Ciąża bliźniacz
-
WIADOMOŚĆ
-
nietupska: kiepsko na prawde ;/ powinni miec jakies miejsca rezerowe cos... dobrze ze masz opcje rezerowa choc rozumiem ze to nie to samo.
ahh jestem wdzieczna za ta moja lekarke od usg, bo inni lekarze w tej poradnii to tez jak trafisz ;/ jak wszedzie
u mnie w pt byl zly przeplyw - przyspieszony u mniejszej corci w tetnicy mozgowej i lekarka stwierdzila ze chce mnie zobaczyc w piatek na usg zeby sprawdzic raz jeszcze , no a ze miejsc nie ma stwierdzila ze trudno przyjmie mnie na koncu po innych pacjentkach bo nie bedzie czekala do wtorku.
generalnie po mojej ostatniej wizycie na ip top mam wrazenie ze mmaja wyje**** na uczucia i obawy kobiet...Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2016, 11:27
-
ewa84 wrote:dzierzba widzialam ze pisalas na wrzesniowkach ze ubranka ladne, warto pojechac?
bo maz obiecal ze mnie zaraz zawiezie a wole na darmo sie nie ruszac choc i tak lody mi sie marza ;P to moje drugie wyjscie dzis ahh i drugie od tygodnia hehehe
rozmiarowka mniej istotna dla mnie bo moga byc wieksze bardziej jakosc mnie intersuje, a dokladnie zainteresowaly mnie spodenki dzieciece
A to co ty tak w domku siedzisz? Ja przemieliłam dziś 7 km i za chwilę spadam z młodym do parku. Łazęga ze mnie w ciąży. Spacery substytutem biegania. -
Ojj też bym poszla ale ze względu na twardy brzuch u skracajaca się szyjke jestem uziemiona:/ wychodzę do lab i lekarza. Jutro zapytam czy wyjście do parku jest wskazane bo od leżenia to już wstawać się nie chce nawet niby oprócz położnej na ip nikt nie zalecił bezwzględnego leżenia a bardzo oszczędny tryb życia, ale mam obawy teraz .
Wysłałam męża. Kup?ił 2 komplety spodenek 50-56, jeden 62-68- duże, jeden body 62-68 i 2 komplety skarpetek. Nawet ok za tą cenę. Chciał kupić termometr ale było sporo i zastanawiam się nad tym. Mam od nich kilka rzeczy: czajnik, młynek do pieprzu są ok ale np ciśnieniomierz nadgarstkowy wskazuje jakieś cuda czasamiWiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2016, 13:35
-
ewa84 wrote:Ojj też bym poszla ale ze względu na twardy brzuch u skracajaca się szyjke jestem uziemiona:/ wychodzę do lab i lekarza. Jutro zapytam czy wyjście do parku jest wskazane bo od leżenia to już wstawać się nie chce nawet niby oprócz położnej na ip nikt nie zalecił bezwzględnego leżenia a bardzo oszczędny tryb życia, ale mam obawy teraz .
Wysłałam męża. Kup?ił 2 komplety spodenek 50-56, jeden 62-68- duże, jeden body 62-68 i 2 komplety skarpetek. Nawet ok za tą cenę. Chciał kupić termometr ale było sporo i zastanawiam się nad tym. Mam od nich kilka rzeczy: czajnik, młynek do pieprzu są ok ale np ciśnieniomierz nadgarstkowy wskazuje jakieś cuda czasami
No właśnie ja chciałam kupić te 62-68 ale bardziej mi na 74 wyglądały. Termometr kupiłam właśnie bo cena dobra i pokazuje ok jak się mierzy dousznie, o 0,5 stopnia na czole zawyża. Nie wiem jak z obiektami. Później sprawdzę bo mi kopyta płoną i muszę pognić. -
nick nieaktualnyFairuza, w Gdyni mieszkam i dzisiaj kolejny upalny dzień.
Co do zmiany pozycji to nadal leżą poprzecznie i widać im tylko głowy od góry ;P
Dogoniły się wielkością bo jedno waży 306g, a drugie 307g. Ogólnie dobrze, jedno ma słabsze jakieś przepływy w pępowinie odrobinę, ale to na razie nie zmienia nic w ciąży, więc będziemy sprawdzać bo mogło to być tylko na tą chwilę. Za 5 dni mam wizytę u mojej profesor, to może coś więcej mi powie
Ja w Lidlu kupiłam tylko termometr na podczerwień, ciuszki swoje przeliczyłam i mam sporo więc nie potrzebuję a leginsy mi się jakoś nie podobały
Mi dzisiaj głowa pęka, pulsuje..nienawidzę takiego bólu, a tyle miałam dzisiaj do załatwienia, że ledwo żyję. -
Hej dziewczyny jestem w ciąży bliźniaczej dzisiaj widziałam bijące serduszka mam już rocznego synka może mi napiszecie w którym tygodniu przeważnie kończą się ciążę bliźniacze bo się boję ze zacznie się wcześnie , a chce cc bo syna tez tak urodziłam. Ogólnie tez macie takie obawy jak sobie poradzidzicie z dwójką małych dzieci???
