Ciąża bliźniacz
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWiem, że jest mnóstwo dziewczyn, które długo starają się o dzieci dlatego nie lubie sie chwalić tym, że moja jest zaskoczeniem. My z mężem oczywiście chcieliśmy mieć zawsze dzieci, ale tak planowaliśmy za dwa lata ale zadne z nas nie żałuje. Mąż twierdzi teraz nawet, że lepiej, że tak wyszło bo pewnie za dwa lata jakbyśmy chcieli i zaczęli się starć to by było nam ciężko.
Szczerze? Ja nie byłam w szoku jak się dowiedziałam, ze są dwa pęcherzyki. Zawsze mówiłam, że chciałabym mieć bliźniaki, ale oczywiście nigdy się na to nie nastawiałam. Myślałam o tym, ale było to dla mnie bardzo nierealne, a tu prosze są !
Tak u mnie dwujajowe, dwie kosmówki, dwie owodnie- więc u mnie chyba role jednak troche zagrała genetyka. -
nick nieaktualnyI mąż ma rację wiesz? My też czekaliśmy... i potoczyło się tak, a nie inaczej. Stres i mechanizm jaki towarzyszy długim staraniom nie jest niczym dobrym więc może i lepiej z zaskoczenia kiedy ma się już swoją rodzinę i planuje się dzieci w niedalekiej przyszłości
A skąd jesteś? -
Lanay u mnie takie same bliźniaki jak u Ciebie ale u mnie nikt w rodzinie nie miał bliźniąt. Moje są składnikiem wielu czynników a przede wszystkim działaniem CLO
ewa84 to czemu założyli Ci pessar? krótka szyja czy rozwarcie?
Zetzet jak miło Cie widzieć
-
nick nieaktualnyJestem ze Śląska dokładnie miasto Bytom. Zapewne niewiele Ci to mówi :p z większych miast w okolicy to Chorzów, Zabrze do Katowic mam jakieś 30 km
U mnie w rodzinie byly bliźniaki. Prababcia urodziła blizniaki 2 razy, a dziadek mojego męża jest z ciąży bliźniaczej. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale sie tak dobraliśmy -
Lanay - zgadzam sie z Pirelka, te badania u nas tez byly wspaniale, USG mialam przez brzuch, maz siedzial obok, a dzieciaki fikaly koziolki na ekranie Lekarz wszystko pomierzyl, powiedzial, ze sie pieknie rozwijaja i ze na 90% mamy dwoch chlopcow Calosc u nas trwala 1,5h. Tyle tylko, ze my mieszkamy w Berlinie, wiec robilismy tez badanie tutaj - nie wiem dokladnie, czy w Polsce jest tak samo.
U mnie tez blizniaki dwujajowe, dwuowodniowe, dwukosmowkowe, wyczekane, ale nie bedace zaskoczeniem, bo ja bylam na zastrzykach z gonadotropin, wiec szanse na 2 byly duze. Chyba bylibysmy pojedyncza ciaza bardziej zaskoczeni
Dea - milo i Ciebie rowniez widziec! Dobrze miec tu blizniacza grupe wsparcia, bo jednak troche inaczej to wszystko u nas przebiega...
Ja mam rowniez napady glodu w nocy i nie raz juz robilam sniadanie o 4-5 rano Czasem mi sie uda zasnac mimo glodu, ale generalnie zawsze mnie o poranku bardzo ssie.
A jak u Was z wyprawka dziewczyny, macie juz cokolwiek? Bo ja zupelnie nicDea28 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTez mi sie wydaje, ze gdyby mieli nic nie pokazywać, albo widok miałby być mało przyjemny to raczej nie zachęcaliby do tego, zeby kogoś ze sobą zabrać.
Zetzet na prenatalnych juz Ci powiedzieli jaka najprawdopodobniej będzie płeć? A w którym tygodniu miałaś je robione?
