X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Stymulacja letrozolem
Odpowiedz

Stymulacja letrozolem

Oceń ten wątek:
  • Bea_ Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czar-nula wrote:
    Cześć Dziewczyny :) podczytuję Was stale, bo też kiedyś brałam lamettę 2-6dc x 2tab. Pęcherzyki ładne, endo piękne ale ciąży brak. Teraz zaczynam brać fostimon + encorton, ponieważ zbadano mi hormony nadnerczowe i wyszły mi bardzo podwyższone: DHEAS, androstendion, testosteron na grannicy normy i dostłam na to steryd-encorton. Wiem, że działa on też na immunologię. Wcześniej wszyscy lekarze mi mówili że mam pco, a jak sie okazuje to nadnercza są za to odpowiedzialne..
    Bea - widzę na pasku że miałaś badane dheas i androstendion, jak u Ciebie z wynikami?
    Ja miałam w normie, mniej więcej pośrodku. Androstendion nieco poniżej środka normy. Dwóch ginekologów - endokrynologów oglądało. Mam wyniki w normie, dlatego trudno cokolwiek powiedzieć. Ciesz się, że wiesz, co leczyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2016, 17:33

gannkw7i858ouu0g.png
  • Natalia01 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_ wrote:
    Zaciekawiłyście mnie. Wydawało mi się, że biochemiczna jest wtedy, kiedy beta była powyżej 5, ale spadła (aczkolwiek ona mogła być powyżej 5 wcześniej) . Ja miałam raz wynik inny niż <0,100, bo wyniósł 1,2 mlU/ml. To też mogła być biochemiczna?

Ja mam zawsze wynik 1,2mlU/ml i to chyba zależy od norm lab

19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
    02.2019 - Pasnik immunologia
    08.2018 - korekta isthmocele -laparotomia
    01.2018- Angelius Provita
    alloMLR 13% -> 0
    Genotyp KIR-bx - implantacyjne są
    ANA2 1:100 typ-ziarnisty,
    NK 5% - test IMK
    Subpopulacja limfocytów,
    anty-TPO 0,38. anty-TG 0,82
    homocysteina było 8,20->9,20
    Prolaktyna 22
    kwas foliowy 13,73ng/ml
    wit d 44,5mg/ml
    Tsh 1,422 Ft3 2,52 Ft4 1,09
    Wolny testosteron 1,48 pH/ml
    p/c przeciw kardiolipinie - ujemne
    p/c p.antygenom jajnika - ujemne
    p/c p. plemnikom,
    17-prog 2,17 -> 1,52
    Dhea-s- 449 -> 413 - za wysokie
    SHBG- 15,32 za niskie - min 32,
    Androstendion 1,81 ng/ml
    Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
    Mąż - test MAR, HBA, SCA, defragmentacja - ok
    Syn ur w 2011 ciąża naturalna - od tego czasu beta nie drgnęła
  • Natalia01 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czar-nula wrote:
    Cześć Dziewczyny :) podczytuję Was stale, bo też kiedyś brałam lamettę 2-6dc x 2tab. Pęcherzyki ładne, endo piękne ale ciąży brak. Teraz zaczynam brać fostimon + encorton, ponieważ zbadano mi hormony nadnerczowe i wyszły mi bardzo podwyższone: DHEAS, androstendion, testosteron na grannicy normy i dostłam na to steryd-encorton. Wiem, że działa on też na immunologię. Wcześniej wszyscy lekarze mi mówili że mam pco, a jak sie okazuje to nadnercza są za to odpowiedzialne..
    Bea - widzę na pasku że miałaś badane dheas i androstendion, jak u Ciebie z wynikami?

