Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Brzuszki na które czeka rodzeństwo :)
Odpowiedz

Brzuszki na które czeka rodzeństwo :)

Oceń ten wątek:
  • Eve Autorytet

Wysłany: 18 października 2014, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje nie puchna, ale mam od kilku dni takie ociezale i obolale.

👨25/08/2010 Szymon💙
    👦07/11/2014 Aleksander💙
    👧08/01/2022 Klara ❤️
  • Kasandra Autorytet

Wysłany: 18 października 2014, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no u mnie pierwszy raz się tak zdarza, że skarpetki zostawiają ślad i są właśnie takie ciężkie i obolałe :( nawet tego określic nie umiałam, bo pierwszy raz w życiu mi się to zdarza....

qbxwkvq.png
  • Eve Autorytet

Wysłany: 18 października 2014, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nosze skarpetek jeszcze, to nie wiem jak moje sie zachowuja w takiej sytuacji;-) ale za takie meczone jakbym caly dzien tylko chodzila.

👨25/08/2010 Szymon💙
    👦07/11/2014 Aleksander💙
    👧08/01/2022 Klara ❤️
  • Eve Autorytet

Wysłany: 19 października 2014, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas, jak sie czujesz? A Wy dziewczyny?
    Ja czuje sie swietnie, jestesmy po sniadniu i zaraz wybieramy sie na spacer, bo sloneczko zacheca:-)

Kasandra lubi tę wiadomość

👨25/08/2010 Szymon💙
    👦07/11/2014 Aleksander💙
    👧08/01/2022 Klara ❤️
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 19 października 2014, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzis meega zmeczona jestem i spadam zaraz do lozeczka. Wczoraj bylismy na urodzinach szwagierki i pozno wrocilismy a dzis z samego rana pobudka bo do szkoly musialam jechac. Tak to dobrze sie czuje tylko wczoraj rano musialam sobie rozrabac na male kawalki troche drzewa i uderzylam sie w palca u reki. Mam rane i boli mnie bardzo :(
    A jutro wizyta u gina.

Kasandra lubi tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Kasandra Autorytet

Wysłany: 19 października 2014, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia to powodzenia na wizycie :) daj znać :) a co z tym palcem ? nie myślałaś żeby iść do lekarza?

ja dzisiaj dobrze dzięki eve :) u nas słoneczko to cały dzień poza domem byliśmy :) nogi dzisiaj lepiej :)

ale powiem Wam, że dzisiaj mi się pepsi strasznie chce ;) a Dzidzia tak się przeciągała, że bolało strasznie jak nie na dole to żebra :) ehhh :) fajnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2014, 21:32

qbxwkvq.png
  • dynamiczna Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas a ja właśnie siedzę i piję pepsi i znowu dostane ochrzan od m jak wróci i puszkę znajdzie :) ale co tam malutka puszka dwa razy w ciągu całej ciąży myślę nie zaszkodzi więc piję jak mam ochotę. Mnie tez do piwa cytrynowego ciągnie strasznie , mój m się śmieje że Wojtek to alkoholik będzie :) ale tu pozwalam sobie tylko na to całkowite 0% ( choć to nie jest takie dobre )

Ja mam dzisiaj dużo energii . Mam zamiar spakować torbę bo już wszystko mam :)
    W Kalendarzu wyczytałam że dziecko urodzone teraz byłoby jaki inne ( po krótce) więc już jestem spokojna ale wiadomo im dłużej w brzuszku tym lepiej. Ja czuję że Wojtek zaczął z dnia na dzień schodzić w dół i żeber już nie dosięga :) Ma kosmiczną czkawkę i to bardzo często a że głowę ma na dole to czuję tą czkawkę bardzo wyraźnie właśnie na dole :) Też czasem przeciąga się tak że aż zaboli. W środę idę na wizytę ciekawe czy będzie usg. może dowiem się ile już waży ale obstawiam że 2 kg już spokojnie przekroczył.

Mam też do Was pytanko bo czytałam o masażu krocza no i staram się systematycznie wykonywać używam do niego olejku z wiesiołka bo został mi polecony przez znajomą. Dodatkowo wczoraj wyczytałam o tym oleju że od 36 tygodnia można go łykać wtedy akcja porodowa przebiega sprawniej ponoć wpływa na rozwarcie podobnie jak liście malin . Co o tym sądzicie?

