Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
Sylka bardzo mi przykro, doskonale znam to uczucie jak idzie sie na wizyte a potem cala nadzieja peka jak banka mydlana. Wierze jednak ze nastepny cykl z clo bedzie Twoj! ja wlasnie zaczynam przygode z zastrzykami i letrozolem lacznie wiec (mam nadzieje ze nie bedzie takiej potrzeby) jakby co to sluze pomoca:-) a robilas moze badanie AMH? I jaki masz stosunek lh do fsh?4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
Starania o pierwsze dziecko 2 lata (2015-2017)
Ona: PCOS, AMH 24, niedoczynność tarczycy,
czerwiec 2017 - laparoskopia, HSG, histeroskopia, usunięcie ognisk endometriozy
On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%) -
Miśkowa wrote:Sylka bardzo mi przykro, doskonale znam to uczucie jak idzie sie na wizyte a potem cala nadzieja peka jak banka mydlana. Wierze jednak ze nastepny cykl z clo bedzie Twoj! ja wlasnie zaczynam przygode z zastrzykami i letrozolem lacznie wiec (mam nadzieje ze nie bedzie takiej potrzeby) jakby co to sluze pomoca:-) a robilas moze badanie AMH? I jaki masz stosunek lh do fsh?
-
Sylka przykro mi bardzo,mam nadzieje ze kolejny cykl juz lepiej wyjdzie.Nie ma co sie zasmucac,ja juz szósty cykl od ciàzy i nic a łsdnie reaguje na clo czy letrozole.Wazne by twój organizm lepiej zareagował na nowy komplet leków,a jesli nie na ten to na inny.Lekarz z pewnoscià znajdzie sposób by jajka ładnie rosly,dojrzewały a potem pękały.Wazne ze idàc na wizyte nie slyszysz ze nie ma szans,ze brak pomyslu,poprostu lekarz wie jak to rozegrac i sà leki którymi wszystko to mozna wyrównac.Stres to dodatkowy negatyw w tym wszystkim,trzeba myslec pozytywnie ze sie uda,ze nie teraz ale w któryms cyklu zaskoczy.
Co do tych zastrzyków to sie nie wypowiem,nie wiem ile kosztujà.Wiem ze czesto przed IUI przepisują ale nazwy nie pamiętam,mogà byc pod róznà nazwą .Antoś IVF,Julisia natural
-
Sylka podwyższone AMH będzie nieco utrudniało stymulację, bo ciężko ją uzyskać lekami a bardzo łatwo o efekt hiprstymulacji w przypadku analogów gonadotropin (czyli zastrzyków). Ten zapadnięty pęcherzyk właśnie może świadczyć o tym że organizm podjął wyzwanie ale stymulacja była dla niego jeszcze za słaba. A lekarz nie myślał o samym letrozolu? Z tego co znalazłam wcześniej to byłaś tylko na clo więc może warto pomyśleć o kilku cyklach tylko z letrozolem? A jak endo na ostatniej wizycie jak już nie było pęcherzyka? W każdym razie, zrób teraz cykl z clo tak jak mówi lekarz, a przy okazji przedyskutuj z nim kwestię letrozolu, czy on widzi w tym sens? My nie jesteśmy lekarzami więc możemy tylko coś podpowiedzieć albo zasugerować na własnym doświadczeniu ale ostateczną decyzję podejmuje lekarz i Ty! Nie zrażaj się tym cyklem, po prostu trzeba Ci dobrać odpowiednią stymulację Co do zastrzyków to zawierają one FSH, hormon odpowiadający za wzrost i dojrzewanie pęcherzyków, nazw jest kilka ja dostałam Fostimon. Są też zastrzyki zawierające FSH i LH ale o tym jakie dostaniesz decyduje lekarz. W pierwszym cyklu brałam letrozol 2,5 tabl. dziennie i zastrzyk z fostimonu w 7, 9, 11 dc. Niestety nic z tego nie wyszło i w październiku będę brała 7 zastrzyków (ale spokojnie ja mam AMH 24). Cena zastrzyków jest wysoka bo za jedno opakowanie fostimonu (to jest lek z niskimi dawkami) płaciłam 70 zł, ogólnie ceny tych leków w wyższych dawkach wahają się między 70zł-1500 zł za opakowanie, bez refundacji. Tu pojawia się słowo klucz. Leki te możesz dostać z refundacją i wtedy najwięcej kosztują ok 600 zł za opakowanie (a fotimon np. 3,2 zł) tyle, że refundacja przysługuje Ci tylko na 3 cykle, potem trzeba już płacić pełną kwotę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2016, 09:33
4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%) -
No a jakbym poszła do swojej doktorki na NFZ i powiedziała żeby przepisała mi to co on mi przepisze na refundacje. Ja brałam CLO 2x2 wcześniej i byl zawsze pęcherzyk zastrzyk miałam pregnyl ale czy on pekl to nie wiem bo doktorka ma za slaby sprzęt do tego. Nie ja sie narazie nie zrażam juz sie przyzwyczaiłam bo za każdym razem jest porażka. On juz stwierdził ze na lametę nie idę w ogóle.
