X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną WSZYSTKIE ZIELARY Z OVU- soja, dong quai, z. o. Sroki i inne
Odpowiedz

WSZYSTKIE ZIELARY Z OVU- soja, dong quai, z. o. Sroki i inne

Oceń ten wątek:
  • Yousee Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mądre głowy, badałam prolaktyne powtórnie i mam poniżej normy!!!! Mój wynik to 71 przy normie 127-637. Nie wiem czy odstawiać bromka? Gina mam we wtorek dopiero. Co może powodować tak niska prolaktyna?

Agnella lubi tę wiadomość

"I jaśniejsze niż południe wzejdzie ci życie,
    a choćby ciemność zapadła, będzie ona jak poranek.
    Możesz ufać, bo jeszcze jest nadzieja..."
    Księga Hioba
  • kis Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kis a są jeszcze takie od o klimuszki :
    kwiat jasnoty białej
    liść mącznicy
    liść rozmarynu
    liiść pokrzywy
    ziele rdestu ptasiego
    ziele drapacza
    ziele przywrotnika
    kwiat kasztanowca
    korzeń mniszka
    owoc róży

a z tymi porcjami to chyba chodzi o to, że jak wypijesz cały zestaw ziół to robisz przerwę 7 dni, poźniej znów pijesz jak całą mieszankę skończysz to przerwa 12dni a profilaktycznie to nie wiem :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2014, 17:16

• KisSzilva Ekspertka

Wysłany: 25 września 2014, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, tylko ciekawe, które najlepsze... No nic, na razie wypróbuje te które mam, a najwyżej jak nie pomogą (tfu, tfu, tfu odpukać ;) ) to kupię inne.

km5sio4p3vm4xhh4.png
    Jeśli chcesz oglądać tęczę, musisz dzielnie znosić deszcz...
    Starania od czerwca 2013r
    17.09.2014r - Laparoskopia + cystektomia jajnika lewego + HSG
    11.10.2018r - sHSG Lublin - udrożnione obydwa jajowody
    01.11.2019r - dwie krechy na teście :D
    19.02.2020r - To DZIEWCZYNKA!
    09.06.2020r - Natalia jest już z nami! (36tc)
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yousee wrote:
    Hej mądre głowy, badałam prolaktyne powtórnie i mam poniżej normy!!!! Mój wynik to 71 przy normie 127-637. Nie wiem czy odstawiać bromka? Gina mam we wtorek dopiero. Co może powodować tak niska prolaktyna?

Podobno to nic zlego. Na owulacje nie szkodzi. Ile bierzesz tabletek? I czy bierzesz cos a tarczyce jednoczesnie. Mi ostatnio bardzo spadla po poloweczce tabletki i po euthyroxie razem.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Yousee Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę 1 bromka i 25 g euthyroxu. Mam nadzieje że nie zrobię sobie tym gorzej :( kurczę za wysoka źle a niska to tez nie bardzo :(

Księga Hioba
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę 50 i pół bromka i też mam niziuteńką. Gin widział i nie wszczął paniki :) czytałam wątek o prolaktynie nasz tu na forum i tam było kilka wypowiedzi, że za niska nie szkodzi :) spokojnie :)

KisSzilva lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Yousee Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff.... Dzięki Anatolka :)

Księga Hioba
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yousee wrote:
    Uff.... Dzięki Anatolka :)

Spytasz gina we wtorek i już, też jestem ciekawa, bo mam przy samiutkiej granicy :) 5 dni nic nie zmieni :) ja spytam też innego jeszcze raz za jakiś tydzień pewnie :)

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Agnella Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yousse, dzięki. Pewnie, że nam się uda :-)!!! Aż mi głupio, że tak narzekałam.
    To niedługo masz wyjazd :-)
    Super, że prl Ci spadła, bo jest ważna przy staraniach:-)

Deszczówka, jak pęchol miał 10 mm to owu miałaś później. Dobrze, że w ogóle był :-) Przecież nie zawsze się ma książkowe w 14dc . Ja zaciążyłam przy owu w 21 dc!!! A też słyszałam, że jak w 14 dc mały pęcherz to owulacji nie będzie, że mam od 16 dc brać duphaston, bo cykl musi mieć 28 dni i nie dłużej.
    Męża też bym przebadała.
    Ja też zaczęłam zajadać się marchewką. To jest czysty betakaroten, a nie szkodliwy retinol. Póki co biorę zwykły Falvit, ale jak już będę się starać, to kupię ten dla mam, gdzie zamiat retinolu właśnie betakaroten - jak w marchwi.

A gdzie jest Jeju?

Kis, mam nadzieję, że humorek już lepszy :-)

KisSzilva, smacznego picia życzę.

