X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Blizniaki w 2021
Odpowiedz

Blizniaki w 2021

Oceń ten wątek:
  • Jaksa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2021, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maxi, ja poluję na poduchę do karmienia twinny lu😉

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • MiMi Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2021, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi ❤️

010igov3znog0i75.png
  • Elleen Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się zastanawiam nad poduszką do karmienia. Która byłaby lepsza: czy rogal, czy ta w kształcie litery"E", czy właśnie twinny lu?🤔

o1486iyele9sg31t.png
    Ona: 30, On: 38lat. Starania ok 2-3 lata.
    08.2020.- I CS Lametta [*] 6tc😢💔
    11.2020- II CS z Lamettą - 💕
    19.05. 2020-III badania prenatalne:
    ♀️ 2048g 💓150/ min
    ♂️ 2272g💓 145/min
    "Jezu, Ty się tym zajmij. Zawierzam się Tobie"
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny ja bardzo szybko :
    Perełko chłopcy piękni, idealni! Cudownie że już jesteś bez cewnika :)
    Co do laktatora, to dla mnie jakikolwiek sens ma tylko elektryczny podwójny z regulacja mocy. Może być najtańsza biedronka z ali za 100zł ale koniecznie podwójny.
    Co do fotelików jesteśmy szczęsliwymi posiadaczami avionaut już od pierwszego synka i nie zamieniłabym go na żaden. Wkładka noworodkowa rewelacja a poddupnik używaliśmy do 6miesiaca życia, bo bez niego synek i tak się zapadał. Dla mnie nosidełka są bezkonkurencyjne no i super lekkie, 2,5kg.
    Co do poduszek do karmienia to radze doczytać, twinny lu mają bardzo srednie opinie pod względem funkcjonalności, poza tym na poczatku nie jest zalecane karmienie jednoczesne, bo dzieci się często krztusza mlekiem i żeby była możliwośc zainterweniowania bezpieczniej jest pojedynczo. Ja mam ogromną poduchę do karmienia bliźniąt , kupiłam używaną, jest "wyleżana" co uważam za duży atut i jeśli któraś chce to wyślę zdjęcia na priv i wyślę za koszty przesyłki :) u mnie leży a na kp już się nie zdecyduję, zostaję mamą kpi :)

Jaksa lubi tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Forumowiczka Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2021, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, to ja poproszę zdjęcie, bo zainteresowała mnie ta Twoja poducha:)

Perełko, ale cudowne dzieciaczki, wspaniale że w komplecie wyjdziecie do domu i że w miarę bezboleśnie udało się załatwić sprawę z cewnikiem!

Jeśli chodzi o laktator to chciałabym kupić wcześniej, żeby wziąć go już do szpitala w razie czego, jeszcze dokładnie nie wiem jako ale na pewno podwójny.

Napinanie brzucha mam już od od 18/19 tygodnia jeśli dobrze pamiętam. Wtedy zdarzalo się to częściej i w pewnym momencie było stresujące, ale dr sprawdziła szyjke, była zamknięta więc ok. Zaleciła zwiększyć dawkę magnezu w razie potrzeby i wziąć nospe (ale jeszcze nie zdarzyło mi się po nią sięgać).

Zakup poduszki odkładam na później, póki co skłaniam się ku twinny lu.

A co preferuje do spania dla noworodków?
    Rożek, śpiwór, kocyk? Nie wiem za czym się rozglądać :) a powoli pasuje zacząć coś ogarniać, póki co mam tylko troszke ciuszkow i nic poza tym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2021, 11:38

Rucola lubi tę wiadomość

p19udqk3gr1pblu2.png
  • Mamuska Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi mój brzuch też twardnieje, moja gin powiedziała żeby się tym nie przejmować, chyba że działoby się to 5 razy na godzinę to wtedy już nie jest to normalne.

Perełko super, bardzo się cieszę że już masz ten cewnik z głowy i że już wyjdziecie do domku.

Załatwiłam sobie wizytę na NFZ i dostanę immunoglobulinę 😀 ale się cieszę, trochę pieniążków zaoszczędzonych.

Ja kupiłam laktator z madeli,czytałam bardzo dobre opinie, niestety jest on drogi , ale bratowa jest bardzo z niego zadowolona a ja kupiłam ten podwójny.

Jeżeli chodzi o poduszke do karmienia to kupiłam twinny lu, sama jestem ciekawa czy będę zadowolona, zobaczymy

Jaksa lubi tę wiadomość

iv09tv73pq3d9isv.png
    34bws65gfd9hflba.png
  • Jaksa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, dzięki za opinię🤗

Forumowiczko, też się nad tym zastanawiam, córka była jesiennym dzieckiem, i u nas sprawdzał się najlepiej rożek do spania. Młoda robiła tryliard kup na dobę i rozpinanie śpiworka za każdym razem strasznie mnie denerwowało.
    Jednak teraz też mam zagwozdkę... Maj, miesiące letnie, może być ciepło🤔 pewnie kupię jakieś lżejsze otulacze. Ewentualnie właśnie różki w razie chłodniejszych wieczorów🤔
    Jeśli chodzi o śpiworki to przerzuciłam się na nie jak córka zaczęła być bardziej ruchliwa, i nie musiałam już przebierać jej pieluchy w nocy. rozkopywala się ze wszystkiego i teraz mamy Angel Baby ze stopami, REWELACJA👍
    Swoją drogą wysyłają darmowe śpiworki dla wcześniak ów, więc Mamusie, które urodziły przed terminem, mogą wysłać do nich zgłoszenie😉

