X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2017, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    Pirelka to kto uznał że jest potrzeba rehabilitacji?
    Lekarze z Ośrodka wczesnej interwencji, tam mieliśmy wszystkich specjalistów i ogólną, ona skierowała do rehabilitanta.

• ofcooo Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2017, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odp.
    Ja kupiłam wózek tfk twinner twist duo. Robiłam rekonesans i aż 3 niezależne mamy bliźniaków go polecały wiec sur na ten zdecydowaliśmy. Aczkolwiek jeszcze go nie testowałam na pewni jest super zwrotny zawet jak na swoją wielkość.

Są takie specjalne pieluchy odwodzące / majtki ortopedyczne. Bo zauważyłam, ze któreś z dzieci ma problem z odwiedzeniem nóżek. .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2017, 22:08

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ofcooo wrote:
    Są takie specjalne pieluchy odwodzące / majtki ortopedyczne. Bo zauważyłam, ze któreś z dzieci ma problem z odwiedzeniem nóżek. .
    Moje dzieci, ale my mamy zalecone tylko zakładanie pieluszki tetrowej na noc (wkładam podwójne od ostatniej wizyty) i robienie żabki. Problem nie jest na tyle duży, by nosić specjalną pieluszkę.

ofcooo lubi tę wiadomość

• Kredowa Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2017, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje kobietki za miłe przyjęcie :)
    Czy Wy twixowe mamusie miałyście jakieś szczególne objawy ciąży mnogiej ?
    Ja zaraz zaczynam 8 tydz. i powiem szczerze że oprócz bardzo wrażliwych sutków i latania w nocy po kilka razy do kibelka to za bardzo nic nie czuje. Czasem może jakieś ciągnięcia delikatne, lub delikatne bóle ale to sporadycznie - a tak to cisza ... aż sobie myślę czy to mi się wszystko nie przyśniło, czy oby tak na pewno ktoś jest :)
    Myślałam że przy mnogiej te objawy będą mocniejsza - miałam jakieś malutkie mdłości po śniadaniu ale nawet nie wymiotuje :) z czego oczywiście się cieszę na te chwilę

15.12 transfer 2 3 dniowe 8B
    11.01.2017 DWA PĘCHERZYKI CIĄŻOWE, DWA ZARODKI DWA PIĘKNIE BIJĄCE SERDUSZKA !!!!
    f2w39n73qzeihut4.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 02:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredowa,ciesz się,że na razie nie masz mocniejszych objawów,wcześniej czy póznij nadejdą ;) Ciąża blizniacza nie jest ciążą łatwą i jeszcze zatęsknisz za tym bezobjawowym przechodzeniem ciąży.Wszystko rozkręca się potem.Może czytałaś wcześniejsze wpisy,więc przygotuj się,że i u ciebie tak może być.

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2017, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza No właśnie na razie cieszę sie że mogę funkcjonować i pracować normalnie :))
    Wertuje właśnie wątek od początku i robie notatki Heh

15.12 transfer 2 3 dniowe 8B
    11.01.2017 DWA PĘCHERZYKI CIĄŻOWE, DWA ZARODKI DWA PIĘKNIE BIJĄCE SERDUSZKA !!!!
    f2w39n73qzeihut4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2017, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie koniecznie objawy są Ci pisane :) mnie prawie wszystko ominęło :) wiadomo jakies kłucia, czy ciągnięcia, lekkie mulenie.. pod koniec ciężko itd. ale żadnych wymiotów, zachcianek, od niczego mnie nie odrzuciło, nie bywało mi słabo,generalnie mogłabym nie wiedzieć, że jestem w ciąży.
    Wszyscy mówili, że jak mnoga, to objawy razy dwa.. a tu guzik ;) nawet lekarz mi mówił, że Pani może ciążę mnogą przejść łagodniej niż nie jedna pojedynczą :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 08:53

• bulkaasia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredowa ja też nie mam żadnych mdłości, wymiotów czy dziwnych zachcianek. Zresztą w żadnej ciąży nie miałam. Męczę się szybko, za dużo wysiłku nie mogę bo zaraz brzuch robi się twardy, coś tam ciągnie czy kłują czasem części ciała ale jest ok ;)
    Obym nie zapeszyła !!!

J5KMp1.png
    wlknlir.png

neh5snh.png
  • Twix mama Przyjaciółka

Wysłany: 20 stycznia 2017, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj kredowa, ja niestety i w pierwszej pojedynczej ciąży i teraz w bliźniaczej od ok 10tyg. widziałam nad toalteta...dokładnie do kiedy to nie pamiętam ale ładnych parę tygodni przez co schudlam dużo więc ostatecznie dużo nie przytylam w ciąży. A z innych dolegliwości to było mi całą ciążę słabo i meczylam się nawet chodząc po domu.tętno mi wzrosło bo w spoczynku potrafilo być blisko 100.po ciąży odrazu wróciło samo do normy ale przez nie właśnie praktycznie się nie ruszalam.odrzuciło mnie tez od paru produktów (nie licząc poczatku ciąży gdy odrzuciło mnie od wszystkiego). Ale wszystko minelo wiadomo:) a zastanawiam się czy to normalne,że utrzymuje mi się jeszcze ten brązowy pasek od pępka w dół , który pojawia się często w ciąży..mi się również zabarwil pępek i też nadal brązowy...nie pamiętam jak to było w pierwszej ciąży ale pod powiedzcie dziewczyny czy Wy też tak długo mialyscie o ile w ogóle mialyscie...:)

atdcgu1ryimgf87i.png
  • _tika Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam straszne mdlosci, w pojedynczej a w bliźniaczej to już spedzilam dwa miesiące nad wc.