-
sylka - dobrze, że się nie poddajesz, kiedyś się uda. skoro clo działało to super, tylko się cieszyć.
tylko troche nie rozumiem. chodzisz do kliniki prywatnie, a doktorka ma za słaby sprzęt żeby sprawdzić czy pęcherzyk pękł? jakoś to mi nie gra...6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna 2 IUI
3IUI grudzień 2016 serduszko bije pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
Miśkowa gdzie wyczytałaś te wiadomości o 3 miesiącach refundacji na leki?
ja biore w cyklu 2 zastrzyki gonapeptylu (chyba to są gonatropiny, nie jestem pewna) i jak prosiłam o nie mojego gina na nfz to gdy wypisywał recepte to w komputerze wyskoczyło mu, że jest refundacja dla choroby : F65 Z31.8 te skróty oznaczają . F65 Zaburzenia preferencji seksualnych . Z31. Postępowanie prokreacyjne, a podpunkt 8 inne postępowanie prokreacyjne.
No i stwierdził, że nic mu to nie mówi, i że trzeba by to sprawdzić. A póki co w tym cyklu dał mi recepte na 100% i płaciłam 50zł, na ryczałt zapłaciłabym 6,4zł
Mam to sprawdzić i za miesiąc wrócimy do sprawy refundacji.
6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
efta wrote:sylka - dobrze, że się nie poddajesz, kiedyś się uda. skoro clo działało to super, tylko się cieszyć.
tylko troche nie rozumiem. chodzisz do kliniki prywatnie, a doktorka ma za słaby sprzęt żeby sprawdzić czy pęcherzyk pękł? jakoś to mi nie gra... -
sylka ok - rozumiem.
to jak już teraz jesteś w rękach specjalisty to wszystko bedzie dobrze. Podstawa to dobry lekarz!6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
efta wrote:Miśkowa gdzie wyczytałaś te wiadomości o 3 miesiącach refundacji na leki?
ja biore w cyklu 2 zastrzyki gonapeptylu (chyba to są gonatropiny, nie jestem pewna) i jak prosiłam o nie mojego gina na nfz to gdy wypisywał recepte to w komputerze wyskoczyło mu, że jest refundacja dla choroby : F65 Z31.8 te skróty oznaczają . F65 Zaburzenia preferencji seksualnych . Z31. Postępowanie prokreacyjne, a podpunkt 8 inne postępowanie prokreacyjne.