Jak na początku ciąży leżałam w szpitalu to przy wypisie robili mi USG to był 9 tydzień i lekarz powiedział, ze dla niego ten jeden maluch wyglada jakby miał być to chłopak. Oczywiście zaznaczył, ze to jest jeszcze bardzo wcześnie i nie jest to nic pewnego, ale tak mu to wyglada troche potem o tym czytałam, ze u chłopców szybciej można rozpoznać płeć i w ogóle, ale wiadomo nie nastawiam sie za bardzo na to bo przecież to był dopiero 9 tydzień i narządy płciowe dopiero zaczęły sie rozwijać
Mnie jakoś od wczoraj mdłości odpuściły. Czuje sie znacznie lepiej- w końcu bo ostatnie 3 tygodnie to była dla mnie masakra. Ale oczywiście teraz znów zaczynam myślec czysto dobrze, ze juz nie mam, moze sie coś dzieje niepokojącego. Powtarzam sobie ciagle, ze przecież mdłości nie trwają cała ciąże, ale mimo wszystko jest jakaś nutka niepokoju. Czuje sie czasami jak matka wariatka :p -
Ja bylam w piatek 2 tygodnie temu, wiec to byl 13t2d. Lekarz mial u mnie super sprzet, robilam to badanie prywatnie za pieniadze i w specjalnym gabinecie, gdzie zajmuja sie tylko tym. Byl na 90% pewien plci
U mnie mdlosci byly okropne jeszcze do 14tc, teraz juz nie wymiotuje od 2 tygodni, ale jeszcze nie czuje sie na 100% dobrze i apetyt tez mam slaby. No i to nocne wstawanie i klopoty z zasypianiem... Uroki ciazy Brzuch tez mnie boli, ale to chyba akurat normalne, w koncu miejsce sie robi -
Ja miałam wczoraj wizyte w przychodni, ale bez usg. Od dziś gin na urlopie i kazał mi przyjść na usg 12.05 i powiedział, że będziemy się widzieć od 12 maja co dwa tygodnie. Wczoraj moja szyjka zamknięta i długość zewnętrzna 25mm.
Ale tak sie zastanawiam czy by sie nie wybrać na jakieś 3d wcześniej. Zżera mnie ciekawość o płeć no i czy wszystko ok u maluchów, a jeśli chodzi o ciuszki to już troche podostawałam/kupiłam. Dostałam dwa łóżeczka z materacykami i kupiłam dwie koszule do karmienia. Sukcesywnie wszystko kupuje bo w czerwcu swój ślub a w lipcu remont sypialni i pokoju dzieci więc musze wszystko finansowo ogarnąć no i jeszcze choć na jeden dzień przydałoby sie wyskoczyć gdzieś pooddychać innym powietrzem. -
nick nieaktualnyNo zobaczymy jak będzie. Byleby do wtorku i wszystko będzie jasne
U mnie z jedzeniem tez krucho. Niewiele rzeczy mi podchodzi i jak jem to mdli mnie strasznie, ale wmuszam w siebie bo inaczej byłoby jeszcze gorzej. Kłopotów ze spaniem nie mam żadnych. Na siusiu wstaje moze raz w nocy czasem wcale.
Brzuchu pobolewa, czuje takie ciągniecie i napięcie podbrzusza chyba tez od rozciągania macicy -
Ja do 30 tygodnia na luzie kompletowałem sobie wyprawkę stwierdzilam ,ze nie ma sie z czym spieszyc, szukalam promocji, czytalam opinie itd.
U mnie bole zwiazane z rozciaganiem macicy odczuwalam na wysokosci jajnikow- tak jak przed okresem
Na mdlosci nie znalazlam zadnego sposobu bo od wszystkiego mnie modliło mniej wiecej do 25 tygodnia -
nick nieaktualnyProszę nie strasz mdłościami do 25 tygodnia-tyle nie dam rady
Ja narazie tylko się rozglądam co ile kosztuje, co by mi się podobało itd., ale nie planuje jeszcze żadnych poważnych zakupów. Jedyne o czym myśle to to, żeby juz kupować sobie co miesiąc pampersy i chusteczki i może jakieś środki do pielęgnacji. Wiadomo, że tego na początku idzie mnóstwo a co dopiero przy dwójce więc dobrze byłoby zrobić sobie już wcześniej zapas.
Ale żadnych ciuszków ani wyposażenia póki co nie kupowałam i narazie nie planuje pewnie zacznę gdzieś tak koło 5 miesiąca -
nick nieaktualnyDea28, ja kiedyś też brałam CLO, ale chyba ze 3 cykle i inne hormony syfskie teraz wiem, że nie potrzebnie. Udało się jednak naturalnie i nie miało to wpływu na moje bliźniaki
Lanay wiem gdzie leży Bytom, spoko znam się na mapie Polski
Mi lekarz kiedyś na początku też powiedział po prenatalnych (ale inny niż ten u którego prowadzę ciążę), że wygląda to na płeć męską i tak jakoś się nastawiłam, a potem moja prowadząca mówi, że dziewczynki
Ja poza muleniem, nie miałam żadnych większych mdłości, żadnych wymiotów. Ja naprawdę w większości przechodzę bezobjawowo więc wszystko zależy od organizmu.
-
Lanay wrote:Proszę nie strasz mdłościami do 25 tygodnia-tyle nie dam rady
Ja narazie tylko się rozglądam co ile kosztuje, co by mi się podobało itd., ale nie planuje jeszcze żadnych poważnych zakupów. Jedyne o czym myśle to to, żeby juz kupować sobie co miesiąc pampersy i chusteczki i może jakieś środki do pielęgnacji. Wiadomo, że tego na początku idzie mnóstwo a co dopiero przy dwójce więc dobrze byłoby zrobić sobie już wcześniej zapas.
