X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźniacze Mamusie 2019 :)
Odpowiedz

Bliźniacze Mamusie 2019 :)

Oceń ten wątek:
  • Bajka_88 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas podobnie. Jeden na prawo drugi na lewo.
    Mam nadzieję, że zainteresowanie karuzelami będzie dłuuuugo trwało. No i w końcu musimy przetestować matę. Odkupiliśmy od koleżanki taka mega z bright starts z dużą ilością zawieszek.

Kurcze a moi , odpukać, zasypiają praktycznie jednocześnie albo w łóżeczku albo ze mną na łóżku a potem transport bomby z opóźnionym zapłonem do łóżeczek😁

A ten lek jest na receptę??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2019, 11:28

Bajka_88
    qb3cj44j0iv7jgvt.png

Starania o juniora od 2014 r.
    04.2018 początek przygody z in vitro
    transfer 05.2018 ciąża biochemiczna :(
    transfer 06.2018 :(
    04.03.2019 Transfer dwóch trzydniowych kropków. 8dpt bhcg 75; 10dpt bhcg 236; 12 dpt bhcg 509,; 19dpt bhcg 7253, pęcherzyki w macicy; 26 dpt bhcg >10000; mamy dwa seruszka <3 <3. ; 28 dpt serduszka pięknie biją 😊
    31.10 - maluszki są z nami

Cudzie trwaj...
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety tak. I jest dość drogi, ale bierzesz np jedną tabletkę na tydzień zamiast męczyć się z tym tragicznym bromergonem codziennie.

2 IUI 1/ 2019 - 15 dpo hcg 527
    MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam matę z bright starts po starszaku ;) byłam z niej zadowolona, chociaż np. do nauki przewrotów lepsze były puzzle piankowe. Mam ze skip hop i też polecam. I jedno i drugie super jakość i przy bliźniakach też posłużą ;)

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Bajka_88 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga dobrze że mówisz o tych puzzlach. Też chcę kupić chłopakom. Tylko duża ilość 😊. Żeby potem były jako plac do zabaw

Bajka_88
    qb3cj44j0iv7jgvt.png

04.03.2019 Transfer dwóch trzydniowych kropków. 8dpt bhcg 75; 10dpt bhcg 236; 12 dpt bhcg 509,; 19dpt bhcg 7253, pęcherzyki w macicy; 26 dpt bhcg >10000; mamy dwa seruszka <3 <3. ; 28 dpt serduszka pięknie biją 😊

Cudzie trwaj...
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy jednym dziecku to ja zrobiłam z tego dwie mniejsze i jedna była u nas w pokoju, a druga w salonie. To tak do tych pierwszych przewrotów, bo jak dziecko zaczyna raczkować to już lata po całej chacie, a nie po jakiś matach xD i ten skip hop ma taką fajną kolorystykę, że potem właśnie chciałam to wyłożyć w pokoju. Będziemy robić dobudowę to zobaczę jak to mi wyjdzie u dzieciaków w pokoju i jak coś to też właśnie dokupię. A ta z bright starts była taka duuuuża, przydała się na początku, potem trochę odeszła w odstawkę. Można z niej było zrobić taki tunel do raczkowania, ale średnio to widzę do raczkowania właśnie xD ale jak synek był starszy to robił sobie z tego tunelu bazę ;) trzymał tam zabawki itd. Potem przestał się mieścić to na dwa latka dostał tipi, a matę spakowałam. Także i tak dość długo służyła i jeszcze bliźniaki skorzystają. Takie malutkie maty kosztują około 100zł i szybko przestają być użyteczne, także warto było dołożyć, ale wykorzystać

Bajka_88 lubi tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3

• KeepCalm Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hm to ja juz musze tez o karzeli myslec tylko ze moi sa nie lozeczkowi obecnie.. w nocy spia nadal z nami ( i nie wiem jak ja ich "przeloze"... boje sie ze nie zauwaze/uslysze ulewania .. no i wygodniej miec ich obok :) )

a obudzeni w lozeczku w salonie nie poleza za nic. dzisiaj czuje sie jak zla matka bo bardzo dlugo bylo w bujaczkach oboje..

