Ciąża bliźniacz
-
WIADOMOŚĆ
-
ewa mam nadzieje że jeszcze troche dociągniesz i wszystko skończy się szczęścliwie.
U mnie znów strach po usg. Dziś lekarzs stwierdził że szyjka 34mm jest ok ale za to chłopcy maja sporą różnice w wadze i on nie wie skąd to jest bo to niby ciąża dwujajowa i to sie nie powinno zdażyć (chodziło mu o syndrom podkradania). Dziś ważą 600 i 800g. 14 lipca mam kontrolne usg i jeśli różnica będzie się pogłębiać to 32-34 tydzień i cesarka albo i wcześniej jeśli sytuacja będzie tego wymagała. Ale stwierdziłam, że za dwa tyg jeśli będzie coś nie tak to idę do ordynatora ze szpitala na wizyte on ma dużo nowocześniejszy sprzęt i może to są jakieś błędy pomiaru? Wole mieć opinie jeszcze jednego gin. -
Dea:lepiej sprawdź, u mnie np podkradanie jest wykluczone a jedna jest mniejsza i jest na granicy hipotrofii - zdarza się i w ciazach pojedynczych może to wynikać ze złej pracy łożyska np. U mnie źle podzielone między dziewczynami.
Jak jadłam dużo bialka, piłam sok z aronii( koleżance kazano przy hipotrofii) to mała narobiła szybko i roznica w wagach z 30% na 11% spadła - mała w 2 tyg z 560g do 830g urosła, niestety szpitalna dieta mi nie pomaga znowu.
Szybko mówią o rozwiązaniu ciąży, ale to ostatecznośc i na pewno wcześniej będą monitorować sytuację, czasami niestety to lepsze rozwiązanie dla maluchów
A przepływy masz w normie?
Szyjka bardzo ładna
Dzięki dziewczyny za wsparcie -
Dea,tak jak pisze Ewa,skontroluj to jeszcze na dodatkowym usg.Może był błąd w obliczeniach a ty niepotrzebnie się stresujesz.Trzymam kciuki.
Ewa,a ty nie masz możliwości jedzenia dodatkowo białka i picia soku,jesli ci to pomagało?Może mąż mógłby ci dowozić do szpitala..Lekarze jak na dziś oceniają sytuację?Zostaniesz tam już do porodu?ewa84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyFairuza to podobnie wyglądamy z zębami.. damy radę
ewa... biedna trzymam mocno za Was kciuki, byście wytrwali jak najdłużej w trójpaku.
Dea faktycznie dziwne, skoro lekarz nie wie skąd to może się brać to co dopiero my też poszłabym do innego ginekologa, lepszego z nowocześniejszym sprzętem.
Dobrze, że szyjka ładna.. mówiłam Ci
Trzymam kciuki, by dzieciaczki wyrównały sobie różnicę !
Spać normalnie nie idzie i weź tu się matko wyśpij przed urodzeniem dzieci
Jem śniadanko, potem idę do biblioteki bo kolejną część książki i na zakupy.
No i mam III trymestr, 7 miesiąc Kiedy to zleciało
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2016, 09:08
-
Fairuza mąż mi przywozi co 2,3 dni co chcę ale tylko suchy prowiant bo nie mam możliwości wstawać sobie do kuchenki i lodówki robić dodatkowych posiłków ;( na 24 h może łącznie z godzinę jestem odcięta od ktg to czas na posiłki kąpiele i toaleta ;/ najgorsze że dziewczyny są tak male że ciągle uciekają spod zapisu, czasami leżę i boję się ruszyć nogą żeby był ładny zapis ; bo jak się trochę zapisu nie zrobi to nie mogę wstać, na początku ciągle z usg przychodzili i ich szukali :p
W szpitalu zostanę na 99% do rozwiązania oby tylko nie non stop pod ktg, ale jest jedna dziewczyna z bliźniakami pod ciągłym ktg od 7 tyg!
Nietupska: dokładnie tak mam jakby na dopalaczach były :p czasem mam wrażenie że wyjść bokiem próbują
Widzę ze temat dentysty nadal na tapecie u was
-
nick nieaktualnyewa strasznie Ci współczuję, że musisz tak leżeć, ale wszystko dla dobra dzieci ! Dasz radę, musisz.. a My mocno za Ciebie i dzieci kciuki trzymamy!
Widzę, że Twoje dzieciaczki też takie malutkie jak moje porównywalnie.
