X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Blizniaki w 2021
Odpowiedz

Blizniaki w 2021

Oceń ten wątek:
  • Perelka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka moja koleżanka miała ten ostatni wynik krzywej 56 i lekarz jej nic nie mówił że coś nie tak :) myślę że ciąży to nie zagraża w żaden sposób bo po prostu Twój organizm produkuje dużo insuliny ;) jedyne co to możesz mieć zalecone aby częściej coś przegryzać w razie jakbyś się czuła słabo w dłuższej przerwie po jedzeniu.

Rucola, Różyczka32 lubią tę wiadomość

• Rodzina Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perelko moje mialy 146 i 148. Myslalam , ze to za malo. Ale wyglada na to ze chyba dobrze. Ladne wagi maja chlopcy. Jakie imiona wybralas dla nich? Ja dla jednego Adas, a dla drugiego maz chce Wojtus.

• Perelka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzina mnie lekarz mówił że mam jak najbardziej ok, tym bardziej Twoje są również dobre ;) może akurat maluchy sobie leniuchowaly, też duży wpływ może mieć to czy coś zjemy/wypijemy przed badaniem.
    My się szykujemy na Dominika i Kacperkw, choć Adama także brałam pod uwagę:)

Rodzina lubi tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczyny! ja po badaniu, ale mam średnie wieści :( lekarza u którego byłam nie satysfakcjonuje prognozowana waga synka :( nie wykluczył pobytu w szpitalu i wczesniejszego rozwiązania :( jest mi cholernie przykro ale z drugiej strony nie chcę się negatywnie nakręcać, tylko wierzyć, ze będzie dobrze. Kolejną wizytę mam 22go grudnia u lekarza prowadzącego i wetdy będziemy myśleć co dalej.
    Na dzień dzisiejszy synek 1454g, córeczka 1779g (31+6 przy czym synek jest według mnie 2-3 dni młodszy). Różnica wagowa się utrzymuje na poziomie 18% cały czas.
    Perełko super, ze u Ciebie takie piękne wagi i ze wszystko dobrze, gratuluję!

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Jaksa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perełko, gratuluję dobrych wiadomości po badaniach🤗

Rucola, trzymam za Was mocno kciuki, oby różnica nie rosła a synek ładnie obrósł tluszczykiem✊ Mam nadzieję, że lekarz prowadzący rozwieje obawy i Święta oraz końcówka ciąży minie w spokoju. Jednak pocieszające jest, że różnica między dziećmi jest stała, dodatkowo ciąża dwujajowa, więc tak jak piszesz jedno z dzieci z reguły jest młodsze i ma prawo być mniejsze.

Rucola lubi tę wiadomość

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzina po badaniu oczywiście dużo wody wypiłam, ogólnie nie było źle.

Perelka dobre wieści gratuluje😊

Rucola myślę że decydujące zdanie ma twój lekarz prowadzący przecież on cię zna od początku i wie że były te nie duże różnice w wagach u dzieciaczków.Będziemy trzymać kciuki✊

Perelka, Rucola a jak wasze szyjki? Czy nie miałyście mierzonych

Różyczka32

Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczko ja nie miałam mierzonej. Dziś miałam wizytę u lekarza specjalizującego się w prenatalnych, on czasem bada szyjkę tylko przezbrzusznie, ale dziś ewidentnie był czym innym zainteresowany. za półtora tygodnia wizyta u lekarza prowadzącego, ale podejrzewam ze zbada mnie tylko palpacyjnie na fotelu....

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Forumowiczka Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2020, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, coś czuje, że Twój lekarz prowadzący powie, że jest wszystko ok, przecież to ciaza dwujajowa.. A zresztą mały zaraz jeszcze podgoni siostrę ;)

Jaksa, a Ty jak się masz? Plemienia ustały?kiedy masz wizytę? U mnie od kilku dni spokój, ale nadal leżę, we wtorek idę do lekarza to się dowiem co tam słychać:)

p19udqk3gr1pblu2.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziękuję Wam bardzo. Niestety nie chodzi tylko o różnicę w wadze dzieci ale też o to, że synek jest niziutko w centylach. Tu jest główny problem. No nic nie poradzę, zawsze mi się wydawało że mam silny organizm który podoła ciąży bliźniaczej a tu się okazuje że niekoniecznie i najgorsze jest to, że nie mam na to wpływu :( zaczęłam pić szejki wysokobiałkowe, biorę dodatkowo argininę, mam nadzieję że synek ruszy a przynajmniej się nie zatrzyma....

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Forumowiczko jest takie zaburzenie sFGR a tłumacząc, selektywne zahamowanie wzrostu wewnatrzmacicznego płodu.Mam już taki wpis w karcie i on sugeruje, że synek nie musi urosnąć, bo lekarz podejrzewa że są zaburzenia potencjału wzrostowego :( przepływy są ok, łożysko też. Najbliższe tygodnie będą kluczowe. Cieszę się że jesteśmy już daleko bo gdybym dostała tą diagnozę w 26tc to chyba bym osiwiała w jeden dzień :(

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Jaksa Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Forumowiczko, też mam wizytę we wtorek, niestety nadal plamię, jestem bardzo ciekawa co u maluchów i dziada krwiaka😉
    Rucola, ech faktycznie można osiwieć ze zmartwienia, u mnie od początku jeden bliźniak sporo mniejszy od drugiego, mimo że są klonami, staram się na razie za dużo o tym nie myśleć, bo chyba bym zwariowała 🤷‍♀️ no nic trzeba wierzyć, że będzie dobrze, a Twój synek podgoni wagę (może zrobi taki prezent świąteczny dla mamusi😁) ✊✊

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • Rodzina Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola trzymam kciuki za Twojego synka. Jeszcze kilka tyg. Zostalo, nadgoni trzeba w to wierzyc.