A ja dziś nieco zdołowana, ale już ok i nastrój nawet dobry :-) Byłam u dentystki, polik mam jeszcze gorzej spuchnięty, wyglądam okropnie i zrobiłam sobie wolne, aby ludzi nie straszyć. Wystraszą się jeszcze, że mam świnkę albo że mąż mnie pobił ;-):-) W sobotę wyrywanko, ale się boję, gdyż mam niski próg bólu, nie wiem jak tam wejdę na fotel. I niestety, jak powiedziałam, że chciałam się starać i proszę o bezpieczny antybiotyk to Babka jednak na to, że za daleko zaszło, ropa się rozlała i jest gorączka i czeka mnie przynajmniej tydzień z silnym antybiotykiem. Lepiej odczekać cykl(tylko kiedy on się skończy;-). Ale i tak wezmę soję, aby uregulować cykl i dostać @ bez wywoływania. A potem jazda bez trzymanki :-)
    I pomyślałam sobie, że tak miało być i na dobre wyszło z tym namieszaniem cyklu, bo jakbym była w ciąży albo teraz miała dni płodne to nie byłoby dobrze. Mój czas na dziecko jeszcze przyjdzie, w kolejnych miesiącach :-)

Aga,just, wystarczy, że jak odczekam miesiąc po antybiotyku to będzie ok? Mam stracha po tamtym. Ale...gdybym skończyła antybiotyk w starym cyklu to ma znaczenie na przyszły? Bo ja dalej czekam na miesiączkę, coś czuję, że do tygodnia dostanę, bo dół zaczyna charakterystycznie boleć. Może akurat ciota przyjdzie wraz z końcem antybiotyku:-) W ciąży na pewno nie jestem.

deszczówka lubi tę wiadomość

• KisSzilva Ekspertka

Wysłany: 25 września 2014, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella, dzięki ;) Jedyne zioła jakie mi smakowały to Sroka nr 3, każde inne ledwo przechodzą mi przez gardło ;)

km5sio4p3vm4xhh4.png
    Jeśli chcesz oglądać tęczę, musisz dzielnie znosić deszcz...
    Starania od czerwca 2013r
    17.09.2014r - Laparoskopia + cystektomia jajnika lewego + HSG
    11.10.2018r - sHSG Lublin - udrożnione obydwa jajowody
    01.11.2019r - dwie krechy na teście :D
    19.02.2020r - To DZIEWCZYNKA!
    09.06.2020r - Natalia jest już z nami! (36tc)
  • deszczówka Koleżanka

Wysłany: 25 września 2014, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella, bardzo mi przykro, że ząbek boli i że musisz usunąć. U mnie, tak średnio raz na 2-3 lata ząbki mądrości rosną. Tzn, nie wszystkie naraz, bo bym zeszła z tego świata, ale jeden i to jak, wrasta w policzek i nie jestem w stanie mówić, jeść, no dosłownie nic. Kochana, kolejny cykl będzie wasz, trzymam mocno kciuki, i dziękuję za wsparcie.

dziewczyny dopiero pisałam, że po dongu i ziółkach niewiele więcej czułam, ale to nie wszystko, kochane ziółka nr.3 usypiały mnie co noc w kilka minut, dopiero rano siusiu mnie budziło. Brałam je tylko do owulki i teraz mi ich brakuje. Pozdrawiam wszystkie :)

aga
    5b0e6ef9626c5faa12ce255147d92a3f.png

04/04/2011 biochemiczna <3
  • Yousee Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spytam spytam Anatolka i na pewno się podzielę :)

Agnella, tak jutro wyjazd :) cieszę się i szczerze współczuję zęba :( to jedna z gorszych rzeczy :/ trzymaj się

Księga Hioba
  • olencja Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    deszczówka wrote:

dziewczyny dopiero pisałam, że po dongu i ziółkach niewiele więcej czułam, ale to nie wszystko, kochane ziółka nr.3 usypiały mnie co noc w kilka minut, dopiero rano siusiu mnie budziło. Brałam je tylko do owulki i teraz mi ich brakuje. Pozdrawiam wszystkie :)

ja mam to samo!!!wygulgam ziolka bedac juz w lozeczku i nie zdaze odstawic kubka i juz spie!!! a myslalam ze to po bromku!

deszczówka lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
  • Madera Koleżanka

