Ciąża bliźniacz
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć. Jestem tu nowa , nie wiem czy mogę się wgryźć w ten temat ,ale spróbuję. Jestem w 5 tc. Nie byłam jeszcze u lekarza ,gdyż mieszkam w uk a tu pierwsze usg jest między 10 a 14 tc. Chcę was zapytać czy miałyscie jakieś przeczucie ,ze w Waszych brzuszkach jest więcej niż jedna dzidzia ? Ja odkąd się dowiedziałam ,ze jestem w ciąży mam przeczucie ,ze to bliźnięta. W pierwszej ciąży nie miałam takiego przeczuci ,ale przeczuwalam płeć która się sprawdziła. Pytanie może i głupie ,ale zastanawia mnie czy ktoś może miał tak samo i się sprawdziło pozdrawiam
-
Muszelka75 wrote:Rany jak tu się gwarno i wesoło zrobiło. Witam serdecznie wszystkie nowe i "stare" Dziewczyny:-)
Kasienko nie obawiaj się, lekko nie będzie, ale są też takie chwile, jakich pojedyncze mamy nie zaznajomić. Ostatnie dwie nocki prawie przespane, maluchy wylądowały w swoim pokoju w swoich łóżeczkach. I rano piękny widok. Lilka na brzuszku, Max obrócił się w jej kierunku, złapali się za rączki i patrzyli prosto w oczy uśmiechając się do siebie. Niesamowity widok
Madlen, cudeńka te Twoje maluchy. A kiedy zaczęły siedzieć? Maja ząbki? Chodzą? No i czy to prawda, że dwójka lepiej się razem bawi?
Kochana dziękuję za dobre słowa. Siedzieć zaczęły hmm...Julek na pewno szybciej, ale kiedy to było? Nie wiem, jakoś 2 albo 3 miesiące temu. Ząbki mają, Lena ma 4 u góry i 4 na dole a Julek 4 u góry i 2 na dole. U Leny było tak,ze najpierw wyszły jej dolne jedynki,potem dwójki, potem górne dwójki i wczoraj wyszła druga górna jedynka. Przez parę tygodni wyglądała jak wampir z tymi dwójkami u góry. Julkowi z kolei wyszły najpierw dolne jedynki, potem długo długo nic i nagle wszystkie cztery na raz mu wyszły u góry, czekam teraz na dolne dwójki u niego. Na szczęście przechodzą te ząbki nie najgorzej, było parę gorszych dni ale ogólnie jest ok. Nie chodzą jeszcze, tzn.tylko przy meblach w boki ale do przodu jeszcze nie. Jeśli chodzi o zabawę to średnio, na razie to zabierają sobie zabawki nawzajem, chodzą po sobie,ciągną się za włosy, klepia po twarzy,itp...ale są też momenty i ostatnio jest ich coraz więcej ze siedzą na przeciwko siebie i się do siebie śmieją i powtarzają po sobie, ogólnie jest ok i z dnia na dzień coraz lepiej.najlepsze jest jak się śmieją na swój widok,szczególnie rano...miło na to patrzeć, serce mi się raduje.
Misty a jak to u Ciebie jest ze wspólną zabawa chłopców?Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 11:59
Muszelka75 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCiężarówka wrote:Cześć. Jestem tu nowa , nie wiem czy mogę się wgryźć w ten temat ,ale spróbuję. Jestem w 5 tc. Nie byłam jeszcze u lekarza ,gdyż mieszkam w uk a tu pierwsze usg jest między 10 a 14 tc. Chcę was zapytać czy miałyscie jakieś przeczucie ,ze w Waszych brzuszkach jest więcej niż jedna dzidzia ? Ja odkąd się dowiedziałam ,ze jestem w ciąży mam przeczucie ,ze to bliźnięta. W pierwszej ciąży nie miałam takiego przeczuci ,ale przeczuwalam płeć która się sprawdziła. Pytanie może i głupie ,ale zastanawia mnie czy ktoś może miał tak samo i się sprawdziło pozdrawiam
Jeśli możesz zrobić sobie betę to na pewno poznasz odpowiedź u mnie 4-5 tygodniu było ponad 4000 , zdziwiło mnie to, bo porównywałam to z innymi dziewczynami i znacznie odbiegało od normy. Do głowy mi wtedy nie przyszło, że to mogą być bliźniaki ♡♡♡ -
Madlen moje chlopaki lubia sie razem bawic, albo moze po prostu miec brata w zasiegu wzroku. Raz jedyny Kubus mi usnal a Kamilek sie bawil w pokoju i byl smutny...ewidentnie mu braciszka brakowalo. Np teraz bawia sie razem jeden chowa sie drugiemu za firanka i sie ciesza w glos
Sa przekochane ale tez zaczynają nam dawac coraz wiecej popalic. Generalnie jak sa puszczone 'luzem' to chodza w dwie rozne strony swiata...tak jak mowila mi znajoma,matka 40letnich juz blizniat. Tak ponoc jest z reguly
