Brzuszki na które czeka rodzeństwo :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Poważnie brzmi i to jak
Na pocieszenie- nas też czeka zakup nowego fotelika. I karuzeli. Niania elektroniczna o dziwo działa
A ja mam zamiar do szwagierki na kawę się wybrać. 10 minut na nogach, ciekawe ile dziś nam to zajmie jednak czuję, że muszę wyjść z domu -
Zakupy na całego wczoraj zrobiliśmy.
- kołyska z materacykiem + prześcieradło (niestety tylko jedno, bo jakoś na wściekle różowe się nie skusiłam)
- stelaż pod wanienkę (przy Joasi Mąż był chojrakiem i nosił wanienkę z wodą do kuchni na stół. Teraz nie może ustać godziny w kościele bez bólu kręgosłupa )
- rogal do karmienia (podkładaniem stosu poduszek pod dziecko ja sobie rozwaliłam kręgosłup)
- pieluszki dla Maleństwa
- chusteczki nawilżane
- podkłady
- podpaski te wielkie i zwykłe większe
- kosmetyki dla Młodego (tylko oliwkę do kąpieli i krem do pupci)
- szczotkę do włosków
- cieplejszą bawełnianą czapeczkę (w takich męskich kolorach, wow!!)
- dla mnie fajną koszulę nocną (ciążowo - karmieniową) i majtki poporodowe (czemu one są takie okropne??? nie cierpię ich!)
Niestety nie było ślicznych ubranek... chciałam kupić jedno takie wyjściowe, ale nic mnie nie zachwyciło...
My karuzelkę dostaliśmy ostatnio od znajomych ze wspólnoty, inni znajomi oferują leżaczek... przed nami (ale to później) będzie ewentualnie kupno maty edukacyjnej... przy Joasi mieliśmy pożyczoną... Fotelik powinien być dobry. Łóżeczko mamy. Wanienkę mamy.
Co jeszcze jest potrzebne?
Joasia jest zachwycona nianią. Dziewczyna pomysłowa i taka kontaktowa, spokojna, wszystko opowiada co robiły. Jestem póki co bardzo zadowolona. Niestety tylko na 2 miesiące, więc u mnie do porodu... Ale dobrze, że teraz mam łatwiej. Dzisiaj poprasowała mi przez 1,5 h wielką stertę... zostało już tylko drugie tyle
Lubicie szpinak?? U mnie dziś naleśniki ze szpinakiem i fetą. Mniam!!! Miałam chęć na nie od 3 dni"Zamienię pustynię na pojezierze,
a wyschniętą ziemię na wodotryski." Iz 41,18
-
Gianna no to super zakupy zrobiliście. Tez juz się nie mogę takich doczekać.
Ja dzisiaj przed dentystka wstapilam polar minky kupic
Fajnie, ze niania Wam podpasowala, będzie Ci lzej
Co do szpinaku, to lubię ostatnio robilam i zamrazalam właśnie naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i kurczakiem. Byly pyszne jak je pozniej zapiekalismy z serem w piekarniku -
Gianna, gina mam jutro o 10tej rano. Juz się doczekać nie mogę. Leukocyty w moczu po zurawinie spadly z 10-12 na 8-10. Ale to i tak za dużo, wiec obawiam się , ze coś mocniejszego mi na to przepisze a wolałabym dalej zurawinka je zbijać..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2015, 17:24
-
Co ty mówisz a jak malutka?