mjvyanliyoyciuje.png
    bhywroeqc6cb0gak.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twix_mama, a ja nie miałam paska wcale :P
    Jak wspomniałam wyżej moja ciążą przebiegła niemalże bezobjawowo i nietypowo :D na przekór stereotypom ciążowym.

ofcooo lubi tę wiadomość

• _tika Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie miałam paska:)

mjvyanliyoyciuje.png
    bhywroeqc6cb0gak.png
  • ofcooo Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie miałam paska w pierwszej ciąży ani teraz z bliźniakami. Rownież w żadnej nie wymiotowałam :)

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie objawy raczej wszystko podwójnie. Mdlosci i wymioty do 16 tc, tak że nie mogłam wyjść z domu,każdy zapach mnie draznil potrafiłam gdzies po drodze do kosza na śmieci zwymiotowac.
    Miałam bóle podbrzusza i pachwin cały I trymest. Od 20 tygodnia twardnienia brzucha.
    Nadciśnienie, a tętno teraz mi dochodzi do 135 uderzeń mimo brania leków.
    W nocy dretwienia kończyn a żeby się z boku na bok obrócić to nie lada wyczyn.
    Także życzę Wam bezobjawowych ciąż jak najdłużej :)
    A Linea negra tez mam gruba i mocna i oprócz zawalonego pępka i w koło niego brązowe plamy mam jeszcze na piersiach tak od spodu. Mam nadzieje ze to pomnika po porodzie bo wygląda jakbym brudna była.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 11:55

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• _tika Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno znika:) ja też wymiotowalam jak kot,raz narzygalam na Krupówkach kelnerowi pod stopy :D

mjvyanliyoyciuje.png
    bhywroeqc6cb0gak.png
  • bulkaasia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do dziewczyn, które już urodziły. Kiedy zaczełyście kupować wyprawkę? Ciuszki roz.52 czy mniejsze?

J5KMp1.png
    wlknlir.png

neh5snh.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam brązową linię,i jeszcze całkiem nie znikła,choc już słabo ją widać.

Asia,ja zaczęłam dość wcześnie z wyprawką(chyba cos koło 15 tyg),nie mogłam się oprzec gdy widziałam w sklepie takie słitaśne ciuszki...Najmniejszy rozmiar z tych kupionych miałam 50.Nie ma co na początku szaleć,bo nie wiadomo jak duże(lub małe) bobaski ci się urodzą.

bulkaasia lubi tę wiadomość

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2017, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bulkaasia wrote:
    Pytanie do dziewczyn, które już urodziły. Kiedy zaczełyście kupować wyprawkę? Ciuszki roz.52 czy mniejsze?
    Ja jakoś chwilę po 20 tc, a torby miałam spakowane w 30tc już.
    Ja miałam rozmiary 56 około, ale musiałam kupić 44 po porodzie i tak były za duże.

Moje dziewczyny od wczoraj próbują marchewkę i lubią bardzo ;) dziś aż się upominały i buźkę otwierały ;)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a9d66e19c2a2.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 15:58

bulkaasia, Fairuza lubią tę wiadomość

• frutka. Znajoma

Wysłany: 20 stycznia 2017, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej chciałabym się przywitać
    podczytuję Was już od jakiegoś czasu, ale nie miałam odwagi sie ujawnić:) poza tym do mojej ciąży, a zwłaszcza gdy okazało się, że jest bliźniacza podchodziłam z pewnym dystansem, bardzo długo sie o nią staraliśmy. Na tyle długo, że zdążyłam wykasować moje wcześniejsze konto na ovu bo dobijało mnie, że wszystkim dziewczynom w końcu się udawało, a mi nie. Nie powiem, na psychikę nieobecność na ovu bardzo pomogła :) Na ponowne założenie konta zdecydowałam się dopiero będąc w ciąży, ale i tak raczej czytam niż piszę.
    pozdrawiam wszystkie podwójne mamusie i przyszłe mamusie :)
    mam pytanie czy podawano wam w ciąży sterydy na rozwój płuc u dzieci? mnie wkrótce to czeka, mam dostać skierowanie do szpitala. Póki co jakoś sie trzymam, choć aktualnie na antybiotyku z powodu zapalenia zatok i jakoś mi to nie chce przejść cholerstwo.. :(

MatyldaG, Fairuza lubią tę wiadomość

f2w3rjjgxg214rxd.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam podawane juz w 26 tc. Widzę jesteśmy na zbliżonych etapach. Myślę że teraz już minelysmy ta niebezpieczną granice :)
    Ja juz jestem w szpitalu nie wiem czy mnie wypuszcza do cc bo skurcze się piszą na ktg i ciśnienie wariuje.

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

‹‹ 304 305 306 307 308 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