X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej okropnie mi przykro,to pewnie efekt tych grup które teraz panuja :-( życzę maluszkom szybkiego powrotu do zdrowia i siły i Tobie wytrwałości.

zem3wn15az3szllg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 marca 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie, ogólnie jakoś zniesmaczona jestem trochę po wizycie. Niby badanie na fotelu było, usg też, ale takie szybkie bez pomiarów, bez zdjęć i opisu. Nie wiem nawet jaką mają długość ani nic..
    Ogólnie z wynikami krwi i z badań ok. Płeć na razie 50/50.
    Teraz za to mam się zjawiać co tydzień na 10 min, a co 3 tyg. na normalnie dłuższe wizyty :/
    Też tak macie często być?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2016, 20:19

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2016, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka: ja mam usg co 2 tyg takie dokładne z pomiarami itd plus wizyty prywatne narazie raz w miesiącu tez z usg ale to takie szybkie jak u Ciebie i badanie na fotelu.
    Chodzisz na NFZ? Jeśli nie musisz płacić za tę wizyty to będziesz spokojniejsza jak raz w tygodniu zobaczysz maluchy :)
    Następnym razem zapytaj jak duże są dzieci masz prawo to wiedzieć. Mi doktor ba prywatnych wizytach też szybko mierzy maluchy i mówi któremu dniu odpowiadają Ale powiem szczerze że ostatnio miałam wizytę usg w środę a u gin prowadzącego w pt i pomiary nieco się różniły :p
    Moja bratowa w ciąży pojedynczej naturalnej miała z 5 usg przez całą ciąże

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 marca 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    pirelka: ja mam usg co 2 tyg takie dokładne z pomiarami itd plus wizyty prywatne narazie raz w miesiącu tez z usg ale to takie szybkie jak u Ciebie i badanie na fotelu.
    Chodzisz na NFZ? Jeśli nie musisz płacić za tę wizyty to będziesz spokojniejsza jak raz w tygodniu zobaczysz maluchy :)
    Następnym razem zapytaj jak duże są dzieci masz prawo to wiedzieć. Mi doktor ba prywatnych wizytach też szybko mierzy maluchy i mówi któremu dniu odpowiadają Ale powiem szczerze że ostatnio miałam wizytę usg w środę a u gin prowadzącego w pt i pomiary nieco się różniły :p
    Moja bratowa w ciąży pojedynczej naturalnej miała z 5 usg przez całą ciąże
    Ja chodzę prywatnie i dodatkowo do innego na pakiet z pracy podglądnąć jeszcze maluchy, więc te wizyty co tydzień płatne. Następnym razem zapytam jak długo będę chodzić co tydzień, czy do końca ciąży czy do któregoś tygodnia.
    Co lekarz to inna metoda i inne zachcianki.

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qrcze to faktycznie sporo kasy pójdzie a z reguły im dalej tym częściej wizyty są.

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 31 marca 2016, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu bardzo wspolczuje wam życzę tobie wytrwałości w tym wszystkim a maluszkom szybkiego powrotu do zdrowia i żeby jednak krótszy pobyt był w szpitalu niż dwa tygodnie Ale z dobrym wynikiem :)

Kasia24 lubi tę wiadomość

201604075381.png
    Bliźniaki dwujajowe córcia 2100g 50cm i synuś 2600g 52cm urodzone SN 34 tydzień
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 marca 2016, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    Z wodami to pewnie znacznie więcej :)
    Dużo przybrałas na wadze w całej ciąży? Bo ja mam wrażenie że rosne nadprogramowo nawet jak na bliźniaki...

Ja próbuje się zapisać dodatkowo do specjalisty od bliźniaków w poradnii przyszpitalnej bo mi moją pani doktor id usg poleciła i też cyrki. Niby lekarka przyjmuje w przychodni ale przez rejestracje nie Da rady się zapisać bo ma swój wlasny kalendarz i zapisuje podczas wizyt w pn i chyba 3ba się wbic jakoś do gabinetu między pacjentkami ;p też ciekawa polityka

Przytylam 19 kg juz :) Niby duzo , ale wsumie tylko brzuch mam ogromny reszta wyglada prawie jak przed ciaza. A jak u Ciebie to wyglada?

