Ciąża bliźniacz
-
WIADOMOŚĆ
-
Zetzet wrote:Linka - gratulacje!
U mnie zaczela sie bezsennosc, jestem w szoku, ze tak wczesnie... Wstaje o 3-4 rano i potem juz ciezko mi zasnac. A do pracy trzeba chodzic Jakies porady dziewczyny? Sylika - widze, ze masz ten kojec motherhood i chyba tez zakupie, bo warto?
Pytanie mam tez odnosnie ruchow - kiedy zaczelyscie czuc? Moze to od nich tez nie moge spac, choc nie wiem, ze to ruchy ?
Hej ja też mam ten kojec i jakoś nie mogę się do niego przyzwyczaić
Ją pierwsze ruchy czułam też wcześnie aż lekarz był zdziwiony ze tak wcześnie -
Magenta wrote:z reguły taka informacja jest na ulotkach bo nikt nie testuje leków i suplementów na ciężarnych ja tez zawsze wolałam sie upewnić milion razy czy na pewno mogę coś zażyć
Dokładnie
Mi też lekarz kazał brać śmiało zurawit, a nawet w razie potrzeby furagin. Lepiej wcześnie wyleczyc niż doprowadzić do rozwoju bakterii bo to dużo bardziej niebezpieczne.
Ja biorę No spe forte teraz 3x i też na ulotce jest taka informacja.
A no spe dawali mi też w szpitalu -
Izabela23 wrote:Cześć ależ ja wam zazdroszczę już tych ruchów
Ja ostatnio jeździłam az do Warszawy na konsultację do prof Debskiego,bo mój gin niepokoil ssie moja szyjka,bo jest miekka,ale dluga. I prof wziął pod uwagę poprzednia ciążę i za okolo 3-4 tyg będą mi zakładali szew,bo trzeba zabezpieczyć za wczasu a nie dopiero jak sie Bedzie sypać.
Także dzierzba jak Cię to pocieszy to ja będę jeszcze na wczesniejszym etapie zabezpieczania niz Ty -
Ja nie wyobrazam sobie juz lezenia bez kojca kojec moze sie po porodzie jeszcze przydac do karmienia ale czy sie sprawdzi dam znac jak juz bede miala okazje przetestowac
Odczuwanie ruchow dzieci to jedno...niedlugo zaczniecie odczuwac czkawki Waszych maluchow -
nick nieaktualnyDzierzba wrote:Ja biorę i nic się nie dzieje z chłopakami. Magenta dobrze pisze. Na każdym leku jest tak napisane. Mi żuravit zalecił gin więc biere! A co!
No moje chłopaki 233g i 215 g. Wypinali się bezwstydnie co chwilę. Jak na razie wszystko wygląda prawidłowo, owodnie równe. Jestem szczęśliwa! Za 6 dni echo i połówkowe.Dzierzba lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZetzet wrote:
Pytanie mam tez odnosnie ruchow - kiedy zaczelyscie czuc? Moze to od nich tez nie moge spac, choc nie wiem, ze to ruchy ?
Nic się nie martw, ja jeszcze nie czuję wyraźnych ruchów dopiero trzeci dzień czuję czasami lekkie pukanie jakby w jednym miejscu jelito się ruszało i to chyba się zaczyna -
nick nieaktualnyDziewczyny poradzcie coś bo zaczynam sie niepokoić. Od wczoraj czuje jakieś dziwny "ucisk" podbrzusza, tak nad spojeniem łonowym. Nie cały czas, ale jednak dokucza. To takie dziwne napięcie, jakby mi ktoś siedział na brzuchu tylko tak nisko. Czy to normalne? Nie mam jak sie poradzić lekarza bo on przyjmuje tylko w piątki próbuje coś tam czytać w internecie, ale cieżko powiedzieć niby jak nie ma żadnych plamien ani krwi to nie ma sie czym martwić, ale nie miałam tak wcześniej. Czuje ucisk i kłucia
W piątek miałam badania z USG i wszystko było ok, lekarz stwierdził, ze wszystko wyglada bardzo dobrze. Może to tylko macica sie rozciąga? Macie większe doświadczenie to może coś poradzicie -
Mnie ordynator szpitala, gdzie lezalam na patologii, powiedziała ze szew na ciazy blizniaczej to blad w sztuce medycznej (moze peknac macica od nacisku).
