X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • darijka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2013, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    masz racje to fakt to są zabobony czy jakoś tam się to zwie.
    ulala a co z twoimi dziąsłami ?

]iv09mg7yqro6ly4p.png[/url
  • Ulala Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2013, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba mam zapalenie. Sa czerwone, obrzmiale. Nie da sie zębów nawet umyć....czytałam ze to dosyć częsta przypadlosc ale jakże dokuczliwa. Wiecie jak boli/ swedzi dziaslo jak sie 8 wyzyna? To mnie tak całe dziasla swedza/ bolą i przy kontakcie ze szcziteczka krwawia....

201311191581.png
    http://blizniaczecuda.blogspot.co.uk/
    https://www.facebook.com/Blizniaczecuda

Moje dwa aniołki czuwają (*) 01.08.12, 04.10.12
    moja walka: http://dzieckomojadroga.blogspot.co.uk/

• Karolka Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2013, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulala to może płucz sobie szałwią albo rumiankeim usta? a do mycia na krwawiące dziasła to parodontax i szczoteczka extra soft.. choc nie wiem jak przy takim stanie już zapalnymm sie postęuje.. moze dentysta musialby cie zobaczyc?

• Karolka Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2013, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a przy okazji wrzucam dzisiejszą fote, kumpela zmusila mnie żebym jej przesłała mms z brzuchem więc zamieszczam i dla Was :) początek 29tygodnia

9mzd.jpg

Beata, Selena, pasia27, Paulina1986, Ulala, vivien, Rika, ;oniqa lubią tę wiadomość

• darijka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2013, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie no karola brzuchol jest i do duzy, sliczny. ciekawe czy mój bedzie taki za 4 tygodnie.

• Ulala Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2013, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola no to to już widać,że brzuszek bliźniaczy jest :D ale fajny!! ciekawe własnie jak będziemy wygladać pod koniec hehe ;)

no rumianek kupiłam i płucze, ale co pracy nie pójdę spać tylko zadzwonię i sie umówie do lekarza. dentysta?? to kilka tyg czekania by było...

201311191581.png

• Karolka Przyjaciółka

Wysłany: 16 lipca 2013, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No brzuszek jest a i tak sie kamufluje w szerokich biodrach, ja normalnie przed ciążą to mialam jakos 98-100cm w biodrach, wiec wiecie jak jest :D

A jutro idziemy na ostatnie badanie prenatalne, już się nie mogę doczekać!!!

Ulala mam nadzieję, że Ci ulżyło z tymi dziąsłami, średnio przyjemne to musi być...

Darijka a Ty też byś mogła się pochwalić fotą, chyba jeszcze się nie pokazywałaś, albo ja przynajmniej nie kojarze ;)

Pozdrowki!!

• Ulala Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2013, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola to ja miałam w biodrach podobnie więc wiem o co biega ;)

no własnie wróciłam od dentysty- dostałam antybiotyk :( i młyn do płukania na noc....chciałam unikać antybiotyków ale skutki nieleczenia mogą być gorsze więc 5 dni brania przede mną..

no własnie Darijka- pokazuj no nam tutaj twój piękny dorobek :d

Karolka lubi tę wiadomość

201311191581.png

• darijka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2013, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lyji.th.jpg

a oto mój brzuszek :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2013, 22:26

Ulala, Rika, Karolka, Beata lubią tę wiadomość

• Ulala Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2013, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no darijka jest brzusio jest :)
    ja tez cyknę fotę dzisiaj z okazji oficjalnego połówkowego :D

ale mnie dzisiaj maluchy skopały o 5 rano :D hehe byle by więcej takich kopniaków!

201311191581.png

• Karolka Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2013, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ładnie Darijka, i widać że fajną figurę utrzymujesz w ciąży :)
    Ulala czekamy zatem na relacje z badania no i fote :)

Tymczasem ja odnotowalam dziś dokładnie 12kg na plusie...

No i dziś też jedziemy na ostatnie USG prenatalne, także chłopaki będą mieli dokladne pomiary i wogóle zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądać do porodu... mój gin powiedział, że jak wszystko będzie dobrze to ok 2tyg przed terminem cesarka, czyli jeszcze jakieś 7tyg przede mna..aaaaa

• darijka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2013, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jakiś tam brzusio jest, czekam na wiekszy:)
    ja mam jutro wizytę u gin i nie mogę się już doczekać jak popatrze na moje maluszki, mam nadzieje, że u nich wszystko ok.
    ogólnie to jestem cały czas kopana po pęcherzu i z dnia na dzień jest to coraz bardziej nieprzyjemne więc dzieciaczki rosnąć rosną na pewno bo mają coraz więcej siły.
    chyba to zuza tak mamę kopie bo ona cały czas na usg jest głowką do góry a nózkami w doł. jutro się okaże bo na pewno się spytam gin które to mnie tak kopie :)
    dzisiaj z ciekawości pojechałam sobie zrobic cukier po godzinie po śniadaniu i wynik wyszedł rewelacyjny noram od 65 do 110 a mi wyszło 73 więc teraz wiem że nie muszę się az tak katować z tym jedzeniem bo przez ostatni tydzień była masakra już nie mogę patrzec na biały ser gotowane mięso i warzywa.

