Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
Flowwer wrote:Do tej pory zagadkowe były trudności z zajściem w ciążę u pacjentek z niewielkimi ogniskami ektopowej błony śluzowej macicy. Okazuje się, że błędnie zlokalizowane komórki endometrium mogą wywoływać reakcje autoimmunologiczne i powstawanie przeciwciał. Może prowadzić to do niemożności implantacji zarodka lub przyczyniać się do nawykowych poronień. Naukowcy więc coraz częściej zaliczają endometriozę do chorób o podłożu autoimmunologicznym.
Na podstawie najnowszych badań zaobserwowano, że receptywność endometrium macicy jest gorsza u kobiet z endometriozą. Oznacza to, że „przyswajalność” zarodka jest gorsza. Dlatego kobiety te mają znacznie niższy odsetek ciąż po inseminacji - limitowane jest to niewłaściwą implantacją.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2017, 19:10
Starania od 03.2016 - PCOS, astenoteratozoospermia, MTHFR-A1298C, PAI-1 4G- układ homo; -
nick nieaktualny
-
Malwas mój poprzedni gin przez 7cykli nic nie widział mimo że mu mówiłam na wizytach o tych plamieniach. Nie wiem sama na ile to wina letrizolu a na ile wina zapalenia endo która mi wyszła na histero 2 dni temu gdyż mój gin terażniejszy zauważył nieprawidłową budowę endo w okresie około ovu
A endomende mam 1 stopnia
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
Stokrotka są dziewczyny na które podzialaly dopiero końskie dawki letrozolu np Efta nie jestem w stanie powodziec ile dokładnie ale bardzo dużo w porównaniu do standardowych dawek. Zapytaj gin o lamette ewentualnie spróbować możesz lamette + clo. Rozumiem że nie masz swoich owu? W 13dc miałaś pierwszy monit?19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
02.2019 - Pasnik immunologia
08.2018 - korekta isthmocele -laparotomia
01.2018- Angelius Provita
alloMLR 13% -> 0
Genotyp KIR-bx - implantacyjne są
ANA2 1:100 typ-ziarnisty,
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
anty-TPO 0,38. anty-TG 0,82
homocysteina było 8,20->9,20
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
Tsh 1,422 Ft3 2,52 Ft4 1,09
Wolny testosteron 1,48 pH/ml
p/c przeciw kardiolipinie - ujemne
p/c p.antygenom jajnika - ujemne
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Dhea-s- 449 -> 413 - za wysokie
SHBG- 15,32 za niskie - min 32,
Androstendion 1,81 ng/ml
Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
Mąż - test MAR, HBA, SCA, defragmentacja - ok
Syn ur w 2011 ciąża naturalna - od tego czasu beta nie drgnęła -
nick nieaktualny
-
Trochę późno monit jak na pierwszy stymulowany cykl.. Ja pierwszy monit mam 9/10dc.. Przy stymulacji owu np u mnie występuje wcześniej 13/14dc a w naturalnych 14/15dc przy cyklach 28d. Może było już po owu a gin tego nie uchwycil bo było za wcześnie na płyn w zatoce douglasa, mogłabyś ewentualnie wykonać badania z krwi progesteron i coś jeszcze ale nie pamiętam teraz19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
alloMLR 13% -> 0
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Androstendion 1,81 ng/ml
Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
panan12 wrote:Oby bo chce spieprzac z pracy
Dzisiaj byłam na monitoringu, doktor stwierdził, że już po owulacji, natomiast endometrium bardzo cienkie przy letrozolu (5mm), więc szans na ciąże raczej nie ma, a zostałam wysłana na histeroskopię z biopsją i scratching'iem przed stymulacją gonadotropinami...
Starania od 03.2016 - PCOS, astenoteratozoospermia, MTHFR-A1298C, PAI-1 4G- układ homo; -
Właśnie czytam podręcznik do niepłodności wydawnictwa elsevier, może Was to zainteresuje apropo letrozolu i endometriozy : „(…) Zaskakujące jest to, iż aromataza nie występuje w endometrium, ale jest obecna w zmianach endometrioidalnych. Inhibitory aromatazy są nowym środkiem leczenia endometriozy i zostały zastosowane w wielu badaniach. Orginalnym zastosowaniem trzeciej generacji inhibitorów aromatazy jest leczenie estrogenozależnego raka sutka. Najczęściej stosowane preparaty inhibitorów aromatazy to anastrozol i letrozol. Leki te hamują lokalną i systemową produkcję estrogenów. Agoniści GnRH mogą tylko zahamować nie tylko produkcję estrogenów w jajniku, lecz także w zmianach endometrioidalnych. Rekomendowana dawka letrozolu to 2,5-5mg dziennie podawana w sposób ciągły przze 6 miesięcy i 1mg dziennie anastrozolu, gdy jest stosowany w tym wskazaniu. Kombinacja letrozolu i octanu norethindronu pozwoliła na znaczną redukcję ognisk endometriozy widocznych w laparoskopie, rozpoznanych z potwierdzeniem histopatologicznym. Do efektów ubocznych letrozolu należą uderzenia gorąca i bóle kości. Stosowanie inhibitorów aromatazy wspólnie z octanem norethindronu lub agonistami GnRH jest zasadne, co potwierdza zahamowanie pobudzenia jajników przez tę kombinację leków. Sam letrozol jest bowiem stosowany do indukcji jajeczkowania.”
