X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • Izabela23 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja bez kompa tylko z tel pisze i oczywiscie zapomnialam co komu napisać. ;)

Nietupska brawo dla dzielnych maluchów :-*

Współczuję problemów z zebami ja mialam poleczone,ale może sie kiedy wybiore na kontrol,bo troche bardziej wrazliwe . Mozna w ciazy stosować paste np sensodyne?

Ja się ostatnio martwilam o ruchy a wczoraj po koli jeden maluch jak sie obudził to hulał i juz nie miałam wątpliwości,ze to dziecko :-)

Teraz czekam do poniedzialku na wizyte moze sie pokaze w koncu dzidzia druga,bo jeden to syn a drugie sie chowa :-) chociaz plec nienajwazniejsza

PCO,hashimoto,wtòrny brak @,brak owu

wwgzvfxmo5sww7ny.png

ANIOŁEK 28 tc <3
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietupska a z racji że bliźnięta to mają jakieś szanse większe? Tak jak np dzieci matek samotnie wychowujących?

Mamuski wcześniaków: w jakim rozmiarze wasze maluszki szły do domu?

Ja dziś nieprzytomna jakaś jestem :/ po tych tabletkach na nadciśnienid ostatnio miałam 115/58 więc muszę mocno kontrolować bo ja przyzwyczajona do ok 135/75
    Tak bym się kawy napiła dziś ze nie wiem :p

Fajnie że dziewczyny się odezwaly :)

Izabela: oby maluch zechciał pokazać kim jest :)

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabela ja stosuje pastę Sensodyne albo Elmex + płyn Meridol do płukania. Nie widzę żadnych przeciwwskazań.

Ja po galerii, zjadłam shake w KFC z nowych smaków, ale nie powala.. frytki i lody. Nabiłam kalorii, że hoho :)

Tyle roboty przede mną w domu, że już mi się nie chce, a potem lekarz i chcę jechać wcześniej by wstąpić do sklepu dziecięcego zobaczyć na mebelki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa nie, takie kryteria to chyba do przedszkoli są z tego co wiem

Dzierzba, pirelka pochwalicie się jakie wózki wybrałyście?

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:
    Dzierzba, pirelka pochwalicie się jakie wózki wybrałyście?

My wybraliśmy Baby Jogger City Mini Double GT, oczywiście z gondolkami.

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny jakie kosmetyki kupujecie na poczatek dla maluszkow?

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2016, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa, ja mam już kilka jakiś takich mniej znanych aptecznych firm, a muszę sprawdzić co jeszcze kupić.

ewa84 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2016, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka wózek fajny :)

Ja zakupiłam:
    EMOLIUM, emulsja do kąpieli
    OILATUM balsam do ciała (miał być też emolium ale akurat nie było na stanie)
    Solutions Baby, krem ochronny na słońce SPF50
    maść alantan

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 17:53

ewa84 lubi tę wiadomość

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki:)

na tych stronach wyprawkowych to po 20 roznych rzeczy a na logike dla takiego malucha im mniej ttym lepiej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 18:14

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja po wizycie. Dzisiaj dokładniej mierzyłyśmy dzieci :) mają już po 672g i 689g :) jedna leży główką do dołu a druga poprzecznie, ale kilka razy zmieniała pozycję :P
    Buzię średnio pokazała, jeszcze zasłaniała ją pępowina i niewyraźnie widać jakby miała coś z buzią :/

Dostałam żelazo Ferrum bo mam na granicy hemoglobinę. Ktoś miał te tabletki do żucia?
    Cytomegalię muszę zanieść jeszcze raz tą i poprzednią, bo coś w karcie jest wpisane źle i już się martwię czy wynik ok :/ wychodzi IgG + a IgM -

Dea28, ewa84 lubią tę wiadomość

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka a jaki miałaś wynik wcześniej?

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    Pirelka a jaki miałaś wynik wcześniej?
    Taki sam, więc to chyba położna błędnie mi wpisała w kartę pierwszy wynik.

• Zetzet Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2016, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem i ja, ale w natloku zajec i obowiazkow slabo sie udzielam. Dzis mialam polowkowe, z chlopakami wszystko super, maja juz prawie po pół kilo i klejnoty pokazali w calej krasie, wiec juz zmiany plci nie oczekuje ;)
    Ja tez slabo spie, pomimo kojca, brzuch mnie boli, chlopcy sie wierca, no i na siku ciągle wstaje... Chcialabym dostac zwolnienie z pracy, ale tu w Niemczech to nie taka prosta sprawa...
    No i w koncu znalezlismy mieszkanie do wynajecia, przeprowadzka 15 lipca :) Takze pelno spraw na głowie:-/

gigsa, pirelka, nietupska, Dea28 lubią tę wiadomość

34bwdqk3lobtgyq7.png
  • mycha28 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :-)
    Jestem mama 4 miesiecznych prawie blizniakow ale tu na watku sie nie udzielalam do tej pory.
    Widze ze kompletujecie wyprawki itd.
    Jesli moge Wam doradzic to ze swojego doswiadczenia napisze co u mnie sie sprawdzilo.

