X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Szpital Południowy - klinika leczenia niepłodności
Odpowiedz

Szpital Południowy - klinika leczenia niepłodności

Oceń ten wątek:
  • czikabum Koleżanka

Wysłany: 19 maja, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalita88 wrote:
    Czyli podczas czerwcowej wizyty będzie rozpisana kolejna stymulacja? Zalecili przerwę w procedurze jakąś? Kibicuje!! :)
    Czy duże koszty są związane z tymi lekami do stymulacji?
    Rozumiem totalnie, ja też po ewentualnej stracie rozszerzę diagnostyke, nawet dla wiedzy o samej sobie. Dużo już masz badań, ja raczej podstawy, żadnych specjalistycznych badań jeszcze nie mam. Wykupujesz je w alabie, gdzie najkorzystniej? :)
    Ile masz lat? Ja i narzeczony 36, prawie 37, więc czuje presje czasu, dodatkowo mam otyłość, ale pani dr M., powiedziała, że być może nie będę ważyła nigdy mniej, żeby próbować itd.

myślę, że tak i może się uda zacząc stymulację w tym kolejnym cyklu :) zalecili co najmniej cykl przerwy między stymulacjami.

leki do stymulacji w większości są refundowane, ale nie wszytskie w 100%; ja brałam ovaleap, menopur i orgalutran (ten ostatni jest chyba 50% odpłatny); łącznie na te leki wyszło mi ok 500 zł jak pamiętam

do punkcji dostałam przepisany antybiotyk a potem przed transferem dodatkowo progesteron; ale tutaj pewnie kwestia indywidualna kto jakie leki dostaje :)

badania robiłam bardzo rożnie, część z nich robiłam w ramach pakietu w LuxMed (np. ANA 1, ANA 3, zespół antyfosfolipodyw, anty-TG, anty-TPO), część w Alabie (kariotyp, wit D, wit B12, kwas foliowy, hormony, homocysteina), w Diagostyce (białko S, białko C, antytrombina III), testdna (KIR, trombofilia). Zwykle patrze, gdzie nakorzystniej cenowo wychodzi lub jeśli zależy mi na czasie to tam gdzie najszybciej. Z tego co się orientuję to przy tych badaniach immunologicznych, czasami ma znaczenie, gdzie się je robi bo wyniki sa różnie rozpisane. Cytokiny i immunofenotyp będę robić w Bocianie, kontaktowałam się już z nimi i wiem, że wysyłają do APC, na czym mi zależało :) Będę jeszcze robić krzywą glukozo-insulinową - najpewniej w Diagnostyce.

ja mam 34 lata, mąż tak samo i czuję presję czasu, ale to też może wynika z tego, że sama ją sobie nakładam i się nadmiernie przejmuję

a kiedy planujecie ruszyć z stymulacją?

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 19 maja, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czikabum wrote:
    myślę, że tak i może się uda zacząc stymulację w tym kolejnym cyklu :) zalecili co najmniej cykl przerwy między stymulacjami.

leki do stymulacji w większości są refundowane, ale nie wszytskie w 100%; ja brałam ovaleap, menopur i orgalutran (ten ostatni jest chyba 50% odpłatny); łącznie na te leki wyszło mi ok 500 zł jak pamiętam

do punkcji dostałam przepisany antybiotyk a potem przed transferem dodatkowo progesteron; ale tutaj pewnie kwestia indywidualna kto jakie leki dostaje :)

badania robiłam bardzo rożnie, część z nich robiłam w ramach pakietu w LuxMed (np. ANA 1, ANA 3, zespół antyfosfolipodyw, anty-TG, anty-TPO), część w Alabie (kariotyp, wit D, wit B12, kwas foliowy, hormony, homocysteina), w Diagostyce (białko S, białko C, antytrombina III), testdna (KIR, trombofilia). Zwykle patrze, gdzie nakorzystniej cenowo wychodzi lub jeśli zależy mi na czasie to tam gdzie najszybciej. Z tego co się orientuję to przy tych badaniach immunologicznych, czasami ma znaczenie, gdzie się je robi bo wyniki sa różnie rozpisane. Cytokiny i immunofenotyp będę robić w Bocianie, kontaktowałam się już z nimi i wiem, że wysyłają do APC, na czym mi zależało :) Będę jeszcze robić krzywą glukozo-insulinową - najpewniej w Diagnostyce.