Odkad ogarnely chodzenie to chca caly czas lazic a wiadomo ze wszedzie ich nie puszcze zeby glow nie porozbijaly. Chodza juz prawie 3 tyg 2 dni roznicy miedzy nimi bylo jestem z nich bardzo dumna zwazajac ze w momencie jak zaczely chodzic mialyby korygowane niecałe 11 mc. Dzis maja rowno 13 mc
Mamy w domu też kolejnego urwisa, mojego bratanka, ktory jest starszy od moich o 1.5mc. Zauwazylismy, ze blizniaki nie reaguja w ten specyficzny sposob na niego tak jak na siebie. Cos w tym jest pięknego. Wystarczy ze Kamilek dotknie Kubusia to jest taki smiech
Ciezarowka, ja o blizniakach dowiedzialam sie dopiero na 3 USG, w 10 tc. Wczesniej bylo widac tylko jeden zarodek. Nic nie przeczuwalam,wrecz bylam w szoku, bo nigdy w zyciu nie myslalam, ze blizniaki dostane ja
Ponizej fotki sprzed chwili
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7c0ad796cbc3.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9a9b1b54313b.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 16:38
Madlen222, Muszelka75, zai2014, Nelus, Fairuza lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dzieki a no spore, aczkolwiek znam dużo dzieciakow w ich wieku a wiekszych o rozmiar czy dwa. Nadgonia bo tatus wysoki
Co do ubrań to po domu mam baaardzo malo jednakowych rzeczy, a na wyjscia czesto ubieram jednakowo lub podobnie, ale też zdarzy sie calkiem inaczej nie ukrywam, ze najpierw bylam przeciwna jednakowym ciuszkom, mezu chciał ale z czasem sposobalo mi sie, bo wtedy jakos wiecej ludzi na nie zwraca uwage. Jakos przyciagaja bardziej wzrok, poza tym bliznieta jednojajowe sa rzadkoscia wiec moge sobie pooszukiwac ludzi, ktory to ktoryPocahontas lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA mój Max od miesiąca nosi rozm. 74 a dopiero jutro skończy 6 m-cy. Lilka nieco mniejsze, bo 68. Tak mi dzieciaki urosły I pomyśleć, że wcześniaki.
Powiem Ci Pocahontas, że ja się obawiam coś z wyprzedzeniem kupować, bo może się okazać, że jak już będzie zimno to będzie za małe. W listopadzie mamy he chrzcić a ja czekam do ostatniej chwili, żeby im stroje na tę okazję kupić. ..
Misty, wiem , że pokusa ubierania tak samo jest duża, bo ja też ubieram je podobnie tyle ze w inne kolory, bo jednak innej płci są -
Witam
Chciałabym dołączyć do Waszego grona multimamusiek Teoretycznie z początkiem lutego(chociaż nie jest to tak oczywiste)zostanę mamusią parki Niestety nie mamy jeszcze wybranych imion, a już chciałabym móc te moje dzieci bardziej spersonalizować
Stad moje dwa pytania do Was mamuśki:
- w którym tygodniu i jak rodziłyście Wasze pociechy?
- jakie mają imiona Wasze parki? szukam inspiracji
Pozdrawiam serdecznie i czekam na odzewMisty87, Kasia24 lubią tę wiadomość
Bliźniacze szczęście Ona i On
-
Hej mamuśki Chciałabym dołączyć do Waszego zacnego grona Spodziewam się dwóch chłopców - termin na 30 stycznia. Imiona wybraliśmy: Marcel i Michał. Większość rzeczy mam już ogarnięte ze spraw wyprawkowych, natomiast z upływem czasu coraz bardziej doskwiera mi myśl czy sobie poradzę. Dobrze, że jest tu taki temat, przynajmniej można poczytać o nurtujących tematach bliźniaczych mam Pozdrawiam serdecznie!
Misty87, Fairuza lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCześć Zołz i Ewela
Zołz, ja rodziłam w 36 tc 2 dn więc ciąża prawie donoszona. Maluchy całkiem duże jak na bliźniaki, bo Lilka 2330gr a Max 2740gr. U mnie cc, bo Lilka ułożona pośladkowo. W sumie to byłam z takiego rozwiązania zadowolona.
A imiona - Liliana i Maxymilian.
Ewela fajne imiona!
Pozdrowionka dla Wszystkich Mamusiek ♡♡♡Zołz83 lubi tę wiadomość
-
Witamy w naszym gronie kolejne blizniacze
Milo ze jest Was coraz wiecej.
Ja rodzilam 32t5d z waga 1660g i 1870g (dluzsze leżenie,patologia ciazy,pozniej odejscie wod i cc) ale ja mialam ciaze najtrudniejsza, bo 1ow i 1kosm. Jednojajowe chlopaczki Kubus i Kamilek.
