X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2016, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też jednokosmówkowa dwuowodniowa.

Moje dzieci też wpatrzone w ekrany ale nie pozwalałam im za bardzo. I potwierdził to lekarz że niby do 2 roku życia nie można pozwalać oglądać dzieciakom bo cośtam się w mózgu źle dzieje ;)

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to nie wiedziałam muszę poczytać :p ja szczerze pozwalam gdy Majka sie drze żeby nie nakrecala Nikoli. Zresztą mała tez uspokaja się przed TV w bujaczku nawet tak zasypia...
    Na szczęście coraz bardziej interesują się zabawkami. Najlepiej sprawuje sue mata - nie gra można dotknąć zabawek i nie uderzyć siostry przy okazji :p
    Siostra kupiła im szczeniaczki uczniaczki jeden w wersji pl drugi ang i pierdolca juz dostaje aż boje się co będzie dalej...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2016, 16:01

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2016, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje też na macie lubią leżeć, ale za długo jeszcze niczym się nie zajmą, choć już i tak dłużej się interesują niż jeszcze niedawno ;) będzie coraz lepiej :D
    Na razie kupuję im coraz więcej różnych, ciekawych grzechotek ;)
    Dzisiaj w smyku 20% rabatu na zabawki :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2016, 16:39

• bulkaasia Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za ciepłe przyjęcie ;)
    Tak naprawdę to jestem przerażona i zamiast się cieszyć błogosławionym stanem to się tylko zamartwiam. Naczytalam się w internecie o problemach jakie wiąże ze sobą ciąża bliźniacza i jest mi ciężko :(

J5KMp1.png
    wlknlir.png

neh5snh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bulkaasia wrote:
    Dziękuję dziewczyny za ciepłe przyjęcie ;)
    Tak naprawdę to jestem przerażona i zamiast się cieszyć błogosławionym stanem to się tylko zamartwiam. Naczytalam się w internecie o problemach jakie wiąże ze sobą ciąża bliźniacza i jest mi ciężko :(
    Wiem co czujesz, ja dowiedziałam się o ciąży bliźniaczej w 6 tc i kilka tygodni byłam strasznie przerażona, przestraszona i nie chciałam mieć dwójki. Też się naczytałam..nie czytaj! Nauczyłam się nic nie czytać w necie :) A oswoisz się, zobaczysz szybciej niż myślisz i nie będziesz mogła już myśleć, że miałoby być jedno ;)

bulkaasia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Postaraj cieszyć się ciążą bo powikłania dotyczą raczej mniejszości. Jedyne z czym musisz się oswoić to to, ze jak już pewnie wiesz ciąże bliźniacze często zaskakują i może być wcześniej poród :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie i nie koniecznie cc :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziewczyny powoli wprowadzam w rytm. Nocą śpią dość ładnie, zależy kiedy ale jednak fajnie. Ostatnio jedzą 21-22 i potem idą spać już na noc, śpią do 5 :) także ślicznie, zjedzą i budzą się ok. 7-8 zawsze, leżą sobie, gadają, oglądają, potem leżą u Nas na łóżku i wcale nie chcą szybko jeść. Ostatnio koło 11-12 wprowadzam im drzemki krótkie, w związku z tym że one prawie w dzień nie śpią chcę już zbudować powoli jakiś rytm i schemat. Jak idziemy na spacer to też 11-13 więc wtedy jest spanie. W domu krótko, ale zawsze coś, na spacerze dłużej wiadomo, śpią cały spacer + w wózku w domu.
    Po południu też jakoś chcę drzemkę wprowadzić.

A Wy już macie swoje schematy, czy dzieci śpią Wam sporo w dzień i za wcześnie na reguły?

ewa84 lubi tę wiadomość

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie totalny brak regul oprócz tego ze zasypiają ok 22 i wstaja ok 10/11 oczywiście wczesniej jest ok 8/9 taka godzinna przerwa a jedzenie w dzień i w nocy to roznie, spanie w dzien yo tez loteria. Na wiosnę znaczne kąpiele codziennie o stałej porze robić w miarę możliwości.

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2016, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam się kąpiele udało unormować, zawsze wypada w okolicy 20-stej, ale póki co kapiemy co drugi dzień.

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wam dobrze dziewczyny.U nas rególy na razie sa takie,że dzieci zasypiają na noc:ona ok 1 w nocy,on ok 3 w nocy :/ I dlatego nadal chodzę niewyspana,mimo że dzieci zaraz skończą 4mce.Próbuję odsypiać nad ranem,bo oni rano jak zjedzą ok 8-9,to spią jeszcze tak do 12.00 A potem zaczyna się hardcore,czyli darcie,nerwy,humorki itd.,aż do kolejnej nocy.Oczywiście w tym czasie jeszcze robią sobie drzemki,ale takie nieregularne.
    Co do karmienia,to w dzień staram się im dawac mleko co 3-4h,a w nocy mają jedną małą pobudkę na kp,bo nie znoszę odciągac mleka laktatorem.Jedzą tak na półśpiąco i szybko zasypiają z powrotem.
    Jak ja bym chciała,żeby mi spali od 22-6,wreszcie mogłabym zacząc normalnie dzień i zdązyc ze wszystkim..

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2016, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza to noce masz faktycznie masakryczne :/ nie zazdroszczę, bo moje jak nie raz zasną ok. 23 to już moim zdaniem za późno. Czasami niestety nie śpią dobrze i co kilka lub kilkanaście min. któraś płacze i trzeba iść do niej, podać smoka albo wziąć na chwilę na ręce, ale prędzej czy później zasypiają na noc. Nawet tak masakrycznie bujać ich ostatnio nie trzeba, próbuję je nauczyć, by same ze smokiem zasypiały, ale jeszcze się nie zawsze uda i trzeba na kolanach ululać.

