Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
Kundzia07 wrote:Cześć,
Też pozwolę włączyć się do rozmowy.
Ja miałam robione tradycyjne HSG, i przy zakładaniu tego sprzętu na szyjkę macicy myślałam, zejde, ból okropny,
Podanie kontrastu również bolało ale do wytrzymania, a jajowody drożne.
Mam do Was pytanie,
Mam problem z cienkim endometrium, lekarze powoli rozkładają ręce.
Czy przy stymulacji letrozolem brałyście coś jeszcze na endo?
Próbowałam naturalnych metod, viagry, aspiryny Wit. E., wlewów z osocza i gcsf.
Wydaje mi się, że jak brałam przy stymulacji rozniez pabidexamezatol było lepiej.
Czy dobrze rozumiem, że ten lek jest na obniżenie testosteronu?
Brałam estrofem, siofor na poprawę przepływu krwi, globulki z viagry. Nic nie ruszyło
Będę wdzięczna jak opowiesz o tej aspirynie wit. E bo tego nie próbowałam.
Mi lekarz zaproponował histeroskopie bo podejrzewa zespół ashermana - nie ukrywam ze nieco się tego boję .
Ja myślę że może wcale nie jest tak źle, że byc może organizm jeszcze trzymają tabletki antykoncepcyjne (podobno do roku czasu może być różnie) . Próbowałam podpytac o to wszystko jednego z ginekologów ale niemal ze wyrzucił mnie z hukiem z gabinetu stwierdzając że pytam go o coś tylko po to żeby dostać odpowiedź, którą chce usłyszeć a on tu nie jest od "gdybania i rozmów o niczym ".... -
kikie wrote:Brałam estrofem, siofor na poprawę przepływu krwi, globulki z viagry. Nic nie ruszyło
Będę wdzięczna jak opowiesz o tej aspirynie wit. E bo tego nie próbowałam.
Mi lekarz zaproponował histeroskopie bo podejrzewa zespół ashermana - nie ukrywam ze nieco się tego boję .
Ja myślę że może wcale nie jest tak źle, że byc może organizm jeszcze trzymają tabletki antykoncepcyjne (podobno do roku czasu może być różnie) . Próbowałam podpytac o to wszystko jednego z ginekologów ale niemal ze wyrzucił mnie z hukiem z gabinetu stwierdzając że pytam go o coś tylko po to żeby dostać odpowiedź, którą chce usłyszeć a on tu nie jest od "gdybania i rozmów o niczym "....
Witaminy E dostawałam chyba 600mg dziennie, do owu.
Aspiryny tak samo, brałam do owu, tabletkę dziennie po okresie.
👩PCOS, Cienkie endometrium, Niedoczynność tarczycy, Hiperprolaktynemia
👦teratoozospermia, hormony ok
Starania 5 lat
1 IVF - ❄️❄️❄️, dwa FET nieudane
2 IVF - hiperstymulacja, ❄️❄️❄️
4.1.1❄️ - 😢
4.2. 2❄️ -..😪
4.2.3❄️.😥
Zmiana kliniki..
5 zdrowych śnieżynek 🥰
4.1.1 - 24 dpt. ❤
31.12.2022 - 👶 🥳🎆🥰 -
Czy przy stymulacji letrozolem można podawać dodatkowo estrofen?👩PCOS, Cienkie endometrium, Niedoczynność tarczycy, Hiperprolaktynemia
Starania 5 lat
4.1.1❄️ - 😢
4.2. 2❄️ -..😪
4.2.3❄️.😥
Zmiana kliniki..
5 zdrowych śnieżynek 🥰
4.1.1 - 24 dpt. ❤
31.12.2022 - 👶 🥳🎆🥰 -
nick nieaktualnyDziewczyny na dawce 2x1 letrozol raz miałam dwa pęcherzyki drugi raz tylko jeden. Przygotowuję się do inseminacji. Moje pytanie to czy to może by przypadek czy też ten lek juz nie będzie tak " spektakularnie działał? Czy możliwe jest, że w nastepnym tak stymulowanym cyklu urosna np dwa?
Kundzia, ja bralam estrofem w cyklu z lametta.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2021, 08:32
-
Blawatek, u mnie na tej samej dawce po jednej tabletce lametty dziennie raz w pierwszym cyklu urósł 1 pęcherzyk, a w drugim cyklu: 2. Wydaje mi się, że to zależne jest jak w danym cyklu zareagują jajniki.