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 marca 2016, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia24 wrote:
    Dziękuję, ale szczerze to nie mam dobrych wieści :-(. U nas to wygląda tak ze 2tyg od porodu lezalam w szpitalu z maluszkami. Po tym czasie wyszliśmy do domu na 3dni i od 4marca dzieci sa w szpitalu dziecięcym. Tzn Amelka jest w domu od kilku dni, natomiast Krzys daleej przebywa na oddziale intensywnej terapii. Amelka przeszła bardzo powazne zapalenie płuc, walczyła dzielnie o życie, pomagał jej w tym respirator,a później tlen. Krzysia w szpitalu nie dopilnowali i z infekcji zrovilo się też zapalenie płuc. Dziś miał przetaczana krew :-(. I pozniej zabieg pod znieczuleniem. Na całe szczescie wszystko sie udalo. Ale jestem juz wykonczona. Miesiad czasu w szpitalu a oni go wyleczyx nie potrafią. Dziś usłyszałam że kolejne 2tyg musi zostać w szpitalu.

Wspolczuje kochana....duzo zdrowka dla dzieci <3

• Kasia24 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2016, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Kochane jesteście ;-). Wiele trudnych chwil przeszliśmy i tyle jeszcze przed nami. Ale na pewno będzie dobrze. Momentami brakuje sił ale zbieram się w sobie i je gdzieś odnajduję.

Pragnące Dzidziusia. Czytałam że trojaczki już mają ładna wagę. A jak Ty się czujesz? Bardzo brzuch przeszkadza? ☺

pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 05:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia24 wrote:
    Dziękuję Kochane jesteście ;-). Wiele trudnych chwil przeszliśmy i tyle jeszcze przed nami. Ale na pewno będzie dobrze. Momentami brakuje sił ale zbieram się w sobie i je gdzieś odnajduję.

Pragnące Dzidziusia. Czytałam że trojaczki już mają ładna wagę. A jak Ty się czujesz? Bardzo brzuch przeszkadza? ☺

Oj ciazy juz bardzo :/ nawet spacer do toalety to lada wyzwanie I spie juz malo :/ budze sie tak co 1,5 h na " siku" , a zanim znajde wygodna pozycje na lozku tez mija troche czasu....odliczanie dni do 21 kwietnia :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trojaczki to serio dla mnie szacun :) nie wyobrażam sobie tego, dwójkę ciężko mi było zaakceptować początkowo :D
    Ale poród u Ciebie pragnaca dzidziusia to chyba bezwzględnie cc?
    Jak wyglądały z częstością u Ciebie wizyty ?

• Linka05 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    Ja po wizycie, ogólnie jakoś zniesmaczona jestem trochę po wizycie. Niby badanie na fotelu było, usg też, ale takie szybkie bez pomiarów, bez zdjęć i opisu. Nie wiem nawet jaką mają długość ani nic..
    Ogólnie z wynikami krwi i z badań ok. Płeć na razie 50/50.
    Teraz za to mam się zjawiać co tydzień na 10 min, a co 3 tyg. na normalnie dłuższe wizyty :/
    Też tak macie często być?

Ta częstość pewnie przez to, że to bliźnięta jednojajowe. Ja na tym etapie ciąży chodziłam co 3 tygodnie, potem co 2.5 tyg.

zem3wn15az3szllg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka05 wrote:
    Ta częstość pewnie przez to, że to bliźnięta jednojajowe. Ja na tym etapie ciąży chodziłam co 3 tygodnie, potem co 2.5 tyg.
    Pewnie ma to znaczenie, zapytam następnym razem czy tak będzie już do końca.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia24 wrote:
    Na pewno wszystko będzie dobrze, dzieciaki na bank sa silne i wyjdą z tego :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    Trojaczki to serio dla mnie szacun :) nie wyobrażam sobie tego, dwójkę ciężko mi było zaakceptować początkowo :D
    Ale poród u Ciebie pragnaca dzidziusia to chyba bezwzględnie cc?
    Jak wyglądały z częstością u Ciebie wizyty ?

U mnie CC bezwzglednie. Wizyty od 16 tc do 28 co dwa tygodnie gdyz chlopcy sa jednokosmowkowi, jednojajowi. A od 29 tc juz co tydzien. Planowane CC na 21.04 bede wtedy w 34+4 tc. Nie chca mnie dluzej przetrzymac nawet gdybym dobrze sie czula gdyz dzieci lepiej beda mialy na zewnatrz niz w srodku po 34 tc. Z braku miejsca ich wzrost moze sie zachamowac dlatego CC tak wczesniej.