• darijka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2013, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    póki co mam 7 kg na plusie myśle że nie jest zle. to karola za 7 tygodni zobaczysz swoje dzieciaczki super.daj znać koniecznie jak po wizycie. dzisiaj bylismy na pierwszych zajęciach ze szkoły rodzenia póki co jestem bardzo zadowolona.
    wczoraj byłam na zakupach w galerii i pokupowałam ciuszki maluszkom na przecenach, oczywiście wielkosc na 9 miesięcy na nastepne wakacje gdyż ciepłych ubranek nie było. wydałam za 8 ciuszków niecałe 70zł.
    od wczoraj boli mnie, że tak się wyraże pipka chyba to kości łonowe tak jak by się poszerzały miałyście coś takiego, kurcze jutro muszę dopytać ginka.
    no i zauważyłam że naczynia strasznie mi pękają jestem załamana 5 tygodni temu były mniejsze a teraz się rozlewają jak tak dalej pójdzie to będe miała całe nogi w popękanych naczyniach, masakra

• Karolka Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2013, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darijka, ciekawe czy Twoja mała jeszcze się obróci, bo moje chłopaki od wizyty w 23 tygodniu az do teraz są ciągle główkami w dół i lekarz na usg dziś stwierdził, że tak już zostaną.
    Co do bólu w cipce to nie odczułam tego do tej pory, może dzieciaki Ci jakoś specyficznie uciskaja tamte okolice? Dobrze, że masz jutro wizytę, to Cie gin obada :)
    A na pękające naczynka to już keidys pisałyśmy o tym chyba, ja bodajze od 17tygodnia biore na to rutinoscorbin 3x1 i musze przyznać, że zatrzymało mi się to pękanie naczynek. Nie licząc chyba mojego nosa, który od początku ciąży mi ciąży :) Ciągle mam lekki katar, czazsem z krwią, najgorzej jak mnie przytka w nocy i chrapie ponoc jak stary chlop :/ :/ No ale mam nadzieję, że po porodzie wszystko wróći do normy..

• Karolka Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2013, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha jeszcze to badanie przecież miałam dziś :) Więc doktorek powiedział, ze mam brzuch jak w donoszonej pojedynczej ciąży :) No i pobadał pomierzył chłopaków, wszystkie przepływy, tętna, wymiary są OK. Jeden waży ok 1220g i mierzy ok 38cm a drugi 1370g i mierzy ok 40cm. Także są chyba mega chudymi ale długimi szkieletorkami małymi :) No, ale mają od teraz przybierać ok 200g na tydzień każdy...czyli jesli wytrzymam te 7-8tygodni to powinni mieć ok 3kg kazdy.. Wszystko ok, niech tam siedzą i nabierają masy, ale tak sobie myśle, jeśli mój brzuchol teraz jest TAKI, a oni ledwo osiągneli połowe swojej wagi, to na koniec ciąży na prawde bede wozić jakiś wózek przed sobą podtrzymujący brzuch hjahahahaha.

Generalnie doktorek powiedział, że będzie super jak wytrzymam jeszcze z 6tygodni, bo w 34 tyg rozwijają sie płuca, a potem, czyli 35-36 gdyuby sie urodziły to już powinny umieć same oddychać.

Aha i wogóle jeszcze sprawdzał łożyska, mam 1szy stopień dojrzałości, czyli jest OK. Ponoć przy ciążąch bliźniaczych łożyska często szybciej się starzeją (są 3 stopnie dojrzałośći) i wtedy jest zaburzony przepływ krwi i tlenu do dzieci, i wtedy chyba trzeba szybicej dzieciaki ewakuować). W każdym razie ja mam ten 1szy stopień, doktorek powiedział, że mam grube solidne łożyska takie jak przy pojedynczej ciąży no i że to bardzo dobrze.

