X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźniacze mamy 2020
Odpowiedz

Bliźniacze mamy 2020

Oceń ten wątek:
  • martysia28 Koleżanka

Wysłany: 9 września 2020, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiadomo, że o to pytam ponieważ mnie to dotyczy. Mój lekarz prowadzący pracuje w szpitalu ale muszę go o to dopytać jak to jest- np. co jeśli przed terminem coś sie wydarzy czy szpital ma prawo odmówić cc.

• Macey Ekspertka

Wysłany: 9 września 2020, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o poduszkę to w stanach jest w top 5 list have dla bliźniąt
    Ułatwia karmienie /leżakowanie itd

https://zapodaj.net/1d05b72d6934b.jpg.html

Co do porodu to ja CC 👌👌

Jak tam Justyna ? Niedługo już tydzień minie

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 9 września 2020, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, u mnie mija 5 doba. Jestem cały czas pod pompą bo brzuszek spięty. Sytuacja bez zmian, szyjka 3 mm, rozwarcie 1,5 cm. Ja sobie tłumaczę już tak jak Wam pisałam, że cieszę się nawet tym. Bo czasami brak wiadomości to dobra wiadomość. Lekarz powiedział, że na poprawę marne szanse ale trzeba zrobić wszystko żeby się nie powiększyło rozwarcie i nie rozkrecila akcja;( mam zakaz wstawania, jakoś sobie radzę, jem na leżąco. To nie stanowi dla mnie problemu, wytrzymam wszystko.

21.09.2020 - ❤❤
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 9 września 2020, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna jesteś bardzo dzielna.
    Martysia ja myślę że nikt nie udzieli Ci tu informacji na 100%. Moja koleżanka miała umówione CC w szpitalu ale akcja zaczęła się wcześniej i z powodu świeżego przypadku korony jej nie przyjęli. W szpitalu obok kazali rodzić sn. Także nikt Ci nic nie zagwarantuje.

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • martysia28 Koleżanka

Wysłany: 9 września 2020, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem. Rozważam prywatny szpital stąd moje pytanie. A moim rejonie tylko 1 szpital publiczny podaje zzo pacjentkom, a tam jest mało łóżek i obawiam się że mogliby mnie odesłać. Dodatkowo boję się że w przypadku sn coś by mogło pójść nie tak i drugie dziecko musiałoby i tak urodzić się przez cc. Nie uśmiecha mi się mieć dwa rodzaje porodów, chciałabym takiej sytuacji uniknąć.
    Bo jeśli położenie będzie poprzeczne to przecież poród sn drugiego dziecka nie będzie możliwy.
    Spróbuję porozmawiać z prowadzącym lekarzem, on pracuje w szpitalu w którym akurat nie podają zzo do porodu sn.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2020, 16:48

• antna Przyjaciółka

Wysłany: 9 września 2020, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaFrog, trzymaj się tam dzielna z Ciebie mamusia!! Trzymam kciuki, żeby wszystko było ok. Chciałam się wtracic do tego co po piszecie o porodzie. Ja prowadziłam ciążę u lekarki z szpitala o 3 stopniu referencyjności, w którym planowalam rodzic. Na jednej z pierwszych wizyt powiedziała mi, że nikt nie może mnie zmusić do porodu sn. Co prawda moja ciążę była jednokosmówkowa. Pewna nie jestem ale wydaje mi się , że poprostu tak wynika z przepisów czy też rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego.

09.2015- rozpoczęcie starań
    09.2016r - niepłodność idiopatyczna
    02.2018- ICSI = 6 zapłodnionych = blastka 4.1.2 = FET 😔
    04.2019r - ICSI = 6 zapłodnionych = blastki 4aa i 4bb
    05.2019 ET 😍
    01.2020👨‍👩‍👧‍👧
    Zimowisko: ❄️4bb Fet 09.21😔
    11.21r naturals🤰
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna jak się macie??? Dawaj znać bo się martwimy!!!

Synek 💚 31.08.2018r.
  • sarnina Nowa

Wysłany: 10 września 2020, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    We Wrocławiu jest tak, że z automatu ciąża mnoga kwalifikuje do porodu drogą cc, szczególnie jeśli jest to 1 ciąża. Pewnie wynika to z zapobiegliwości lekarzy... Mój gin od razu powiedział, że będzie cc.
    Justyna, jak tam? Tydzień już minął, brak wiadomości to dobra wiadomość:)
    Na pewno Ci ciężko, ale wg mnie w całej tej dupie dajesz radę:)

• JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja po dzisiejszym obchodzie poczułam 1% ulgi. Lekarze stwierdzili, że brzuszek jest trochę mniej napięty, a to ważne. Ale dalej leżę pod tą pompą. Każdy delikatny ból, uklucie, ciągnięcia powoduje u mnie panikę. Nie chcą mnie badac codziennie wewnętrznie, żeby tam za bardzo nic nie naruszać. Dzisiaj mam pełny 27 tydzień, lecimy z 28. Pocieszam się, że Już jutro upłynie tydzień odkąd zaczął się ten horror i moje maleństwa są nadal ze mną, więc muszą wytrzymać jeszcze trochę. Pisałam z dziewczyną, która wytrwała 4 tygodnie że zgladzona szyjka i 4 cm rozwarciem. Daje mi to dużo nadziei, że ja też mam w takim razie szanse.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2020, 14:04

Rucola lubi tę wiadomość

21.09.2020 - ❤❤
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 10 września 2020, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdy dzień to mały ale wielki sukces 💪🏻💪🏻💪🏻

28 tyg 👏🏻 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

Jak tam reszta dziewczyn się czuje ?

Kupujecie szumisie czy tego typu dodatki ?

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Virad Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @justyna 👏👏 jest moc 💪💪
    Za kolejne dni i tygodnie w trójpaku ✊✊✊✊
    Najważniejsze by rozwarcie nie postępowało i żeby skurczy nie bylo. A przy leżącym trybie masz szanse posiedzieć jeszcze w trójpaku całkiem długo ☺️ i tego z całego serducha ci życzę.

@przytulanka ja mam rozmiary ubranek od 44 🙈 jestem niewielka i maluchy tez będą malusie 🤷‍♀️

@martysia28 moja lekarka jak się dowiedzieliśmy ze będą bliźniaki, powiedziała żebym prywatny szpital wybiła sobie z głowy. Że tylko i wyłącznie poród w szpitalu o 3 stopniu referencyjności. Gdyby coś się działo to taki szpital ma odpowiednie zaplecze.
    U mnie ma być CC... ale gdyby ktoś kazać mi rodzic SN to uciekam do drugiego szpitala 🙈

@macey jak nazywa się ta podusia co zamowilas? Może i ja bym wzięła 😬
    szumisia tudzież wydry, nie kupuje. Zobaczę jak te moje gagatki będą funcjonowac ... w razie co, przyjaciółka chce sprezentować 😬
    Jak waga twoich maluszków? I w którym tc?
    Masz już termin cc? Bo my chyba powinnismy się rozpakowywać w podobnym terminie 🤭

U mnie na 3 kolejnych usg przepływy wyszły dobre, wiec kontrole teraz co tydzień mamy. Różnice wagowe wg jednej lekarki są prawie żadne bo około 80g. Drugi prowadzący ocenia te różnice na 370g 🙈🤦🏼‍♀️
    I jeden dr uważa ze dotrwamy do połowy października a inny mowi ze maks 3 tygodnie ...
    Przypominam ... mam dwóch różnych prowadzących z dwóch różnych szpitali 🤭 hardcore..

No i w końcu mamy łóżeczka 🙈 tylko proszę bez śmiechów, kto zna historie 🤪

Rucola lubi tę wiadomość

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna super, oby tak dalej!
    Virad jakie macie łóżeczka ostatecznie ? ;)

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 10 września 2020, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwal się łozeczkami 😍

Poduszka nie ma oficjalnej nazwy po pl ale osoba która ja wymyśliła nazwała TWIN Z
    Dziewczyna z „ uszyte fanaberie „ będzie wiedzala o co chodzi jeśli ja zapytasz z ta nazwa . Ma multum różnych materiałów do wyboru 😍
    Inne strony sprzedają po 150zl a u niej 75zl ... i ma ładne szyte ciekawostki

Co do wizyt
    21 - mam wizytę i ustalić datę cc. Ale wiem ze będzie między 12-17 października bo wtedy jest w pracy ( o ile dotrwam )
    Widzisz co lekarz to inna opinia...
    . Wagi dziewczyn nie znam od 19 sierpnia 🤷‍♀️ I będą ważone na następnej wizycie ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2020, 21:39

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • antna Przyjaciółka

Wysłany: 11 września 2020, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, jakie łóżeczka turystyczne polecasz?