Podpisam się do pytania jaki u Ciebie był wynik DHEA-S i androstendion?

alloMLR 13% -> 0
    NK 5% - test IMK
    Subpopulacja limfocytów,
    Prolaktyna 22
    kwas foliowy 13,73ng/ml
    wit d 44,5mg/ml
    p/c p. plemnikom,
    17-prog 2,17 -> 1,52
    Androstendion 1,81 ng/ml
    Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
  • Natalia01 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdziłam swoje badanie DHEA-S i wynik 488,80UG/dl normy zależne od wieku mój przedział 25-34 (mam28) 98,8-340. SHBG 15,53 nmol /l normy 32,40-128. Androstendion 1,81ng/ml norma 0,30-3,30. 17-hydroksyprogesteron 2,17 ng/ml norma dla f.folikularnej 0,2-1,3ng/ml. Hormony badane w 3dc w czerwcu, zastanawiam się czemu Gin zlekcewazyl te wyniki skoro nie są dobre..

alloMLR 13% -> 0
    NK 5% - test IMK
    Subpopulacja limfocytów,
    Prolaktyna 22
    kwas foliowy 13,73ng/ml
    wit d 44,5mg/ml
    p/c p. plemnikom,
    17-prog 2,17 -> 1,52
    Androstendion 1,81 ng/ml
  • PolaMinka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam, że ciąża biochemiczna jest wtedy gdy test ciążowy lub beta wychodzi pozytywna. O ile test wyszedł prawie pozytywnie o tyle beta nie. Fakt Twoja jest dziwnie wysoka, moja ma max 1,2 ale nie rodziłam. Z drugiej strony mówi się, że hormon hcg jest produkowany przez zagnieżdzony zarodek, a ciąża biochemiczna to taka przy której nie dojdzie do zgieżdzenia. Wnioskuje, że beta musi być więc niska. Dziwi mnie test wykrył Ci hcg a ich czułość jest chyba od 10 jednostek? Nie mam doświadczenia w takich ciążach ale podobno jeśli się nie zrobi testu w punkt to nawet się o takiej nie...ehh Kochana i to jest chyba najbardziej frustrujące,tyle badań zrobionych a nadal coś nie tak...Jest takie badanie jak subpopulacja limfocytów, poczytaj może zainteresuje Cie. Tanie nie jest ale jeśli jeszcze dwie IUI się nie powiodą to zrobie to i kariotypy.

b71c39983e8062f47b2c9285f223e4ae.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2016, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam z moim ginem. Wyczułam zawahanie się w opinii.. Powiedział że to są tak niskie wartości że ciężko mówić o ciąży biochemicznej aczkolwiek nie wyklucza bo być może poszło coś nie tak na etapie zagnieżdżania. Mam powtórzyć bete po okresie.
    Poczytam Polu o tym - dziekuje. My kariotypy mamy prawidłowe - przynajmniej tyle.

Polu widzę ze jesteś po IUI - ja przed iui musze zrobić HIV kiłę, HCV itd. Część z tych badań mam ale z 2015 roku. Mogą być?
    Nie mam na myśli np. biocenozy ale HIV hcv

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2016, 19:29

• efta Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PolaMinka wrote:
    Czytałam, że ciąża biochemiczna jest wtedy gdy test ciążowy lub beta wychodzi pozytywna. O ile test wyszedł prawie pozytywnie o tyle beta nie. Fakt Twoja jest dziwnie wysoka, moja ma max 1,2 ale nie rodziłam. Z drugiej strony mówi się, że hormon hcg jest produkowany przez zagnieżdzony zarodek, a ciąża biochemiczna to taka przy której nie dojdzie do zgieżdzenia. Wnioskuje, że beta musi być więc niska. Dziwi mnie test wykrył Ci hcg a ich czułość jest chyba od 10 jednostek? Nie mam doświadczenia w takich ciążach ale podobno jeśli się nie zrobi testu w punkt to nawet się o takiej nie...ehh Kochana i to jest chyba najbardziej frustrujące,tyle badań zrobionych a nadal coś nie tak...Jest takie badanie jak subpopulacja limfocytów, poczytaj może zainteresuje Cie. Tanie nie jest ale jeśli jeszcze dwie IUI się nie powiodą to zrobie to i kariotypy.

przezyłam ciążę biochemiczną miesiąc temu. beta 10,5 potem 24, następnie 22. Zarodek się zagnieżdził i przestał rozwijać,

jesli robi się bete zawsze w tym samym laboratorium to kazda zmiana może sugerować ciaze. np u mnie zawsze wynik 0,1 w tym miesiącu 0,888 a wiec albo coś się zadziało albo to pozostałość po leku na pękniecie.
    moja gin twierdzi, że jak jest wynik <1 to należy nadal brać leki i powtórzyć bete.

ale tak jak Natalia pisze skoro ona zawsze ma 1,2 to u niej taką norme ma organizm i nie ma co u niej doszukwać się przy takim wyniku ciazy.