Noc byla laskawa dla nas wszstkich , kciuki za kolejna! U nas budzenia bylo sporo ale za to bez placzu i butla i spowrotem spanie.

Samuel wlasnie usnal po 2 godz spokojnego rozbudzenia! co robicie z maluchami w tym czasie? costam pogadalam,polezlismy na kocyku chwilke cwiczac nozki, lezec na brzuszku odmowil... co jeszcze? macie jakas appke z cwiczeniami albo cos takiego?

2.02. 2019 poczatek stymulacji 1 IVF, PICSI
    14.02 - punkcja / hiperstymulacja (transfer odroczony), 3 blastki ❄️❄️❄️,25.03 - crio 2 zarodkow.
    15.04 - dwa serduszka <3 <3
    22.10 Maluszki sa z nami (32 tc.stan
    704b2a6a48.png[
  • jagodowa Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iriska u nas z racji wcześniactwa neonatolog przy wypisie obowiązkowo zalecił stosowanie monitorów oddechu w domu. My mamy babysense 7, każdy Maluch ma swój w łóżeczku. Bardzo fajna sprawa, tym bardziej, że moje Dzieciaki większość czasu jeszcze przesypiają w łóżeczkach u nas w sypialni więc w ciągu dnia spokojnie mogę sobie coś robić w innym pomieszczeniu, nie mówiąc już, że nie stresuje się w nocy.

iriiska lubi tę wiadomość

w5fKp2.png
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nie mieliśmy monitorów bo ciąża donoszona więc medycznych wskazań brak, a sama jakoś nie czułam potrzeby.

iriiska lubi tę wiadomość

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Bajka_88 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keep karuzela może wam się bardziej w dzień przydać, żeby dzieci trochę zająć.

Bajka_88
    qb3cj44j0iv7jgvt.png

Cudzie trwaj...
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Maciuś zyskał przydomek "Ryczard" 😒

My w czasie aktywności leżymy na brzuszku, gadam do nich, śpiewam, pokazuję różne rzeczy, ćwiczymy rączkami i nóżkami, słuchamy muzyki, oglądamy książki kontrastowe. Teraz już się przyzwyczaiłam ale na początku też miałam problem ;) czułam się jak schizofrenik spędzając całe dnie na rozmowach z osobami które nigdy mi nie odpowiadają 😁

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • KeepCalm Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyny , dzisiaj mam troche gorszy dzien . nie z malymi tylko z samoocena i w ogole poczuciem ze nie daje/nie dam rady ..

Poza tym tutaj mamy 3(!) mce macierzynskiego tylko wiec zaraz sie skonczy.. jestem nauczycielka i tu mamy wakacj luty-marzec i zakladane bylo ze akurat 3mce sie koncza w wakacje ale ze wczesniaki to musze wrocic na 2 tyg go szkoly . Przez rok mamy pracuja 6 godzin. przynajmniej bedzie moja mama (przylatuje na 2mce)

jak tylko o tym pomysle to chce mi sie plakac :( jak zostawic 2 (!) maluchy z niania?
    Moge wziasc od razu rok macierzynskiego ktorego Ci nie placa i w tym czasie dawac korepetycje czli pracowac 2-3godz dziennie zarabiajac tylko troche mniej.. nie wiem co robic ..

2.02. 2019 poczatek stymulacji 1 IVF, PICSI
    14.02 - punkcja / hiperstymulacja (transfer odroczony), 3 blastki ❄️❄️❄️,25.03 - crio 2 zarodkow.
    15.04 - dwa serduszka <3 <3
    22.10 Maluszki sa z nami (32 tc.stan
    704b2a6a48.png[
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KeepCalm wrote:
    czesc dziewczyny , dzisiaj mam troche gorszy dzien . nie z malymi tylko z samoocena i w ogole poczuciem ze nie daje/nie dam rady ..

