Ciąża bliźniacz
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzierzba wrote:Marcia witamy i gratuluję bliźniaków.
Wiecie co no normalnie cyrk na kółkach. Lekarz mnie odesłał bo stwierdził, że się nie podejmie usg bliźniąt. Ok. Rozumiem, jak się nie zna to dobrze, że nie robi ale mi powiedział, że jak mam bliźniaki to żebym sobie do szpitala poszła na usg bo jestem niepoważna. W enel med oczy zrobili, bo jak wysyłali zgłoszenie to się zgodził. Awantura, nawet dyrektor się zainteresował. Tylko się najeździłam. Ciekawe czy mi znajdą inną placówkę. Normalnie robię u nich ale nie mają teraz jednego lekarza i termin na za miesiąc a tyle czekać nie mogę z kontrolą.
Dzierzba, wtrącę się bo też połowe ciąży prowadziłam w enel med i też miałam problem z prenatalnymi. Jest możliwość taka że wybierzesz sobie placówkę która specjalizuje się w przeprowadzaniu badań prenatalnych i zapłacisz za to badanie. Poprosisz o wystawienie FV na enel med i oni potem Ci zwrócą te pieniądze. Zapytaj u siebie w oddziale o taką możliwość.
PozdrawiamNasze maleństwo :* Kinga 21.08.2016r. -
paola89 wrote:Dzierzba, wtrącę się bo też połowe ciąży prowadziłam w enel med i też miałam problem z prenatalnymi. Jest możliwość taka że wybierzesz sobie placówkę która specjalizuje się w przeprowadzaniu badań prenatalnych i zapłacisz za to badanie. Poprosisz o wystawienie FV na enel med i oni potem Ci zwrócą te pieniądze. Zapytaj u siebie w oddziale o taką możliwość.
Pozdrawiam -
Dzierzba wrote:Marcia witamy i gratuluję bliźniaków.
Wiecie co no normalnie cyrk na kółkach. Lekarz mnie odesłał bo stwierdził, że się nie podejmie usg bliźniąt. Ok. Rozumiem, jak się nie zna to dobrze, że nie robi ale mi powiedział, że jak mam bliźniaki to żebym sobie do szpitala poszła na usg bo jestem niepoważna. W enel med oczy zrobili, bo jak wysyłali zgłoszenie to się zgodził. Awantura, nawet dyrektor się zainteresował. Tylko się najeździłam. Ciekawe czy mi znajdą inną placówkę. Normalnie robię u nich ale nie mają teraz jednego lekarza i termin na za miesiąc a tyle czekać nie mogę z kontrolą.
Dzierzba co za burak!W głowie się nie mieści.. -
nick nieaktualnyMarcia89 wrote:Pirelka, dziekuje bardzo!! :*
City mini byl na pierwszym miejscu, jednak nie mozna do niego zamontowac dwoch fotelikow samochodowych a na tym na zalezalo i kiedys "pan specjalista" na targach dzieciecych powiedzial nam, ze gondoli tez nie mozna wpiac w ten stelaz ale to chyba brednie... zastanawiamy sie na bugaboo donkey, cena troche odstrasza ale ma wiecej plusow niz inne...
Co do fotelików, to w moim modelu pisze, że można zamontować na stelażu z odpowiednimi adapterami kilka modeli fotelików m.in. maxi cosi czy cybex i inne.Marcia89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDzierzba, u mnie w luxmedzie lekarz do którego chodziłam też nie podjął się prowadzenia ciąży z bliźniakami. Mówił, że do usg trzeba mieć specjalny sprzęt i nie każdy może to zrobić, oni też chyba nie umieją tego robić.. ale na zwykłe podpatrzenie sobie dzieci, bez specjalnych pomiarów śmiało mogę do niego iść dodatkowo pooglądać dzieci.
-
Czesc dziewczyny!!
Z bliźniakami to widze od poczatku problemy u mnie znowu lekarz bez problemu podjal sie prowadzenia ciazy ale np. badanie genetyczne jest o 50 zł drozsze niż w pojedynczej ciazy...