U alisy najwyraźniej coś się zadziało. Bo wynik ponad 3 jest tego świadectwem. Natomiast lekarze mają normę, że jak wynik nie jest wiekszy niż 5 nie traktyją tego jako ciązy. (gdzieś muszą mieć tą granicę).

Alisa, PolaMinka lubią tę wiadomość

6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png
  • efta Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisa wrote:
    Rozmawiałam z moim ginem. Wyczułam zawahanie się w opinii.. Powiedział że to są tak niskie wartości że ciężko mówić o ciąży biochemicznej aczkolwiek nie wyklucza bo być może poszło coś nie tak na etapie zagnieżdżania. Mam powtórzyć bete po okresie.
    Poczytam Polu o tym - dziekuje. My kariotypy mamy prawidłowe - przynajmniej tyle.

Polu widzę ze jesteś po IUI - ja przed iui musze zrobić HIV kiłę, HCV itd. Część z tych badań mam ale z 2015 roku. Mogą być?
    Nie mam na myśli np. biocenozy ale HIV hcv

wszytko zalezy od klinik ale one najczesciej są zgodne. badania infekcyjne nie mogą być starsze niż 6 miesiecy.
    ja np. nie robiłam toksoplazmozy bo przechodziłam tą chorobą i mam wynik udokumentowany. 2 raz się nie zachoruje to nie musiałam robić, to samo bedzie z różyczką i cytomegalią. tzn tej 3 nie przechodziłam i po upływie 6 mies bede musiała powtórzyć.

6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    km5sio4phtw80xcg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    przezyłam ciążę biochemiczną miesiąc temu. beta 10,5 potem 24, następnie 22. Zarodek się zagnieżdził i przestał rozwijać,

jesli robi się bete zawsze w tym samym laboratorium to kazda zmiana może sugerować ciaze. np u mnie zawsze wynik 0,1 w tym miesiącu 0,888 a wiec albo coś się zadziało albo to pozostałość po leku na pękniecie.
    moja gin twierdzi, że jak jest wynik <1 to należy nadal brać leki i powtórzyć bete.

ale tak jak Natalia pisze skoro ona zawsze ma 1,2 to u niej taką norme ma organizm i nie ma co u niej doszukwać się przy takim wyniku ciazy.

U alisy najwyraźniej coś się zadziało. Bo wynik ponad 3 jest tego świadectwem. Natomiast lekarze mają normę, że jak wynik nie jest wiekszy niż 5 nie traktyją tego jako ciązy. (gdzieś muszą mieć tą granicę).

Witaj Efciu:-)
    Jerunie wolałabym tego nie wiedzieć co teraz wiem ... już 2 raz mam taką sytuację w przeciągu 4 miesięcy. Co kurde jest nie tak w takim razie.. choć załóżmy że wina leży po stronie zarodka - to wolę biochema jednak aniżeli poronienie w późniejszym czasie.

Efcia powiedz mi jeszcze okres przesunął Ci się sporo przy tym biochemie?
    ja na grudzień zaplanowaną mam drożność, kurde tak mi zależy i boję się, że @ przyjdzie o wiele później.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2016, 21:02

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    wszytko zalezy od klinik ale one najczesciej są zgodne. badania infekcyjne nie mogą być starsze niż 6 miesiecy.
    ja np. nie robiłam toksoplazmozy bo przechodziłam tą chorobą i mam wynik udokumentowany. 2 raz się nie zachoruje to nie musiałam robić, to samo bedzie z różyczką i cytomegalią. tzn tej 3 nie przechodziłam i po upływie 6 mies bede musiała powtórzyć.

Mam do zrobienia:
    •ocena rezerwy jajnikowej (AMH, AFC, FSH, Estradiol)
    •Sono-HSG (badanie drożności jajowodów)
    •badanie cytologiczne
    •badania wirusologiczne (HIV, HCV, HBS)
    •badanie w kierunku chlamydii
    •test kiłowy

Kurcze, większość badań mam. Wiadomo jak mus to mus - trzeba będzie powtórzyć. I zaś kasa...