Ps. Mam paczke ciuszkow od 62 do 74 + buciki kilka par + czapeczki + niedrapki. Chętnie pozbede sie tego, bo juz nie mam gdzie trzymac. To sa typowo ciuszki podwojne dla chlopcow, ale mam tez jeszcze sporo ciuszkow pojedynczych jakby ktos cos.
Gosia333 i Angelaa jakbyscie jeszcze chcialy to piszcie. Angelaa trzymam te rzeczy ale jak nie potrzebujesz to daj znac
PozdrawiamWiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2015, 15:04
Zołz83 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Muszelka75 to bardzo ładnie donosiłaś tę ciąże - ja mam cicha nadzieje że moje bąble też zechcą zostać w brzuszku jak najdłużej, bo tak dla nich najlepiej:) Co do imion twoich dzieci to powiem Ci,że już od jakiegoś czasu całkiem poważnie biorę pod uwagę Lilianę i pewnie brałabym Maksymiliana gdyby nie drobny szczegół - tak ma na imię mój mąż Chociaż kiedyś zawsze się śmiał że jak będziemy mieć syna to chce Juniora A tak w ogóle super dzieciaczki - śliczne fotki
Misty87 super chłopaki Faktycznie mi od samego początku moja pani doktor mówiła że nam się trafił najbezpieczniejszy rodzaj ciąży bliźniaczej - dwukosmówkowa dwuowodniowa. Wcześniej nawet nie zdawałam sobie sprawy jaka to różnica. Najważniejsze że masz chłopaków jak marzenie wnioskując ze zdjęcia profilowego
Ewela87 szacuneczek, że masz już wyprawkę skompletowaną - jest miedzy naszymi terminami tylko tydzień różnicy a ja mam wrażenie,że jestem w przysłowiowym "lesie" Ale za to musze Cię podnieść na duchu, bo mam w rodzinie męża dwuletnie bliźniaczki - nie ma co się oszukiwać że będzie kolorowo, ale wszystko jest do ogarnięcia jak to mawia ich mama - najważniejsze wg niej: organizacja i synchronizacja Damy radę
Bliźniacze szczęście Ona i On
-
Witam nowe mamusie i gratuluję.
Zołz83 ja urodziłam moja parę w 33tyg5dniu. Zaczęły mi się sączy wody płodowe u córki i 3 dni później urodziłam. Ale po porodzie nie było żadnych problemów oddechowych ani innych. 3 tyg spędzily w szpitalu bo musiały nabrać masy i nauczyć się ssać. Teraz mają już ponad 9kg,są zdrowe, cudowne i bardzo mądre.
Mają na imię Lena i Juliusz. Poza tym mam ubranka w super stanie dla parki od rozmiaru 50 do 74 wiec jakbyś coś potrzebowała to pisz. Wszystkie ubranka są zadbane i niezniszczone.
Buziaki dla pozostałych mamusiek.:* -
Madlen widze ze Twoje babelki tez nie sa ciezkie mojej znajomej, co razem lezalysmy w Krakowie, urodzila parke w 37 (a mialysmy termin praktycznie identyczny) synek wazy ponad 12 kg a dziewczynka 11...
Moje chlopaki na stan dzisiejszy 10 z hakiem i prawie 10.
Muszelka az sie wierzyc nie chce ze juz takie duze Twoje skarby... juz pol roku...
A moje !! 14 miesiac idzie...szok! Ani sie obejrze a zacznie sie przedszkole.
Zozł Liliana to najpiękniejsze imie
Bo sama je mam
Bylismy na weselu w ten weekend i byla jeszcze mala Lilianka i staaarsza juz Lilianna przez 2n.
A kiedys to kazdy mial problem w wymowieniu mojego imienia takie rzadkie bylo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2015, 10:32
Muszelka75 lubi tę wiadomość
-
Zołz83 dzięki za słowa otuchy Pocieszenia nie oczekuję, bo pewnie i tak życie mnie zaskoczy Teraz marzę tylko o tym, żeby jak najdłużej chłopaki zechcieli siedzieć w brzuchu. Misty i Madlen Macie fajnie, że dzieciaczki już takie duuuuże
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 16:09
-
Ewela mozesz mi wierzyć, ze ani sie obejrzysz a Twoje urosna...to tak szybko leci, ze nie do wiary
Moi chlopcy dopiero co bylo w inkubatorach (przypominam sobie to kazdego dnia ogladajac moje 600g szczescia) a juz sami biegają, bija brawo, pokazuja gdzie swiatlo, Bozia, potrafia przyniesc konkretne zabawki jak sie im powie, pokazuja gdzie braciszek, rozumieją coraz więcej rzeczy. Jak powiem zeby zrobili tuli tuli to sie przytulaja i caluja
Mowia mama tata baba dada papa, posylaja buziaczki i uwielbiaja sie przytulac do mamy i innych w domu. Sa przekochane!
Czas niemowlecy baaardzo szybko biegniezai2014 lubi tę wiadomość