Odzywaj się jak będziesz mogła co u Was :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2016, 09:49
ewa84 lubi tę wiadomość
-
Ewa,rozumiem.Musisz dac radę,my tu kciukamy za ciebie,wiec będzie dobrze.
Pirelka,ano leci,choc mnie już znowu zaczyna zwalniac,chciałabym aby był już koniec lipca.
A póki co dziś wizyta u gina,bede wreszcie znac wyniki z glukozy i całą reszte.Boje się o szyjkę,brzuch na dole mam jakiś taki twardy i ciężki.Może dzieci obróciły się już glowkami i to dlatego.Ciekawe ile urosły i czy wszystko dobrze.A jeszcze musze załatwić u gina potwierdzenie,że ze względu na "wysoką" ciążę,nie będę mogła stawic się na rozprawie sądowej,którą mam za ok 2tygewa84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFairuza trzymam kciuki za wizytę i koniecznie daj znać po jak wyniki, dzieci i wszystko inne Ja też non stop mam twardy brzuch i jakby miało mi rozerwać na dole.. ale hasają dzieci, kręcą się.. lekarka mówiła, że tak będzie coraz bardziej i boleć też będzie brzuch mocniej.
To oficjalnie witamy się z dziewczynkami w III trymestrze - 7 miesiąc
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/88567c7b255f.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2016, 12:08
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny jestem dość zadowolona z wyników,prawie wszystko dobrze oprócz tej mojej nieszczesnej szyjki.Znowu się skróciła i ma już tylko 2,4cm ale nic z tym nie będą robic,po prostu musze jak najwięcej leżec.Pytałam o pessar,to lekarz powiedział ze przestali go stosować bo czesto wdawala się infekcja która przynosila więcej szkód niż korzyści.
Glukoza wyszla mi ok,cisnienie ok,mocz ok.Dzieci ważą już:syn 1400g a córa 1300.Powiedzial żeby nie przejmować się różnicą ,bo chłopcy zazwyczaj są więksi,no a poza tym pomiary czasem odbiegają od rzeczywistości.Przepływy ok,woda płodowa w normie.
Mówił,że każdy tydzień więcej,to dla dzieci bardzo wiele,ale dobrze by było gdybym wytrzymala jeszcze ze 3tyg(aby rodzic tu a nie w Pradze),a najlepiej 5tyg.I co ważne-dzieci są już obydwoje główkami w dół,wiec mam szanse na sn!
Nastepna wizyta u niego dopiero za 4tyg,bo ma wczasy,ale na moją prośbe załatwi mi jednorazowa wizytę u innej doktorki za 2tyg,aby podejrzeć jak ze szyjką.
I jak zwykle pytał mnie o słówka polskie,a na koniec powiedział,ze ma nadzieję ,że za 4tyg jeszcze mnie (z brzuchem) zobaczy.
Uff,ale mi ulżyło.pirelka, nietupska lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFairuza no to fajnie, że większość jest ok i wyniki dobre. Z tą szyjką to musisz się teraz mocno oszczędzać. Leż jak najwięcej, nic nie dźwigaj.
U Was strasznie rzadko te wizyty, tu lekarz pewnie by kazał co tydzień przyjeżdżać. No, ale co kraj to obyczaj.
A dzieciaczki nie są takie duże fajne..
Na pewno będzie ok :* -
No faktycznie wyznaczają daty rzadko,ale może dlatego ,że dzieci dobrze rosną i nic się nie dzieje.
A bobaski chyba nie sa takie małe,tu na bellybestfriend pisze ze w 30 tyg dziecko wazy ok 1400g,piszą o ciązy pojedynczej.A u mnie ważą po tyle obydwoje(ona nieco mniej,bo 1300).Myślę,ze to dobra waga
Spokojnej,dobrej nocy wam wszystkim. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyHej !
Jak zwykle spać nie mogę i budzę się co chwilę w nocy, a nad ranem to już w ogóle
Fairuza, tak mam dzisiaj dentystę, jadę na 10-tą więc też spokojna nie jestem.
Jutro ginekolog i w sumie 1 lipca też idę do innego po skierowania na krew.
Izabela kciuki trzymam za pomyślną wizytę :* -
Fairuza wrote:Dzięki Izabela,a ja trzymam kciuki za twoją wizytę,pewnie już się stresujesz?
Trochę tak jak zawsze. Muszę dzisiaj ustalić do jakiego lekarza mam chodzić kiedy to mój będzie na urlopie,bo wyjezdza na cały lipiec,ale mówił że coś zaradzimy.