Pessar jak najbardziej. Mnie go nikt nie zaproponował wiec lezalam jak nietoperz z kolami do gory
Magenta w ciazy blizniaczej nie ma standardow lekkie rozwarcie w 36tc to norma w ciazy pojedynczej, dla mnie w blizniaczej to wspaniała rzecz tak donosic ja rozwarcie na 1 cm mialam od 25tc a na 1.5cm od 30 tc.
Teraz mozesz byc juz spokojna, dzieciakom nic nie bedzie.
Dziewczyny walczcie o sn, nie ma nic lepszego ddla dziecka niz mleko matki. Ja mialam trudna sytuacje, bo male sutki, a chlopcy dlugo nie mieli odruchu ssania,potem nie byli w stanie chwycic sutka. A i z kapturkami sobie nie radzili. Wiec u mnie laktacja zanikala, bo odciaganie to nie to samo niestety. Raz jeden sciagnelam 100 ml z jednej piersi ale dzięki temu, ze synek dal rade chwile possac i pobudzil laktacje. A tak sciagalam po 80-100 ml z obu. Dzis zaluje, ze nie mialam cierpliwosci, bo moze i by sie udalo.
Lanay w tak wczesnym etapie ciazy dochodzi to iintensywnego wzrostu macicy i sa bole jak na okres. Ale pamiętaj ze jak Cie cokolwiek niepokoi to pytaj gina. -
Zetzet ja od 15tc dostawalam napady glodu i ja SPIOCH I LEŃ lecialam kazdego ranka o 5 na dol do kuchni, by spalaszowac sniadanie! To było niesamowite, do tego stopnia ze rodzice, ktorzy maja sypialnie przy kuchni,pekali ze smiechu słysząc jak myszkuje po kuchni o tej godz. Dobrze ze bylo juz jasno na zewnatrz (rowno 2 lata temu w kwietniu ) po ciemku to bym sie bała
-
Misty,
Mi lekarz moj mówił,że rzadko sie zaklada,ale się w wyjatkowych sytuacjach,ale musi to zrobić lekarz z dużym doswiadczeniem a nie pierwszy lepszy. Dlatego tez wyslal mnie az do Warszawy na konsultacje do prof Dębskiego,bo on jest podobno jeednym z najlepszych od trudnych ciąż i on zadecydował,że zakładamy szew. I nawet slowem nie wspominał,że założy ale macica pęknąć może. Także ja mam wybor 1 albo szew albo nie donosze ciąży,a pessar niestety prawdopodobnie nie zdalby u mnie egzaminu. Zdaje się na lekarzy i ich wiedzę. -
nick nieaktualnyLanay wrote:Dziewczyny poradzcie coś bo zaczynam sie niepokoić. Od wczoraj czuje jakieś dziwny "ucisk" podbrzusza, tak nad spojeniem łonowym. Nie cały czas, ale jednak dokucza. To takie dziwne napięcie, jakby mi ktoś siedział na brzuchu tylko tak nisko. Czy to normalne? Nie mam jak sie poradzić lekarza bo on przyjmuje tylko w piątki próbuje coś tam czytać w internecie, ale cieżko powiedzieć niby jak nie ma żadnych plamien ani krwi to nie ma sie czym martwić, ale nie miałam tak wcześniej. Czuje ucisk i kłucia
W piątek miałam badania z USG i wszystko było ok, lekarz stwierdził, ze wszystko wyglada bardzo dobrze. Może to tylko macica sie rozciąga? Macie większe doświadczenie to może coś poradzicie
Najważniejsze nie panikuj, odpoczywaj jeśli się niepokoisz, a w piątek dla spokoju podejdź do lekarza.