ja mam 34 lata, mąż tak samo i czuję presję czasu, ale to też może wynika z tego, że sama ją sobie nakładam i się nadmiernie przejmuję

a kiedy planujecie ruszyć z stymulacją?

dziękuję za Twoje odpowiedzi :) ja jeszcze nie wiem co połowa badań znaczy ;) ja mam zrobione hormony I i II fazy na Karowej, biopsje endometrium, hycosy i mam diagnozę swojej niepłodności (brak owulacji).
    Rozumiem to doskonale - tę presje, o której tyle osób mówi, by ją porzucić ;) my na razie rozpoczynamy swoją drogę i mamy może bardziej przekonanie, że bobas to nie jest główny cel naszego wspólnego życia, ale z drugiej strony pragnienie jest :)
    my mamy wizytę 30 maja, ja pewnie na dniach dostanę okres, więc i tak nie zdążymy w tym cyklu, w sierpniu bierzemy ślub, więc zobaczymy jak to wszystko nam się rozłoży :)

• czikabum Koleżanka

Wysłany: 20 maja, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalita88 wrote:
    dziękuję za Twoje odpowiedzi :) ja jeszcze nie wiem co połowa badań znaczy ;) ja mam zrobione hormony I i II fazy na Karowej, biopsje endometrium, hycosy i mam diagnozę swojej niepłodności (brak owulacji).
    Rozumiem to doskonale - tę presje, o której tyle osób mówi, by ją porzucić ;) my na razie rozpoczynamy swoją drogę i mamy może bardziej przekonanie, że bobas to nie jest główny cel naszego wspólnego życia, ale z drugiej strony pragnienie jest :)
    my mamy wizytę 30 maja, ja pewnie na dniach dostanę okres, więc i tak nie zdążymy w tym cyklu, w sierpniu bierzemy ślub, więc zobaczymy jak to wszystko nam się rozłoży :)

Ogólnie sporo tych badań jest rekomendowanych dopiero po kilku nieudanych transferach lub poronieniach… dla mnie jednak to wszystko jest bardzo obciążające psychicznie i dlatego już teraz podchodzę do pełniejszej diagnostyki. Chciałabym też zrobić diagnostyczną biopsję endometrium ale nie wiem czy można bez wskazań ją zrobić 🤷‍♀️

My jesteśmy kilka lat po ślubie. Przez długi czas nie wiedzieliśmy czy chcemy się decydować na dziecko. Jak jednak przyszedł ten odpowiedni moment, okazało się, że to nie będzie takie łatwe, a nawet może nigdy się nie udać i to nas mocno przybiło.

Trzymam kciuki by wszytsko się udało! Daj znać jakie leki dostaniesz do stymulacji 😊

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 21 maja, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam robioną biopsje endometrium w Szpitalu na Karowej, była to bardziej profilaktyka niż podejrzenie czegoś, więc chyba można :)
    rozumiem, my natomiast późno się spotkaliśmy w tym życiu i próbujemy spełniać marzenia, mam nadzieje, że Wasze też się spełni!! <3
    jasne, odezwę się :)

czikabum lubi tę wiadomość

• czikabum Koleżanka

Wysłany: 22 maja, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalita88 wrote:
    ja miałam robioną biopsje endometrium w Szpitalu na Karowej, była to bardziej profilaktyka niż podejrzenie czegoś, więc chyba można :)
    rozumiem, my natomiast późno się spotkaliśmy w tym życiu i próbujemy spełniać marzenia, mam nadzieje, że Wasze też się spełni!! <3
    jasne, odezwę się :)
    O to się zorientuję na Karowej co i jak :)

Trzymam mocno kciuki za Was 🧡

Natalita88 lubi tę wiadomość

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 22 maja, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam się tam od dr Wrony (najlepiej i najszybciej umówić się do niego na teleporade) i powiedzieć wprost o co chodzi :)