Trzymam kciuki za wizytę i czekam na informacje
Gianna to faktycznie zakupy udane wklejam moją listę wyprawkową, może komuś się przyda
WYPRAWKA DLA MALUCHA
Kosmetyki:
-środek do pępuszka
-sól fizjologiczna
-mydełko/płyn do kąpieli
-oliwka/parafina do ciała
-krem do buzi
-krem do pupki na codzień
-sudocrem na odparzenia
-krem na mróz
Środki higieniczne:
-płatki kosmetyczne
-patyczki higieniczne dla dzieci
-gaziki jałowe
Akcesoria kosmetyczne:
-nożyczki/obcinaczki do paznokci
-szczotka do włosków
-termoopakowanie do butelek
-myjka kąpielowa
Lekarstwa:
-na gorączkę
-na kolkę/ból brzuszka Sab Simplex
-na przeziębienie
-witamina D
-termometr
Karmienie:
-butelka mała Avent
-butelka duża Avent
-smoczki do butelek
-szczotka do czyszczeni
-smoczek uspakajający Avent x2
-laktator Avent
-mleko modyfikowane butelek
-pojemniki do mrożenia mleka
-herbatka z kopru włoskiego/ glukoza
-wkładki laktacyjne
Sen:
-łóżeczko
-materac kokosowy do łóżeczka
-kołyska
-materacyk do kołyski
-kołderka + poduszka
-pościele do łóżeczka
-prześcieradła do łóżeczka
-ochraniacze/ poduszki chroniące
-2 rożki
-karuzela do łóżeczka + baterie
-elektroniczna niania + baterie
-kocyk cienki
-kocyk gruby
-śpiworek do spania
Przewijanie:
-przewijak
-prześcieradło na przewijak x2
-podkłady podszyte ceratką
-pieluszki Pampers 1x paczka 2-5kg
-pieluszki Pampers 1x paczka 3-6kg
-pieluszki tetrowe białe x10
-pieluszki tetrowe kolorowe x4
-pieluszki flanelowe x5
-chusteczki nawilżane
-rumianek
-ręczniki
Transport:
-wózek 2w1
-fotelik samochodowy
-moskitiera do wózka
-folia przeciwdeszczowa do wózka
Pranie:
-proszek do prania dla dzieci do koloru
-proszek do prania dla dzieci do białego
-płyn do płukania tkanin dla dzieci
-kosz na pranie dziecka
Inne akcesoria:
-leżaczek bujaczek
-mata edukacyjna Fisherprice
-grzechotki/gryzaczki
-garnuszek do gotowania wody na mleko
-chusta do noszenia
-koszyczek na kosmetyki/ środki higieniczne
Ubranka:
-body długi rękaw
-body krótki rękaw
-pajacyki
-rampersy
-bluzeczki
-śpiochy
-półśpiochy
-ciepłe bluzy/sweterki
-czapeczki po kąpieli
-czapki/szale/rękawiczki
-kombinezony/kurtki
-łapki niedrapki
-sparpetki/ rajtki
-spodnie
-sukienki/spódniczki
Ja szpital:
-podkłady jednorazowe
-majtki jednorazowe
-majtki zwykłe
-koszule do szpitala
-szlafrok/kapcie
-krem na pękające brodawki
-szare mydło do rany
-lewatywa x2
-wkładki laktacyjne
-dezodorant/ płyn do demakijażu / krem
-żel pod prysznic/ szczoteczka, pasta do zębów/ szampon
-mokre chusteczki/ chusteczki higieniczne
-szczotka do włosów
-woda do picia
-telefon + ładowarka
-gumka do włosów
-
Hejka, dziękuję za listę Mała Czarna. Mi się przyda, bo za swoją jakoś nie miałam chęci się zabierać
Co do wizyty, to trochę zawiedziona jestem, bo pierwszy raz chyba była wizyta bez usg. Szyjka ok. Jutro mam zrobić posiew moczu i we wtorek podejść do lekarki z wynikami. No i zapisała mnie za 2 tyg 20.08 na USG III trymestru i połgodzinną wizytę mam zarezerwowaną więc to mnie pociesza poza tym pytała o ruchy małej i czy mi nogi puchną.