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pragnąca to furorę zrobisz jak z gromadką na spacer wyjdziesz :P Kurde kiedy ty kobito będziesz spała? Mimo wszystko super!

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pragnaca dzidziusia wrote:
    Przytylam 19 kg juz :) Niby duzo , ale wsumie tylko brzuch mam ogromny reszta wyglada prawie jak przed ciaza. A jak u Ciebie to wyglada?

Ja mam +4 kg od bety mniej wiecej ale brzuch mam spory i oczywiście są i tacy co twierdzą ze dalej jestem w ciąży :p Japo llekach przytylam też jakieś 3kg w trakcie stymulacji więc łącznie od początku cyklu mam +7 :p

U ciebie chyba nawet przy oddzielnych łożyskach poród naturalny to rzeź :p

iv094x39ir3hgbzx.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylika to przykro się czyta takie rzeczy:( próbowałaś dzwonić do Artemidy? Tam przyjmuje prywatnie Jacek Szamatowicz (prowadził moją ciążę) i jeszcze paru dobrych ginekologów. Spróbuj zadzwonić i powiedzieć o co chodzi. Jak chcesz numer komórkowy Szamatowicza to pisz

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gigsa już sama nie wiem szczerze Ci powiem że mnie strasznie jazda męczy i ze względu na drogę już mi się wszystkiego odechciewa :(
    Ale tam nie dzwoniłam po tym jak zadzwoniłam do tej Pani doktor .... Niby ma dobre opinie Ale mnie potraktowała okropnie i straciłam jakoś chęci na wszystko wyplakalam ile chyba mogłam bo ta ciąża jest dla mnie naprawdę trudna ....
    I Dziś rozpoczynam 35tc więc może faktycznie już zapizno innemu lekarzowi dupe zawracać .
    A Ty w którym szpitalu rodzilas ?
    I jak to u Ciebie wyglądało cc czy sn ? Ułożenie chłopców itp. Oraz co było powodem tak wczesnego porodu .

201604075381.png
    Bliźniaki dwujajowe córcia 2100g 50cm i synuś 2600g 52cm urodzone SN 34 tydzień
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylika wrote:
    Gigsa już sama nie wiem szczerze Ci powiem że mnie strasznie jazda męczy i ze względu na drogę już mi się wszystkiego odechciewa :(
    Ale tam nie dzwoniłam po tym jak zadzwoniłam do tej Pani doktor .... Niby ma dobre opinie Ale mnie potraktowała okropnie i straciłam jakoś chęci na wszystko wyplakalam ile chyba mogłam bo ta ciąża jest dla mnie naprawdę trudna ....
    I Dziś rozpoczynam 35tc więc może faktycznie już zapizno innemu lekarzowi dupe zawracać .
    A Ty w którym szpitalu rodzilas ?
    I jak to u Ciebie wyglądało cc czy sn ? Ułożenie chłopców itp. Oraz co było powodem tak wczesnego porodu .
    Na Warszawskiej. Pojechałam tam, bo akurat mieli dyżur. Myślałam, że jadę tylko na obserwację na kilka dni i wypuszczą mnie do domu z nakazem leżenia. Wody zaczęły mi się sączyć. Miałam regularne skurcze co 5 minut, których nie czułam. Ogólnie w ciąży często twardniał mi brzuch. Nie było juz wtedy czasu na przewiezienie mnie do szpitala gdzie pracuje mój lekarz prowadzący, a poza tym był w tym czasie na urlopie za granicą. Potem okazało się, że winą przedwczesnego porodu było najprawdopodobniej podwyższone crp (ponad 219).
    U mnie gin od razu proponował cc ze względu na bezpieczeństwo dzieci. Na Warszawskiej też nie było z tym problemu. Chłopcy byli ułożeni jeden główką w dół, a drugi w poprzek. Z tym, że jeden worek owodniowy był już prawie pusty i lekarz chciał natychmiast ciąć, także nie było mowy o porodzie sn.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2016, 21:26

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
‹‹ 157 158 159 160 161 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