• czikabum Koleżanka

Wysłany: 23 maja, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalita88 wrote:
    Ja dostałam się tam od dr Wrony (najlepiej i najszybciej umówić się do niego na teleporade) i powiedzieć wprost o co chodzi :)

O dr kojarzę! Nawet kiedyś miałam iść do niego na konsultację (ale to było zanim dowiedzieliśmy, że przyczyna niepowodzeń jest najpewniej czynnik męski) :)

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 24 maja, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) stacjonarnie na wizytę są bardzo długie kolejki, ale najszybciej jak mówiłam można dostać się do dr przez teleporade, jest bardzo przyjazny i ma dużą wiedzę :)
    na KArowej robią badania hormonalne I i II fazy (3-5 dzień cyklu i 22-24, jakoś tak), podczas tej drugiej wizyty robią rutynowo biopsje endometrium. Myślę jednak, że można się tam dostać na to badanie i bez tego.
    Czy wiesz może czy transfery w jakieś konkretne dni? Jestem ciekawa jak to wygląda skoro klinika nie pracuje w weekend. Jak w ogóle się czujesz? :)

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 24 maja, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czikabum wrote:
    O dr kojarzę! Nawet kiedyś miałam iść do niego na konsultację (ale to było zanim dowiedzieliśmy, że przyczyna niepowodzeń jest najpewniej czynnik męski) :)

czy dr W. kazał Wam zrobić badanie kariotypu? Czy zlecone były jakieś dodatkowe, płatne badania przed transferem?

• czikabum Koleżanka

Wysłany: 24 maja, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalita88 wrote:
    :) stacjonarnie na wizytę są bardzo długie kolejki, ale najszybciej jak mówiłam można dostać się do dr przez teleporade, jest bardzo przyjazny i ma dużą wiedzę :)
    na KArowej robią badania hormonalne I i II fazy (3-5 dzień cyklu i 22-24, jakoś tak), podczas tej drugiej wizyty robią rutynowo biopsje endometrium. Myślę jednak, że można się tam dostać na to badanie i bez tego.
    Czy wiesz może czy transfery w jakieś konkretne dni? Jestem ciekawa jak to wygląda skoro klinika nie pracuje w weekend. Jak w ogóle się czujesz? :)
    Super - to będę próbować się umawiać :)

Z tego co mówiła położna to transfery mogą być nawet w weekendy. Punkcje z kolei planują tak, że są tylko w tygodniu. Chociaż ponoć kiedyś zdarzały się w soboty.

• czikabum Koleżanka

Wysłany: 24 maja, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalita88 wrote:
    czy dr W. kazał Wam zrobić badanie kariotypu? Czy zlecone były jakieś dodatkowe, płatne badania przed transferem?

My sami z siebie robiliśmy badanie kariotypów. Mąż miał już zrobione wcześniej + inne genetyczne. Ja robiłam jakoś przed procedurą. Innych badań nam nie zlecali, ale ja sama z siebie robiłam lub miałam zrobione.

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 24 maja, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, że jak zwykle jesteś pomocna!! <3 powodzenia w umówieniu się do doktora, ale myślę, że serio warto :)

• czikabum Koleżanka

Wysłany: 25 maja, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalita88 wrote:
    Dziękuję, że jak zwykle jesteś pomocna!! <3 powodzenia w umówieniu się do doktora, ale myślę, że serio warto :)

nie ma sprawy 🤗 a ci do kariotypów to gdzieś tutaj kiedyś wyczytałam, że to taki totalny must have więc w sumie zrobiłam, także myślę, że warto zrobić :)

• KateM Autorytet

Wysłany: 26 maja, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czikabum wrote:
    nie ma sprawy 🤗 a ci do kariotypów to gdzieś tutaj kiedyś wyczytałam, że to taki totalny must have więc w sumie zrobiłam, także myślę, że warto zrobić :)

Prawda, prawda, chociaż wiele klinik to olewa.
    czikabum masz znajomy nick 😄 tak mi się rzucił w oczy z innego miejsca.

