometrium po owulacji 4mm i udało się zajść w ciążę ?

• Yahu Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2024, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisienka95 wrote:
    Pokaż swoje wyniki badań. Też teraz jestem w tym temacie i w tym cyklu postanowiłam że sprawdzę siw od początku do końca.
    Wybacz, przez kilka dni nie zaglądałam na ten wątek.
    Byłam na USG w 11dc i 13dc. Okazało się, że był jeden pęcherzyk, który miałby potencjał do owulacji, gdyby nie endometrium, które było cieniutkie, nie pamiętam teraz dokładnie, ale chyba mniej niż 4 mm… a w 15dc dostałam krwawienia, które było intensywne jak normalny okres, trwało 3 dni. Nie wiem czy to był reset cyklu i zaczął się nowy, czy jakieś dodatkowe krwawienie śródcykliczne… w każdym razie czekam na kolejne krwawienie, które mam nadzieję będzie normalnym okresem. Mam wtedy zrobić badania hormonów w 2dc i dopiero wtedy lekarz zdecyduje czy stymulujemy lamettą czy nie

Starania od 09.20

Ona
    ❌ V R2 - hetero / MTHFR-hetero / PAI-1 homo / dominacja estrogenowa / BIRADS-3 (02.2024) → BIRADS-2 (08.2024)

On
    → 89',
    ❌ azoospermia (06.21)😭 / kolejne badania - kryptozoospermia 😪 / ŻPN I st. → laparoskopia 05.22 (brak poprawy)

Plan i realizacja:
    bHCG: 7dpt 28,1 mIU/ml; prog 36,51 ng/mL | 9dpt 29,4 mIU/ml | 11dpt 8,1 mIU/ml 💔
    →20.01.25 Zivafert, od 22.01.25 Utrogestan 300 x3, Duphaston 10 x3, Encorton 10 x1, Neoparin 0,4 x1, Acard 75 x1 → II FET 27.01

Losie bądź łaskawy 🙏
  • Yahu Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2024, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ovi123 wrote:
    Miała któraś z Was endometrium po owulacji 4mm i udało się zajść w ciążę ?
    Mój lekarz powiedział, że z taką grubością raczej nie ma szans, minimum powinno być 7 mm

Starania od 09.20

Ona

On
    → 89',

Plan i realizacja:

Losie bądź łaskawy 🙏
  • NADZIEJA Znajoma

Wysłany: 29 grudnia 2024, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawia mnie jedno moze ktoras zna odpowiedź.
    Stymulavja letrozolrm ogólnir jest dla kobiet PCOS tak?
    Jeśli mam zawsze FSH powyżej 10 to raczej bez sensu brać letrozol? Bo to zwiększa FSH a za tym idzie mniejsza szansa na ciążę? Dobrze rozumuje?
    Lekarz przepisał mi letrozol i kazał wrócić po pół roku nie udanych prób. Ale czy to ma sens? Bo jak zaczęłam tak czytać to nie widzę go...

• Go0cha Koleżanka

Wysłany: 29 grudnia 2024, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NADZIEJA wrote:
    Zastanawia mnie jedno moze ktoras zna odpowiedź.
    Stymulavja letrozolrm ogólnir jest dla kobiet PCOS tak?
    Jeśli mam zawsze FSH powyżej 10 to raczej bez sensu brać letrozol? Bo to zwiększa FSH a za tym idzie mniejsza szansa na ciążę? Dobrze rozumuje?
    Lekarz przepisał mi letrozol i kazał wrócić po pół roku nie udanych prób. Ale czy to ma sens? Bo jak zaczęłam tak czytać to nie widzę go...
    Nie tylko PCOS, ja nie mam tego, a mam letrozol. Tylko tyle potrafię odpowiedzieć na twoje pytanie

‹‹ 1310 1311 1312 1313 1314
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