https://www.maluchy.pl/ci-72114.png
    relge6yd7jws6b5o.png

• mama hani Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny u nas poaskudna pogoda wywiesiłam pranie bo rano bylo pogodnie a teraz deszcz pada i wieje :( córka w przedszkolu maż w pracy to siedzę sama posprzątałam a teraz robię na drutach szalik dla malej!
    dziewczyny mam pytanie co używałyście na rozstępy na brzuchu?bo ja w pierwszej ciąży używałam jakiś droższych kosmetyków ale nic mi nie pomogły rozstępy były i zostały

relgh371nhvlv2le.png relggu1rbx6p0ulq.png
  • mama hani Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dynamiczna coś kiedyś czytałam o liściach malin podobno pomagają

relgh371nhvlv2le.png relggu1rbx6p0ulq.png
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dynamiczna masaz krocza baardzo pomaga, ja sama sobie tego nie robilam tylko em mi :p
    Wspaniale uczucie :) na youtubie kiedys znalazlam super filmik do tego i tak babeczka pokazywala dokladnie co i jak. Uzywalam zwyklej oliwki :)

Mama hani na rozstepy tak na prawde zaden krem nie pomaga, wazne jest nawodnienie od srodka :) ja tez w 1ciazy smarowalam sie wszystkimi kremami tymi lepszymi i gorczymi a gorszych paskow nie widzialam na zadnej kobitce. Teraz smaruje sie tylko dlatego bo mnie skora swedzi

Kas kiedys dawalas taka super liste co do torby trzeba spakowac. Ja juz co prawda spakowana ale chcialam sobie sprawdzic czy mam wszystko bo mam wrazenie ze polowy rzeczy pozapominalam. Wkleisz jeszcze raz? Plis:)

Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm <3
    Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm <3
  • Kasandra Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja Wam powiem, że ja się smaruję systematycznie kremem, który mi pomagał w dwóch pierwszych ciążach, ale teraz i tak mi wyskoczyło trochę, bo brzuch rośnie intensywnie :(

ja stosuje teraz dwa kremy, przeciw rozstępom pharmaceris foliacti i z tej samej firmy na zmniejszanie i odbarwianie już istniejących tocoreduct forte obydwa w aptece, każdy po około 30zl... jeśli chodzi o ten na istniejące rozstępy to jest rewelacyjny i u mnie pomógł... trzeba go długo stosować, bo tak ze dwa miesiące, ale naprawdę widać różnicę... ale każda jest inna, oczywiście obydwa można stosować w ciąży ;) ale czasem i tak n8c nie pomoże...

ja masażu nigdy nie robiłam i nic nie piłam... ale jak to ma pomóc ? uelastycznia szyjkę ? napiszcie coś o tym, bo mnie to ciekawi :)

qbxwkvq.png
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas uelastycznia szyjke, szyjka tak jak miesnie jak cwiczysz sa bardziej podatne na dalsze cwiczenia a masujac szyjke przed porodem pozwalasz jej na szybsze rozwarcie. WAZNE JEST ZEBY MASOWAC JAK TYLKO I WYLACZNIE W BEZPIECZNYM TERMINIE I SYSTEMATYCZNIE

Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm <3
    Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm <3
  • Kasandra Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lista:
    - dowód osobisty
    - legitka ubezpieczeniowa (RMUA też) nie wiem co przy działalności
    - karta ciąży
    - wynik grupy krwi, ale ja mam wpisany w kartę i nikt ode mnie wyniku nie żądał, więc ja nie biorę
    - aktualne HBS, morfo, mocz ja zawsze ostanie brałam jakie miałam, ale nie pamiętam, żeby ktoś się mnie o to pytał, bo morfo oni i tak zawsze brali na nowo
    - butelka wody niegazowanej
    - koszula do porodu i koszula po
    - szlafrok
    - 2 pary skarpetek
    - klapki pod prysznic i normalne
    - ręcznik (można wziąć dwa pod prysznic i taki ja mam mały całkiem do wytarcia rąk po prostu)
    - przybory toaletowe (ja kupię w rossmannie, bo mają wersje mini)
    - biustonosz do karmienia
    - wkładki laktacyjne
    - paczka podpasek
    - podkłady
    - jednorazowe majtki
    - kubek, sztućce (ja zawsze kupuję sobie herbatkę z hippa na laktację od razu do szpitala)
    - paracetamol ja biorę, żeby się pielęgniarek nie prosić, a brzuch mnie jednak bolał dość mocno ostatnio

są też rzeczy dla maluszka, ale to już nie wydaje mi się takie fajne, bo strasznie dużo tych rzeczy wypisali, a ja nie biorę rzeczy, bo w szpitalu, w którym rodzę i tak ich nie ubierają, a jak się samemu ubierze to później giną po kąpieli maluszka, więc się nie opłaca

qbxwkvq.png
  • Kasandra Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    proszę uprzejmie :) powiem Wam, że w rossmanie z canpola są takie wielkie podpaski i majtki i takie sobie kupiłam zamiast tych wielkich belli.... zobaczymy mają być super chłonne... najwyżej em mi kupi belle i tyle ;)

qbxwkvq.png
  • Kasandra Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dynamiczna wrote:
    Zrobiłam listę. Skleciłam z kilku jedną mam nadzieję że z niczym nie przesadziłam i o niczym nie zapomniałam rzućcie okiem :