Foto_Anna, Karo Em, pirelka, nietupska, Dea28 lubią tę wiadomość
-
asiuś wrote:Ale fajnie sie Was czyta.... Dobrze ze jest dobrze. Pirelka jeszcze ty przynieś dobre wieści . Powodzenia.
Wiecie co... jakieś mam twardnienia macicy dość często nawet. Przedwczoraj bardzo często . Wczoraj lepiej. Jestem na nospie. A nie za wczesnie na takie "ćwiczenia"?
Mnie tez brzuch twardnieje a zwłaszcza jak dlużej pochodzę,a o macicę się nie martw,przecież ciągle rośnie więc bedziesz odczuwać dyskomfort z tego powodu.Jeśli jednak będzie cię jakos bolec albo twardziec zbyt często,moze skonsultuj to z twoim lekarzem.
-
Polarisa90 wrote:Hej dziewczyny jestem w ciąży bliźniaczej dzisiaj widziałam bijące serduszka mam już rocznego synka może mi napiszecie w którym tygodniu przeważnie kończą się ciążę bliźniacze bo się boję ze zacznie się wcześnie , a chce cc bo syna tez tak urodziłam. Ogólnie tez macie takie obawy jak sobie poradzidzicie z dwójką małych dzieci???
Widzę że na tym samym wózku jedziemy Ja mam 16 miesięcznego synka, też miałam z nim cc Teraz też raczej będzie bo za krótki odstęp pomiędzy porodami, zresztą nie wyobrażam sobie inaczej. Mój lekarz jest z tych nie ustalających szczegółów zbyt wcześnie, więc narazie nic nie wiem
Szczerze, nie mam pojęcia jak my ogarniemy też potrójny armagedon...
Po prostu wierzę że będzie dobrze -
ewa84 wrote:Podobno jak łożysko na przedniej ścianie to ruchy mogą być mniej wyczuwalne.
Ja jutro usg mam nadzieję że przepływ się poprawił...
Asius: wczesnie trochę mi się wydaje ale nie wiem, mnie lekarze tak już nakręcili z tym twardym brzuchem że już trzeźwo nie myślę raczej, może bierz magnez do tego. Ja zauważyłam że najlepiej działa niedotykanie brzucha, bo skurcze tj stawianue się macicy na kilka sekund potrafi zdarzyć się po 15-30 min po tym jak wezmę leki. Na początku odruchowo dotykalam brzuch jak kopały ale ostatnio staram się wcale tego nie robić ( nie miałam nigdy nawyku glaskania)
Choć u mnie brzuch to ogólnie twardy jak chodzę nawet trochę, ale na to trochę dieta pomogła
No,ponoć dużo zależy od umiejscowienia łożyska i dzieci,ale też trochę od sylwetki,ja mam na brzuchu dość mało tłuszczyku a dzieci mocno aktywne,wieć pierwsze ruchy zaczęłam czuc już ok 16tyg.
Co do twardnienia brzucha, to wg mnie chodzi o ćwiczenia do porodu,a powinnaś właśnie jak najczęściej go głaskać,bo dzieci wyczuwają ciepło twoich dłoni i kiedy dotykasz ich przez brzuch,to one intuicyjnie zbliżąją się do tego miejsca jakby chciały się z tobą przywitać...nie żaluj im tych czułości..
-
A ja byłam dziś na takim dodatkowym usg bo b mam pakiet w Luxmedzie, u przypadkowego lekarza, ale okazał się super.
Martwi mnie tylko waga dziewczyn bo jedna wyszła 988 g a druga 757 g To duża różnica. Niestety na niekorzyść tej z pępowiną dwunaczyniową, mam nadzieję że to nie przez to
I w ogóle jedna już była główkowo a teraz jest pośladkowo. Druga poprzecznie. -
Karo Em wrote:Polarisa witaj!
