X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Blizniaki w 2021
Odpowiedz

Blizniaki w 2021

Oceń ten wątek:
  • Perelka Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola Chica dzięki za odpowiedzi :) ja w poprzedniej ciąży miałam ktg od 32 tyg 2x w tygodniu dlatego teraz zwątpilam ale nie będę się spieszyć bo szczerze nie uśmiecha mi się leżenie prawie pół godziny albo dłużej - bo nie wiem jak to jest przy blizniakach robione;>
    Co do ubranek na wyjście to dokładnie tak samo planowałam jak Wy czyli pajacyk lub body plus spodenki i na to polarkowy pajacyk, a na drogę owinięte kocykiem. Wczoraj zwątpilam bo babcia się zdziwiła że tak lekko chce dzieci na dwór zima wynieść i że ona kupi im zimowe kombinezony ;p A coś pamiętam z pierwszej ciąży że takich maluszków raczej w kombinezonach w foteliku się nie przewozi;)

Chica ja z Poznania więc niestety się nie zobaczymy na porodowce, ogólnie mam mini stracha jak ogarnę dwójkę sama po cc, przy pierwszym porodzie był cały pierwszy dzień ze mną mąż, a teraz ze względu na covid trzeba będzie sobie radzić w pojedynkę i to z dwójką.

Pisałam dziś że nie drętwieją mi ręce, a tu jak na zawołanie dziś zdretwiala i jeszcze dostałam skurcz w łydce, także idę zaraz spożyć kolejna dawkę magnezu ;)

Chica lubi tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perełko jak będzie bardzo zimno to pod pajacyk założe jeszcze body i na pewno skarpetki. Jesli chodzi o fotelik to nie powinno się zakładać śliskich kurtek czy kombinezonów, w ogóle najlepsze sa otulacze, ale u nas się nie sprawdził z synkiem, on już był za bardzo ruchliwy w zimie i się rozkopywał. Zdecydowanie wolę misiowe kombinezony :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2020, 18:07

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Jaksa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie, z dzidziulkami wszystko dobrze, różnica w wadze jest, ale dopuszczalna🥰
    Krwiak jest nadal, mniejszy, ale nadal mam leżeć i brać leki🙄
    I uwaga... Będą chłopcy😁

Rucola, Perelka, Chica, Różyczka32, Rodzina lubią tę wiadomość

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaksa wiedziałam!!!!! tak czułam po prostu!!!
    Super, ze krwiak się zmniejsza a Ty się oszczędzaj! Cieszysz się z chłopaków, co? ;)

Jaksa lubi tę wiadomość

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Jaksa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    😁 M. się cieszy jak głupi, bo marzyła mu się równowaga sił w domu😂 ja chyba też, bo w sumie pragnę poczuć jak to jest być mamusią synów😉 ale wizja trzech dziewczynek też mnie rozczulała😄

Elleen, Rucola lubią tę wiadomość

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaksa wrote:
    😁 M. się cieszy jak głupi, bo marzyła mu się równowaga sił w domu😂 ja chyba też, bo w sumie pragnę poczuć jak to jest być mamusią synów😉 ale wizja trzech dziewczynek też mnie rozczulała😄
    Ja przyznaję się szczerze, ze najbardziej bałam się opcji 2 dziewczynek. Mam wrażenie, że wtedy najłatwiej o konflikty, aczkolwiek z każdej opcji byłabym szczęśliwa. Zdrowe dzieci to największy Skarb.

Jaksa lubi tę wiadomość

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Forumowiczka Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2020, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Jaksa! To teraz można zastanawiać się nad imionami;)
    Najważniejsze, ze krwiak się zmniejsza, trzeba jakoś przeżyć to lezenie, ale już przynajmniej widać lepszą perspektywe, skoro się zmniejsza;)
    A pytalas może lekarza o pobolewanie brzucha?

Jaksa lubi tę wiadomość

p19udqk3gr1pblu2.png
  • Jaksa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Forumowiczko, tak, pytałam, prof powiedziała, że może świadczyć o skracaniu szyjki, ale bo zbadaniu, wykluczyła tą przyczynę i powiedziała, że w moim przypadku to ciążowa fizjologia😄

Rucola, Forumowiczka lubią tę wiadomość

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • Perelka Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaksa super wieści ! Moje gratulacje chłopaków:))

Jaksa lubi tę wiadomość

• Chica Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2020, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaksa - witaj wśród mam 2 chłopców :)

Perełka - mam tylko nadzieję, że ja tych drętwień nie wykrakałam ;) W jakich dawkach bierzesz magnez?

Dziewczyny
    mam prośbę do tych, które są już Mamami :) i mogłyby się z nami podzielić swoimi sugestiami w 2 tematach:
    1) jaki termometr polecacie dla Maluszków? Rozumiem ze bezdotykowy, ale jakiej firmy? jaki model?
    2) co z podstawowych leków (przeciwgorączkowych, na kolki, probiotyki, inne...) sugerujecie na start?

Jaksa lubi tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chica ja mam bezdotykowy Geratherm ale traktuję go z przymrużeniem oka ale gdybym miała teraz kupować to rozwazalabym taki do ucha. Jeśli chodzi o leki przeciwgorączkowe to paracetamol w czopkach a na ewentualne kolki Espumisan 100 w kropelkach. Taką mam minimalistyczną apteczkę i dokupie jeszcze tylko witaminę D w kropelkach. Sama cały czas w ciąży biorę probiotyki i czytałam że vto ma dobry wpływ na rozwój jelit dzieci, przy kp oczywiście będę kontynuować (o ile wszystko się powiedzie).