09.2015- rozpoczęcie starań
    09.2016r - niepłodność idiopatyczna
    02.2018- ICSI = 6 zapłodnionych = blastka 4.1.2 = FET 😔
    04.2019r - ICSI = 6 zapłodnionych = blastki 4aa i 4bb
    05.2019 ET 😍
    01.2020👨‍👩‍👧‍👧
    Zimowisko: ❄️4bb Fet 09.21😔
    11.21r naturals🤰
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 11 września 2020, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna takie wiadomości napewno podnoszą na duchu, zobacz już tydzień wam minął 😊 jak dzisiejsze samopoczucie?
    Macey mamy szumisia, mężowi sprawił ogrom radości ten zakup 😂 na który szpital zdecydowałaś się na poród?
    Virad bardzo się cieszę, że przepływy w normie 💪🏻 I niech już tak pozostanie! A o tych pomiarach wagi to by książkę napisał 🤦🏻‍♀️ Ile ważą twoje dzidziusie? I jak będą mieli na imię? Pokazuj te łóżeczka 😊 to te bukowe na których dostawę czekałaś?
    Rucola jesteście po urlopie? Odpoczęłaś? I jak ruchy? Dzieciaczki się uaktywniły? 😊
    Kilka wiadomości wyżej pytałam jak pakujecie się do szpitala, ale chyba zaginęło w nadmiarze wiadomości. Więc powtórzę: maluchy muszą być spakowane osobno ode mnie więc myślicie, że jak ich wpakuję do kabinowej walizki, siebie do średniej, a dokumenty i podręczne rzeczy do kuferka/kosmetyczki będzie ok?
    Ile spakować im zestawów na taki pobyt po cc?
    I co myślicie o tej koszuli? https://mamaginekolog.pl/produkt/koszula-porodowa-dzianinowa/
    Dla zainteresowanych moją sytuacją migdałkowo/paciorkowcową wczoraj miałam echo serca i konsultację z hematologiem i wszystko jest w porządku, a dzisiaj z rana byłam na badaniach więc proszę o wolne kciuki za moje CRP 😊 moje ogólne samopoczucie trochę gorsze ostatnio, bo ostatnie dwa dni bardzo często twardniał mi brzuszek 🤷🏻‍♀️ A jak wasze samopoczucie trzypaczki? 😊

💙💙 bliźniacza mama
  • martysia28 Koleżanka

Wysłany: 11 września 2020, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @ virad
    ja chciałam wybrać MEdicover (II st) bo tam jest w pakiecie znieczulenie zzo. A wiadomo że przy porodzie dwójki zazwyczaj podają oksytocynę co wzmaga ból.
    Jeśli miałabym mieć cc na 100% to wtedy zrezygnowałabym z Medicoveru bo sam poród mocno się by nie różnił- to zabieg który wygląda wszędzie tak samo.
    Ciekawi mnie, czy można z danego szpitala wyjść tak jak piszesz, jeśli nie będą chcieli przeprowadzić cięcia. Czy ty masz ciążę 2k2o czy jednokosmówkową?
    Mój lekarz prowadzący pracuje w szpitalu III st. i muszę go dopytać bo mnie to martwi jednak. Boję się komplikacji albo dwóch porodów jednocześnie.

jeszcze ogólne pytanko: która z Was ma ciążę 2k2o, a która jednokosmówkową? Czytałam, że ciąże dwukosmówkowe rozwiązuje się w 37-38tc a jedno nawet w 35 :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2020, 12:30

• Virad Autorytet

Wysłany: 11 września 2020, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @justyna pięknie sobie radzisz 🥰 oby tak dalej ✊✊✊✊💪💪

@macey wow. To dawno te twoje maluchy nie były mierzone. U mnie dr powiedział ze co tydzień przepływy, a co dwa mierzenie ... bo częściej może być zakłamanie w pomiarach.
    dzięki za szczegóły odnośnie poduchy. Muszę do nich napisać :)
    Co do terminu CC... jak dam radę, to w 37tc się rozpakujemy 🤦🏼‍♀️

@rucola jak urlop?

@macey @rucola @żona Łóżeczka wzięłam te bukowe.. tylko że z nowej dostawy. Jakoś może nie premium 😜 ale w porwowaniu z innymi które widziałam są naprawdę spoko... pozniej mozna zdjąć jeden bok, i dołożyć taki króciutki... i będzie wersja tapczanikowa 😉
    https://zapodaj.net/25faa53390c84.jpg.html

@żona kochana, za dobre wyniki CRP ✊✊✊
    co do pakowania... myśle ze będzie ok. Tobie musi być wygodnie z tym tez isc.
    U mnie rzeczy osobiste, jak papiery, wyniki, $ w torebce będę mieć. Mam takiego szmatlawca na ramie, wiec go użyje... a potem i tak do prania pojdzie.
    Cała reszta idzie do jednej walizki.
    Przygotowałam swoje rzeczy w woreczkach strunowych i opisałam je 😉
    Maluchów rzeczy tez tak spakuje na dniach. U mnie szpital narzuca ilość ubranek które trzeba wziąć 🤷‍♀️
    Co do wagi moich kruszynek.... W 32tc 1500 i 1800... tak wiem, twoje to wielkoludy 🥰 😍 taka wagę mialy chyba ze dwa tygodnie wcześniej 🙈
    imiona to narazie u nas temat tabu 😂 mamy wybrane... ale ciagle się zastanawiamy czy nie zmienić 🙈