Widzę że na tym samym wózku jedziemy Ja mam 16 miesięcznego synka, też miałam z nim cc Teraz też raczej będzie bo za krótki odstęp pomiędzy porodami, zresztą nie wyobrażam sobie inaczej. Mój lekarz jest z tych nie ustalających szczegółów zbyt wcześnie, więc narazie nic nie wiem
Szczerze, nie mam pojęcia jak my ogarniemy też potrójny armagedon...
Po prostu wierzę że będzie dobrze
Witaj karo em
Tego się boję najbardziej jak sobie poradzę z trójka małych dzieci chociaż jak ta dwójka będzie taka grzeczna jak synek to jakoś dam rade ja to nawet nie wiem gdzie będę rodziła bo tam gdzie rodziłam synka nie przyjmują porodów bliźniaczych. I mam kłopot musze szukać nowego lekarza
-
Polarisa90 wrote:Witaj karo em
Tego się boję najbardziej jak sobie poradzę z trójka małych dzieci chociaż jak ta dwójka będzie taka grzeczna jak synek to jakoś dam rade ja to nawet nie wiem gdzie będę rodziła bo tam gdzie rodziłam synka nie przyjmują porodów bliźniaczych. I mam kłopot musze szukać nowego lekarza
Mój synek teraz to mały szogun, ale jak się urodził i przez kilka miesięcy, to jakby dziecka nie było Prawie nie płakał, przesypiał noce, nie miał kolek, wiecznie zadowolony, no nie był wymagający...
Ale ja się właśnie boję że w przyrodzie musi być równowaga i teraz będzie hardcore...
No zobaczymy -
nietupska wrote:Mnie znowu wkurzyli w poradni... dostałam skierowania na dwa kolejne badania usg, lekarz jeszcze sam gada o tym, że co 2 tygodnie muszę mieć... idę się zapisać na te usg a tam mi mówią, że za miesiąc wolne miejsca... kochany nfz. Położna jeszcze dzwoniła do lekarza to niby powiedział, ze nic się nie da zrobić i na ten najbliższy termin ma mnie wpisać.
Umówiłam się z enel-medu na następny tydzień, mam nadzieję, że lekarz będzie wiedział o co chodzi i co ma zbadać. -
Polarisa90 wrote:Hej dziewczyny jestem w ciąży bliźniaczej dzisiaj widziałam bijące serduszka mam już rocznego synka może mi napiszecie w którym tygodniu przeważnie kończą się ciążę bliźniacze bo się boję ze zacznie się wcześnie , a chce cc bo syna tez tak urodziłam. Ogólnie tez macie takie obawy jak sobie poradzidzicie z dwójką małych dzieci???
Jak tutaj historie pokazują to bardzo różnie ale chyba z reguły 36-38 tv jak jest wszystko ok
Polarisa90 lubi tę wiadomość
-
Karo Em wrote:Haha, widzę że całkiem tak samo!
Mój synek teraz to mały szogun, ale jak się urodził i przez kilka miesięcy, to jakby dziecka nie było Prawie nie płakał, przesypiał noce, nie miał kolek, wiecznie zadowolony, no nie był wymagający...
Ale ja się właśnie boję że w przyrodzie musi być równowaga i teraz będzie hardcore...
No zobaczymy
Hehe ja właśnie też się tego boje ale trzeba myśleć ze będzie dobrze to będzie jak byłam z synkiem w ciąży to wszyscy mówili zobaczysz noce będą nie przespane a ja im odpowiadałam ja to będę miała grzeczne dziecko i rzeczywiście takie mam od małego noce przespane i nawet jak zeby szły to bez płaczu patrze a tam ząb i ma już 8
-
ewa84 wrote:u mnie w pt byl zly przeplyw - przyspieszony u mniejszej corci w tetnicy mozgowej i lekarka stwierdzila ze chce mnie zobaczyc w piatek na usg zeby sprawdzic raz jeszcze , no a ze miejsc nie ma stwierdzila ze trudno przyjmie mnie na koncu po innych pacjentkach bo nie bedzie czekala do wtorku.
generalnie po mojej ostatniej wizycie na ip top mam wrazenie ze mmaja wyje**** na uczucia i obawy kobiet...ewa84 lubi tę wiadomość
-
Fairuza wrote:Czyli idziesz tam jutro?Dobrze,że cię przyjmie,na końcu bo na końcu ale przynajmniej będziesz wiedzieć co i jak i będziesz spokojniejsza.Głowa do góry,będzie dobrze z tymi przepływami
Tak jutro trochę się stresuję.Sylwia_i_Niki lubi tę wiadomość