kirAA, allo-mlr 0, morfo 0%,2%, Fragmentacja DNA - 28%,ŻPN II st
    Kariotyp❗️BT (11;22)
    03.2022 I IVF - Artemida Białystok
    09.03 punkcja ❄️❄️08.04 transfer 1AA ❄️ 10dpt < 1.1 05.05 transfer 3AA ❄️ 6-6,8-11,10-5 cb💔🖤
    06.2022 II IVF długi protokół
    04.07 punkcja❄️❄️❄️❄️ 08.09 transfer 1BB, accofil + acard 14.09 6dpt <0.2 🖤09.10 transfer 4AA accofil+acard 4dpt - 3,7 6dpt-8,2 8dpt - 4.6 💔🖤
    09.11 transfer 4AA 6-3.5,8-17,9-25,10-27,12-18💔🖤
    14.12 transfer 3AB 5 -13,7 - 27.1 💔🖤
    16.01.2023 - Invimed Wrocław - start
    13.02 punkcja
    8❄️ zbadanych 2❄️BT
    19.04 - 7 transfer 4AA
    4dpt 9, 7dpt 45,10dpt 243, 13dpt 810, 15dpt 1872, 17dpt 3401, 27dpt usg + wlew ivig
    21w3 440g chłopaka 🐥
    28w5 1438g chłopaka🐥
    35w3 2700g chłopaka 🐣
    age.png
  • czikabum Koleżanka

Wysłany: 26 maja, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KateM wrote:
    Prawda, prawda, chociaż wiele klinik to olewa.
    czikabum masz znajomy nick 😄 tak mi się rzucił w oczy z innego miejsca.
    niestety masz rację :( ogólnie często patrzą dość schematycznie i nie zlecają dodatkowych badań i trzeba kombinować na własną rękę.

tak? :D o kurcze a myślałam, że nick niespotykany :D u mnie sie wzieło od piosenki, którą ciągle śpiewała moja bratanica, w sumie nawet nie znam tytułu tej piosenki i nie wiem czy dobrze ją śpiewała, ale ciągle nuciła czikaczikabum 😄

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 31 maja, 05:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Byliśmy wczoraj na wizycie u dr Warzechy, pani dr zrobiła mi usg, a Pan dr dal nam zgody i umowę do procedury, zebrał aktualny wywiad i mamy przyjść w środę na rozpisanie stymulacji :) ja czuję się trochę zawiedziona, mam nierefuralny cykl, taki 33-46 dni, a dziś 39 dzien :D z drugiej strony wiem, że to nie wyścigi. Którego dnia cyklu zaczynałaś stymulacje?

• czikabum Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalita88 wrote:
    Hej,
    Byliśmy wczoraj na wizycie u dr Warzechy, pani dr zrobiła mi usg, a Pan dr dal nam zgody i umowę do procedury, zebrał aktualny wywiad i mamy przyjść w środę na rozpisanie stymulacji :) ja czuję się trochę zawiedziona, mam nierefuralny cykl, taki 33-46 dni, a dziś 39 dzien :D z drugiej strony wiem, że to nie wyścigi. Którego dnia cyklu zaczynałaś stymulacje?

Ja zaczynałam stymulację 2 dnia cyklu, ja mam cykl taki 26-27 dni więc znacznie krócej ale chyba to standard, że się zaczyna w okolicy 2 dnia cyklu :) a jak Twoja wizyta na rozpisanie stymulacji? Udało się zdążyć jeszcze w tym kolejnym cyklu?

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem :)
    Taak, akurat wizyta była 2 dnia cyklu, więc dziś 2 ds, 3dc :) teraz czeka mnie monitoring we wtorek :)
    A Wy kiedy macie wizytę?:)

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam napisać leki: Orgalutran, Ovaleap, Menopur.
    W którym dniu miałaś punkcje i transfer?:)
    Jak w ogóle się masz?

• MagdaKK Przyjaciółka

Wysłany: 6 czerwca, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    nieśmiało witam się i ja :)

Również podchodzę do invitro w szpitalu południowym i prowadzi mnie doktor W. Aktualnie przygotowuję się do transferu mrożonego zarodka. Trzymam za Nas wszystkie kciuki! :)

1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