Ale żadnych ciuszków ani wyposażenia póki co nie kupowałam i narazie nie planuje pewnie zacznę gdzieś tak koło 5 miesiąca
Duzo ciekawych infirmacji nt. wyprawkowych kosmetyków dla dzieci znajdziesz np. na blogu "sroka o". Z pampersami jest dobry pomysl,bo bedzie dziennie schodzilo na poczatku nawet do 15- 20 sztuk
tylko,zawsze jest ryzyko,ze pieluszki moga uczulać mimo wszystko ja zaryzykowalam i mam przygotowany zapas pampersow premium care -
nick nieaktualnyLanay wrote:Proszę nie strasz mdłościami do 25 tygodnia-tyle nie dam rady
Ale żadnych ciuszków ani wyposażenia póki co nie kupowałam i narazie nie planuje pewnie zacznę gdzieś tak koło 5 miesiąca -
Cześć dziewczęta!! Witam się w 13!!! tyg. Jeszcze tydz do II trymestru.
Wiecie co wczoraj trafiłam na IP ze stawiającym się brzuchem, skurcze nie bolesne ale to nie 20 tydzień tylko 12!!!
Wyszedl mi zły mocz. Tylko najlepsze że wczoraj z rana robiłam sama bo odczuwałam jakieś swędzenie i był wzorowy. I bądź tu mądry. CRP niskie więc lekarz powiedział że nie trzeba antybiotyku tylko urosept ale o co chodzi? Czy możliwe że ten mocz mógł wyjść żle przez jakąś intymną infekcję. Nie wiem co robić. Wizytę mam w poniedziałek. Na tej izbie siedziałam 3,5 godz i nawet już później o nic nie wypytałam i ulżyło mi że mogę wracać do domu.... -
nick nieaktualnyPirelka chodziło mi tylko o to, że może Ci nazwa Bytom po prostu niewiele mówić a ty skąd jesteś?
Co do tych pieluszek i chusteczek to wiadomo, że nie zrobie zapasów na rok, bardziej chodzi mi o start...żeby być przygotowanym na samym początku. Poza tym nie ukrywajamy, że chyba na to pójdzie najwięcej kasy na samym początku więc myślę, że dobrze mieć jakąś rezerwe zrobioną wcześniej.
asiuś mi się wydaje, że takie badania typu mocz jak wyjdą nieciekawie to zawsze warto powtórzyć, przynajmniej mi lekarka kiedyś tłumaczyła, że to może wyjść źle nawet dlatego, że przed oddaniem moczu do kubeczka źle się podmyjesz albo cokolwiek innego, oczywiście to zależy też od tego co dokładnie wyszło w tym badaniu moczu bo ja tu mówie o sytuacji, że np. wykryto liczne bakterie w moczu tak było np. w moim wypadku , ale to oczywiście tylko taka moja opinia.
nie wiem czy infekcja intymna może mieć wpływ na wynik moczu. Ja np. walczę z infekcją grzybiczą i to dosyć "poważną" a wyniki moczu miałam idealne -
Dziewczyny widzę że się wątek rozkręcił Fajnie, muszę częściej zaglądać i się udzielać
Lanay ja też poznałam płeć w 12 tygodniu. Dokładnie jakoś 12+1 Póki co nic się nie zmieniło Wszystko zależy od sprzętu i umiejętności lekarza. Ja byłam na tym usg prywatnie, całe badanie widziałam na monitorze, ale 3D się nie dało bo tak się dziewczyny poodwracały
A Ty masz na NFZ czy prywatnie? -
Dziewczyny a dolegliwości takie jak ból chyba spojenia łonowego i takie ciągnięcie w samym dole brzucha połączone z twardnięciem, ale bezbolesnym to normalne?
Sorry że tak pytam ale nie wiem. Pierwszą ciążę przeszłam całkowicie bezboleśnie więc nie mam porównania. Niestety jestem sama większość dnia z synkiem 15 miesięcznym i muszę go dźwigać. Wieczorem zazwyczaj prawie już nie mogę chodzić... A rano znów jest ok.
Wizytę mam jutro po południu, więc zobaczymy co powie lekarz. Mam nadzieję że szyjka trzyma... -
nick nieaktualnyLanay, ja jestem z Gdyni, ale pochodzę z Krosna - z podkarpacia
asiuś, mi też teraz w poniedziałek wyszły wysokie leukocyty, bakterie i inne gagatki. Zobaczę co jutro powie mi ginekolog, bo nic mi nie dolega i nie czuję bym miała jakąś infekcję.
Na razie staram się pić więcej wody!