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Jaksa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczko, jak po wizycie, czy z szyjką wszystko dobrze?

Chica, ja mam termometr microlife 100, miałam okazję sporo bezdotykowych testować w życiu i żaden mnie jeszcze nie zadowolił 😉 pomiar z bezdotykowego traktuję orientacyjnie, jeśli jest powyżej 38,5 zawsze mierzę córce dodatkowo elektronicznym w pupie. Niestety bezdotykowe nie są zbyt dokładne🤷‍♀️

Na start z leków miała tylko Wit d Vigantol, później po pierwszym szczepieniu wszedł przeciwgorączkowy Pedicetamol. Podczas kolek testowałam espumisan i delicol, ale nie było po nich jakiejś spektakularnej poprawy, zdecydowanie lepszą robotę robił masaż i suszarka do włosów😄

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaksa super wiesci.😊Swoją drogą dużo bliźniaczych chłopców na naszym forum😊
    U mnie też dobre nowiny. Zbadał szyjke wydłużyła się z 2,9 do 3,7 😃😃😃. Co prawda na innym sprzęcie ale mówił że bardzo dobrze jest.uff ulżyło mi.

Jaksa, Rucola, Forumowiczka, Rodzina, Perelka lubią tę wiadomość

Różyczka32

Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️
  • Jaksa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczko, świetne wieści, bardzo się cieszę🤗
    Też mam takie spostrzeżenia, aż buzuje od testosteronu na naszym wątku🤭 jeśli dobrze kojarzę, dziewczynki (póki co) będzie miała tylko Justa x2💗💗 i Rucola x1💗

Różyczka32, Forumowiczka, Rucola lubią tę wiadomość

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • Rodzina Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2020, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Jaksa chlopcow. Ja tez bede miala chlopakow. Ciesze sie, ze nasze ciaze przebiegaja bez wiekszych komplikacji. A z istniejacymi sobie damy rade. Byle do bezpiecznego terminu rozwiazania.

Jaksa, Rucola, Różyczka32 lubią tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2020, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, najwazniejsze, zeby szczęsliwie donosić dzieciaczki do jak najbezpieczniejszego terminu. Ja kocham mojego synka na zabój i od początku ciąży powtarzałam, ze mogłabym mieć takich 2 kolejnych :) a najfajniejsze jest to, ze na usg 3d wszystko wskazuje że młodszy bedzie baaaardzo podobny do starszego, przynajmniej wizualnie :) córeczka juz jest troszkę inna, ale myśle, ze będzie prześliczna <3
    Dziś rozmawiałam z lekarzem prowadzacym, mówiłam o watpliwościach tamtego specjalisty przy okazji konsultowania wyników tarczycy i mój prowadzacy ma podejśc do tamtego specjalisty i przedyskutowac plan działania, takze dziś jest jestem w stresie i spodziewam się wieczorem telefonu od prowadzacego, choć wolałabym żeby jednak nie zadzwonił....

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Jaksa Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2020, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, cudownie, że Twoje Maleństwa dały się podejrzeć na usg i masz już wyobrażenie jak będą wyglądać🥰
    Czekam razem z Tobą na dobre informacje od lekarza prowadzącego✊✊🍀
    Rodzina, święte słowa!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2020, 17:29

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2020, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola czy już coś wiesz?

Różyczka32

Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczko prowadzący nie dzwonił, biorę to za dobry znak i czekam na wizytę do wtorku. Tymczasem mam paranoję na punkcie wyczuwania ruchów synka,bo to nie jest takie łatwe biorąc pod uwagę Jego umiejscowienie. No nic, nikt nie mówił że będzie lekko ;)

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Perelka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chica wrote:
    Jaksa - witaj wśród mam 2 chłopców :)

Perełka - mam tylko nadzieję, że ja tych drętwień nie wykrakałam ;) W jakich dawkach bierzesz magnez?

Dziewczyny
    mam prośbę do tych, które są już Mamami :) i mogłyby się z nami podzielić swoimi sugestiami w 2 tematach:
    1) jaki termometr polecacie dla Maluszków? Rozumiem ze bezdotykowy, ale jakiej firmy? jaki model?
    2) co z podstawowych leków (przeciwgorączkowych, na kolki, probiotyki, inne...) sugerujecie na start?

Chica ja biorę 4 asparginy dziennie, czasami zdarzy mi się też wypić rozpuszczaly zdrovitu, ale to ma dużo cukru więc raczej unikam.
    Co do termometrow to my mieliśmy zwykły bezdotykowy Medica i nawet 2 lata posłużył ;) nas na szczęście w pierwszym roku omijaly choroby, dopiero jak synek chodził parę mc do żłobka to się zaczęło i wtedy nieustannie był w uzyciu. Obecnie mamy taki do ucha Braun thermoscan3 - polecony przez zaprzyjaźniona Panią z apteki.

Co do leków na początek to my zaopatrujemy się w wit D, sól fizjologiczna, kompresy z włókniny,ew. paracetamol z przeciwgoraczkowych, choć na mojego starszaka nie działa i pomagał mu tylko nurofen ale on jest chyba od 3 lub 6 mc jak dobrze kojarzę.
    Z probiotykow: dicoflor, vivomix z espumisanu w kropelkach także zdarzyło nam się korzystać. Coś na odparzenia - rzadko stosowalismy ale jak już to bephanten,bo sudocrem małego uczulał.
    No i stosowalismy serie emolium do kąpieli i emulsje.

‹‹ 15 16 17 18 19 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