Fairuza, a Ty wyciszasz i wygaszasz wcześniej np. koło 20 w domu?
    Może im się trochę pory dnia poprzestawiały i trzeba by ich trochę przestawić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2016, 09:15

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza to faktycznie mexyk. Wspolczuje bo ani nic nue zrobusz ani sie nie wyspisz. U mnie w nocy jedzenie tez jest ale zjedza i zasypiają dalej i w nocy jedzą jak chca.
    W dzień to śpią różnie raz 15 min za jakiś czas 30 i najczęściej na zmianę. Udaje im się zasypiac samym z kocykiem kub pieluszka ale wieczorem juz muszę tulic do snu. Myślę ze drzemki regularne w dzien będę wprowadzać jak będą bardziej ogarnięte ale znajoma co rodziła ze mną ma już tak ustawione ze rano dziewczyny w stają ok 7 i ok 10 zasypiają znowu na ok 2 godziny i później wieczorem je męczy i śpią odb22 do 7 rana bez jedzenia.

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 01:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka,wyciszam i wygaszam,ale o 20 to zazwyczaj jeszcze szaleją na całego i ani myślą o spaniu.
    Ewa,no u mnie też do południa zasypiają często same,gdy się najedzą i też z pomocą pieluchy tetrowej :)
    A dziś miałam jakiś kryzys,chodzi o to kp.Jakoś strasznie mnie dołuje,że mały ostatnio tak wydziwia i nawet nie chce zacząć ssac.Ponoc to jest związane ze skokiem rozwojowym,i często dzieci przez to przechodzą.Minie mu,ale może to potrwać nawet miesiąc.Tylko,że za miesiąc to może być już po pokarmie z tego stresu i płaczu :(
    A oto sprawca problemu

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d45153ebff3f.jpg

pirelka, MatyldaG, ewa84, nietupska lubią tę wiadomość

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie kolejna fajna noc, mam nadzieję że to nie jest tymczasowe i chwilowe :) liczę, że dzieci już da się ustabilizować powoli.
    Wczoraj zasnęły po kąpieli, po 19-stej i spały aż do 21, gdzie jadły 15-16. Zjadły przed 21 i zasnęły znowu na noc z jednym płaczem tylko. Potem o 4 zjadły i chwilkę marudziły, ale zasnęły i wstaliśmy o 8:30. Już trzeci raz dadzą pospać do 8:30 :) Także pal licho, że w dzień nie chcą spać, a ich max to 30 min. raz dziennie :P ważne, że noc przespana ładnie, bez ekscesów i człowiek od razu funkcjonuje jak trzeba.

Staram się moim wprowadzić teraz drzemkę ok. 11-13, i jakoś popołudniu oraz pod wieczór.

Fairuza mam nadzieję, że i u Ciebie się unormuje.

Ile jedzą Wasze dzieci? Bo moje od kilku tyg. staneły na 100-140ml, rzadko jednak zjadały te wyższe miary, a raczej 100ml i basta, nie chcą też zawsze jeść co 3 godziny, a jak muszę nakarmić to zjedzą nie raz tylko 40 ml. Ostatnio jednak zjadają po te 140ml i cieszę się bo już niemalże kończą 4 mies. za dwa dni. Na szczęście z wagą rosną prawidłowo ;)

Fairuza lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy małych dzieciach nic nie jest stałe! Brutalna prawda ale nie raz już się wnerwiałam bo było fajnie a potem klops. U nas raz ładnie się wyregulował rytm dnia i spanie. Aż Adrian zaczął przewracać się na brzuch. Chce to robić cały czas. Jak ma lżejszy sen to także. Budzi się przez to 3 godziny bo w łóżeczku nie może się przewrócić, napotyka na szczebelki i wnerwia się. Jak co 3 h to oczywiście nakarmić trzeba, dopiero zasypia.
    Dziewczyny bądźcie czujne ;) Nie znacie dnia ani godziny :P

My już na rękach nie usypiamy. Chłopaki duże to mają już alergię na pozycję "kołyska" i muszą być pionowo, żeby oglądać świat. Kładziemy do gondoli albo na kanapie i czekamy aż usną.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2016, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem pozytywnie nastawiona i dobrej myśli ;)

nietupska lubi tę wiadomość

• bulkaasia Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Jutro o 9 mam usg. Trzymajcie kciuki za moje bliźniaki aby wszystko było dobrze i oby okazało się, że są w osobnych workach.

J5KMp1.png
    wlknlir.png

neh5snh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki ;) daj znać po wizycie !

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietupska myślę ze masz dużo racji. Wystarczy ze zacznie się skok rozwojowy i dzieciaki zrobią się nerwowe. Pamiętam jak moje darly się wieczorami. Dramat! Oczywiście coraz lepiej rozumiemy ich potrzeby ale zaraz znowu czymś nas zaskocza. Moja Nikola tez juz pezesypiala cala noc potrafiła jeść o 23 a później o 6/7 i znowu jej sie zmieniło i budzi się 2 razy.
    Moje w nocy nie marudza od ok 2 miesięcy i nagle Majka miała ze 3 akcje ze budziła się z krzykiem i nie mogliśmy jej uspokoić ok godziny. Wczesniej to tylko krzyki z głodu ale jak tylko butla w buzi sie znalazła to spokój.

iv094x39ir3hgbzx.png
‹‹ 291 292 293 294 295 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