X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Karo Em. Mam nadzieję, że z nami zostaniesz i że z tych dwóch bąbelków będą dwa zdrowe maluchy :-)

pragnaca dzidziusia, Karo Em lubią tę wiadomość

• Kasia24 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kobietki, jakiś czas się nie odzywałam bo spędziłam go w szpitalu.
    Pojechałam na IP ponieważ nie czułam przez 2 dni oznak życia dzieci, zero ruchów (wiem, że długo czekałam ale miałam nadzieję, że się poruszą i nie chciałam się nakręcać niepotrzebnie siać jakiejś strasznej paniki). Zrobiono mi od razu usg, zbadano mnie, dzieciaki takie ruchliwe, że lekarz nie mógł uchwycić ich na zdjeciu usg, także nie wiem czym było spowodowane to, że ich nie czułam. Myślałam, że wypuszczą mnie do domu od razu po usg, ale lekarz powiedział, że "bliźniaki zostają, proszę przygotować dokumenty aby podać Panion na IP dane" troszkę sobie popłakałam bo nie byłam gotowa psychicznie na szpital, ale pogodziłam się z tym faktem szybko i cierpliwie odpoczywałam.
    Nie ma też tego złego co by na dobre nie wyszło, dostałam celestone - te sterydki na rozwój szybszy pęcherzyków płycnych.
    Ogólnie mam zakaz robienia czegolokolwiek, mam odpoczywać mimo, że wszystko jest w porządku, mój tryb życia ma być teraz głównie leżący.

PS: Miałam też robione w czwartek USG pomiarów dzieci: Dziewczynka 558g, chłopiec 605 - lekarz potwierdził płeć ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2015, 18:16

pragnaca dzidziusia, Muszelka75 lubią tę wiadomość

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za przyjęcie :)

Jeszcze się nie nakręcam bo to dopiero był 5 tydzień + kilka dni na usg. W jednym było widać że pulsuje serduszko, ale nie dało się go zmierzyć, a w drugim tylko ciałko żółte.
    Lekarz wiele razy powtarzał żeby podejść na spokojnie, bo dużo jest takich przypadków że nie każdy pęcherzyk się rozwija.
    Następna wizyta 23 grudnia o 20.

Kasia24 trzymaj się tam w szpitalu. Na pewno wszystko będzie ok.

Muszelka jak wszystko będzie ok to będziesz skarbnicą wiedzy :)

Kasia24, Muszelka75 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Kasia24 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Karo Em ;). Wróciliśmy już do domu :) na szczęście.

3mam kciuki za wizytę przedświąteczną :* :)

Karo Em lubi tę wiadomość

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo Em nie zawstydzaj mnie; -)
    Kasia super, że wszystko ok no i fajnie że parka. Ja marzyłam o parce jak tylko dowiedziałam się, że będę bliźniaki. Oczywiście inne konfiguracje tez są fajne, ale tak za jednym zamachem jest i chłopiec i dziewczynka.
    Buziaczki <3

Kasia24, Karo Em lubią tę wiadomość

• Ewelcia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2015, 05:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim. Jak mnie tu dawno nie było

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 05:38

Magenta, pragnaca dzidziusia lubią tę wiadomość

• Magenta Ekspertka

Wysłany: 16 grudnia 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Ewelcia:)
    Widze ze u Ciebie już końcówka ciąży :) jak samopoczucie?

Edit:właśnie zauważyłam ze już nieco minęło Twojego porodu :P
    To jak samopoczucie mamusiu??? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 10:32

pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość

5bd5222f11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Ewelcia, ja też niedawno tu wróciłam i mam zamiar trochę tu pozostać ;-)

• Kasia24 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba nasz wątek bliźniaczy itp jest najmniej aktywny :).

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia24 wrote:
    Chyba nasz wątek bliźniaczy itp jest najmniej aktywny :).

To chyba wynika z tego ze blizniacze mamy sa bardzo zajete :) maja pelne rece roboty :)
    Ja z laptopa nie korzystam bo boli mnie brzuch od siedzenia a na lezeco na brzuchu nie chce go stawiac :/ z tel nie zawsze wszystko mi sie otwiera I szybko trace cierpliwosc. :/

• Kasia24 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2015, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znam ten ból pragnąca dzidziusia, mi to się nawet nie chce teraz korzystać z laptopa, mam coraz mniej siły...

