Blizniaki w 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
To ja jeszcze dołączę do pytania, moze trochę dziwne, ale tak przyszło mi teraz do głowy:)
jak to jest z higiena laktatora w szpitalu? Po każdym odciaganiu trzeba go przemyć, a przecież na początku nie można wstawać (pielęgniarki pomagały myć?), a potem jak już można wstawać to też nie wiem czy sa warunki żeby ten laktator tak w bezpieczny, sterylny sposób umyć (w tym zlewie w szpitalu pokojowym?) :0 -
Mamuska wrote:Dziewczyny w której dobie zaczęło Wam lecieć mleczko? Ja odciagam laktatorem co 2 godziny ale nic nie leci😞 niestety dzieci nie dostawiam póki co bo są w inkubatorach, dostają Białko w kroplówce bo malutko jedzą. Jak na początku Wam nie leciało to co ile odciagalyscie i w jakich sesjach? Ja mam podwójny laktator
Ja tylko raz użyłam w szpitalu laktator, a tak jak miałam maluchy to wisiały na piersi bardzo dużo, no i dokarmialam mm na początku bo też nie miałam za dużo pokarmu, dopiero w 2 tygodniu zaczęła mi się rozkręcać laktacja -
Ja miałam w 2 dobie. Nie miałam dzieci przy sobie. Odciągałam co 3 godziny systemem 7 5 3. Laktator był szpitalny. A te części do laktator to myłam po każdym użyciu i wycierałam. Miałam taki woreczek zamykany i tam wkładałamRóżyczka32
Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️ -
U nas w szpitalu też laktator ogólny ale każdy dostawał swoją buteleczke i to do piersi więc tylko po sobie trzeba było myć
u nas myli wszyscy w zlewie w wodzie:)
A I jak już byliśmy na chodzie zaczynaliśmy używać laktatora, na sali pooperacyjnej chyba nawet nie było takiej możliwości;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2021, 12:08
-
Ja laktator mam swój, ale w pierwszym dniu nie odciagalam, dopiero jak wstałam. Nie mam za bardzo z czego go myć bo nic mi nie nie leci 🙁 ale myje go w umywalce na sali.
Dawidek dalej ma podawane białko kroplówką bo za mało je a Hania już dzisiaj bez kroplówki ale dalej w inkubatorze. Próbowałam ja dostawic ale nawet chycic nie chciała. Ona ma taka malutka buziena janza duża brodawkę. Dali mi butelkę żebym ja nakarmiła i pieknie zjadła.
-
Wieczorem udało mi się odciągnąć 20ml i przed chwilą też wróciłam od dzieci i kolejne 20ml poszło🥳 Hania bez białka nie straciła na wadze a Dawidek przybrał więc mam nadzieję że jutro też go odłącza od kroplówki. Oboje teraz zjedli po 40ml także rewelacja. Liczę, że rano na wizycie usłysze, że już nie musza być w inkubatorach i będą już ze mną
Perelka, Forumowiczka, Różyczka32, Elleen, Rodzina, Rucola lubią tę wiadomość
-
Mamuśka ogromne gratulacje! Ja miałam swój prywatny laktator ale zarówno w szpitalu jak i po każdym odciaganiu do dnia dzisiejszego dokładnie myję i potem sterylizuję w mikrofalówce w specjalnych woreczkach do tego przystosowanych. Przyzwyczaiłam się do tego, poza tym oddaję do banku mleka i chce żeby było jak najbardziej sterylnie
Mamuska lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Mamuśka, i jak tam Hania i Dawidek? Możecie być już razem?
Aa i chciałam Cię jeszcze zapytać o zastrzyki (heparyna). Czy odstawialas jakoś przed porodem czy bralas do samego końca? I teraz też kontynujesz (jeśli tak to jak długo)?