Pirelka, to super, ze sie da zamontowac wszystko!! Chyba co sprzedawca to opinia... ech
Dzierzba, dobrze, ze sprawa sie wyjasnila!!
dzieki za mile przyjecie! -
nick nieaktualnyMarcia z tym prowadzeniem ciąży bliźniaczej to zależy od lekarza, jego doświadczenia, chęci i sprzętu.. mój na początku mnie nastraszył, że zwykły ginekolog się tego nie podejmie, bo to muszą być konkretne pomiary itd., że częściej.. ale podał mi konkretne nazwiska, gdzie mogę iść i trafić do specjalistów. Także dalej nie szukałam..wydaję dużo kasy, ale dzieci najważniejsze, kontrole mam bardzo często więc jestem spokojna. Zresztą to tylko raz taki wydatek, a po ciąży już odpadną lekarze..
A co do wózka, to widocznie dani sprzedawcy nie wiedzą i tyle bo wózek to wózek i to producent określa co można, a czego nie
Ku jakiemu się skłaniacie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2016, 10:27
-
Najważniejsze, ze trafilas w dobre rece
Sklaniamy sie ku bugaboo donkey, fajnie sie sklada, mozna zrobic z niego pojedynczy i zmiesci sie nam do bagaznika... przeraza mnie tylko cena... ale ma wiecej plusow niz inne wozki i na razie nie znalazlam lepszego... -
nick nieaktualny
-
Mój gin też nie jest specem od bliźniaków ale powiedział, że da radę, usg też robią w enel med ogólnie dobrze ale teraz muszę mieć szybciej niż mają terminy, jak mnie coś niepokoi to zawsze jest Dudarewicz. Ja serio nie potrzebuję latać co tydzień bo po kiego diabła jak jest dobrze, wystarczy mi co dwa. Jak się coś zrypie to i tak zostaje tylko szpital.
-
nick nieaktualnyJa wczoraj po ostatnim egzaminie i znowu u dentysty była. Masakra z tymi dolnymi zębami i znieczuleniem jeszcze kasy mi brakło bo dało radę zrobić dwa.. we wtorek kolejna wizyta. Nie wiem jak to wytrwam..
Jutro mamy Komunię bratanka, więc impreza się szykuje. -
Hej dziewczyny, mam do Was pytanie jako do bardziej doświadczonych w temacie
Wczoraj miałam pierwsze usg i ku mojemu zdziwieniu okazało się że są 2 pęcherzyki. Problem polega na tym, że w jednym jest zarodek i jest serduszko natomiast w drugim pęcherzyku niewiele widać. Jest on mniejszy i odpowiada ciąży 6t1d. Pęcherzyk z zarodkiem pokrywają się z wiekiem ciąży według ostatniej @. Według pani ginekolog jest mała szansa ale jest, że w pustym pęcherzyku pojawi się zarodek. Z tego co czytałam to często na tym etapie jeszcze nie widać zarodka bez znaczenia czy w ciąży pojedynczej czy mnogiej. Zresztą przy ciąży mnogiej też dzieci niekoniecznie równo rosną..
Czy u Was dzieciaczki od razu były tej samej wielkości?
29+1, 44 cm, 1430 g -
Witaj sis. U mnie różnica wielkości dzieci utrzymywała się do 13 tc. Ostatnio w 19 tc chłopcy ważyli tyle samo z tym, że ja jestem w ciąży jednokosmówkowej. Miałam drugi pęcherzyk z ciałkiem na usg w 6 tc ale się wchłonął, w 9 tc już go nie było. Za to jednego pęcherzyka rozwinęły się dwa zarodki. Może się jeszcze pojawi. U mnie też chyba dopiero w 7,5 tc pokazały się dwa serduszka, wcześniej w szpitalu nie bardzo wiedzieli co to jest i mówili, że pewnie pusto będzie.
-
Dziękuję bardzo u mnie ani u męża w rodzinie nie było bliźniaków dlatego nigdy bym się nie spodziewała, że nam może się to przytrafić. Co ma być to będzie, marzę o chociaż jednym dziecku, a jeśli będzie dwójka to też będę kochać..
29+1, 44 cm, 1430 g