X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Szpital Południowy - klinika leczenia niepłodności
Odpowiedz

Szpital Południowy - klinika leczenia niepłodności

Oceń ten wątek:
  • czikabum Koleżanka

Wysłany: 19 maja, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalita88 wrote:
    Czyli podczas czerwcowej wizyty będzie rozpisana kolejna stymulacja? Zalecili przerwę w procedurze jakąś? Kibicuje!! :)
    Czy duże koszty są związane z tymi lekami do stymulacji?
    Rozumiem totalnie, ja też po ewentualnej stracie rozszerzę diagnostyke, nawet dla wiedzy o samej sobie. Dużo już masz badań, ja raczej podstawy, żadnych specjalistycznych badań jeszcze nie mam. Wykupujesz je w alabie, gdzie najkorzystniej? :)
    Ile masz lat? Ja i narzeczony 36, prawie 37, więc czuje presje czasu, dodatkowo mam otyłość, ale pani dr M., powiedziała, że być może nie będę ważyła nigdy mniej, żeby próbować itd.

myślę, że tak i może się uda zacząc stymulację w tym kolejnym cyklu :) zalecili co najmniej cykl przerwy między stymulacjami.

leki do stymulacji w większości są refundowane, ale nie wszytskie w 100%; ja brałam ovaleap, menopur i orgalutran (ten ostatni jest chyba 50% odpłatny); łącznie na te leki wyszło mi ok 500 zł jak pamiętam

do punkcji dostałam przepisany antybiotyk a potem przed transferem dodatkowo progesteron; ale tutaj pewnie kwestia indywidualna kto jakie leki dostaje :)

badania robiłam bardzo rożnie, część z nich robiłam w ramach pakietu w LuxMed (np. ANA 1, ANA 3, zespół antyfosfolipodyw, anty-TG, anty-TPO), część w Alabie (kariotyp, wit D, wit B12, kwas foliowy, hormony, homocysteina), w Diagostyce (białko S, białko C, antytrombina III), testdna (KIR, trombofilia). Zwykle patrze, gdzie nakorzystniej cenowo wychodzi lub jeśli zależy mi na czasie to tam gdzie najszybciej. Z tego co się orientuję to przy tych badaniach immunologicznych, czasami ma znaczenie, gdzie się je robi bo wyniki sa różnie rozpisane. Cytokiny i immunofenotyp będę robić w Bocianie, kontaktowałam się już z nimi i wiem, że wysyłają do APC, na czym mi zależało :) Będę jeszcze robić krzywą glukozo-insulinową - najpewniej w Diagnostyce.

ja mam 34 lata, mąż tak samo i czuję presję czasu, ale to też może wynika z tego, że sama ją sobie nakładam i się nadmiernie przejmuję

a kiedy planujecie ruszyć z stymulacją?

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 19 maja, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czikabum wrote:
    myślę, że tak i może się uda zacząc stymulację w tym kolejnym cyklu :) zalecili co najmniej cykl przerwy między stymulacjami.

leki do stymulacji w większości są refundowane, ale nie wszytskie w 100%; ja brałam ovaleap, menopur i orgalutran (ten ostatni jest chyba 50% odpłatny); łącznie na te leki wyszło mi ok 500 zł jak pamiętam

do punkcji dostałam przepisany antybiotyk a potem przed transferem dodatkowo progesteron; ale tutaj pewnie kwestia indywidualna kto jakie leki dostaje :)

badania robiłam bardzo rożnie, część z nich robiłam w ramach pakietu w LuxMed (np. ANA 1, ANA 3, zespół antyfosfolipodyw, anty-TG, anty-TPO), część w Alabie (kariotyp, wit D, wit B12, kwas foliowy, hormony, homocysteina), w Diagostyce (białko S, białko C, antytrombina III), testdna (KIR, trombofilia). Zwykle patrze, gdzie nakorzystniej cenowo wychodzi lub jeśli zależy mi na czasie to tam gdzie najszybciej. Z tego co się orientuję to przy tych badaniach immunologicznych, czasami ma znaczenie, gdzie się je robi bo wyniki sa różnie rozpisane. Cytokiny i immunofenotyp będę robić w Bocianie, kontaktowałam się już z nimi i wiem, że wysyłają do APC, na czym mi zależało :) Będę jeszcze robić krzywą glukozo-insulinową - najpewniej w Diagnostyce.