A wiesz, leżąc w szpitalu na patologii ciąży miałam na oddziale mamę trojaczków ;) (była tuż przez CC). Była ogromna ;) ale dzielna :).

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2015, 00:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia24 wrote:
    Znam ten ból pragnąca dzidziusia, mi to się nawet nie chce teraz korzystać z laptopa, mam coraz mniej siły...

A wiesz, leżąc w szpitalu na patologii ciąży miałam na oddziale mamę trojaczków ;) (była tuż przez CC). Była ogromna ;) ale dzielna :).

Ja juz mam 8,5 kg do przodu a brzuszek wyglada jakbym byla w 6 msc ciazy conajmniej :) jestem przygotowana na bycie wielorybkiem w ciazy :)
    Widze, ze u Ciebie parka :) ale super :) u nas trzech chlopcow, chyba ,ze do nastepnej wizyty 31.12 jakims cudem siusiaki zgina :)

Kasia24 lubi tę wiadomość

• Kasia24 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 01:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż tak? Serio? :-) jestem pod wrażeniem przyrostu wagi. Ale Dzidzie muszą się gdzieś zmieścić.

U mnie chyba 6.5 od początku ciąży. Przed ciąża nie byłam szczupła więc myślałam, ze jak będę spodziewać się dziecka (bo nie sądziłam, ze będę bliźniaki) ze pewnie będę wyglądała jak wieloryb i mega utyje. A szczerze mowiac jak narazie rośnie tylko ładnie brzuszek i kg nie widać za bardzo. Cieszę się oczywiście, ale i dziwię. Boję się jak będę wyglądać po porodzie. Ale najważniejsze żeby dzieci były zdrowe i żeby wszystko przebiegło bez komplikacji :-).

Tak lekarz potwierdził i nas płeć :-). Udało się jakoś tak fajnie :-). Ale z innym konfiguracji też bym się cieszyła.

Ta mama trojaczkow o której wspomniałam spodziewała się dwóch dziewczynek i chłopca :-). Miała mieć cesarke w dniu w którym ja przyszłam do szpitala ale przesuneli jej i tydzień bo nic się nie działo złego, i jakiś dodatkowy personel mieli ściągać i lekarzy z innego miasta chyba nawet :-). Także mam nadzieję, ze Wami również się w taki sposób zajmą.

Jejku powiem Wam, ze czuję straszna niemoc i bezsilność. Czym bliżej tym jestem bardziej przerażona :-(. Wyprawki jeszcze nie mam prawie wcale. Ubranek też nie. Nie wiem jakie rozmiary najlepiej kupic, od czego zacząć i co będzie mi potrzebne. Poratujcie jakimiś radami proszę :-)

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam już ok 8 kg na plusie i póki co rośnie na szczęście tylko brzuch ale boję się że niedługo to będzie wystawal ze 3 metry przede mnie :/ a lekarz się krzywi jak wchodzę na wagę, a ja się ani nie objadam ani słodycz nie jem prawie wcale. Nie mam pojęcia co mi tyle waży.
    Dziewczyny a miałyście anemię? Jak sobie z nią radzić? Bo mnie się właśnie zaczęła.
    Co do ubranek to ja kupuje od rozmiaru 50, tak myślę.

zem3wn15az3szllg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie z tą wagą Dziewczyny to chyba nie ma reguły. Ja z córką przytyłam 19 kg a z bliźniakami. .. 17 kg :-) no ale nigdy chudzinką nie byłam. Najwięcej przybrałam w ostatnim miesiącu, głównie dlatego, że strasznie spuchłam i to woda tyle ważyła 2 tygodnie po porodzie było już minus 15 kg.

