X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2016, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka no raczej weźmie, tylko na środę ma jakieś ważne rzeczy poumawiane bo miało być inaczej, na 99% mieli obaj tydzień temu wypisać, a znając nasze szczęście to właśnie w środę wypiszą małego

Ewa ja chociaż mam blisko to i tak wolałabym mieć ich razem. Pamiętam ja z miesiąc temu pytałam lekarkę czy się razem wypisuje bliźniaki to powiedziała, ze tylko w wyjątkowych sytuacjach oddzielnie.... no i chyba wykrakałyśmy

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska, no to dobrze że może wziąć wolne.. trzymam za Was kciuki i za chłopców :*

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietupska napisz konieczne jak mały tez wyjdzie ze szpitala.
    Trzymam mocno kciuki aby jak najszybciej.

Ja z jednej strony mam dość tego szpitala i stresow ale wiem ze gdyby udało się wytrzymać jaszcze 2/3 tyg to nie musiałaby m może dziewczyn na długo zostawiać samych.

Izabela23 lubi tę wiadomość

iv094x39ir3hgbzx.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:
    Sama nie wiem co tej propozycji myśleć, lekarka twierdzi, że boi się, że zdrowy synek może się znowu zarazić. Ja oczywiście wolałabym mieć w domu chociaż jednego, ale jak drugiego będę odwiedzać to nie poświęcę mu dużo czasu bo trzeba będzie zaraz do domu wracać (nie chcę nikogo obciążać opieką takiego maluszka). A on i tak poszkodowany, wszystko miał dłużej i mniej go przytulałam, karmiłam itp.
    Z drugiej strony jak na dwójkę będziemy czekać to się nigdy nie doczekamy, już tydzień obsuwy (mąż wkurzony chodzi bo wziął tydzień ojcowskiego niepotrzebnie). I też już mam dość szpitala, obwiniają mnie o zarażenie a na sali druga matka ukradkiem małe dziecko wpuszcza do braciszka w inkubatorze, chociaż wiadomo, że dzieci nie można!

Ja mam dwa monitory chociaż doczytałam potem, ze jednego można dla bardzo małych dwóch dzieciaczków używać. Ale dla większych już dwa i tak potrzebne.
    Powiem Ci tak. Nasi chłopcy byli pierwszymi bliźniakami w historii tego szpitala, których wypisali oddzielnie. Oczywiście za naszą prośbą i zgodą ordynator. Sami zaproponiwaliśmy takie rozwiązanie, bo Michał był wcześniej gotowy do wyjścia. Dla nas to było bardzo dobre rozwiązanie. Nie zostaliśmy od razu rzuceni na głęboką wodę. Mogliśmy spokojnie zająć się jednym dzieckiem i zobaczyć jak to jest. Dlatego potem z dwoma było nam już łatwiej. Wiedzieliśmy czego się spodziewać. Poznaliśmy już trochę Michała przez ten czas. Dodam, że to nasze pierwsze dzieci. Poza tym wcześniaki. Kto jest rodzicem wcześniaków ten wie o czym piszę i nie mówię tu o dziecku urodzonym 2 czy 3 tygodnie wcześniej, bo to zupełnie inna bajka.

nietupska lubi tę wiadomość

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Izabela23 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Nietupska rzeczywiscie nieciekawie macie kurcze. Ciężko coś doradzić co do tegobwypisu,bo wiadomo punktbwidzenia zmienia sie jak człowiek znajdzie sie wlasnie miedzy młotem a kowadłem :-/
    Ale jak przeczytałam,ze jedna mama wpuszcza dziecko to wlos na glowie sie zajerzyl mi! Strasznie nieodpowiedzialne tobz jej strony,bo teraz wszyscy chorują a wiadomo jak dzieci "niby zdrowe" kolejnego dnia sa chore i potem dziwia sie ze takie malenstwa chorują! Kochana szybkiego powrotu do domku, oby wszyscy razem.

Witam nowa mamusie blizniacza :-)

Ja dzisiaj planuje podjechac na USG zobaczyc co u dzieci slychac,bo moj gin jeszcze przez 2 tygodnie na urlopie.

PCO,hashimoto,wtòrny brak @,brak owu

wwgzvfxmo5sww7ny.png

ANIOŁEK 28 tc <3
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanko do mam wcześniaków bo nagadaly mi tu dziewczyny ze zawsze trzymaja dzieci do daty porodu? Trochę bez sensu mi się to wydaje skoro ciaze bliźniaczą z reguły rozwiązuje się wcześniej i jesli dzieci są w dobrym stanie to po co je trzymać?