ja mam 34 lata, mąż tak samo i czuję presję czasu, ale to też może wynika z tego, że sama ją sobie nakładam i się nadmiernie przejmuję

a kiedy planujecie ruszyć z stymulacją?

dziękuję za Twoje odpowiedzi :) ja jeszcze nie wiem co połowa badań znaczy ;) ja mam zrobione hormony I i II fazy na Karowej, biopsje endometrium, hycosy i mam diagnozę swojej niepłodności (brak owulacji).
    Rozumiem to doskonale - tę presje, o której tyle osób mówi, by ją porzucić ;) my na razie rozpoczynamy swoją drogę i mamy może bardziej przekonanie, że bobas to nie jest główny cel naszego wspólnego życia, ale z drugiej strony pragnienie jest :)
    my mamy wizytę 30 maja, ja pewnie na dniach dostanę okres, więc i tak nie zdążymy w tym cyklu, w sierpniu bierzemy ślub, więc zobaczymy jak to wszystko nam się rozłoży :)

• czikabum Koleżanka

Wysłany: 20 maja, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalita88 wrote:
    dziękuję za Twoje odpowiedzi :) ja jeszcze nie wiem co połowa badań znaczy ;) ja mam zrobione hormony I i II fazy na Karowej, biopsje endometrium, hycosy i mam diagnozę swojej niepłodności (brak owulacji).
    Rozumiem to doskonale - tę presje, o której tyle osób mówi, by ją porzucić ;) my na razie rozpoczynamy swoją drogę i mamy może bardziej przekonanie, że bobas to nie jest główny cel naszego wspólnego życia, ale z drugiej strony pragnienie jest :)
    my mamy wizytę 30 maja, ja pewnie na dniach dostanę okres, więc i tak nie zdążymy w tym cyklu, w sierpniu bierzemy ślub, więc zobaczymy jak to wszystko nam się rozłoży :)

Ogólnie sporo tych badań jest rekomendowanych dopiero po kilku nieudanych transferach lub poronieniach… dla mnie jednak to wszystko jest bardzo obciążające psychicznie i dlatego już teraz podchodzę do pełniejszej diagnostyki. Chciałabym też zrobić diagnostyczną biopsję endometrium ale nie wiem czy można bez wskazań ją zrobić 🤷‍♀️

My jesteśmy kilka lat po ślubie. Przez długi czas nie wiedzieliśmy czy chcemy się decydować na dziecko. Jak jednak przyszedł ten odpowiedni moment, okazało się, że to nie będzie takie łatwe, a nawet może nigdy się nie udać i to nas mocno przybiło.

Trzymam kciuki by wszytsko się udało! Daj znać jakie leki dostaniesz do stymulacji 😊

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 21 maja, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam robioną biopsje endometrium w Szpitalu na Karowej, była to bardziej profilaktyka niż podejrzenie czegoś, więc chyba można :)
    rozumiem, my natomiast późno się spotkaliśmy w tym życiu i próbujemy spełniać marzenia, mam nadzieje, że Wasze też się spełni!! <3
    jasne, odezwę się :)

czikabum lubi tę wiadomość

• czikabum Koleżanka

Wysłany: 22 maja, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalita88 wrote:
    ja miałam robioną biopsje endometrium w Szpitalu na Karowej, była to bardziej profilaktyka niż podejrzenie czegoś, więc chyba można :)
    rozumiem, my natomiast późno się spotkaliśmy w tym życiu i próbujemy spełniać marzenia, mam nadzieje, że Wasze też się spełni!! <3
    jasne, odezwę się :)
    O to się zorientuję na Karowej co i jak :)

Trzymam mocno kciuki za Was 🧡

Natalita88 lubi tę wiadomość

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 22 maja, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam się tam od dr Wrony (najlepiej i najszybciej umówić się do niego na teleporade) i powiedzieć wprost o co chodzi :)