Poza tym tutaj mamy 3(!) mce macierzynskiego tylko wiec zaraz sie skonczy.. jestem nauczycielka i tu mamy wakacj luty-marzec i zakladane bylo ze akurat 3mce sie koncza w wakacje ale ze wczesniaki to musze wrocic na 2 tyg go szkoly . Przez rok mamy pracuja 6 godzin. przynajmniej bedzie moja mama (przylatuje na 2mce)

jak tylko o tym pomysle to chce mi sie plakac :( jak zostawic 2 (!) maluchy z niania?
    Moge wziasc od razu rok macierzynskiego ktorego Ci nie placa i w tym czasie dawac korepetycje czli pracowac 2-3godz dziennie zarabiajac tylko troche mniej.. nie wiem co robic ..
    Kochana, ja takie wątpliwości mam średnio co drugi dzień. Najbardziej boli mnie myśl że przed to że mam ich dwóch to np nie poświęcam wystarczająco uwagi każdemu z nich i np nie zdobywają nowych umiejętności tak szybko jak ich rówieśnicy :(
    Co do pracy- jeśli możesz sobie pozwolić finansowo to ja brslabym opcje korepetycji i spędzenie roku w domu. No chyba że po tym roku np nie będziesz miała opcji powrotu do szkoły.
    Ja wzięłam maksymalny wymiar macierzyńskiego i wracam jakoś w styczniu/lutym 2021 i mam nadzieję że nie dostanę na dzień dobry wypowiedzenia.

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Sierściucha Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    Hej ;) zamelduję się u Was :P mignął mi kiedyś bliźniakowy wątek 2020, ale chyba nie żyje i wszyscy piszą tutaj :P mignęła mi kiedyś Sierściucha, którą kojarzę z czerwcówek, ale już dawno nie dawała znać :(

Kochana jestem jestem.
    Ale ogólnie mam bana na internet ;)
    Bo wszyscy się cieszą jak słyszą ciąża bliźniacza, a nie wiedzą ile to zdrowia i nerwów kosztuje. Szczegolnie jednojajowa, jednołożyskowa.
    Jestem w poradnie na pl Starynkiewicza w Warszawie, choć nie wiem czy mnie nie skierują do szpitala do Gdańska na konsultacje :(

Chłopaki duze, wyprzedzaja termin o 7dni, prawie od samego początku. Obecnie w wadze 3g rożnicy ( dwa tyg temu bylo 11% różnicy), ale jest różnica w ilości wód płodowych i wielkości pecherzy moczowych :( Obecnie zlecona kontrola usg co tydzień i duze prawdopodobieństwo rozpoczynającego się TTTS lub hipertrofii u jednego z bliźniąt.

Ja chyba po tej ciąży trafię do wariatkowa, bo moja psychika jest juz zryta, a tu kroją się rozmowy o operacji na łożysku...

Przez to wszystko tak sie obawiamy co dalej ze obecnie jest 16+5 ( suwaczek szwankuje), a my nikomu z rodziny nie powiedzieliśmy o ciąży prócz córce bo brzuch juz duży ( łącznie ponad 40cm dziecia) i nie chciałam aby się dowiedziała od kogoś kto zauważy.

0ba2188e07.png
  • Grosia Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2019, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ogromne gratulacje dla tych co zostały podwójnymi mamusiami.Pisałam dużo wczesniej na wątku, u mnie ciąża 1k2o.Jestem po połówkowych i jakos je przeżyłam,chociaż mój układ nerwowy w tej ciąży wysiada(sierściucha jak ja Cię rozumiem).U dzieci ok prócz dosć krótkich kosci nosowych-w dolnej granicy normy.Lekarz obejrzał mi dziewczyny mega dlugo i dokładnie,na koniec stwierdził że buśki,profile ładne i mu dzidziusie podobają się.Robiłam pappe,wyszła dobrze a ja i tak schizuje-dobrze że mąż spokojniejszy i tak nie panikuje.Brzuch olbrzymi,a jestem 20t5d.
    W poniedziałek miały 347 i 333g,jakoś ok 4%różnicy.Po świętach mam kolejną wizyte.

