Blizniaki w 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Mamuśka bardzo ważna jest sesja nocna, między 1a 3 w nocy. Myślę że dużo też zależy od piersi, ja mam mocno gruczołowe, może dlatego tyle mleka. No i żadnej diety, bardzo dużo jem, nie wróciłam jeszcze do wagi sprzed ciąży.
U nas przy innofer baby bardzo nasiliły się problemy brzuszkowe, podejrzewam że z powodu oleju w składzie. Teraz daję actiferol start rozpuszczony w mleku i jest super#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Rodzina wrote:Forumowiczko, Ellen, Lusi zycze spokojnej nieuciazliwej koncowki ciazy. Mi juz ustapily dolegliwosci ciazowe. Teraz narzekam na brak snu i zmeczenie. Sprawnosc juz z dnia na dzien lepsza. 😀
Rodzina, dziękuję
Mnie od wczoraj zaczął dopadać lekki stres. Cały dzień pobolewało mnie podbrzusze, nospa nie pomogła. Już się bałam, że w nocy rozkręci się jakaś akcja...Dziś na szczęście o niebo lepiej.
-
Mamuska wrote:Różyczko a jak podajesz dzieciom innovitum B? Nie chodzi mi o to w jakich ilościach tylko prosto do buźki? Bo nie wiem jak najlepiej i najwygodniej będzie
Różyczka32
Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️ -
Co slychac u Was? Jak sie czujecie? Jak malyszki? Dzis znow byla u nas polozna. Maluszki przez tydzien przybraly 400g i 370g. Maja juz ponad 3 kg. Juz glukozy nie kazaly podawac tylko rumianek i koper. Czytalam, ze nie powinno sie przepajac herbatkami ziolowymi. A szczegolnie koprem. W szpitalu mialy pobierana krew z piety na wrodzone choroby metaboliczne. Dzis dostalam list, ze musimy powtorzyc badanie bo nie moga wykluczyc jakies choroby wrodzonej. Boje sie strasznie o ich zdrowie. Ciagle placze... Echh.
Rucola, Ty jestes obeznana w temacie. Odciagam mleko laktatorem. Z sesji z 2 piersi mam od 110 do 140 ml. Chcialam zapytac czy jak jedno dziecko nie wypije z butelki do konca mleka to moge mu dac ta reszte przy kolejnym karmieniu? Czy z roznych sesji moge zlewac mleko do podania przy 1 karmieniu? Czy mleko ktorego nie wypije jeden moge dac drugiemu zmieniajac smoczek przy butelce? -
Rodzina, nie bierz do siebie tak tego wyniku.. Mnie już położona uprzedziła, że w przypadku dzieci o niskiej masie urodzeniowej bądź wcześniaków (a więc często to dotyczy bliźniaków), wynik bywa niejednoznaczny i żeby od razu nie wpadać w panikę. Na pewno wszystko będzie ok!
