X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Blizniaki w 2021
Odpowiedz

Blizniaki w 2021

Oceń ten wątek:
  • Mamuska Autorytet

Wysłany: 14 marca 2021, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam wózek I candy jeden pod drugim. Na początku myślałam o takim jeden obok drugiego ale nie zmieściłabym się nim ani do domu ani w kasie w Biedronce czy np w rossmanie. Co do tego I candy też się długo zastanawiałam bo jednak ta górna gondola nachodzi trochę na dolną i obawiam się jak będzie z wyciąganiem dziecka z tej dolnej np na spacerze jak będzie taka konieczność, ale jak rozmawiałam z ludźmi którzy mieli ten wózek to nie ma większego problemu. Zobaczę jak to będzie w praktyce. Przekonały mnie rozmiary tego wózka bo jest prawie wielkości pojedynczego więc wjadę nim nawet do zwykłej małej windy w bloku

iv09tv73pq3d9isv.png
    34bws65gfd9hflba.png
  • maxi Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2021, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dzis 34+5.ja po porodzie syna tez bylam zmeczona...szlam z wozkiem pamietam i myslalm ze zemdleje...on sie urodzil.pod koniec lipca...takie upaly byly..caly sierpien bylam jak.zombie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2021, 20:23

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2021, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to cesarkę wspominam bardzo dovrze, pionizacja rowno po 6 godzinach, położna przygotowała mi wszystkie ubrania i poszla zr mną pod prysznic. Chociaż pionizacja to nic przyjemnego...
    Wózek mam tfk twinner twist duo. Prowadzi się super, ma niecałe 80cm,więc mieści sie w sklepach, ale nie chodze z dziewczynami na zakupy.
    Co do tygodnia urodzenia bliźniąt, to lekarz mówił ze 34-35 tydzień to już tak ok, ale dziewczyny moje nadal są uznane za wczesniaki, ale późne.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Mamuska Autorytet

Wysłany: 14 marca 2021, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maxi ciekawa jestem kiedy urodzisz. Kiedy masz kolejna wizytę ? Chyba już pisałaś ale nie pamiętam

iv09tv73pq3d9isv.png
    34bws65gfd9hflba.png
  • Malina111 Koleżanka

Wysłany: 14 marca 2021, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    80cm to jeszcze by uszło ale ten co mi wpadł w oko ma 90 więc slabo

• maxi Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2021, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wizyte ide we wtorek...stresik juz mnie przedporodowy zjada

• Perelka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 00:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wózek valco snap duo sport i prowadzi się Go naprawdę przyjemnie gdyż jest leciutki jak na wózki bliźniacze. Ma 75 cm szerokości więc mieści się w drzwiach i do sklepu gdzie są kasy samoobsługowe też wjedzie i wyjedzie;)

• Chica Przyjaciółka

Wysłany: 15 marca 2021, 01:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuska wrote:
    Chica cudownie!!!!! Jejku super czytać takie informacje. Co ile musicie sprawdzać czy robi się zwężenie? Żeby zrobić to badanie musicie położyć się do szpitala?

Mamuska, kolejna wizytę ale w poradni mamy za miesiąc a badanie i poszerzenie wtedy gdy będą objawy (mocne ulewanie, brak przybierania na wadze etc). Poszerzen się raczej nie uniknie bo o ile przelyk sobie rośnie razem z dzieckiem to sam szew już nie i właśnie w miejscu zespolenia przelyk się zwęża.

Znieczulenie w kręgosłup-ja zupełnie tego nie czułam bo wcześniej miejsce wkucia zostało miejscowo znieczulone.

Co do odczuwania cesarki to jest to raczej normalne, to że nie czuje się bólu ale czuje się mocne czerpanie i fakt nie jest to przyjemne. Ja jeszcze sobie dodałam wrażeń bo większość zabiegu obserwowałam w odbiciu lampy 😉

Wozek -my mamy TFK twinner lite czyli jeden obok drugiego. Dla mnie mega, jak na TFK jest naprawdę lekki i wjedzie wszędzie (wąski i idzie po każdej nawierzchni).

Dziewczyny, które już urodzily: ile jedzą Wasze maluchy? Moje skończyły 7 tygodni i obaj to straszne żarłoki 😉 Mati od dłuższego czasu min 6 x 130ml. Kubuś który już też nie musi się ograniczać zjada nawet 7/8 razy powyżej 100ml.
    Często macie zatrzymania stolca? Mati już 3 dni bez kupki 😞 powinnam się martwić? Niby nie ma jakiś dodatkowych przykrych objawów ale można mu jakoś pomóc i przyspieszyć wypróżnienie?

• maxi Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2021, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3 dni bez kupu to juz zaparcie...hmm zazwyczaj jest to wina mleka...ale lepiej zapytaj lekarza.
    Moj syn nigdy nie jadl powyzej 100mleka,caly czas robilam 60 i 90 ...ja nie wiem jak wasze dzieci tyle chleja :p

• Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chica karmisz odciągniętym mlekiem czy modyfikowanym? Ile jedzą dobre pytanie. Chłopaki są na piersi tylko i mogli by spędzać z nią całe dnie i noce mam wrażenie. Miłosz przeważnie dużo siedzi. Zje tu niby śpi wsadza rączki do buzi i kweka więc jeszcze raz do piersi. Zaczęłam myśleć że może pokarmu nie mam ale jak naciskam to leci🤷‍♀️ smoczka nie chce.
    Co do kupki nie wiem moje chłopaki praktycznie w każdego pampersa robią ale dzisiaj będzie położna to zapytam jak nie zapomnę 🙈

Różyczka32

Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️
  • Perelka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chica u nas też kupki codziennie. Kacper to robi nawet z 8 na dobę z czego niektóre to takie kleksy, a Dominik ze 2-3 giganty.