• Natalia01 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie do tych co robiły test po stosunku, w jakim dc i ile dni wstrzemiezliwosci?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2016, 21:38

alloMLR 13% -> 0
    NK 5% - test IMK
    Subpopulacja limfocytów,
    Prolaktyna 22
    kwas foliowy 13,73ng/ml
    wit d 44,5mg/ml
    p/c p. plemnikom,
    17-prog 2,17 -> 1,52
    Androstendion 1,81 ng/ml
  • efta Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisa wrote:
    Witaj Efciu:-)
    Jerunie wolałabym tego nie wiedzieć co teraz wiem ... już 2 raz mam taką sytuację w przeciągu 4 miesięcy. Co kurde jest nie tak w takim razie.. choć załóżmy że wina leży po stronie zarodka - to wolę biochema jednak aniżeli poronienie w późniejszym czasie.

Efcia powiedz mi jeszcze okres przesunął Ci się sporo przy tym biochemie?
    ja na grudzień zaplanowaną mam drożność, kurde tak mi zależy i boję się, że @ przyjdzie o wiele później.

przyszedł dokładnie o czasie. ale dopiero po odstawieniu leków na podtrzymanie. w naturalnym cyklu może być inaczej, czyli dopóki nie spadnie beta. u ciebie była niewielka wiec tak biorąc na chłopski rozum powinna być o czasie no max dzień spóźnienia.
    tu masz rację każda by wolała biochemiczną niż poronienie nie daj boże z czyszczeniem w szpitalu.
    rodziłaś swoje dzieci naturalnie? jesli tak to po co hsg? skąd taka decyzja?

km5sio4phtw80xcg.png
  • efta Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia01 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie do tych co robiły test po stosunku, w jakim dc i ile dni wstrzemiezliwosci?

test po stosunku robi się w dzień płodny najlepeij jak nabliżej pęknicie pęcherzyka, chodzi o to aby był płodny śluz. mówi się żeby była co najmniej 2 dniowa wstrzemieźliwość. test trzeba wykonać co najmniej 8 godzin po stosunku. Po trzeba poleżeć godzinę aby plemniki dobrze się rozeszły. potem spokojnie morzesz zadbać o higienę, podmyc się czy wziąć prysznic. (w wannie tylko nie leż :) ). położna/ lekarz pobierze wymaz z szyjki macicy (coś na zasadzie cytologii).

km5sio4phtw80xcg.png
  • czar-nula Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia01 wrote:
    Sprawdziłam swoje badanie DHEA-S i wynik 488,80UG/dl normy zależne od wieku mój przedział 25-34 (mam28) 98,8-340. SHBG 15,53 nmol /l normy 32,40-128. Androstendion 1,81ng/ml norma 0,30-3,30. 17-hydroksyprogesteron 2,17 ng/ml norma dla f.folikularnej 0,2-1,3ng/ml. Hormony badane w 3dc w czerwcu, zastanawiam się czemu Gin zlekcewazyl te wyniki skoro nie są dobre..
    Moje wyniki:
    DHEAS: 655,74 (norma 430)
    androstendion: 4,56 (norma 3,3)
    17OHP 1,31 (norma 1,3)
    testosteron 0,57 (norma 0,76)
    Dowiedziałam się że wysoki androstendion blokuje owulację, a DHEAS wysoki potwierdza, że pochodzi on z nadnerczy i trzeba to leczyć sterydami, bo w innym przypadku nie ma szans na uzyskanie dobrej komórki jajowej.

4 lata walki, 3 nieudane transfery
    leczenie immuno JP i...
    crio 7dpt 58,78 9dpt 104,23 12dpt 540,27 :)
    tb73e6yd8jub8trg.png
    2019 naturalsik :)
    w5wqroeqgd7aoonm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2016, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    przyszedł dokładnie o czasie. ale dopiero po odstawieniu leków na podtrzymanie. w naturalnym cyklu może być inaczej, czyli dopóki nie spadnie beta. u ciebie była niewielka wiec tak biorąc na chłopski rozum powinna być o czasie no max dzień spóźnienia.
    tu masz rację każda by wolała biochemiczną niż poronienie nie daj boże z czyszczeniem w szpitalu.
    rodziłaś swoje dzieci naturalnie? jesli tak to po co hsg? skąd taka decyzja?