Rodzina lubi tę wiadomość
-
Rodzina współczuję stresu ale mam ogromną nadzieję że jest niepotrzebny, no dzieci są zdrowe. Co do mleka to w temperaturze pokojowej ja podaję do 6ciu godzin, dziecko je na kilka razy, staram się nie wylewać ani kropli. Mleko możesz łączyć z kilku sesji, ale musi być o jednej temperaturze przechowywane w lodówce a potem całość podgrzewasz w temperaturze 40stopni max żeby nie zabijać przeciwciał. Ja staram się nie mieszać mleka między dziećmi ale wolę podkraść od drugiego jak pierwszemu zabraknie niż podgrzewać z lodówki. Ogólnie staram się dawać mleko na świeżo, nie podgrzewać. Daję w temperaturze pokojowej bo ma najwięcej wartości. Co schowam do lodówki to później łączę i robię mrożonkę. Jak będziesz więcej ściągać to będziesz mieć więcej mleka, widać Zet możesz mieć fajne ilości jak tyle ściągasz
Rodzina lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Cześć Mamusie, ....podczytuje czasami ale z pisaniem jest gorzej...jesteśmy w trakcie przeprowadzki i czasu brak, ale jak zobaczyłam post Rodziny to muszę Was uspokoić... Kochana na spokojnie, tak jak pisze Forumowiczka takie rzeczy u wcześniaków/bliźniaków się zdarzają. U nas dotyczyło to Kubusia więc byłam podwójnie załamana, okazało się że jeden wynik jest graniczny i badanie należy powtórzyć (bibułki przygotuje Ci POZ), oczywiście wynik wyszedł prawidłowy...ale uważajcie, jakieś 2 tygodnie temu znowu telefon ze trzeba także powtórzyć badania ale tym razem u Mateusza, gdzie wszystko niby było ok, bo oni tak robią przy blizniakach bojąc się zamiany bibulek, u nas teoretycznie niemożliwe bo byli w 2 różnych szpitalach, no ale takie mają procedury. Ostatecznie u obu wszystko ok i wysyłają po wszystkim takie pisma potwierdzające że wyniki prawidłowe.
Wczoraj byliśmy z Kubusiem u kardiologa (kontrolnie) wszystko ok. Czekamy na 2gie podciecie wedzidelka, no i obu czeka rehabilitacja bo asymetrie u nas wychodzą.
Rucola, Perełka czy Wasze też już pchają rączki do buzi? Mój Mateusz już "obgryzl" sobie cały wskazujący 😕 nie wiem co z tym robić, kupiłam pierwsze gryzaczki ale palec wygląda słabo.
I jeszcze pytanie do Mam. Czy zdarzyło Wam się żeby w trakcie szczepień zmieniać dzieciom szczepionki? Pytam bo mnie POZ uprzedzili że dostali po 2 dawki szczepionki X ale Sanepid im jej teraz nie dostarcza więc proponują nam na 3cią dawkę zamiennik Y, no albo mam sama szukać X w aptekach i sobie ja kupić.Rodzina lubi tę wiadomość
-
Rodzina, z tego co dziewczyny piszą to zdarzają się takie sytuacje także nie martw się na zapas, mam nadzieję że wyniki będą szybko i potwierdzi się to co pisza inne mamusie.
Z odciagnietym mlekiem miałam ten sam dylemat więc odpowiedź Rucoli jest bardzo przydatna 🙂 Mnie serce boli jak mam wylać choć odrobinę mleka.
Dzisiaj chyba zadzwonię do doradcy laktacyjnego, jestem ciekawa czy dzieci chyca się piersi. Chciałabym karmić bo odciąganie mnie strasznie męczy. A z drugiej strony bardzo się cieszę, że mam pokarm i mogę nim karmić w taki sposobRucola, Rodzina lubią tę wiadomość
-
Rodzina napewno wszystko będzie dobrze, nie martw się.
Chica dobrze ze u Kubusia wszystko w porządku. A w sprawie asymetria to lekarz wam wypatrzył czy wy sami?
Mamuśka mam nadzieję że rozmowa z doradcą ci pomoże i uda Ci się przejść wyłącznie na pierś.Rucola, Rodzina, Mamuska lubią tę wiadomość
Różyczka32
Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️ -
Chica dobrze ze u Kubusia wszystko w porządku. A w sprawie asymetria to lekarz wam wypatrzył czy wy sami?.[/QUOTE]
Pierwszy fizjo, który był u nas i widział obu chłopców nie zauważył nic nieprawidłowego. Po kilku tygodniach mieliśmy konsultacje Skype z innym i ten zwrócił uwagę na kilka kwestii, teraz widzimy to wyraźnie, Mati ma już poduszkę ortopedyczna choć nie przepada na niej leżeć
-
Forumowiczko jak Twoje samopoczucie? Kiedy jakaś wizyta?
Ona: 30, On: 38lat. Starania ok 2-3 lata.