My też tylko pierś więc nie mam bladego pojęcia ile jedzą ale przybierają w normie więc chyba jest ok pokarmu;) chłopaki mogliby wisieć na piersi 24/h z przerwami na drzemeczke oczywiście też przy cycu.

• Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perelka u ciebie też tak pakują rączki do buzi po zjedzeniu?

Różyczka32

• Perelka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Różyczko, jak się odstwi to bardzo często ryk i gryzą rączki, jak są noszone to próbują zjeść mi szyję, ramię, rękę ;) nie wiem na ile to głód, a na ile po prostu potrzeba ssania?

Dziewczyny ile tak pi razy drzwi zużywacie pieluch na dobę? Bo u nas to i ponad 30 potrafi zejść, ale póki co zmieniam jak tylko widzę że mają choć ciut mokro. I jaki rozmiar pieluch używacie, już 2?

• martysia28 Koleżanka

Wysłany: 15 marca 2021, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzina wrote:
    Martysia to na prawde masz ciezko z blizniakami. Dlaczego partner Ci tak malo pomaga? Nie dziwie sie ze Ci ciezko funkcjonowac jak jestes taka zmeczona. Ja tez sie boje jak sobie z dwoma poradze. Pierwsze dzieci i zero doswiadczenia. U mnie jutro zaczne 34 tydzien.
    Malina ja mam wozek jeden obok drugiego. Na styk sie miesci w drzwi wejsciowe.
    wiesz co nie man opojecia strasznie sie klocimy a przed porodem nigdy sie nie klocilismy. on woli siedziec na gorze domu i np ogladac tv a ja na dole i musze go wolac zeby mi pomogl bo tak to sam by nie pomagał. on twierdził ze skoro pracuje to musi sie wyspac no i dlatego sie klocilismy. teraz sie wkurzam bo dziecko spi po 20min potem znow trzeba je usypiac przez co zycia nie mam i wymuszam pomoc bo nie daje rady. wczesniej spali wrecz za dlugo i w dzien musialam ich budzic na karmienia- potrafili spac po 3-4h ciagiem.

Rodzina lubi tę wiadomość

• martysia28 Koleżanka

Wysłany: 15 marca 2021, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perelka wrote:
    Tak Różyczko, jak się odstwi to bardzo często ryk i gryzą rączki, jak są noszone to próbują zjeść mi szyję, ramię, rękę ;) nie wiem na ile to głód, a na ile po prostu potrzeba ssania?

Dziewczyny ile tak pi razy drzwi zużywacie pieluch na dobę? Bo u nas to i ponad 30 potrafi zejść, ale póki co zmieniam jak tylko widzę że mają choć ciut mokro. I jaki rozmiar pieluch używacie, już 2?
    zmieniam jak sa juz ciezkie i mokre, pieluchy tanie nie sa. uzywamy rozm. 2 z pampers, dady 2 sa za ciasne.
    Pija po 150-200ml, róznie,

• Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 1 z Pampersa ale chłopaki jeszcze 3 kg nie mają nawet. Często zmieniam napewno po spaniu przed karmieniijem i w razie potrzeby. Idzie nam dużo nawet nie liczyłam.

Różyczka32

• Rodzina Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia to wspolczuje Ci, ze nie masz wsparcia. Moim zdaniem to Ty bardziej sie napracujesz w ciagu doby niz on.
    Ja naszczescie mam dobrego meza. Ogarnia prace, zakupy, gotowanie, sprzatanie. Ja od stycznia nic nie robie. Priorytetem sa dzieci, zeby donosic.

• Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie wogole mleko modyfikowane dajecie?

Różyczka32

• Rucola Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie wózka ja mam valco Snap Ultra duo, model niedostępny w Polsce, ściągałam z Czech
    Bo zależało mi na opcji przekładania siedzisk przodem do kierunku jazdy a kubełki odpadają dla mnie. Tym sposobem nie kupowałam gondoli tylko mam rozłożone spacerówki z osłonkami, opcja idealna na zimę. Szerokość wózka to 76cm, nie mam żadnych problemów z mieszczeniem się w sklepie czy w windzie :)
    Ja też jestem w szoku jak czytam ile potrafią zjeść Wasze dzieci... U nas średnio 70-80ml na 3 godziny. Pampersy zmieniam jak jest potrzeba czyli kupa albo dużo siuskow. Kup na początku mieliśmy bardzo dużo, teraz 2-3 na dobę.
    Chica super, że wszystko tak dobrze idzie, ciesz się tym co jest teraz a kolejna operacja to po prostu kolejny etap prowadzący do pełnego zdrowia. Super sobie radzicie ❤️

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka32 wrote:
    A jakie wogole mleko modyfikowane dajecie?
    Little steps, nie zawiera syropu glukozowo fruktozowego i oleju palmowego, no i jest najtańsze chyba.
    Pieluchy zmieniam co karmienie i co kupę,no i jak marudzą, a nie wiem dlaczego. Czasami nawet zdarzy się że przesikają się

Różyczka32 lubi tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
‹‹ 84 85 86 87 88 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