A to apropo stymulacji jajeczkowania: „Autorzy uważają, że inhibitory aromatazy mogą być zastosowane do indukcji owulacji samodzielnie lub w połączeniu z egozgennym FSH czy też innymi lekami po to, aby poprawić wyniki leczenia. Największą zaletą stosowania inhibitorów aromatazy jest ich zdolność do przywrócenia owulacji jednego pęcherzyka w przypadkach niepłodności spowodowanej brakiem owulacji, na przykład PCOS, co jest wynikiem nienaruszania pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego z estrogenami co opisano powyżej. Inhibitory aromatazy mogą być zastosowane również w połączeniu z wstrzyknięciem FSH w celu zwiększenia liczby pęcherzyków przedowulacyjnych, które dojrzeją i poprawią wyniki leczenia w przypadkach niepłodności u kobiet z jajeczkowaniem, jak na przykład w niepłodności o nieznanej przyczynie lub związanej z endometriozą. Podsumowując można stwierdzić,że inhibitory aromatazy stosowane samodzielnie powinny powodować przewidywalną odpowiedź w formie rozwoju jednego lub dwóch dojrzałych pęcherzyków i znamiennie zredykować ryzyko hiperstymulacji jajników i ciąży wielopłodowej. Dla uzyskania wielokrotnej owulacji niezbędne jest dodanie FSH.
W randomizowanych badaniach porównujących dawki 2,5mg i 5mg letrozolu stosowane u kobiet z niepłodnością o nieznanej przyczynie stwierdzono, że wyższe dawki mogą być związane z rozwojem większej liczby pęcherzyków. Według obecnie dostępnych danych jest prawdopodobne, że dawka letrozolu stosowanego przez 5 dni mieści się w przedziale między 2,5mg a 5mg i że dawki wyższe niż 5mg przedłużają hamowanie aromatazy powodując, iż poziom estrogenów jest zbyt niski dla normalnego rozwoju endometrium w czasie owulacji. Inną potencjalną opcją jest protokół stopniowego stosowania leku opisany przez Mitwally’ego. W tym protokole letrozol jest stosowany we wzrastających dawkach od 2,5mg w 3 dniu do 10mg w 6 dniu. Ten sposób u większości pacjentek jest związany z dojrzewaniem dwóch lub większej liczby pęcherzyków i może być nową metodą łagodnej stymulacji przed inseminacją domaciczną (IUI).”
nick nieaktualnyHej dziewczyny. Podlaczam się ja byłam stymulowana 3 miesiące Aromkiem i niestety ciąży z tego nie było , mało tego w 1 i 2 cyklu progesteron miałam 24ng i 21ng a w trzecim cyklu 1!! Wiec na mnie Lametta ogóle nie działała. Dostałam skierowanie na HSG już jestem po. We wtorek mam kolejna wizytę kontrolna u gin i wtedy zobaczymy co i jak . Chciałabym już wrócić do starań a wiem ze narazie nie mogę bo biorę silny antybiotyk i źle by on wpłynął na fasolę.
-
Malwas wrote:Też mi to chodzi po głowie.
Dzisiaj byłam na monitoringu, doktor stwierdził, że już po owulacji, natomiast endometrium bardzo cienkie przy letrozolu (5mm), więc szans na ciąże raczej nie ma, a zostałam wysłana na histeroskopię z biopsją i scratching'iem przed stymulacją gonadotropinami...
Nie poddawaj sie, ja mialam endometrium 4 mm a dzis koncze 7 tydzien ciazy:)Malwas, Flowwer lubią tę wiadomość
-
Dotka jak samopoczucie?19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
alloMLR 13% -> 0
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Androstendion 1,81 ng/ml
nick nieaktualny
-
Andza wrote:Nie poddawaj sie, ja mialam endometrium 4 mm a dzis koncze 7 tydzien ciazy:)
Dokładnie, ja miałam endometrium 6mm i lekarz powiedział, że w tym cyklu raczej nic nie wyjdzie a zaraz zacznę 22 tydzMalwas lubi tę wiadomość
20tc - nasz aniołek