• Ulala Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2013, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej hej.
    kurcze ale macie w polsce pomiarów i badań...nawet jak mi tutaj robią i mierzą to mi nic nie mówią poza tym jakie długie i czy ok. zobaczymy we wtorek co powiedzą.

darijka mnie bardziej okopuje małe z prawej i się śmieje,że tez się zapytam czy to baba ;) bo taka aktywnośc a faceta to za często :P ja zazwyczaj kopniaki czuje własnie nad pępkiem więc chyba są własnie nogami do góry. kurcze juz bym chciała wtorek!!!

Karola- no zazwyczaj maluchy 'wyciągają' 2 tyg przed terminem bo wtedy uznawane są za donoszone. ja się zapytam, czy bedą dawać jakieś leki na przyśpieszenie dojrzewania płuc. zobaczymy...

a co do brzucha to kurcze aż trudno sobie wyobrazić że może być jeszcze większy!!

co do naczynek to ja mam to samo ale na...dekolcie!!! na nogach to jeszcze ukryjesz bo ile czasu w roku nosisz krótkie spodenki a ja mam tak własnie jak jest dekolt w bluzce- już naliczyłam z 20...i na ramionach tez mam. a co do rutinoskorbinu mi lekarz w pl mówił ze w ciązy nie można brać- tylko czystą wit c..

201311191581.png

• darijka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2013, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć kobitki a więc teraz może po krótce relacje po wizycie. dzieci mają się dobrze ona 670 g, on 730, a więc rosną prawidłowo jak na ten tydzień, szyjka zamknięta cały czas takiej długości koło 34mm więc całe szczęście się nie skraca. a no i wczoraj poznałam winowojcę mojego skopanego pęcherza myślałam, że to zuza, a to jednak synek tak mamusie kopie :) ułożenie dzieci on poprzecznie głową na zewnątrz brzucha pozycja na pieska :)nożkami do dołu i własnie on mnie tak kopie, a ona głową do góry nóżkami w dól trochę poprzecznie :) chcieliśmy uchwycic buzki w 3d ale niestety dzieci takie aktywne były, że nie dało rady jedyne co widziałam w 3d jak mała bawi się pępowiną ją ściska. gin tez próbowała dokładniej zobaczyć serduszko i zbadać komory ale niestety po kilku próbach u antka zrezygnował, gdyż cały czas się przemieszczał, u niej wszystko ok. za 3 tygodnie umówiliśmy się na 3d i 4d, koszt 200 zł więc ok razem z płytką.gin powiedziała, że bedziemy robić tak długo usg aż zobaczymy buzki maleństw :) już nie mogę się doczekać

• darijka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2013, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do naczynek powiedział, że takie uroki ciązy :(, podwójna ilośc hormonów w ciąży niestety robi swoje, gin powiedział, ze po ciązy powinny same zniknąć więc mnie pocieszył. zapisał do smarowania heparynę i spytałam się o rutinoscorbin powiedział, że mogę brac 3 razy dziennie po tabl. no i jeszcze smarowac maścią z kasztanowca.
    co do bolące pipki to niestety ale spojenie i kości łonowe mi się rozchodzą zalecenia więcej leżeć, w skrajnych przypadkach jak juz się nie da z bólu wytrzymać to biorą do szpitala i kobiety leża w takich specjalnych hamakach, oby mnie to ominę, póki co wydaje mi się że dzisiaj trochę bardziej boli :( miejmy nadzieje ze kilka dni poboli rozciągnie się i przestanie.
    co do porodu to mi gin powiedział, ze narazie wszystko pięknie wyglada i ma nadzieje, że do 40 tygodnia dociągniemy chyba, że bedą jakieś przeciwskazania do szybszego porodu.mówił, że jak bedzie ok to najwczesniej 39 tydzien cesarka :)do tego momentu to chyba bede się toczyła :)

• darijka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2013, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola to dzieci masz spore w brzuszku, jak sobie tak obliczyłam to moje za 4 tygodnie powinny miec koło kilograma :) dobrze, że u was wszystko w porządku po wizycie i chłopaki mają się dobrze :) ja łożyska dwa mam na ścianie tylnej, ale póki co nie wiem nic o ich dojrzalosci moze na następnej wizycie się dowiem.karola a pamiętasz jaką miały twoje dzieci wagę na poprzedniej wizycie.
    ulala pocieszę cie że naczynka powinny po ciązy zniknąc, koleżanka miała w ciązy na dekolcie i rękach takie delikatne czerwone i na dzien dzisiejszy śladu po nich nie ma. czekamy jeszcze na wieści od ciebie jak tam twoje maluszki i jakich tam dokładnie lokatorów masz :)

• darijka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2013, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    widze lasencje że się weekendujecie :) ja wyjeżdzam nad jeziorko na dwa dni, a więc do poniedziałku. udanego weekendu :)

‹‹ 10 11 12 13 14 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