WSZYSTKIE ZIELARY Z OVU- soja, dong quai, z. o. Sroki i inne
-
WIADOMOŚĆ
-
Kobiety Czarownice,ogloszenie mam!
w nowym cyklu bede brala nowe ziolko
wynalazlam se: buzdyganek ziemny, ja nabylam w formie Tribooster
popatrzcie no tylko na opis:
ribulus terrestris L. (Puncture-vine) – buzdyganek ziemny, zaliczany do rodziny Zygophyllaceae. Znany w starożytnej Grecji, Indiach i Chinach jako afrodyzjak. Występuje w Południowej i Południowo-Wschodniej Europie, w Południowej Azji, a nawet w Północnej Australii, gdzie dziko rośnie. Jest też uprawiany. Niewątpliwie użycie buzdyganka do produkcji suplementów dla sportowców zapoczątkowali Bułgarzy, prowadzący szereg badań nad tą rośliną. Początki ich sięgają lat 70 XX wieku.
Wchodzi w skład licznych suplementów. Stosowany jest zarówno w formie sproszkowanego owocu (lub ziela) jak i ekstraktu standaryzowanego na zawartość saponin (20, 40%).
W Turcji i Bułgarii buzdyganek jest uważany za zioło podnoszące zdolności seksualne mężczyzny (libido). W medycynie stosowane w leczeniu zaburzeń oddawania moczu, stanów zapalnych gruczołu krokowego, nadciśnienia, podniesionego poziomu cholesterolu we krwi, chorób wątroby, nerek i układu krążenia. W medycynie ludowej znany środek leczący zaburzenia erekcji, a nawet płodności.
Buzdyganek pobudza spermatogenezę u mężczyzn i owogenezę u kobiet. Zwiększa retencję azotu. Pobudza syntezę białek. Zapobiega stłuszczeniu organów wewnętrznych. Łagodzi objawy andropauzy. W odpowiedniej dawce podnosi poziom naturalnego, endogennego testosteronu, ale równocześnie blokuje receptory androgenowe w gruczole krokowym, przez co może zmniejszać stan zapalny i obrzęk prostaty, ułatwiać oddawanie moczu i zmniejszać ból podczas mikcji. Buzdyganek, podobnie jak czarnuszka, kozieradka, yucca czy smilax zwiększa poziom wolnego testosteronu we krwi. To, w jakim kierunku preparat buzdyganka zadziała zależy od dawki, zawartości saponin sterydowych i stosunku fitosteroli do saponin oraz flawonoidów. Stąd efekty po podawaniu buzdyganka są różne i stopień zadowolenia pacjentów zróżnicowany. Jakość i precyzja opracowania preparatu dla sportowców decyduje o efekcie jaki przyniesie w żywym organizmie.
Wyciągi z buzdyganka zwiększają poziom wolnego testosteronu, pobudzają uwalnianie gonadotropiny, lutropiny LH i folikulostymuliny FSH. Efektami tego są: pobudzenie wzrostu mięśni, podniesienie liczby erytrocytów we krwi oraz zwiększenie siły fizycznej. Wspomaganie wzwodu prącia jest związane z uwalnianiem tlenku azotu do zakończeń nerwowych w pobliżu ciał jamistych prącia. Istnieją doniesienia o zwiększaniu liczby, ruchliwości i żywotności plemników w nasieniu i wyraźnym poprawieniu ejakulacji (wytrysku nasienia i porcji /ilości/ nasienia) po podawaniu preparatów buzdyganka.
Wyciągi z buzdyganka obniżają stężenie trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Działają przeciwcukrzycowo, co zostało potwierdzone doświadczalnie na zwierzętach. Obniżają patologicznie podwyższone ciśnienie krwi. Saponiny posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Szczególnie cenne jest hamowanie wzrostu drożdżaków patogennych z rodzaju Cryptococcus i Candida. In vitro saponiny hamują rozwój komórek nowotworowych nerki i wątroby.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2014, 21:23
Yousee, deszczówka lubią tę wiadomość
-
kis wrote:hejo zielary
olencjo, skad wytrzaśniesz to cudo ?
miłej soboty wszystkim czarownicom -
kis wrote:olencja, a te zioła damiana czy jakos tak zakupilas wtedy ?
kis lubi tę wiadomość
-
hej. mam problem. moja tempka stoi w miejscu od dnia @. dziś jest pierwszy dzień bez krwawienia, wiec wzięłam donga, ale zastanawia mnie ta moja tempka i trochę się boje. testy wychodziły negatywne , ale temperatura powinna już spaść, chyba ? bolą mnie piersi przy dotknięciu i jest mi zimno, czuje się tak jakby progesteron nadal działał. jak myślicie - brać donga ? help
-
olencja wrote:probuj,szukaj,pewnie na kazdego cos innego moze dzialac:)
lubczyk,lukrecja,catuaba,muira no i ten buzdyganek, tyle znalazlam i bede probowac
Na pierwszej stronie tego tematu jeszcze wyczytałam, że rozmaryn może pomóc. Ale jak to się stosuje? np. lubczyk. Po prostu dodaje się do jedzenia jako przyprawę? czy jakąś herbatkę się z tego robi? -
amelia04072006 wrote:hej. mam problem. moja tempka stoi w miejscu od dnia @. dziś jest pierwszy dzień bez krwawienia, wiec wzięłam donga, ale zastanawia mnie ta moja tempka i trochę się boje. testy wychodziły negatywne , ale temperatura powinna już spaść, chyba ? bolą mnie piersi przy dotknięciu i jest mi zimno, czuje się tak jakby progesteron nadal działał. jak myślicie - brać donga ? help
-
olencja wrote:a jaka temp mialas przed okresem?jak byl spadek to poporstu startujesz z nowym cyklem z taka a nie inna tempka, jak ustalo krwawnienie, test ciazowy negatyw to mozesz brac donga
-
amelia04072006 wrote:w dzien okresu 36,76 i dzis 36,76. w trakcie okresu progesteron nie powinien odpuscic? musze sie poobserwowac kilka dni. jak sie nic nie wydarzy chyba bedzie trzeba zrobic przeglad u gina
-
w okolicach owulacji mam bole zyl w nogach- tak na mnie dziala progesteron. teraz tez mnie bola wiec on nadal jest. to samo jest z piersiami-bola od owulki do @. podobnie jest z uczuciem zimna. cos jest cholera nie tak. ciaze raczej nie biore pod uwage, ale zastanawiam sie co moze powodowac objawy okoloowulacyjne po @- aaaaa nie mam tylko PMS-u