• czikabum Koleżanka

Wysłany: 23 maja, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalita88 wrote:
    Ja dostałam się tam od dr Wrony (najlepiej i najszybciej umówić się do niego na teleporade) i powiedzieć wprost o co chodzi :)

O dr kojarzę! Nawet kiedyś miałam iść do niego na konsultację (ale to było zanim dowiedzieliśmy, że przyczyna niepowodzeń jest najpewniej czynnik męski) :)

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 24 maja, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) stacjonarnie na wizytę są bardzo długie kolejki, ale najszybciej jak mówiłam można dostać się do dr przez teleporade, jest bardzo przyjazny i ma dużą wiedzę :)
    na KArowej robią badania hormonalne I i II fazy (3-5 dzień cyklu i 22-24, jakoś tak), podczas tej drugiej wizyty robią rutynowo biopsje endometrium. Myślę jednak, że można się tam dostać na to badanie i bez tego.
    Czy wiesz może czy transfery w jakieś konkretne dni? Jestem ciekawa jak to wygląda skoro klinika nie pracuje w weekend. Jak w ogóle się czujesz? :)

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 24 maja, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czikabum wrote:
    O dr kojarzę! Nawet kiedyś miałam iść do niego na konsultację (ale to było zanim dowiedzieliśmy, że przyczyna niepowodzeń jest najpewniej czynnik męski) :)

czy dr W. kazał Wam zrobić badanie kariotypu? Czy zlecone były jakieś dodatkowe, płatne badania przed transferem?

• czikabum Koleżanka

Wysłany: 24 maja, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalita88 wrote:
    :) stacjonarnie na wizytę są bardzo długie kolejki, ale najszybciej jak mówiłam można dostać się do dr przez teleporade, jest bardzo przyjazny i ma dużą wiedzę :)
    na KArowej robią badania hormonalne I i II fazy (3-5 dzień cyklu i 22-24, jakoś tak), podczas tej drugiej wizyty robią rutynowo biopsje endometrium. Myślę jednak, że można się tam dostać na to badanie i bez tego.
    Czy wiesz może czy transfery w jakieś konkretne dni? Jestem ciekawa jak to wygląda skoro klinika nie pracuje w weekend. Jak w ogóle się czujesz? :)
    Super - to będę próbować się umawiać :)

Z tego co mówiła położna to transfery mogą być nawet w weekendy. Punkcje z kolei planują tak, że są tylko w tygodniu. Chociaż ponoć kiedyś zdarzały się w soboty.

• czikabum Koleżanka

Wysłany: 24 maja, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalita88 wrote:
    czy dr W. kazał Wam zrobić badanie kariotypu? Czy zlecone były jakieś dodatkowe, płatne badania przed transferem?

My sami z siebie robiliśmy badanie kariotypów. Mąż miał już zrobione wcześniej + inne genetyczne. Ja robiłam jakoś przed procedurą. Innych badań nam nie zlecali, ale ja sama z siebie robiłam lub miałam zrobione.

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 24 maja, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, że jak zwykle jesteś pomocna!! <3 powodzenia w umówieniu się do doktora, ale myślę, że serio warto :)

• czikabum Koleżanka

Wysłany: 25 maja, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalita88 wrote:
    Dziękuję, że jak zwykle jesteś pomocna!! <3 powodzenia w umówieniu się do doktora, ale myślę, że serio warto :)

nie ma sprawy 🤗 a ci do kariotypów to gdzieś tutaj kiedyś wyczytałam, że to taki totalny must have więc w sumie zrobiłam, także myślę, że warto zrobić :)

• KateM Autorytet

Wysłany: 26 maja, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czikabum wrote:
    nie ma sprawy 🤗 a ci do kariotypów to gdzieś tutaj kiedyś wyczytałam, że to taki totalny must have więc w sumie zrobiłam, także myślę, że warto zrobić :)

Prawda, prawda, chociaż wiele klinik to olewa.
    czikabum masz znajomy nick 😄 tak mi się rzucił w oczy z innego miejsca.