Co do rozmiarów ubranek trzeba się liczyć że będą wcześniaki ale Linka 50 to chyba za małe. My mieliśmy dosłownie kilka rozm. 56 i nie wszystko wykorzystaliśmy a Lilka urodziła się 48 cm a Max 51 cm
    Buziaczki <3

pragnaca dzidziusia, Kasia24, Fairuza lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jeszcze nie szykujemy ubranek ani wyprawki, troszke strach mi nie pozwala mimo iz bardzo bym chciala, poki jestem na chodzie :)
    Czytalam ze warto miec pare sztuk po 50cm a reszta to juz tak jak Muszelka napisala 56 cm.
    A wracajac do wagi to ja zawsze bylam szczupla i taki przyrost wagi tez mnie zdziwil I myslalam ze bede stopniowo przybierala na wadze a jednak nie :) Lekarz na wizycie wtorkowej mnie pocieszyl ze przyrost jak najbardziej w normie I ze pozniej waga juz tak drastycznie nie przyrasta ewentualnie woda w organizmie, ktora sie zatrzymuje :/

Kasia24 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytalam ze warto miec pare sztuk po 50cm a reszta to juz tak jak Muszelka napisala 56 cm.
    A wracajac do wagi to ja zawsze bylam szczupla i taki przyrost wagi tez mnie zdziwil I myslalam ze bede stopniowo przybierala na l ze przyrost jak najbardziej w normie I ze pozniej waga juz tak drastycznie
    :/[/QUOTE]

A widzisz, a u mnie z wagą odwrotnie. Do 6 m-ca tak delikatnie, po 1-1,5 kg max a później więcej.
    A co do ciuszków to w Twoim przypadku akurat rozm.50 na pewno się przyda, bo Twoje maluchy na pewno będą mniejsze. W końcu jest ich więcej ;-)

• Magenta Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka05 wrote:
    Ja tez mam już ok 8 kg na plusie i póki co rośnie na szczęście tylko brzuch ale boję się że niedługo to będzie wystawal ze 3 metry przede mnie :/ a lekarz się krzywi jak wchodzę na wagę, a ja się ani nie objadam ani słodycz nie jem prawie wcale. Nie mam pojęcia co mi tyle waży.
    Dziewczyny a miałyście anemię? Jak sobie z nią radzić? Bo mnie się właśnie zaczęła.
    Co do ubranek to ja kupuje od rozmiaru 50, tak myślę.
    Co do anemii to mi znajoma pielęgniarka doradziła żebym wzbogaciła dietę o produkty z większa zawartością żelaza(buraczki,szpinak itp) a na dziesiejszej wizycie lekarka wypisała receptę na jakieś tablety z żelazem:) porozmawiaj o tym ze swoim ginexem :)

Co do ubranek to z rozmiaru 50 to mam 3pak pajacyków i dwa body kopertowe :) byłam pewna ze ubranek o najmniejszych rozmiarach trzeba znacznie więcej :O dobrze mieć doświadczone koleżanki :)

Byłam dziś na wizycie i wprawdzie nie miałam usg(będzie dopiero po Świętach) ale słyszałam bicie serduszek moich maluszków :) i wiem dokładnie gdzie sie dotykać po brzuchu żeby namierzyć dzieciątka :)

5bd5222f11.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn ja tych ubranek 50 to tez nie chce kupować w mega ilościach, po parę konfiguracji żeby na początek miały co ubrać a potem jakby coś to się dokupić przecież w sklepach pełno a resztę rzeczy mam właśnie 56, to w większości odziedziczone ;)
    ja od jakiegoś miesiąc biorę żelazo, nie na receptę tylko suplement ale teraz ginekolog zmienił na inny suplement bo tamten się chyba nie wchłaniał bo hemoglobina poszła w dół.

zem3wn15az3szllg.png
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam lekką anemię w poprzedniej ciąży, ale że miałam straszne zaparcia to ginekolog dał mi miesiąc żebym spróbowała naturalnie jakoś z tym zawalczyć. Kupiłam sok z pokrzywy i piłam po kieliszku codziennie, dodatkowo zagryzałam zieloną pietruszką żeby się lepiej wchłaniało i wzrosło mi o kilka punktów, aż gin był zdziwiony :)

Magenta, pragnaca dzidziusia, Fairuza lubią tę wiadomość

preg.png
‹‹ 132 133 134 135 136 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