• Rucola Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaksa rozumiem Twoje obawy i tak naprawdę to nie umiem pocieszyć. Pozostaje nam wierzyć że będzie dobrze....
    Rodzina dziękuję ❤️ Oby się tylko nie zatrzymał.

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Perelka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, kiedy miałaś poprzednie usg i jaką wagę miały Twoje maluszki? Jeżeli piszesz że różnica wagowa jest stała to znaczy że oboje przybierają tylko synek wolniej, może taka jego natura:) moja koleżanka rodziła w 36 tyg i miała różnicę ok 600 gram, więc różnie bywa,a z dziecmi wszysyko bylo ok. Jesteś już w 32 tyg. więc to już końcoweczka i mam nadzieję że na kolejnej wizycie malutki podgoni :) wczoraj mi lekarz mówił że po 32 tyg maluchy już są praktycznie zdolne do przyjścia na świat;) także wierzę że będzie dobrze i wytrwacie do stycznia;) pamiętaj jesteś na wątku bliźniaki 2021, więc nie wolno Ci wcześniej urodzić 😋 ściskam!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2020, 14:49

Rucola lubi tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perelko dziękuję ❤️ u tego lekarza ostatnie pomiary miałam dokładnie 7 tyg wcześniej i przez te 7 tygodni synek przybierał średnio 112g/tydzień a córeczka 140g/tydzień. Bardzo bym chciała żeby synek po porodzie nie musiał zostawać w szpitalu tylko żebyśmy we troje wrócili do domku i dlatego tak bardzo mi zależy na tych 2 kg no i żeby szybko odrobił, bo dopiero z 2 kg nasz wypuszcza. No i chyba ciąża musi być donoszona, choć w przypadku bliźniaków to ponoć 35tygodni!!! Ale mój gin no mówi że ma być 37. W każdym razie jesteśmy blisko. Zaczęłam już działać i to dodaje mi sił, śpię już tylko na lewym boku żeby nie uciskać synka bo leży całym ciałkiem na moim prawym boku...

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Chica Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia 2020, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Mamusie,
    nadrabiam zaległości i czytam wszystkie wiadomości od Was :)

Justa - ja też zastanawiam się obecnie nad TFK :) - tyle tylko, że szukam modelu Twinner Twist Lite - bo on był znacznie lżejszy niż obecne wersje. Jaką wagę ma Twój?

Elleen - witamy w gronie przyszłorocznych Mam bliźniaków :) życzę Ci spokojnej ciąży!

Perełka - ja też mam spory problem ze spaniem, nie daję rady tylko na lewym boku, cały czas przerzucam poduszkę (rogal) ale gdyby nie ona, to chyba w ogóle nie spała :( Podczas dłuższego siedzenia wykorzystuję piłkę rehabilitacyjną.

Perełka / Rucola - od kilkunastu dni, strasznie dokucza mi drętwienie rąk podczas snu. Zaczęło się od prawej dłoni (głównie palec środkowy i serdeczny) i było tak mocne, że promieniowało aż do łokcia. Obecnie jest trochę mniej intensywne ale drętwieją już obie dłonie :( miałyście podobnie?
    A co do wagi Maluszków to dam Wam znać po jutrzejszym USG (31+1). Bardzo bym chciała aby wagi były w okolicach 1,5kg tak jak u Perełki :) Natomiast jeśli chodzi o różnice w wagach to nie spodziewam się jakiejś dużej zmiany - 4 tygodnie temu różnica wynosiła 16%, a zaczynaliśmy od 22%.

Elleen, Perelka lubią tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2020, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chica czyli u Was też jest taka duża różnica wagowa??? I lekarze coś więcej mówią na ten temat?? Byłabym bardzo wdzięczna gdybyś mi napisała jakie przepływy wyszły na badaniu a najbardziej chodzi mi o wskaźniki CPR czyli wskaźnik mózgowo-pepowinowy :) Co do drętwienia rąk to ja już się do tego przyzwyczaiłam... u mnie to standard od ponad miesiąca, może dłużej...
    Jaksa kiedy Ty masz kontrolę?

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Kaś_ Koleżanka

Wysłany: 14 grudnia 2020, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moze ktoras z Was poszukuje bugaboo donkey? Mam do sprzedania po mojej parce :) jeszcze na gwarancji do 2022 r  czarny z czarnym stelażem 

• Jaksa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2020, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, ja wizytuję jutro wieczorem🙂Forumowiczko, Chica kciuki za dobre wiadomości na jutrzejszych badaniach✊✊

Rucola lubi tę wiadomość

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • Elleen Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2020, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mnie już dopadaja czarne myśli. Jakby objawy odpuściły. Co prawda biust jest dalej obolały, ale mdłości miałam może ze 3 dni i od soboty spokój. Wczoraj wieczorem troszkę brązowego śluzu na papierze a dalej już ok. A jak u Was było z objawami w początkach? Niby wiem, że jednego dnia są bardziej dokuczliwe a innego wcale ich może nie być, ale juz mam za sobą poronienie i strach mnie obleciał.

o1486iyele9sg31t.png
    Ona: 30, On: 38lat. Starania ok 2-3 lata.
    08.2020.- I CS Lametta [*] 6tc😢💔
    11.2020- II CS z Lamettą - 💕
    19.05. 2020-III badania prenatalne:
    ♀️ 2048g 💓150/ min
    ♂️ 2272g💓 145/min
    "Jezu, Ty się tym zajmij. Zawierzam się Tobie"
‹‹ 13 14 15 16 17 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