X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Blizniaki w 2021
Odpowiedz

Blizniaki w 2021

Oceń ten wątek:
  • Forumowiczka Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2021, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja jeszcze dołączę do pytania, moze trochę dziwne, ale tak przyszło mi teraz do głowy:)

jak to jest z higiena laktatora w szpitalu? Po każdym odciaganiu trzeba go przemyć, a przecież na początku nie można wstawać (pielęgniarki pomagały myć?), a potem jak już można wstawać to też nie wiem czy sa warunki żeby ten laktator tak w bezpieczny, sterylny sposób umyć (w tym zlewie w szpitalu pokojowym?) :0

p19udqk3gr1pblu2.png
  • Perelka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2021, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuska wrote:
    Dziewczyny w której dobie zaczęło Wam lecieć mleczko? Ja odciagam laktatorem co 2 godziny ale nic nie leci😞 niestety dzieci nie dostawiam póki co bo są w inkubatorach, dostają Białko w kroplówce bo malutko jedzą. Jak na początku Wam nie leciało to co ile odciagalyscie i w jakich sesjach? Ja mam podwójny laktator

Ja tylko raz użyłam w szpitalu laktator, a tak jak miałam maluchy to wisiały na piersi bardzo dużo, no i dokarmialam mm na początku bo też nie miałam za dużo pokarmu, dopiero w 2 tygodniu zaczęła mi się rozkręcać laktacja :)

• Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2021, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam w 2 dobie. Nie miałam dzieci przy sobie. Odciągałam co 3 godziny systemem 7 5 3. Laktator był szpitalny. A te części do laktator to myłam po każdym użyciu i wycierałam. Miałam taki woreczek zamykany i tam wkładałam

Różyczka32

Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️
  • Perelka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2021, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w szpitalu też laktator ogólny ale każdy dostawał swoją buteleczke i to do piersi więc tylko po sobie trzeba było myć:) u nas myli wszyscy w zlewie w wodzie:)

A I jak już byliśmy na chodzie zaczynaliśmy używać laktatora, na sali pooperacyjnej chyba nawet nie było takiej możliwości;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2021, 12:08

• Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2021, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak ja Perelka pisze dostawało się swój prywatny zestaw.

Różyczka32

Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️
  • Mamuska Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2021, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja laktator mam swój, ale w pierwszym dniu nie odciagalam, dopiero jak wstałam. Nie mam za bardzo z czego go myć bo nic mi nie nie leci 🙁 ale myje go w umywalce na sali.
    Dawidek dalej ma podawane białko kroplówką bo za mało je a Hania już dzisiaj bez kroplówki ale dalej w inkubatorze. Próbowałam ja dostawic ale nawet chycic nie chciała. Ona ma taka malutka buziena janza duża brodawkę. Dali mi butelkę żebym ja nakarmiła i pieknie zjadła.

iv09tv73pq3d9isv.png
    34bws65gfd9hflba.png
  • Forumowiczka Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2021, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka, a nie masz na oddziale doradczyni laktacyjnej? Może coś doradzi, może potrzeba czasu..
    Na białku szybko synek nabierze ciałka i niedługo pewnie dostaniesz ich na oddział:)

p19udqk3gr1pblu2.png
  • Mamuska Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2021, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Była u mnie doradczyni, powiedziała żebym się nie przejmowała bo jestem po cesarce i że 3 tygodnie wcześniej urodziłam i że przyjdzie mleko w końcu. Że może nie być jakaś wielka ilość ale że coś powinno byc

iv09tv73pq3d9isv.png
    34bws65gfd9hflba.png
  • Mamuska Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2021, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedziała żebym piła herbatkę na laktację i odciagala, nic więcej nie da się zrobić

iv09tv73pq3d9isv.png
    34bws65gfd9hflba.png
  • Forumowiczka Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2021, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka, zatem trzymam kciuki za rozkrecenie laktacji! Też się zastanawiam jak to u mnie będzie szło.

Mamuska lubi tę wiadomość

p19udqk3gr1pblu2.png
  • Mamuska Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2021, 00:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wieczorem udało mi się odciągnąć 20ml i przed chwilą też wróciłam od dzieci i kolejne 20ml poszło🥳 Hania bez białka nie straciła na wadze a Dawidek przybrał więc mam nadzieję że jutro też go odłącza od kroplówki. Oboje teraz zjedli po 40ml także rewelacja. Liczę, że rano na wizycie usłysze, że już nie musza być w inkubatorach i będą już ze mną

Perelka, Forumowiczka, Różyczka32, Elleen, Rodzina, Rucola lubią tę wiadomość

iv09tv73pq3d9isv.png
    34bws65gfd9hflba.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2021, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka ogromne gratulacje! Ja miałam swój prywatny laktator ale zarówno w szpitalu jak i po każdym odciaganiu do dnia dzisiejszego dokładnie myję i potem sterylizuję w mikrofalówce w specjalnych woreczkach do tego przystosowanych. Przyzwyczaiłam się do tego, poza tym oddaję do banku mleka i chce żeby było jak najbardziej sterylnie :)

Mamuska lubi tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Forumowiczka Ekspertka

Wysłany: 30 kwietnia 2021, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka, i jak tam Hania i Dawidek? Możecie być już razem?
    Aa i chciałam Cię jeszcze zapytać o zastrzyki (heparyna). Czy odstawialas jakoś przed porodem czy bralas do samego końca? I teraz też kontynujesz (jeśli tak to jak długo)?