2 dzieci z dwóch cesarek:-) przez przegrodę macicy nie obróciły się.
    Nie będę miała hsg a HyFosy - piankę. Podobno dokładniejsze, ale też i droższe.
    Termin @ mam na dzisiaj i ani widu ani śłychu..

• efta Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisa wrote:
    2 dzieci z dwóch cesarek:-) przez przegrodę macicy nie obróciły się.
    Nie będę miała hsg a HyFosy - piankę. Podobno dokładniejsze, ale też i droższe.
    Termin @ mam na dzisiaj i ani widu ani śłychu..

o HyFosy nie słyszałam. sono HSG też jest z pianką i robione przez usg - o tym słyszłam że dużo mniej dokłądniejsze. wszytko to pogłoski z forum - nie są to wiesci od lekarza.
    czemu nie zwykłe hsg w szpitalu / za darmo? po co koszty...
    moze twoja przegroda ma znaczenie w poronieniach i ciazach biochemicznych i nie ma co się doszukiewac innych przyczyn...

km5sio4phtw80xcg.png
  • czar-nula Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia u Ciebie niepokojący jest 17OHP, również wskazuje na problemy nadnerczowe. Porozmawiaj o tym z ginem i zapytaj dlaczego nic z tym nie robi. Mój poprzedni też nadnercza lekceważył, aż umówiłam się do nowego w klinice i dopiero mnie wysłuchał.

4 lata walki, 3 nieudane transfery
    leczenie immuno JP i...
    crio 7dpt 58,78 9dpt 104,23 12dpt 540,27 :)
    tb73e6yd8jub8trg.png
    2019 naturalsik :)
    w5wqroeqgd7aoonm.png
  • efta Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aha a ja jeszcze nie napisałam co u mnie.
    dziś moj 2 dzien cyklu i byłam na wizycie w klince.
    mam 16mm pęcherzyk na prawym jajniku z poprzedniego cyklu. urósł niewiadomo kiedy bo podczas IUI go nie było...
    gin zdecydowała że nie przepisze mi antykoncepcji ponieważ pęcherzyk nie jest duży. bedziemy go obserwować czy nie zmieni się w torbiel.
    mam brać aromek przez 10 dni po 3 tab. dziennie i stawić się na wizytę w 12 dc. jak wszytko bedzie dobrze podchodzimy do 3 IUI.
    zapowoadają się świeta bez alkoholu ;)

km5sio4phtw80xcg.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Może ktoś mnie tu jeszcze pamięta. Chciałam dać Wam nadzieję. Ja zaszłam w ciążę na pierwszym cyklu z lamette i teraz cieszę się już moim Bąbelkiem :)
    Staram się Was podczytywać i trzymam kciuki za wszystkie i każdą z osobna! W końcu się uda :)

efta, Miśkowa lubią tę wiadomość

l54t4dr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2016, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    o HyFosy nie słyszałam. sono HSG też jest z pianką i robione przez usg - o tym słyszłam że dużo mniej dokłądniejsze. wszytko to pogłoski z forum - nie są to wiesci od lekarza.
    czemu nie zwykłe hsg w szpitalu / za darmo? po co koszty...
    moze twoja przegroda ma znaczenie w poronieniach i ciazach biochemicznych i nie ma co się doszukiewac innych przyczyn...

Efciu, przegroda została usunięta w styczniu br.:-)
    czemu HyFosy.. bo będzie mi je robił gin, który usuwał mi przegrodę w Krakowie i od razu robię SIS-a (badanie macicy od środka).
    Nie dam innemu lekarzowi dotknąć się, tym bardziej macicy po zabiegu.

‹‹ 247 248 249 250 251 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - po trymestrach

Odpowiednia dieta w ciąży wpływa nie tylko na przebieg samej ciąży, ale również na zdrowie Twojego dziecka w przyszłości (np. słaby układ odpornościowy dziecka lub problemy z otyłością). Przeczytaj dlaczego dieta w ciąży jest tak istotna, czy kompleks witamin jest w stanie ją zastąpić oraz na co powinnaś zwrócić uwagę w każdym trymestrze ciąży.   

CZYTAJ WIĘCEJ