Dokumenty:

*Dow. osobisty
    *Karta Ciąży
    *ostatnie wyniki badań
    *Karata ubezpieczenia ( u mnie chipowa NFZ)

Do porodu i po :

*Koszula ( rozpinana do karmienia ) x 2 lub 3
    *Szlafrok
    *biustonosz do karmienia
    *kapcie+ klapki pod prysznic ( ja mam dwa w jednym :)
    *ręczniki mały + kąpielowy x2 ( ja muszę jeszcze mieć jeden do włosów.)
    *kosmetyczka ( szczotka i pasta do zębów, szczotka do włosów, gumka do włosów, żel do mycia, szampon,odżywka, papier toaletowy, płyn do higieny intymnej ziaja,maść dopielęgnacji sutków ja mam MALTAN))
    *podpaski poporodowe paczka
    *podkłady 60X90 5 szt
    *majtki wielorazowe 2 szt ( mi bardziej przypadły do gustu niż jednorazowe:)
    *woda mineralna niegazowana
    *coś dojedzenia + coś słodkiego ( u mnie czekolada)
    *ciepłe skarpetki
    *kubek + sztuce
    *kawa w termosie dla ema :)

Dla dzidziusia :)

*Pieluchy jednorazowe 10-20 szt
    *chusteczki nawilżone paczka ( przydadzą się i dla mnie :)
    *krem do pupy i oliwka
    *smoczek obowiązkowo bo potem nie wyrabiam z tymi sutkami chłopaki chcieli ssać cały czas bez przerwy smoczek przynosił mi trochę ulgi)
    *obcążki do paznokci ( moi rodzą się z takimi pazurami ze zaraz trzeba obcinać )dodatkowo wezmę te niedrapki na łapki :)
    *ubranka na wyjście ( te naszykuję w domu i em dowiezie :))
    *kocyk
    *pielucha tetrowa x2 ( dla maluszka i dla mnie bo wkładki laktacyjne nigdy mi nie wytaczały)
    * płyn do kąpieli maluszka i ręcznik z kapturkiem ( w moim szpitalu nie kąpią maluszka robi to od początku mama )

No to chyba wszystko co potrzebne jakby coś to em będzie przecież codziennie to dowiezie :)

NARESZCIE TO USYSTEMATYZOWAŁAM I CZUJĘ SIĘ BARDZIEJ ZORGANIZOWANA :)

jeszcze lista od dynamicznej ;)

qbxwkvq.png
  • dynamiczna Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no mnie tez masaż robi m bo ja to bym tam nawet nie dosięgnęła leżąc na pół siedząco na plecach bo taki mam ogromny brzuch ( obw 110 cm :)) Czy jest to dla mnie przyjemne nie koniecznie , nie boli co prawda ale z instruktarzu wyczytałam ze trzeba to robić dość intensywnie i tak naciskać rozwierając w stronę odbytu ( do najprzyjemniejszych nie zaliczam ale nie jest źle ) No i należy masować też właśnie okolice między wejściem do pochwy a odbytem .
    Na mamazone jest fajny filmik instruktażowy.

a co do wiesiołka to czytałam ze uelastycznia szyjkę i ogólnie skórę i też dzięki temu można uniknąć cięcia krocza

relge6yd7jws6b5o.png

• dynamiczna Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też kupiłam te z campola są o wiele cieńsze i mają klej aby je do bielizny umocować bo te z belly zawsze się zsuwają.

relge6yd7jws6b5o.png

• Kasandra Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    te belle są straszne ;)

aga.just lubi tę wiadomość

qbxwkvq.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wizycie u gina bylo oki. Powiedzial, ze jest wszystko w porzadku a na moje bole brzucha i w dole z prawej strony kazal brac nospe 3 razy dziennie i powiedzial, ze to moze macica sie tak rozszerza itd. Ciekawe.
    Test glukozy mam zrobic 12.11 i krew i mocz. Kolejna wizyta 17.11
    Matko kobietki w 2 tyg przytylam 2kg. Od poczatku ciazy przytylam 7kg, jak to u was bylo w tym tyg ciazy? A tak ostatnio zrec mi sie chce ze masakra i na slodkie mam ochote jak nie wiem, musze przystopowac!
    A co do palca to dzis juz znacznie lepiej, wiec lekarza sobie odpuszcze, ale dzieki kas za troske :)

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Kasandra Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia to super :) cieszę się :) ja tyle tyłam na tym etapie co Ty :) teraz 2kg na 4 tygodnie ;) także spokojnie :) ja mam 15 kg na plusie, a j tak wszyscy mi.mówią, że nic nie przytyłam tylko sobie brzuch przykleiłam ;) także nie martw się :) pójdzie w brzuch :)

dorocia2324 lubi tę wiadomość

qbxwkvq.png
‹‹ 88 89 90 91 92 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