Ubranka ( troche ich potrzeba dla 2 dzieci bo ulewaja, przesikuja albo obkupkuja sie ciagle ;-) najmniejsze mialam 56 i sie topili ;-) )
    - pajace- u mnie bardzo sie sprawdzily. Szybka wypiana pampersa w nocy, wygodne do spania i w dzien tez polecam( mialam na poczatek tylko po 4 szt zdecydowanie za malo)
    - body + szpioszki / polspioszki- tez ok ale bardziej na dzien bo wiecej rozbierania i ubierania
    - rozne spodenki, dresiki bez stopek + skarpetki - u nas dopiero od 2 miesiaca zdaly egzamin bo wczesniej te skarpetunie im spadaly z nozek ;-)
    - bluzy, sweterki - po 2 szt .tylko na dwor zakladalismy pod kombinezon bo w domu cieplo bylo
    - lapki niedrapki- kupilam po 3 pary zalozylam tylko w szpitalu bo sciagali sobie je i tak
    - czapeczki - tylko po kapaniu przez miesiac uzywalismy
    - rampersy -swietna sprawa na lato.
    - kaftaniki- mialam sporo nie uzylam ani razu.
    Ogolnie dobrze miec na poczatek przynajmniej po 10-15 szt dla kazdego zeby nie prac co chwile tych damych rzeczy ( mam na mysli pajace, body + spioszki)

Pieluchy
    Flanelowe - przydatne zeby rozlozyc gdzies na lozku, gdzies w gosciach,w przychodni tam gdzie kladziemy malenstwo. Ja uzywam ich tez do przykrywania chlopakow w ciagu dnia w domu i w wozku odkad jest cieplo
    Tetrowe- duzooo ich potrzeba :-) na poczatek mialam 30 szt ale potem dokupilam. Biale w domu kolorowe na wyjscie ;-) Przy karmieniu ciagle byly mokre od mleczka od ulania wiec tez wiecznie w
    praniu :-)
    Pampersy:
    Polecam Pampers Premium Care. U nas nie bylo po nich zadnych odparzen itp. Bardzo chlonne i maja pasek kontrolny pokazujacy ze czas zmienic pieluche. Potrzeba duzo dziennie zuzywalismy na poczatku ok 24-30 szt.
    Dada mi nie podpasowala. Zielone Pampersy tez ok uzywamy caly czas.

Chusteczki nawilzane
    Fiti z biedronki sa ok
    Pampersy tez choc troche za mokre
    Dady ale te z jedwabiem jak dla mnie ciut za suche
    Cleanic Kindi - dla mnie najgorsze

Kosmetyki:
    - Bephanten do pupy - bardzo dobry. Smarowalam glownie po kupie i zadnych odparzen nie bylo. Teraz smaruje tylko na noc a tak to wietrzenie, wietrzenie, wietrzenie ;-)
    - Oilatum zel do mycia glowy i ciala - HIT nic wiecej nie potrzebowalismy skora po nim bardzo ladnie sie nawilzyla i ciemieniuszki tez nie bylo. Uzywam caly czas.

Spanie:
    Kupilam posciele, cienkie kolderki i plaskie poduszki do lozeczek ale na poczatku zawijalismy ich w rozki albo w kocyki i tylko materac wyzej uniesiony pod glowkami. Po dwoch miesiacach chyba jakos spali pod kolderkami i na poduszkach klinach.
    Do wozka nie kupowalam poscieli tylko kocykami wylozylam i przykrywalam tez kocykami.

To tyle tak na szybko. Moze sie przyda Wam cos z tego choc wiadomo kazdy ma swoje preferencje ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2016, 00:24

ewa84, pirelka lubią tę wiadomość

Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 01:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha28 dzięki za wskazówki :) ja bardzo na takie czekam :)
    Olatium i emolium to chyba to samo?

A buteleczki do karmienia bo z firmy akuku są po 10zł, Canpol podobnie Ale są i takie po 30zł za sztukę?
    I niby wszystkie od 0-3 0-6 np o wolnym przepływie

Ciężko upolować tę ubranka 44. Właśnie pamiętam że bratanica niby urodzona w 36 tyg z waga 2300g i też 44 było dobre a 62 nosiła mając pół roku. ;)

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Izabela23 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć.
    PIRELKA:
    Pięknie te twoje maleństwa urosły oby tak dalej.:-) z zelazem nie pomoge,bo poki co problemow nie było u mnie, jutro jadę zbadać mocz i morfologie to ciekawe jak u mnie wygladac to będzie :-)

MYCHA:
    Super,że się wypowiedzialas muszę to sobie gdzieś na przyszłość zapisać :-)

Czyli raczej jak o ubranka chodzi to kupować raczej r.52?

pirelka lubi tę wiadomość

PCO,hashimoto,wtòrny brak @,brak owu

wwgzvfxmo5sww7ny.png

ANIOŁEK 28 tc <3
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietupska bardzo się cieszę, że chłopaki mają się lepiej. Z tym przetaczaniem krwi się nie przejmuj. To normalne u wcześniaków. Moi chłopcy też mieli przetaczaną krew. Michał raz, a Dominik 2 razy. Między innymi dlatego musiał zostać dłużej.
    Na drugiej sali jest lepiej. Tam będą Was zostawiać samych z maluszkami. Przychodziłam dwa razy dziennie. Mogłam przewijać, karmić i przytulać do woli :)