Wszystko jednak się rozrasta, rozciąga i takie dolegliwości w podbrzuszu są normalne. -
nick nieaktualnyDzięki dziewczyny troche mnie uspokoilyscie. Może to naprawdę rozciąganie macicy zwłaszcza, ze ostatnio troche mi brzuszek wybiło :p w czwartek poszliśmy z mężem do znajomych i przed nikim nie dało sie juz ukryć, ze jestem w ciąży. Wszyscy zwracali uwagę na mój brzuszek. Wróciłam do domu, staje przed lustrem i aż sama sie zdziwiłam bo naprawdę było juz go wyraźnie widać. Co to będzie dalej to aż sie boje. Moja szwagierka, która jest w 21 tyg stwierdziła, ze mój brzuch jest tylko troche mniejszy od jej brzucha
Co do napadów głodu to mnie łapią w środku nocy. Budzę sie i czuje taka pustkę w żołądku. Czasem wstanę coś zjeść, zeby żołądek nie bolał a czasem próbuje zasnąć i nie myślec bo jakbym codziennie w środku nocy podjadała to bede niedługo wyglądać jak kluseczka.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie badań prenatalnych. Dostałam ostatnio od ginekologa skierowanie na badania, byłam sie umówić i mam je w przyszły wtorek. W rejestracji Pani mi powiedziała, ze może być przy badaniu obecna jedna dodatkowa dorosła osoba. Oczywiście pójdzie ze mną maź, ale rozmawiałam z koleżanka, która miała te nadania jak sama była w ciąży i była zdziwiona, ze pozwolili mi kogoś wziąć bo opowiadała, ze na tych badaniach to jej nawet dziecka nie pokazali, bo "nie ma co oglądać" i teraz sie zastanawiam jak takie badanie właściwie wyglada? Można podejrzeć dzieciaczki? Maź coś zobaczy? Czy będzie tam tylko po to zeby trzymać mnie za rękę w razie złych wiadomości? -
nick nieaktualnyLanay, badania prenatalne to zwykłe badanie usg, ale dokładniejsze. Wszystko mierzą, sprawdzają.. ze mną też był mąż na tych badaniach, widzieliśmy dziewczynki i nawet pokazała nam lekarka obraz z 3D byśmy zobaczyli je razem jak się ruszają koło siebie. Coś cudownego Dostaniesz też opis badania ze wszystkimi oglądanymi parametrami. Śmiało idź z mężem, na pewno oboje zobaczycie dzieciaczki.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKochana nie męczysz mnie sprawia mi przyjemność odpowiadanie, bo sama wiem jaka byłam wszystkiego ciekawa na początku i zupełnie "goła" w temacie
Wszystko zależy od lekarza kiedy robi, każdy ma swoje wytyczne. Moja mówiła, że lubi robić ok. 13 tyg. i wtedy też ja byłam.
Płeć poznaliśmy nieco później na 50%, potem tydzień później jedna królewna się pokazała i od tego czasu 3 inne osoby mówiły, że nie wygląda jakby miały coś między nóżkami, choć jedna skryta, ale druga pokazujeWiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2016, 09:50
-
nick nieaktualnyJa sie czuje totalnie zielona w temacie. Nie dość, ze to moja pierwsza ciąża to jeszcze bliźniacza. Przed ciąża tez niewiele zasięgałam wiedzy na temat ciąży i dzieci, bo w sumie to tak na poważnie jeszcze z mężem nie myśleliśmy o powiększaniu rodziny wiec dzieciaczki wzięły nas z totalnego zaskoczenia
Najbardziej bym chciała juz znać płeć. Liczę, ze będzie parka bo przy dwojaczkach to możliwe a maz chciałby dwóch chłopaków :p chciaz najważniejsze dla mnie to zeby były zdrowe i jak najdłużej siedziały w brzuchu -
nick nieaktualnyTo jesteś w takiej sytuacji jak ja to też moja pierwsza ciąża i to bliźniacza od razu bliźniaki jednojajowe, więc nie dziedziczone genetycznie jak mówiła lekarka może zdarzyć się każdemu
My staraliśmy sie długo, bo jakieś 2 lata więc ciąża upragniona, ale jednak podwójna była wielkim szokiem i zaskoczeniem!
Rozumiem, że u Ciebie bliźniaki dwujajowe skoro liczycie na parkę?