Jeśli chodzi o endometrium, to przed owulacja jadłam garść orzechów brazylijskich i piłam lampę czerwonego wina. Miałam ładne endo, to bylo w pierwszym cyklu. W drugim, szczęśliwym nie byłam systematyczna i dostałam jeszcze właśnie estrofem na podrasowanie endometrium a po owulacji jadłam po 2 plasterki surowego ananasa z tym twardym środkiem.
Podczytuje wątek cały czas i trzymam za Was wszystkie mocne kciukasy.✊✊✊Gosiar1988 lubi tę wiadomość
Ona: 30, On: 38lat. Starania ok 2-3 lata.
08.2020.- I CS Lametta [*] 6tc😢💔
11.2020- II CS z Lamettą - 💕
19.05. 2020-III badania prenatalne:
♀️ 2048g 💓150/ min
♂️ 2272g💓 145/min
"Jezu, Ty się tym zajmij. Zawierzam się Tobie" -
Blawatek wrote:Dziewczyny na dawce 2x1 letrozol raz miałam dwa pęcherzyki drugi raz tylko jeden. Przygotowuję się do inseminacji. Moje pytanie to czy to może by przypadek czy też ten lek juz nie będzie tak " spektakularnie działał? Czy możliwe jest, że w nastepnym tak stymulowanym cyklu urosna np dwa?
Kundzia, ja bralam estrofem w cyklu z lametta.
Hej,
U mnie było tak że 1 stymulacja 2 pęcherzyki, 2 stymulacja 1 pęcherzyk na inseminacje pęcherzyk nie pękł. Nawet porobiły się torbiele i ten cykl musiałam całkowicie odpuścić👱♀️ 30l.
AMH 2,3 - >1,93 (po laparo)
❌MTHFR - heterozygotyczny (C677T)
❌PAI-1 homozygotyczny
02.21 laparoskopia
Endometrioza 1 st.
Udrożnione jajowody 💪
03.21 IUI 😭 (lametta +menopur + ovitrelle) pęcherzyk nie pękł.. Torbiel - > 21 dni antykoncepcji
05.21 -> 2 IUI ❓(bemfola + menopur+ 2x pregnyl) nie pękły ❓
Jakieś cuda!
26.05 beta 6675 ✊
Pawełek 29.01.22 ❤️👶 -
Kundzia07 wrote:Cześć,
Też pozwolę włączyć się do rozmowy.
Ja miałam robione tradycyjne HSG, i przy zakładaniu tego sprzętu na szyjkę macicy myślałam, zejde, ból okropny,
Podanie kontrastu również bolało ale do wytrzymania, a jajowody drożne.
Mam do Was pytanie,
Mam problem z cienkim endometrium, lekarze powoli rozkładają ręce.
Czy przy stymulacji letrozolem brałyście coś jeszcze na endo?
Próbowałam naturalnych metod, viagry, aspiryny Wit. E., wlewów z osocza i gcsf.
Wydaje mi się, że jak brałam przy stymulacji rozniez pabidexamezatol było lepiej.
Czy dobrze rozumiem, że ten lek jest na obniżenie testosteronu?
Na endometrium olej z wiesiołka. Od 1 do 12 dnia cyklu (do momentu owulacji) Poprawiło się Endo z 6mm do 18.Kundzia07, Kasia 1987 lubią tę wiadomość
-
emimor89 wrote:Na endometrium olej z wiesiołka. Od 1 do 12 dnia cyklu (do momentu owulacji) Poprawiło się Endo z 6mm do 18.👩PCOS, Cienkie endometrium, Niedoczynność tarczycy, Hiperprolaktynemia
Starania 5 lat
4.1.1❄️ - 😢
4.2. 2❄️ -..😪
4.2.3❄️.😥
Zmiana kliniki..
5 zdrowych śnieżynek 🥰
4.1.1 - 24 dpt. ❤
31.12.2022 - 👶 🥳🎆🥰 -
Kundzia07 wrote:A powiedz ile stosujesz tego oleju z wiesiołka?