Wysłany: 25 września 2014, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Zielarki i wszystkie starające się o dzieciaczka :)
    Jestem nowa na forum i mam pytania odnośnie ziółek. Z racji tego, że moje cykle są bezowulacyjne (nie wiem czy wszystkie) poczytałam trochę forum i zdecydowałam się m.in. na dong quai. Od wczoraj biorę 2 razy po 1 kapsułce i zamierzam stosować to przez 4 dni. Czy powinnam zastosować inną dawkę? Lepiej dłużej czy tylko te 4 dni?
    Zamówiłam tez zioła o. Sroki. Mam zamiar stosować od następnego cyklu.
    Ogólnie sprawa ma się tak, że nie miałam owulacji i mam niski progesteron. Lekarz przepisał mi Luteinę50, którą miałam brać od 15 do 25dc. Jednak po konsultacji z Anatolką zamierzam brać później, a jeśli wystąpi owulacja to 3 dni po owulacji przez 10 dni. Biorę też Acard z zalecenia lekarza.
    A to moje wyniki badań:
    FSH (2dc) - 6,29 (norma 2,5 - 10,2)
    TSH 3.generacja - 1,563 (norma 0,55 - 4,00)
    FT4 - 11,92 (norma 11,5 - 22,70)
    Progesteron:
    20dc - 0,44 ng/ml
    23dc - 1,28
    28dc - 2,69.
    Cykle mam długie (32-37dni) więc nie jestem pewna czy za każdym razem progesteron badałam w fazie lutealnej. "Moje" laboratorium przyjmuje normy: 3,34-25,56 (faza lutealna) i 4,44-28,03 (środek fazy lutealnej).
    Jutro wybieram się na badanie prolaktyny, lekarz jakoś o tym nie wspomniał :/
    Wiem, że się rozpisałam, ale chciałam opisać sytuację, żeby zapytać o tego donga i ewentualnie przyjmę też inne uwagi.
    Pozdrawiam :)

82dd45ba4b61120674f4b7772c533938.png
  • my dream Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yousee wrote:
    Biorę 1 bromka i 25 g euthyroxu. Mam nadzieje że nie zrobię sobie tym gorzej :( kurczę za wysoka źle a niska to tez nie bardzo :(

a te leki przepisał Ci lekarz, czy sama sobie ustaliłaś takie??
    zastanawiam się nad takim dla siebie

mhsvh371pdpt408y.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my dream wrote:
    a te leki przepisał Ci lekarz, czy sama sobie ustaliłaś takie??
    zastanawiam się nad takim dla siebie

Sa na recepte, wiec sila rzeczy lekarz musi miec z nimi cos wspolnego ;)

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Yousee Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oprócz ziółek nic nie biorę sama, mam te leki od gina, chociaż mój endo nie był zbyt przychylny. Czekam do wtorku i będę wiedzieć więcej (mam nadzieję).

Dobranoc :)

Księga Hioba
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2014, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, mam pytanko. Wczoraj miałam lekki spadek i dzisiaj lekki skok i nie wiem czy dalej brać donga czy już odpuścić?? Od poniedziałku zaczynam brac lek który znacznie mi tempkę podniesie i będzie fałszował z ewentualną owulką. No i nie bardzo wiem co mam robić. Niby dzisiaj planowałam ostatni dzień z dongiem.

• aga.just Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deszczówka szkoda, że nie kontynuowałaś monitoringu wtedy dalej. Tylko taki podgląd od początku do końca ma sens, bo tak czy siak do dziś nie wiesz co było dalej z tymi pęcherzykami...

You niska prl to żaden problem :) nie może być za niska :)
    Jeśli bierzesz 1 bromka dziennie możesz zmniejszyć do połówki lub do 1 ale co drugi dzień. Całkowicie leku nie odstawiaj, bo problem wróci i to ze zdwojoną siłą.

Agnella myślę, że antybiotyk nie zaszkodzi staraniom. Jest wielllle przypadków, gdzie dziewczyny zachodziły w ciąże w tym samym cyklu co brały antybiotyk.

Madera jeśli masz cykle bezowulacyjne możesz donga pociągnąć dłużej, do skoku. Lutkę bierz po skoku, tak jak Anatolka pisała - po 3 wyższej temp. A czemu masz taką małą dawkę tej lutki tzn. 50 a nie 100? Mam nadzieję, że wiesz, że jak coś to trzeba brać 2x1.
    Prowadzisz wykres?

Czarnula nie wiem czy ten mały skok może być z powodu owulki. Wydaje mi się, że nie, zatem wg mnie donga możesz ciągnąć dalej. Choćby do pon, bo potem już bym odpuściła.

Agnella, Madera lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga.just wrote:

Czarnula nie wiem czy ten mały skok może być z powodu owulki. Wydaje mi się, że nie, zatem wg mnie donga możesz ciągnąć dalej. Choćby do pon, bo potem już bym odpuściła.

Dzięki :]

‹‹ 342 343 344 345 346 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