Dziewczyny, to co w końcu kupić do pępuszka?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 12:06
mama hani, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość
-
hej dziewczyny jakos ostatnio nie miałam czasu na pisane i ten upal po prostu nas wykanczał na szczecie dzis się u nas troche ochłodziło i mozna nosrmalnie funkcjonować. MY z helenka same w domu mała lezy z golym tyłkiem i się wietrzy hanusia poszła z cioctka do biblioteki na zajęcia a mąż w pracy czekaja nas teraz cięzkie miesiace bo maz ma pracować po ok 18-20 dyzurow w miesiacu ;/ Helenka rosnie byłysmy w poradni dla wczesniaków waży 5920 więc kluska rosnie lekarz powiedzial że jest silna i zdrowa lae tez i leniwa bo nie za bardzo chce się jej podnosic glówkę jak lezy na brzudzku ale jak ją zlapie za raczki to ciagnie się do siadania więc sama nie wiem czy jest się czym martwić. U nas sezon ogórkowy w pełni i jak nie robie ogórkow to fasole a jak nie fasole to marchewke i tak w kółko ale cóż dla helenki bedzie jak znalazł młoda marchewka do zupek. W poniedziałek bylismy z dziewczynami na basienie hanka juz troche plywa a helena po prostu w niebowzięta. Pozdrawiam serdecznie
-
Ewwiel super, że z szyjką w porządku no ale porządne usg cię czeka
Mamo Hani może pogoda robi swoje i dlatego Helenka nie chce podnosić główki? Ja leżę od rana, czuję się jakbym grypę miała. Tzn jest ok, ale upał męczy.
Na szczęście piesio też odpoczywa- położył się w misce na wodę i śpi cały mokry ale myślę, że przynajmniej mu chłodniej.
Wybrałam 500 zdjęć do wywołania, od czasów, gdy byłam w pierwszej ciąży muszę znaleźć jakieś ładne albumy, najlepiej do wklejania zdjęć.
Tęsknię za moją myszką.. Mam nadzieję, że mąż jutro wcześnie wróci z pracy i wieczorem już skoczymy do niej w góry -
Mała Czarna, mi też Twoja lista bardzo pomoże. Zwłaszcza w takich drobiazgach jak jałowe waciki itp.
Jestem załamana pogodą. Po prostu nie daję rady funkcjonować. A jak spojrzałam na prognozę i zobaczyłam podobne upały jeszcze przez ponad tydzień, to zbladłam. I nawet nie ma gdzie wyjechać, bo cała Polska taka upalna. Okropność!!!
Ewwiel, dobrze, że z szyjką ok. Ale brak USG też by mnie rozczarował. Jeszcze 2 tygodnie i pooglądasz sobie Córcię...
Ja mam we wtorek wizytę. Zawsze mam usg, więc nie biorę nic innego pod uwagę Niepokoję się odrobinę, bo Młody dzisiaj znacznie (!) mniej się rusza. Mam nadzieję, że to tylko upał....
Chyba w przypływie rozpaczy zacznę jakąś specjalną modlitwę o ochłodzenie. A byłam pewna, że sierpień to już będzie chłodniejszy... buuu...."Zamienię pustynię na pojezierze,
-
Mamo Hani, Nadia też nie chciała za bardzo podnosić główki leżąc na brzuszku, ogólnie nie lubiła tej pozycji. Za to siedziała już sama w trakcie 5 miesiąca czyli jak miała skończone 4 z hakiem. Wszyscy byliśmy wtedy w szoku. Więc myślę, że nie ma się co przejmować, jeśli stabilnie trzyma główkę np. podczas noszenia na rękach.
U mnie też ciągłe zaprawy. Właśnie zalałam kolejne słoiki kiszonych ogórków. Teraz się napracujemy, ale zimą będzie łatwiej, bo będzie co wyciągnąć na szybko do obiadu
Mała Czarna, to piękny album się szykuje
Dziewczyny, mnie też te upały męczą, jak byłam w mieście i robiłam małe zakupy z rana jeszcze przed wizytą, to mi się czasami ciemno przed oczami robiło. Nadia obkupiła się już do końca do szkoły w Biedronce a teraz układa sobie wszytsko i ogląda.