Olej z wiesiołka jest na poprawę jakości śluzu płodnego. Ja biorę 3 razy po 2 tabletki, przynajmniej się staram tyle brać. I oczywiście tylko do momentu owulacji, bo potem jest niewskazany. Biorę już ponad pół roku, widzę efekty, jeśli łykam systematycznie.
Na endometrium piłam czerwone wino, gdy brałam letrozol, ale średnio na mnie działało. Teraz jestem na clo, nie biorę nic na endo, a rośnie ładne. Być może letrozol je nieco upośledzal.Kundzia07 lubi tę wiadomość
Ja
Pcos w obrazie USG
Sonohsg✔️
3x iui nieudane
Marzec 23' start invitro
On
Wiek 35 lat -
Hej, dołączam się do wątku jeśli mogę. Jutro zaczynam moja pierwsza stymulację Lametta (Od 2dc do 6dc mam brac 1x1,5 tabl.).
Staramy się od września 2018, po drodze miałam jedno poronienie samoistne w 7 tc. Poza tym nic. Wcześniej miałam lekarkę która tylko wyczekiwała i twierdziła ze wszystko jest Ok. Od lutego tego roku trafiłam do dr Serafina który wykrył mi jak dotąd jeden niedrożny jajowod (sonoHSG) i zlecił badania genetyczne w których wyszły mutacje mthfr a1298c homo i pai-1 hetero przy homocysteinie 9,9. Od miesiąca biorę metylowany kwas foliowy.
Tarczyce mam wyregulowana euthytoxem 50n i od 3 tygodni biorę także raz w tyg połówkę dostinexu.
Swoje owulacje miewam ale zdarzają mi się niepękające pecherzyki (na szczęście jak dotychczas same się wchłaniały wraz z @). Cykle nam dosyć regularne czasem z kilkudniowymi odchyleniami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2021, 00:15
👩🏼32🧔🏼♂️32
09.2018 Początek starań
02.2019 ciąża-> poronienie samoitne 7tc.
02.2021 sonoHSG - niedrożny prawy jajowód
04-07.2021 4 cykle stymulacji -bez efektu, słaby lewy jajnik
AMH 2.02 -> 1.5 ->0,9 ->0,7
mthfr homo, pai-1 hetero
03.2023 laparohisteroskopia -> udrożniony prawy jajowód 🥳🤩, endometrioza I st.
Immunologia ✅
IVF
03.2022 -Krótki protokół 🥚🥚🥚👎
9.2023 długi protokół 🥚🥚👎
9.2024 krótki protokół 🥚👎 -
Dziewczyny jestem w 2 cyklu stymukowanym po cb. Dzis miałam monitoring w 14 dniu cyklu, pęcherzyc 15.5mm, lekarz stwierdził że może pęknąc w piatek lub sobote, możliwe że narazie testy owulacyjne są całkiem blade? Sama mam wątpliwości że ta owulacja wystąpi. W poprzednim cyklu w 14 dniu pęcherzyk miał 21mm.
-
Gosia24 wrote:Dziewczyny jestem w 2 cyklu stymukowanym po cb. Dzis miałam monitoring w 14 dniu cyklu, pęcherzyc 15.5mm, lekarz stwierdził że może pęknąc w piatek lub sobote, możliwe że narazie testy owulacyjne są całkiem blade? Sama mam wątpliwości że ta owulacja wystąpi. W poprzednim cyklu w 14 dniu pęcherzyk miał 21mm.
Witam Was wszystkie:)
Jestem nowa, ale od ok miesiąca czytam forum, czyli od kiedy zaczęłam również stosować Aromek 2x1 (aktualnie końcówka pierwszego cs). O dziecko staramy się od prawie 2 lat. Generalnie zdrowi, bez większych problemów zdrowotnych.