Kinga13, Pom-pon lubią tę wiadomość

1.04.2020 Dwie córeczki💗💗
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sierściucha wrote:
    Kochana jestem jestem.
    Ale ogólnie mam bana na internet ;)
    Bo wszyscy się cieszą jak słyszą ciąża bliźniacza, a nie wiedzą ile to zdrowia i nerwów kosztuje. Szczegolnie jednojajowa, jednołożyskowa.
    Jestem w poradnie na pl Starynkiewicza w Warszawie, choć nie wiem czy mnie nie skierują do szpitala do Gdańska na konsultacje :(

Chłopaki duze, wyprzedzaja termin o 7dni, prawie od samego początku. Obecnie w wadze 3g rożnicy ( dwa tyg temu bylo 11% różnicy), ale jest różnica w ilości wód płodowych i wielkości pecherzy moczowych :( Obecnie zlecona kontrola usg co tydzień i duze prawdopodobieństwo rozpoczynającego się TTTS lub hipertrofii u jednego z bliźniąt.

Ja chyba po tej ciąży trafię do wariatkowa, bo moja psychika jest juz zryta, a tu kroją się rozmowy o operacji na łożysku...

Przez to wszystko tak sie obawiamy co dalej ze obecnie jest 16+5 ( suwaczek szwankuje), a my nikomu z rodziny nie powiedzieliśmy o ciąży prócz córce bo brzuch juz duży ( łącznie ponad 40cm dziecia) i nie chciałam aby się dowiedziała od kogoś kto zauważy.

Kochana to u Ciebie jednak 1K1O? Bo pamiętam, że był moment, że rzekomo były dwie owodnie?
    Tak, to prawda... Każdy gratuluje, podwójne szczęście, srutututu. A stresu chyba z osiem razy więcej... Na Starynkiewicza jest poradnia konfliktu serologicznego, ale raczej się tam nie spotkamy, bo prowadzą tylko konflikty do czerwonych krwinek, a u nas jest do płytek. Na razie jeżdżę do Instytutu na Chocimską a jak już w końcu coś mądrego wyjdzie z badań to ja pewnie do bielańskiego będę jeździć

08.09.2017 - Staś <3

• Pom-pon Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siersciucha, ja też ostatnio o Tobie myślałam. Jednak 1k1o? Komu w końcu udało się to stwierdzić? Piszesz też o hipertrofii, pierwszy raz słyszę żeby w ciąży bliźniaczej była makrosomia. Czy chodziło Ci o hipotrofie? Współczuję stresów, ale oby do przodu. Na kiedy w Twoim przypadku planują poród?

U nas od dziś wprowadzany nowe mm u Macieja. Jest po jednym posiłku. Jeśli będzie dalej ok to jutro damy mu dwa.
    A wieczorem moja mama zostaje z chłopakami a my z mężem idziemy na kolację :) super się cieszę! Miłego weekendu dziewczyny :*

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2019, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom -pon - my już z dziewczynkami na mm całkowicie, pierś bardziej jako uspokajacz przed snem jeszcze mamy, obecnie piją po 130 ml, ale zaczniemy zwiększać na 150 niedługo. Z piersi też trochę pojedziemy, ale nie za dużo.

• Kinga13 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moi póki co wydają się więksi niż wskazywałby wiek ciąży, ale do hipertrofii to jeszcze im daleko xD w ogóle na ostatnich pomiarach średnio mogę polegać, czekam na jutrzejszą wizytę i liczę na wielkość w gramach. Kilka pomiarów, ale mniejszych pewnie będzie łatwiej wykonać poprawnie niż jeden długi jak one tam pościskane jak serdelki :P

08.09.2017 - Staś <3

• Bajka_88 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak często jedzą wasze dzieciaki?? Bo u mnie znowu jakąś masakra. Moje mleko co 1,5-2h , mm trzyma max 3h 🤦. Oni jedzą średnio 90-120ml.

Siersciucha bardzo współczuję ci tego stresu. Dopiero teraz przeczytałam co to, to TTTs. Ehh ☹️. Kochana trzymajcie się dzielnie. Wierzę, że wszystko będzie dobrze i dotrwacie do bezpiecznego terminu rozwiązania. Mocno trzymamy za was kciuki.

Bajka_88
    qb3cj44j0iv7jgvt.png

Cudzie trwaj...
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moi skończyli 3 miesiące i Maciuś mm co max 3,5 godziny w dzień. W nocy za to przerwy max 7 godzin.
    Myślę że jeszcze długo tak będzie ;)

Bajka_88 lubi tę wiadomość

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
‹‹ 51 52 53 54 55 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