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • Perelka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny rozpisalam się i zamiast wyslij wcisnelam anuluj🤦‍♀️
    Także spróbuje jeszcze raz o ile żaden z chłopaków nie obudzi się głodny;)
    Dziś śmigamy do domku, czekamy na wypisy i za parę godzin chłopaki poznaja w końcu Tatę ❤❤
    Co do ubranek na wyjście mam rozm 50, chłopaki mają 51 i 52 cm ale na spokojnie powinny jeszcze wejść. W domku mam większość 56 przyszykowanych, ja wolałam kupować większe rozmiary i ew podwijac rękawki. Laktator mam lovi dwufazowy taki biało niebieski - Myślę że na moje potrzeby łączenia kp+kpi I nawet w kryzysie mm spokojnie mi wystarczy,  przy pierwszym synku się sprawdził. Póki co nie uzywaliśmy laktatora, pobawie  się w domku i na pewno jeszcze trochę podkrece laktacje. Jestem ciekawa jak Braciszek zareaguje na rodzeństwo- zapowiada się ekscytujący wieczór:)

Jaksa, Rodzina lubią tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Forumowiczko wysłałam zaproszenie do przyjaciółek :) jak potwierdzisz to napisz coś do mnie :)

Forumowiczka lubi tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perełko cieszę się że już wracacie do domku🙂

Przeżyłam dzisiaj ogromny stres. Kwasy żółciowe z rana podwyższone 2 razy było 76 kazali mi nie jeść i nie pić że możliwe że trzeba będzie rozwiązać ciążę.ogromnie die zdenerowalam i chociaż wiem że wszystko dla dobra dzieci było mi przykro że nie mogę im zapewnić siedzenia w brzuszku żeby jeszcze podrosły. Na szczęście na usg wszystko w porządku i lekarz zarządził sprawdzenie kwasów jeszcze raz i wyszły 25.takze dalej w trzypaku😃jutro kolejne pomiary jak z nowu wyjdą takie cyrki to ja nie wiem...

Różyczka32

Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️
  • Rodzina Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej Rozyczko ale przeboje masz. Dobrze, ze kolejny pomiar byl lepszy. Jeszcze troszke wytrzymac musicie. Dasz rade kochana. Bedzie dobrze. Trzymam kciuki za dobre wyniki.

• Rodzina Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perelko cudownie, ze wracacie do domku we trojke. :) Dawaj znac w wolnej cheili jak sobie radzisz z chlopcami.
    Mimi mi bardzo czesto spina sie brzuch. Od tego mi sie skrocila szyjka znacznie. Teraz leze wiekszosc dnia. Ale jak wstaje sobie zrobic kanapke czy biore prysznic ciezko mi wytrzymac. Ciezar brzucha i spinanie powoduje, ze zaraz musze sie polozyc.
    Jeszcze z 7 tyg musze wytrzymac.

• Jaksa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perelko, cudownie😃teraz będziesz Rodzynką wśród wszystkich swoich chłopaków😁

Różyczko, biedna, to się nerwów najadłaś...oby juz obyło się bez takich niespodzianek jeszcze przez jakiś czas✊

Forumowiczko, już po wizycie?

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • MiMi Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2021, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzina a przypomnij w którym jesteś tygodniu?

010igov3znog0i75.png
  • Forumowiczka Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2021, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeej Rozyczko, ale miałaś dawkę emocji.. dobrze, że sytuacja się unormowala, choć przynajmniej jesteś już na tym bezpieczniejszym etapie ciąży.

Ja właśnie jestem po wizycie. Dzidzie 665 g i 690 g :) ogólnie wszystko w porządku, choć szyjka 3,2,mogloby być lepiej, ale najważniejsze że zamknięta, nie skraca się i od 4 tygodni jej długość wynosi tyle samo.

A Ty jak tam Jaksa? :)

Jaksa lubi tę wiadomość

p19udqk3gr1pblu2.png
  • Jaksa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Forumowiczko, super, że Dzidziki ładnie rosną, a szyjka w tym samym punkcie, to najważniejsze.
    Właśnie dojechałam, będę niedługo wchodzić do gabinetu😬 zobaczymy jak to u mnie dzisiaj wygląda.
    Dzisiaj zdałam sobie sprawę, że już nie jestem w stanie prowadzić samochodu😅 brzuch już tak przeszkadza i jestem "mało skrętna"😅

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • maxi Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2021, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dalej jezdze autem...juz.mi troche ciezko..najgorzej jak wasko zaparkuje obok kogos :p
    Rozyczka rodzinna...jakie kombinezony na wyjscie szykujecie? Polarowe czy zwykle zimowe? Ta data koniec marca poczatek kwietnia taka niepwena z pogoda

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2021, 18:13

• Rodzina Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMi wrote:
    Rodzina a przypomnij w którym jesteś tygodniu?
    29 tydzien teraz

Forumowiczko dobre wiesci. Maluszki spore. Super.
    Jaksa czekam na wiesci od Ciebie. ✊✊

• Rodzina Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maxi, ja myslalam ubrac ich w body i spodenki + pajac. W rozku, kocyk. Szkida mi wydawac na kombinezony co tylko na chwile by byl. To tylko do samochodu i z samochodu do domu. Nie wiem to moje pierwsze dzieci i zielona jestem we wszystkim. ;(

• Jaksa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echhh, krwiak zniknął, ale pojawił się nowy problem... Szyjka miękka i jedynie 2cm😬 chłopaki 818g i 905g😳 u nich wszystko dobrze ale ja mam leżeć i tym razem plackiem🤦‍♀️

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
‹‹ 64 65 66 67 68 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