Co do blizny po cc to też tak miałam. Do roku faktycznie miejsce wokół blizny było wrażliwe. Teraz jest już ok.

nietupska lubi tę wiadomość

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    Mamuski wcześniaków: w jakim rozmiarze wasze maluszki szły do domu?
    44 i jeszcze były za duże. Po jakimś miesiącu prześliśmy na 50, ale i tak chłopcy w nich trochę "pływali"
    Jak coś to szukajcie w Smyku. Ja tylko tam znalazłam takie małe rozmiary

ewa84 lubi tę wiadomość

6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam, że tak post pod postem, ale dopuero5jak sobie przypomnę jeszcze coś to piszę.
    Ja kolderkę i płaską poduszkę kupiłam, nadal jeszcze leżą w szafie nierozpakowane. Będą na później. Na początku uzywaliśmy tylko kocyków. Jak było gorąco to przykrywałam ich na noc pieluszkami flanelowymi. Dobre są te bambusowe.
    U mnie sprawdziło się to, że kocyków nigdy dość. Od 5 miesiąca chłopcy spali w spiworkach. Teraz znów pod bawelnianym kocykiem. Śpią nadal bez poduszki.

Co do kosmetyków to Emolium i Oilatum

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2016, 07:28

ewa84 lubi tę wiadomość

zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki to faktycznie na początku pieluchy tetrowe idą jak woda. Maluszki często ulewają. My kladliśmy też im w łóżeczku pod główki. Mieliśmy 40 tetrowych (30 wystarczy) i 15 flanelowych.
    Z ubranek mam najbardziej sprawdziły się body, spodenki cienkie lub połśpiochy. Z tym, że chłopcy wyszli ze szpitala w czerwcu, więc było gorąco. Pod koniec lata, jesienią i zimą do spania sprawdziły się pajace. Rampersy są też ok. Wszystko co z kapturem latem jest bez sensu moim zadaniem przynajmniej dopuki maluszek ciągle leży na plecach. Kaftaniki porażka.Oczywiście to moja opinia.

Z kosmetyków Emolium lub Oilatum do kąpieli (obojętne co, bo to jedno i to samo tylko cena Oilatum jest wyższa). Po tym niczym nie musieliśmy smarować, bo skóra była fajnie nawilzona. Na początku nawet szampon odpuściliśmy. Do pielęgnacji pupy chusteczki to już kwestia indywidualna rodzica. Na codzień uzywaliśmy kremu Linomag z różową zakretka (ma dobry skład i jest tani) jak coś zaczynało się dziać to linonag z białą zakrętką. Bepanthen maść ochronna jest REWELACYJNA jak już coś się odparzy (na sutki przy karmieniu też, kiedy już nic nie dawało rady bepanthen sprawdził się super) Opłaca się kupować tubkę po 100 g. Linonag zielony też ok, ale nie zawsze dawał radę.
    Płatki kosmetyczne. Przy każdej zmianie pieluchy używamy do dziś plus oczywiście miseczka z wodą (zwykła kranówa) chusteczki tylko do grubszych spraw
    Woda morska do noska, sól fizjologiczna do przemywania oczek i gaziki jałowe (przynajmniej na początek)
    Gruszka 2 z miękka końcówka (puki noski były malutkie to tylko tym daliśmy radę odciagac gile) potem Frida. Koleżanki polecają też Katarek
    Pościeli do wózka nie mieliśmy. Wystarczą kocyki.
    Kliny pod materacem, bo maluszki często ulewają. Mieliśmy też na początku ręcznik ułożony na przewijaku żeby podczas przewijania i unoszenia pupy głowa była wyżej niż brzuch co powodowało , że prawie nie ulewali podczas zmiany pieluchy i akrobacjach temu towarzyszących
    Ręczniki do kąpieli do tej pory mamy 4.
    Oliwki nie używałam. Termometr do wanienki użyłam kilka razy.
    Rożków nie mieliśmy. Robiliśmy rożek z kocyka.
    Z butelek i smoczków najbardziej sprawdziły mam się Canpol i Avent (używamy do dziś) TT średnio choć myślałam, że będą strzałem w 10
    Sterylizatory zbędne. Podgrzewacz mieliśmy TT, bo ponad pół roku ściągałam mleko laktatorem i na zmianę karmiłam piersią.
    O pieluchach jednorazowych pisałam wcześniej to już sobie odpuszczę.
    Termometr bezdotykowy porażka (oszukał nas kilka razy) fajny gadżet, ale już my nie wierzę. Najlepszy dla nas elektryczny zwykły i mierzymy w pupie
    Poduszka do karmienia też bardzo fajna rzecz
    Jak coś mi się przypomni to dopiszę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2016, 08:33

ewa84 lubi tę wiadomość

zrz6jw4zxz0ng6cu.png
‹‹ 211 212 213 214 215 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