Mówi, że za nauką jej nie tęskno, ale za zabawami ze znajomymi już tęskniWiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 14:04
-
Aha, Małą czarna, a planujesz karmić piersią?? Bo widzę na Twojej liście mnóstwo akcesoriów do sztucznego karmienia. Po co??
Ja nie zamierzam nic z tego kupować, żeby nawet nie dawać sobie furtki, że nie będę karmić piersią Ale jakoś tym razem jestem spokojniejsza, bo już wiem, że u mnie grunt to niestresowanie się. Przez napięcie miałam problemy z karmieniem Joasi - ale dałam radę
A dodatkowo w tym temacie wczoraj zauważyłam pierwsze krople siary Fajnie To jest niesamowite, jak kobiecy organizm wie, że jeszcze trochę i będzie mały mlekożerca"Zamienię pustynię na pojezierze,
-
Ewwiel, jak ty dajesz radę w taką pogodę?! Ja dziś leżę- jak wstałam między 7-8, tak spędzam dzień na kanapie i nie daję rady nic robić. Zazdroszczę tych zapraw
A i dobrze wiedzieć, że w biedronce są akcesoria szkolne mam nadzieję, że w tym roku wyprawka będzie kosztowała nas dużo mniej, niż w tamtym.
Gianna chcę karmić piersią jak najdłużej! I właśnie może jednak nie kupię mm? Żeby nie kusiło?
Co do zdjęć.. przypomniała mi się Laurka taka malutka, gdy zobaczyłam fotki z okresu niemowlęcego i nie mogę się doczekać, aż urodzę -
Mała Czarna, no właśnie zrobiłam co trzeba i teraz planuje lenistwo do końca dnia. No chyba że wezmę się za podszywanie kocyka, bo kupiłam wczoraj polarek.
Wyprawka szkolna w tym roku u nas tańsza. Nie kupujemy plecaka itp rzeczy, Kupiłam jej nowy piórnik tylko, bo stary jej koledzy korektorem popisali i już taki brzydki się zrobił. Farbki ma z tamtego roku. Teraz tylko kupiłyśmy kilka zeszytów, bloki, nowe kredki i pisaki (w Biedronce w tym tyg są kredki pachnące, Nadia się w nich zakochała i musiała sprawdzić jak działają), jeszcze plastelinę kupiłyśmy, ołówki i długopisy zwykłe (jeszcze tylko długopis zmazywalny nam został do kupienia) i książka do religii w księgarnii. I to chyba na tyle
Ja też juz się nie mogę doczekać Alusi po drugiej stronie brzucha, ale boję się porodu... -
ewwiel dzieki bo juz sie martwiłam ze cos z nia nie tak my dalej jemy tylko piers ale przez te upały mała je mniej. ja dzis zerwałam wszystkie brokuły pogotowałam i bede mrozic dla helenki na zupki i pochwale sie ze mamy czerwioniutkie pierwsze pomidorki w foliaku
-
U nas podobnie: tylko te "tańsze" rzeczy, kredki, plastelina, zeszyty. Plecak i piórnik mamy. No i człowiek wie, co kupować, rok temu to wszystko było nowe
Kiedyś na tym wątku Mama Hani pisała, że nie myśli o porodzie, żeby się nie stresować. Jakoś mi to utkwiło w głowie i też odrzucam tą myśl, na razie skutecznie
A jak się ma wasza październikowa dziewczynka? W porządku wszystko? -
Mamo Hani swoje pomidorki to jest coś. My też juz od jakiegoś czasu swoje jemy
Jagódka ma na imię chyba ok, tzn lekarze oceniają jej stan dobrze, bo samodzielnie oddycha mimo ze to taka ociupinka urodziła się w 30+4 Tc.
Teraz pozostało leżenie w inkubatorze i oczekiwanie tej wagi ponad 2kg. Ale wszyscy sa dobrej myśli, wiec kibicujemy jej bez stresu