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa może to kwestia szpitala?
    Mnie zastanawiam czy jak urodzę bliźniaki to czy od razu je dostanę do sali jak będzie wszystko ok, czy tak czy siak są chwilę na obserwacji?! I czy trafię na salę 4-5 osobową z bliźniakami? :O

• Dea28 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my wracamy do domku.u nas jak bliźniaki maja po 2kg i stan jest dobry to do domku.
    Wczoraj kolezanka urodziła 35 tydzień i Alan waży 2600 a Iga 2700g.

pirelka, jenny88 lubią tę wiadomość

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    Mam pytanko do mam wcześniaków bo nagadaly mi tu dziewczyny ze zawsze trzymaja dzieci do daty porodu? Trochę bez sensu mi się to wydaje skoro ciaze bliźniaczą z reguły rozwiązuje się wcześniej i jesli dzieci są w dobrym stanie to po co je trzymać?
    Moje urodzone w 32t1d i w szpitalu byłam z nimi 18 dni. Warunek wyjścia do domu to: samodzielne oddychanie, picie z butelki i waga 2kg ;) Urodzone 16.05, wyjście do domu 2.06, a tp. miałam na 10.07 :P
    pirelka wrote:
    Dziewczyny mam pytanie, kupujecie lub kupiłyście monitory oddechu dla dzieci?
    Miałam kupiony 1 i leży nieużywany; za to niania przydała się bardzo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2016, 13:04

nietupska lubi tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jenny88 wrote:
    Miałam kupiony 1 i leży nieużywany; za to niania przydała się bardzo.
    U mnie właśnie niania się nie przyda specjalnie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeden fotelik gotowy, czysty i zamontowany.. ale się namęczyłam okropnie :/ niby proste, ale się nagimnastykować trzeba.. a jeszcze drugi mnie czeka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2016, 14:41

• MatyldaG Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    I tak się może zdarzyć :) mamy już tu jedną mamę, którą zaskoczyły trojaczki :D
    wiem wiem :) moge miec i trojke byle by zdrowe byly :)

pirelka, Dea28 lubią tę wiadomość

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• jenny88 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MatyldaG wrote:
    Na pierwszej wizycie lekarz widzial tylko jeden pecherzyk ciazowy i wykluczylismy blizniaki, a wczoraj sie okazalo ze jedno dziecie jest schowane za drugim i mielismy ogromna niespodzianke :)
    Matylda u mnie dopiero w 10tc wyszło, że będą bliźniaki ;)

A mój gin mówił, że nawet i do 16 tc mogą się ujawnić bliźniaki...
    pirelka wrote:
    U mnie właśnie niania się nie przyda specjalnie.
    U nas bardzo, bo dziewczyny od pierwszego dnia w domu są nauczone spania w łóżeczkach i innym pokoju :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2016, 15:23

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jenny88 wrote:
    U nas bardzo, bo dziewczyny od pierwszego dnia w domu są nauczone spania w łóżeczkach i innym pokoju :)
    Moje też będą w innym pokoju, taki mam plan, ale moje mieszkanko takie pycie, że niania zbędna :)

• Izabela23 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam na USG dzieci ok mają 527g i 471g ale lekarz od usg mowil ze bardzo dobra decyzja w sprawie zalozenia szwu,bo szyjka od wewnatrz jest juz lejkiem,ale dalej nie poszlo bo trzyma szew. Mierzyl od szwu to ma dobre 3cm ale zmartwilo mnie to ze od srodka sie rozwiera,bo corka uciska tam główka,ale wierze,ze wytrzymamy

nietupska, jenny88, Dea28 lubią tę wiadomość

wwgzvfxmo5sww7ny.png

ANIOŁEK 28 tc <3
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    Nie. Tp miałam 9.07. Chłopcy urodzili się w 30t4d 6.05 i w połowie czerwca obaj byli już w domu

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabela, ale ładnie dzieciaczki rosną :) a za szyjkę kciuki trzymam ! Oszczędzaj się..

Moja królewna też można uciska dół i siedzi bardzo nisko jak do wyjścia, ale szyjka do tej pory ładnie trzyma.

• Izabela23 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka ja leżę cały czas także mam nadzieję,że damy radę chociaż do 30tc. Ruszam sie tylko jesli musze. Teraz leze z poducha pod pupa zeby troche odciazyc szew ale generalnie niezbyt wygodnie tak leżeć ;)

wwgzvfxmo5sww7ny.png

ANIOŁEK 28 tc <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mamy w domu jednego szkraba i powiem wam, ze hardkor :) Adrian nadal jest lekko chory przez co bardzo marudny :/ kilka godzin minęło a ja padam z nóg. Mam wrażenie, że wcale nie śpi i kicha non stop. Ja czuję sie bezradna, nie wiem czy w ogóle zasnę dziś.

Nas też nie trzymali do terminu porodu (chociaż niewiele brakuje) jak jeszcze nie było jasnej odpowiedzi kiedy do domu to lekarze podawali właśnie datę rozwiązania jako datę wypisu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2016, 18:24

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    ewa może to kwestia szpitala?
    Mnie zastanawiam czy jak urodzę bliźniaki to czy od razu je dostanę do sali jak będzie wszystko ok, czy tak czy siak są chwilę na obserwacji?! I czy trafię na salę 4-5 osobową z bliźniakami? :O
    po cc raczej od razu nie dają, a sale dla mam po cc też są raczej oddzielne w sensie nie pojedyncze ale nie razem z matkami po n

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2016, 18:07

‹‹ 244 245 246 247 248 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