Rodzina, a Wam jak mijają te pierwsze tygodnie w domu? Dzidzie grzeczne? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2021, 09:17

p19udqk3gr1pblu2.png
  • Rodzina Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2021, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Forumowiczko dzieki, ze pytasz. 😊Ogolbie w tym samym czasie jedza i spia. Karmie swoim i mieszanka. Maja problemy z brzuszkami i placza w nocy. Kupek malo robia. Dziewczyny a Wasze maluchy? Byla polozna i zalecila nam BioGaje i jeszcze w szpitalu mialam zakecenie dawac im kropelki colofior cesario przez 6 miesiecy, poniewasz urodzily sie przez cc. Tez stosujecie? Jaka witamine d podajecie? W kroplach, w kapsulkach? Mi sie wydaje ze za duzo tych lekow musze im podawac. Jakie macie sposoby na czkawke? Przepajacie dzieciaczki? Polozna mowila zeby wode z glukoza im podawac. Powiem Wam jako swieza mama, ze ciezkie te poczatki. Ja fizycznie coraz lepiej sie czuje. Spie tylko ze 4 godz na dobe. Caly czas mam pomoc drugiej osoby. Najgorsze jak te brzuszki twarde maja i placza. W dzien jest dobrze, a w nocy koszmar. Dzis chlopcy maja 10 dni. :)

• Mamuska Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2021, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Forumowiczko tak jesteśmy już razem🙂 przybierają na wadze, żółtaczki nie dostały. Jeżeli jutro nie stracą na wadze to wychodzimy 🙂 laktacja troszkę ruszyła, co drugie karmienie mają moje mleczko. Póki co jest ok, nie chcą jeść na raz, wymieniają się 🙂 jest co robić bo jedno skończy jeść , zaraz drugie, za chwilę trzeba odciągać mleczko. Ale śpią między jedzeniem i oby jak najdłużej im tak zostało.
    Ja w ciąży brałam Clexane i dzień przed cesarka dostałam o 18 i później po cesarce jeszcze 10 dni mam brać.

Rodzina a moje znowu robią sporo kupek. Dawidek pruka i płacze , ale mówią że to normalne i żeby podawać estabiom, to jest witamina d i jak dobrze zrozumiałam probiotyk też tam jest i to wystarczy. Nic więcej nie kazali podawać.
    Jakie dajesz mleczko maluchom?

iv09tv73pq3d9isv.png
    34bws65gfd9hflba.png
  • Mamuska Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2021, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Forumowiczko tak jesteśmy już razem🙂 przybierają na wadze, żółtaczki nie dostały. Jeżeli jutro nie stracą na wadze to wychodzimy 🙂 laktacja troszkę ruszyła, co drugie karmienie mają moje mleczko. Póki co jest ok, nie chcą jeść na raz, wymieniają się 🙂 jest co robić bo jedno skończy jeść , zaraz drugie, za chwilę trzeba odciągać mleczko. Ale śpią między jedzeniem i oby jak najdłużej im tak zostało.
    Ja w ciąży brałam Clexane i dzień przed cesarka dostałam o 18 i później po cesarce jeszcze 10 dni mam brać.

Rodzina a moje znowu robią sporo kupek. Dawidek pruka i płacze , ale mówią że to normalne i żeby podawać estabiom, to jest witamina d i jak dobrze zrozumiałam probiotyk też tam jest i to wystarczy. Nic więcej nie kazali podawać.
    Jakie dajesz mleczko maluchom?

iv09tv73pq3d9isv.png
    34bws65gfd9hflba.png
  • Rodzina Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2021, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebilon Advente1 i swoje

• Lusi11-88 Koleżanka

Wysłany: 1 maja 2021, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuska ❤❤❤ gratulacje!!!!
    🤗🤗🤗🤗🤗🤗
    Bardzo się cieszę życzę Wam duuuzzooo zdrowa i Wszyskiego najjjj 🥰🥰🥰

Lusi

Szymuś 15.05.21 / 1490g
    Tymuś 15.05.21 / 1520 g
  • Lusi11-88 Koleżanka

Wysłany: 1 maja 2021, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dobrze. W tym tyg na wizycie wszytko w porządku. 1326g i 1235g.
    Nie ma powodów do niepokoju. Następna wizyta 10.05 usg i 12.05 mój prowadzący. Jeśli będzie dalej ok to niby to ostania bo koniec maja do szpitala .
    Trochę się stresuje bo nie wiem do konca co mam kupić dla siebie i dzieci. Niby poczytałam itd ale nie jestem pewna. Czy macie to monitory oddechu? Karemki?

Lusi

Szymuś 15.05.21 / 1490g
    Tymuś 15.05.21 / 1520 g
  • maxi Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2021, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuska gratulacje! Ale ten czas leci...juz sie tyle dzieci urodzilo :) i moje skomczyly wczoraj miesiac!!! Przede mna kolejne wyzwanie..moj maz wraca w poniedzialek do pracy ..boje sie!!! Zwlaszcza ze on pracuje popoludniami...wiec jak starszy wraca z przedszkola...jestem z cala trojka sama...

‹‹ 101 102 103 104 105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