Może trochę pomogę rozwiać wątpliwości Gosia24
Wg mnie możliwe, że owulacja Ci się opóźnia i dlatego testy wychodzą na razie negatywne, także weekend jak najbardziej może być, że pęcherzyk jeszcze urośnie i pęknie. Każdy cykl jest inny, a już szczególnie kiedy przyjmuje się jakieś leki. Zawsze sytuacja jest inna i coś może wpłynąć na cykl (stres, praca, infekcja). U mnie np. cykle wynoszą głównie 28 dni, a teraz idzie 30 dc i czekam na @... Owu zwykle ok 14dc, w tym pierwszym - stymulowanym 16/17dc (potwierdzone testem owulacyjnym), także może się troszeczkę zmieniać
Głowa do góry i nie trać nadziei, trzymam kciuki:)Starania od 8.2019
12.2019 - cb
5.2020 - 8tc - puste jajo
11.2020 - cb
28.06.21 - 💓
3-5.2021 Aromek 2x1
Od 5.2021 Neoparin 1x1
Kariotypy ✔️
🧖♀️
PAI-1 heterozygotyczny
MTHFR A1298C i C677T heterozygotyczny
TSH, Glikemia, PRG, Immunofenotyp ✔️
💊Pregna Plus, Pregna DHA, Acard, Neoparin, Sorbifer
-
Gosia24 wrote:Dziewczyny jestem w 2 cyklu stymukowanym po cb. Dzis miałam monitoring w 14 dniu cyklu, pęcherzyc 15.5mm, lekarz stwierdził że może pęknąc w piatek lub sobote, możliwe że narazie testy owulacyjne są całkiem blade? Sama mam wątpliwości że ta owulacja wystąpi. W poprzednim cyklu w 14 dniu pęcherzyk miał 21mm.
Hej,
Testy owulacyjne niestety nie zawsze są miarodajne, wiec nie przejmuj sie nimi aż tak. A nie masz monitoringu cyklu, by sprawdzić czy rosną pecherzyki?
Ja mam średnio dwie wizyty na monitoringu i 7-10dpo robie badanie progesteronu, mój doktorek mówi, że mogę przyjść na monitoring zobaczyć czy pękł pęcherzyk albo z krwi i od razu mamy pod kontrola progesteron.Starania od 05.2020
PCOS❌
Drożność ✔️
od 01 2021 Letrozole = co mc owu
Ovitrelle
teraz: Duphaston, Estrofem -
Zuuuz wrote:Hej,
Testy owulacyjne niestety nie zawsze są miarodajne, wiec nie przejmuj sie nimi aż tak. A nie masz monitoringu cyklu, by sprawdzić czy rosną pecherzyki?
Ja mam średnio dwie wizyty na monitoringu i 7-10dpo robie badanie progesteronu, mój doktorek mówi, że mogę przyjść na monitoring zobaczyć czy pękł pęcherzyk albo z krwi i od razu mamy pod kontrola progesteron. -
Gosia24 wrote:Miałam monitoring w 14dc, na drugą wizytę nie dam rady iść, mam jutro zrobić lh i estradiol i wysłać doktorowi wyniki. Zobaczymy bo narazie nic nie czuje. Boję się że owulacji nie będzie, okresu też nie będzie, wczesniej przez 4 lata brałam duphaston ba wywołanie miesiączki.. a teraz go nie mam
jak wyżej pisała Zuuuz możesz zawsze zrobić badanie progesteronu zamiast się niepotrzebnie martwić i też jemu wysłać do interpretacji. Bez wizyty u lekarza, na odpowiednio dużym poziomie potrafi pokazać, że owulacja była.Starania od 8.2019
12.2019 - cb
5.2020 - 8tc - puste jajo
11.2020 - cb
28.06.21 - 💓
3-5.2021 Aromek 2x1
Od 5.2021 Neoparin 1x1
Kariotypy ✔️
🧖♀️
PAI-1 heterozygotyczny
MTHFR A1298C i C677T heterozygotyczny
TSH, Glikemia, PRG, Immunofenotyp ✔️
💊Pregna Plus, Pregna DHA, Acard, Neoparin, Sorbifer
-
Gosia24 wrote:Miałam monitoring w 14dc, na drugą wizytę nie dam rady iść, mam jutro zrobić lh i estradiol i wysłać doktorowi wyniki. Zobaczymy bo narazie nic nie czuje. Boję się że owulacji nie będzie, okresu też nie będzie, wczesniej przez 4 lata brałam duphaston ba wywołanie miesiączki.. a teraz go nie mam
4 lata duphaston na wywołanie miesiączki? Ale dlaczego? Przecież to mnóstwo czasu! -
kikie wrote:4 lata duphaston na wywołanie miesiączki? Ale dlaczego? Przecież to mnóstwo czasu!