08.2020.- I CS Lametta [*] 6tc😢💔
11.2020- II CS z Lamettą - 💕
19.05. 2020-III badania prenatalne:
♀️ 2048g 💓150/ min
♂️ 2272g💓 145/min
"Jezu, Ty się tym zajmij. Zawierzam się Tobie" -
Rodzina tak jak dziewczyny pisały ja również słyszałam że te badania przesiewowe u bliźniaków (szczególnie gdy masa jest poniżej 3 kg) mogą wyjść różnie i wtedy jest konieczność powtórzenia. Takie maluszki często potrzebują więcej czasu żeby metabolizm w pełni zaczął działać wierzę że będzie wszystko dobrze, nie stresuj się Kochana na zapas💙
Chica tak od 2 tyg. maluszki gryzą kciuki lub pięści, ale to najczęściej jak się robią głodne, wtedy ich przystawiam i problem znika. Paluszków póki co nie mamy na szczescie pogryzionych. -
Moje dzieci mniej więcej od 3 tygodni pchają rączki do buzi, ale bardziej piąstki. To normalne na tym etapie, zaczynają poznawać świat u nas nie ma to związku z głodem, objawem głodu zazwyczaj jest histeryczny płacz 😅 choć rzadko on występuje bo mając cały czas pod ręką butelkę często proponuję mleko
Co do gryzienia czy ssania rączek to zwróćcie uwagę żeby dziecko nie przyzwyczaiło się do kciuka. Ja się ogromnie tego boję, dziś moje dzieci kończą 4 miesiące i nie ma dnia żebym nie próbowała wciskać smoka, na wszelki wypadek gdyby pokochały kciuka. Niestety gardzą nim totalnie i jedno i drugie...#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Wczoraj przez cc przyszli na świat moi mali mężczyźni: Tymon 2400 i Miłosz 2180.
Oddychają bez wspomagania, Miłosz jest w inkubatorku i jest chyba najgłośniejszy na całej sali a Tymon był przez jedna noc w Inkubatorze otwartym, a rano został przeniesiony do łóżeczka z podgrzewanym materacem.
Źle znioslam pionizacje (wymioty itp) , ale mam nadzieję, że z każdym dniem będzie coraz lepiej. Póki co jest ciężko.
Próbuje rozkręcać laktacje, ale jak na razie idzie tyle co kot napłakał. Doradczyni laktacja po obejrzeniu piersi stwierdziła, że powinnam być "mleczna", więc uzbrajam się w cierpliwość.
Rodzina, Rucola lubią tę wiadomość
-
Gratulacje Forumowiczko. 💐😘 takie nagle cc czy planowane mialas? Z dnia na dzien bedzie lepiej. Ja po tygodniu zaczelam walczyc o pokarm. Teraz sciagam laktatorem tylko, nie przystawiam do piersi. Jeden ladnie ssal ale chwile pozniej co chwile placze ze glodny. Jadly co chwile po teochu. Teraz dostaja butle po 100 ml jeden moje pije, drugi mm. I tak na zmiane.
Forumowiczka lubi tę wiadomość
-
Tak coś czułam🥰 Super! Ogromne gratulacje👏 Wagi synków bardzo ładne. Przykro mi, że pionizacja była dla Ciebie nie najlepsza. Ale wiesz, teraz już będzie tylko lepiej. I nie stresuj się, pokarm też się pojawi. Całuski dla Ciebie chłopców 😘😘😘
To teraz chyba moja kolej😳Forumowiczka lubi tę wiadomość
Ona: 30, On: 38lat. Starania ok 2-3 lata.
08.2020.- I CS Lametta [*] 6tc😢💔
11.2020- II CS z Lamettą - 💕
19.05. 2020-III badania prenatalne:
♀️ 2048g 💓150/ min
♂️ 2272g💓 145/min
"Jezu, Ty się tym zajmij. Zawierzam się Tobie"