No i stwierdził, że nic mu to nie mówi, i że trzeba by to sprawdzić. A póki co w tym cyklu dał mi recepte na 100% i płaciłam 50zł, na ryczałt zapłaciłabym 6,4zł
Mam to sprawdzić i za miesiąc wrócimy do sprawy refundacji.
http://www.mz.gov.pl/aktualnosci/leki-stosowane-w-procedurze-in-vitro-objete-refundacja-od-1-lipca-2014-r/
http://www.sluzbazdrowia.com.pl/leki.php?g=1&sf=1&lek=gonapeptyl&bl=27&submit=+Szukaj!+4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
Onia wrote:Miałam dzisiaj inseminację, no to teraz 2 tygodnie czekania
Mąż obiecał , że odda dzisiaj cały kubeczek i na pewno się uda, hehehe, jak ja bym chciała umieć tak myślećOnia lubi tę wiadomość
4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
sylka0102 wrote:Pęcherzyk prawdopodobnie sie zapadł następny cykl od nowa ale samo CLO a potem jak się nie uda to zastrzyki ale na czym one polegają albo cos to niewiem.
Bardzo mi przykro ale nie zrazaj się to jest naprawdę dobry Lekarz i są na to żywe dowody jak długo do niego chodzisz?19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
02.2019 - Pasnik immunologia
08.2018 - korekta isthmocele -laparotomia
01.2018- Angelius Provita
alloMLR 13% -> 0
Genotyp KIR-bx - implantacyjne są
ANA2 1:100 typ-ziarnisty,
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
anty-TPO 0,38. anty-TG 0,82
homocysteina było 8,20->9,20
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
Tsh 1,422 Ft3 2,52 Ft4 1,09
Wolny testosteron 1,48 pH/ml
p/c przeciw kardiolipinie - ujemne
p/c p.antygenom jajnika - ujemne
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Dhea-s- 449 -> 413 - za wysokie
SHBG- 15,32 za niskie - min 32,
Androstendion 1,81 ng/ml
Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
Mąż - test MAR, HBA, SCA, defragmentacja - ok
Syn ur w 2011 ciąża naturalna - od tego czasu beta nie drgnęła -
sylka0102 wrote:No a jakbym poszła do swojej doktorki na NFZ i powiedziała żeby przepisała mi to co on mi przepisze na refundacje. Ja brałam CLO 2x2 wcześniej i byl zawsze pęcherzyk zastrzyk miałam pregnyl ale czy on pekl to nie wiem bo doktorka ma za slaby sprzęt do tego. Nie ja sie narazie nie zrażam juz sie przyzwyczaiłam bo za każdym razem jest porażka. On juz stwierdził ze na lametę nie idę w ogóle.4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
Onia wrote:Miałam dzisiaj inseminację, no to teraz 2 tygodnie czekania
Mąż obiecał , że odda dzisiaj cały kubeczek i na pewno się uda, hehehe, jak ja bym chciała umieć tak myśleć
Onia 3mamy kciuki i wez przykład z męża i myśl tak jak on grunt to pozytywnie się nastawićWiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2016, 19:12
Onia lubi tę wiadomość
19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
02.2019 - Pasnik immunologia
08.2018 - korekta isthmocele -laparotomia
01.2018- Angelius Provita
alloMLR 13% -> 0
Genotyp KIR-bx - implantacyjne są
ANA2 1:100 typ-ziarnisty,
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
anty-TPO 0,38. anty-TG 0,82
homocysteina było 8,20->9,20
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
Tsh 1,422 Ft3 2,52 Ft4 1,09
Wolny testosteron 1,48 pH/ml
p/c przeciw kardiolipinie - ujemne
p/c p.antygenom jajnika - ujemne
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Dhea-s- 449 -> 413 - za wysokie
SHBG- 15,32 za niskie - min 32,
Androstendion 1,81 ng/ml
Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
Mąż - test MAR, HBA, SCA, defragmentacja - ok
Syn ur w 2011 ciąża naturalna - od tego czasu beta nie drgnęła -
Witam. Staramy się o dziecko już kilka miesięcy wiem że to mało w porównaniu do niektórych par ale bardzo nam zależy. 2 cykle byłam na CLO ale nic to nie dało. niby pecherzyki sa i rosna ale chyba cos nie moga peknac. Kolejne 3 cykle biorę Letrozol ale jak na razie brak skutków. Jutro znów zaczynam brać 3 razy dziennie ale wątpię by coś to dało. Po woli tracą nadzieję że się uda Już nie wiemy co robić.Paulla92