kirAA, allo-mlr 0, morfo 0%,2%, Fragmentacja DNA - 28%,ŻPN II st
    Kariotyp❗️BT (11;22)
    03.2022 I IVF - Artemida Białystok
    09.03 punkcja ❄️❄️08.04 transfer 1AA ❄️ 10dpt < 1.1 05.05 transfer 3AA ❄️ 6-6,8-11,10-5 cb💔🖤
    06.2022 II IVF długi protokół
    04.07 punkcja❄️❄️❄️❄️ 08.09 transfer 1BB, accofil + acard 14.09 6dpt <0.2 🖤09.10 transfer 4AA accofil+acard 4dpt - 3,7 6dpt-8,2 8dpt - 4.6 💔🖤
    09.11 transfer 4AA 6-3.5,8-17,9-25,10-27,12-18💔🖤
    14.12 transfer 3AB 5 -13,7 - 27.1 💔🖤
    16.01.2023 - Invimed Wrocław - start
    13.02 punkcja
    8❄️ zbadanych 2❄️BT
    19.04 - 7 transfer 4AA
    4dpt 9, 7dpt 45,10dpt 243, 13dpt 810, 15dpt 1872, 17dpt 3401, 27dpt usg + wlew ivig
    21w3 440g chłopaka 🐥
    28w5 1438g chłopaka🐥
    35w3 2700g chłopaka 🐣
    age.png
  • czikabum Koleżanka

Wysłany: 26 maja, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KateM wrote:
    Prawda, prawda, chociaż wiele klinik to olewa.
    czikabum masz znajomy nick 😄 tak mi się rzucił w oczy z innego miejsca.
    niestety masz rację :( ogólnie często patrzą dość schematycznie i nie zlecają dodatkowych badań i trzeba kombinować na własną rękę.

tak? :D o kurcze a myślałam, że nick niespotykany :D u mnie sie wzieło od piosenki, którą ciągle śpiewała moja bratanica, w sumie nawet nie znam tytułu tej piosenki i nie wiem czy dobrze ją śpiewała, ale ciągle nuciła czikaczikabum 😄

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 31 maja, 05:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Byliśmy wczoraj na wizycie u dr Warzechy, pani dr zrobiła mi usg, a Pan dr dal nam zgody i umowę do procedury, zebrał aktualny wywiad i mamy przyjść w środę na rozpisanie stymulacji :) ja czuję się trochę zawiedziona, mam nierefuralny cykl, taki 33-46 dni, a dziś 39 dzien :D z drugiej strony wiem, że to nie wyścigi. Którego dnia cyklu zaczynałaś stymulacje?

• czikabum Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalita88 wrote:
    Hej,
    Byliśmy wczoraj na wizycie u dr Warzechy, pani dr zrobiła mi usg, a Pan dr dal nam zgody i umowę do procedury, zebrał aktualny wywiad i mamy przyjść w środę na rozpisanie stymulacji :) ja czuję się trochę zawiedziona, mam nierefuralny cykl, taki 33-46 dni, a dziś 39 dzien :D z drugiej strony wiem, że to nie wyścigi. Którego dnia cyklu zaczynałaś stymulacje?

Ja zaczynałam stymulację 2 dnia cyklu, ja mam cykl taki 26-27 dni więc znacznie krócej ale chyba to standard, że się zaczyna w okolicy 2 dnia cyklu :) a jak Twoja wizyta na rozpisanie stymulacji? Udało się zdążyć jeszcze w tym kolejnym cyklu?

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem :)
    Taak, akurat wizyta była 2 dnia cyklu, więc dziś 2 ds, 3dc :) teraz czeka mnie monitoring we wtorek :)
    A Wy kiedy macie wizytę?:)

• Natalita88 Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam napisać leki: Orgalutran, Ovaleap, Menopur.
    W którym dniu miałaś punkcje i transfer?:)
    Jak w ogóle się masz?

• MagdaKK Znajoma

Wysłany: 6 czerwca, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    nieśmiało witam się i ja :)

Również podchodzę do invitro w szpitalu południowym i prowadzi mnie doktor W. Aktualnie przygotowuję się do transferu mrożonego zarodka. Trzymam za Nas wszystkie kciuki! :)

1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