@martysia28 u mnie ciąża 2k2o i rozwiązanie w 37tc przez CC. Oby tylko dzieci rosły i miały dobre przepływy.
    Na ten moment SN u mnie wykluczone całkowicie (nawet gdybym jakimś cudem chciała mieć SN) ... chłopiec jest główka do dołu właściwie od początku, ale teraz to jest poowijany jeszcze pępowiną 🤦🏼‍♀️

Co do samopoczucia... No jest ciężej 🙊 mniej się ruszam. Hemoroidy nadal mnie lubią 👿 czasem jak budzę się w nocy to mam wrażenie ze jestem cała pokopana od środka 🤭

Kiedys poruszaliśmy temat suszarki...
    dzisiaj do mnie przyjechała 🙈 .. zobaczymy czy to był dobry zakup 😬

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2020, 14:59

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 12 września 2020, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do Pakowania

Ja mam jedna średnia torbę
    Podkłady, majtki, staniki , podpaski , mokre hustecxkk
    3 koszule nocne, jedne polarowe spodnie piżamowe 2 bluzki,skarpetki
    Do zębów, szczotka do wlosow,mydło, szampon ( ręcznik mi się teraz przypomniał) gumkę mam zawsze na ręce
    Kubek, sztućce, papier toaletowy, płyn do desinfekxji kibla i wszzystkiego
    Nie biore nic do makijazu
    ubranka na wyjście, po kocyku, maść do pupy, ubranka do zdjęcia
    Laktator
    Planuje wyjść w szpitalu w ubraniu którym przyjechałam 🤷‍♀️
    Podobno 4 dni trzymają.. co zabraknie mąż doniesie

Podobno wszYTko dla dzieci jest ...
    co do dokumentów. To z tego co ja słyszałam do dowód osobisty i książeczka ciążowa nic więcej nie jest potrzebę

Rodzę w Kopernika, zmieniłam miesiąc temu prowadzącego na kierownika oddziału
    Co do odbioru to zależnośći od pogody , będzie ładna to mąż przyjedzie wózkiem z fotelikami, zakryjemy kocykami żeby było cieplej albo gondole z kocami

Chce się zmusić do spaceru, mieszkam 10-15 min.. tylko mi i dzieciom na zdrowie to pozytywnie wpłynie.. mąż nalega autem ale wiecie. To ja zdecyduje ;)

Torba stoi przy drzwiach już od tyg.. obok w worku na śmieci pudełka na pobranie komórek macierzystych bo są dość gabarytowe 😅

NJgorszs to jest ze nie mam nic do jedzenia spakowanego.. najchętniej to kilo owoców a nie ciastek 😂

@virad. Jak suszarka !!!!!!!
    Lozeczka proste, mam ten sam kształt mało miejsca zabierają a jakościowo dobre 😍😍😍

@justyna jak tam ? Już 8 dni z głowy 🤗

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2020, 10:20

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 12 września 2020, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, no mi leci 8 dzien bez zmian, wczoraj wieczorem wlaczyla mi sie taka lekka panika bo juz nie mam tej pompy z lekiem i zaczął mi sie brzuch spinac. Poszłam pod prysznic i zrobiło mi się słabo, to chyba od tego ciągłego leżenia.
    Teraz mam podłączona pompę z magnezem. Dziś 27+2.

Macey lubi tę wiadomość

21.09.2020 - ❤❤
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 12 września 2020, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Dziewczyny! Właśnie wróciłam z urlopu i będę nadrabiać.
    Justyna pięknie się trzymasz i jak wytrzymasz jeszcze chwilkę to będzie cudownie ❤ oby tak dalej!
    Antna ja mam jedno łóżeczko turystyczne caretero że smyka z podwieszanym dnem czyli dwupoziomowe. Dokupilam osobny materac i uważam że jest świetne. Solidne, super materiał ale zapłaciłam za nie bodajże 220zl. Teraz nie mam pojęcia jakie łóżeczka kupię, za 2 tyg. będę po połówkowych to weźmiemy się solidnie za temat wyprawki :)
    Powoli zaczynam czuć ruchy albo tak mi się tylko wydaje ale na pewno nie jest to nic ewidentnego...

żona_męża, Virad, JustynaG, Macey lubią tę wiadomość

Synek 💚 31.08.2018r.
‹‹ 55 56 57 58 59 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