Rodzina, a Wam jak mijają te pierwsze tygodnie w domu? Dzidzie grzeczne?Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2021, 09:17
-
Forumowiczko dzieki, ze pytasz. 😊Ogolbie w tym samym czasie jedza i spia. Karmie swoim i mieszanka. Maja problemy z brzuszkami i placza w nocy. Kupek malo robia. Dziewczyny a Wasze maluchy? Byla polozna i zalecila nam BioGaje i jeszcze w szpitalu mialam zakecenie dawac im kropelki colofior cesario przez 6 miesiecy, poniewasz urodzily sie przez cc. Tez stosujecie? Jaka witamine d podajecie? W kroplach, w kapsulkach? Mi sie wydaje ze za duzo tych lekow musze im podawac. Jakie macie sposoby na czkawke? Przepajacie dzieciaczki? Polozna mowila zeby wode z glukoza im podawac. Powiem Wam jako swieza mama, ze ciezkie te poczatki. Ja fizycznie coraz lepiej sie czuje. Spie tylko ze 4 godz na dobe. Caly czas mam pomoc drugiej osoby. Najgorsze jak te brzuszki twarde maja i placza. W dzien jest dobrze, a w nocy koszmar. Dzis chlopcy maja 10 dni.
-
Forumowiczko tak jesteśmy już razem🙂 przybierają na wadze, żółtaczki nie dostały. Jeżeli jutro nie stracą na wadze to wychodzimy 🙂 laktacja troszkę ruszyła, co drugie karmienie mają moje mleczko. Póki co jest ok, nie chcą jeść na raz, wymieniają się 🙂 jest co robić bo jedno skończy jeść , zaraz drugie, za chwilę trzeba odciągać mleczko. Ale śpią między jedzeniem i oby jak najdłużej im tak zostało.
Ja w ciąży brałam Clexane i dzień przed cesarka dostałam o 18 i później po cesarce jeszcze 10 dni mam brać.
Rodzina a moje znowu robią sporo kupek. Dawidek pruka i płacze , ale mówią że to normalne i żeby podawać estabiom, to jest witamina d i jak dobrze zrozumiałam probiotyk też tam jest i to wystarczy. Nic więcej nie kazali podawać.
Jakie dajesz mleczko maluchom?
-
Forumowiczko tak jesteśmy już razem🙂 przybierają na wadze, żółtaczki nie dostały. Jeżeli jutro nie stracą na wadze to wychodzimy 🙂 laktacja troszkę ruszyła, co drugie karmienie mają moje mleczko. Póki co jest ok, nie chcą jeść na raz, wymieniają się 🙂 jest co robić bo jedno skończy jeść , zaraz drugie, za chwilę trzeba odciągać mleczko. Ale śpią między jedzeniem i oby jak najdłużej im tak zostało.
Ja w ciąży brałam Clexane i dzień przed cesarka dostałam o 18 i później po cesarce jeszcze 10 dni mam brać.
Rodzina a moje znowu robią sporo kupek. Dawidek pruka i płacze , ale mówią że to normalne i żeby podawać estabiom, to jest witamina d i jak dobrze zrozumiałam probiotyk też tam jest i to wystarczy. Nic więcej nie kazali podawać.
Jakie dajesz mleczko maluchom?
-
U nas dobrze. W tym tyg na wizycie wszytko w porządku. 1326g i 1235g.
Nie ma powodów do niepokoju. Następna wizyta 10.05 usg i 12.05 mój prowadzący. Jeśli będzie dalej ok to niby to ostania bo koniec maja do szpitala .
Trochę się stresuje bo nie wiem do konca co mam kupić dla siebie i dzieci. Niby poczytałam itd ale nie jestem pewna. Czy macie to monitory oddechu? Karemki?Lusi
Szymuś 15.05.21 / 1490g
Tymuś 15.05.21 / 1520 g -
Mamuska gratulacje! Ale ten czas leci...juz sie tyle dzieci urodzilo
i moje skomczyly wczoraj miesiac!!! Przede mna kolejne wyzwanie..moj maz wraca w poniedzialek do pracy ..boje sie!!! Zwlaszcza ze on pracuje popoludniami...wiec jak starszy wraca z przedszkola...jestem z cala trojka sama...