Ciąża bliźniacz
-
WIADOMOŚĆ
-
zielona to już niedługo, ale jednak, żebyś do Bożego Ciała dotrzymała im dłużej tym lepiej chociaż rozumiem, że już męcząco.
Ja powrócę do forum w przyszłym tygodniu. Póki co za dużo się dzieje, więc tylko na chwilkę. Pozdrowienia dla wszystkichMadlen222 lubi tę wiadomość
29.08.2014 - 35t5d
Iga 2150g 50cm
Emi 2580g 50cm -
Będę miała cesarkę- termin ustalę 10 czerwca
Synek ma na imię Karolek, a córcia Zuzia.
Pierwsze ruchy poczułam bardzo szybko, gdzieś w 3 miesiącu.
Brzuch zaczął szybko rosnąć od 6 miesiąca.
Za wózek dałam 2500 zł, jeżeli pamięć mnie nie myli (w tym 2 parasolki miałam).Gośśśka lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczynki.Pozdrawiam was gorąco i myślę o was cały czas.
Likable jak tam dziewczynki,wszystko ok?
zielona kropeczka trzymam kciuki za szczęśliwe rozwiązanie
Gdzie się podziała nasza Ulala?
U mnie narazie po staremu,staramy się dalej i czekamy na efekty.
Buziaki -
Likable wrote:Seria pytań od Likable
PYTANIE 1. temat krwi pępowinowej - któraś z Was się zdecydowała? Pobierałyście od dwójki dzieci czy decydowałyście się na jedną kasetę ze wzgl na koszty? Zwłaszcza pytanie do jednojajowych, ale jest nas niewiele, więc będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
Skonsultuję to jeszcze z lekarzem, ale się zastanawiam czy przy jednojajowych (więc tej samej grupie krwi) plus przy jednym wręcz łożysku jest sens dwóch oddzielnych czy nie lepiej zdecydować się tylko na jedno pobranie z kasetą podzieloną na dwie porcje.
PYTANIE 2. nie kojarzę żeby temat wózków się przewinął, ale jeśli przegapiłam, to mnie któraś z Was poprawi :p
"na szerokość" czy "na długość" - mam swojego faworyta, ale nie wiem czy dobre przesłanki, które z własnego doświadczenia byście poleciły - wąskie drzwi, manewry, krawężniki, w mieszkaniu etc. (dostępność na rynku nie jest dla mnie przesłanką - uprzedzę)
Dzięki
A! No i najważniejsze, jesteśmy po środowej wizycie - dziewczyny 10% różnicy mas, więc jest lepiej. Cały czas obserwacja co dwa tygodnie.
hej dawno tu nie zaglądałam ale teraz sobie tak w wolnej chwili podcztuje i chętnie odp na 2 pytanie mam koleżankę która urodziła bliźnięta i poleciła mi bym patrzyła przede wszystkim na wózki gdzie siedliska są obok siebie po pierwsze dlatego że jest lepszy skręt a po drugie jak dzieciaczki podrosną to podobno jest problem z tym że każde chce siedzieć z przodu mysmy z mężem zdecydowali się na baby jogger city mini double chyba jeden z najlżejszych wózeczków (to tez była sugestia Naszej znajomej)więc z jej doświadczenia zdecydowaliśmy się skorzystać ale jeszcze go nie wybróbowaliśmy więc z własnego doświadczenia jeszcze nic nie wiem
majeczko 35 trzymam kciuki za kolejny cykl
zielona kropeczko mam nadzieje że wszystko u ciebie ok ja jestem aktualnie w 34 i 4 dniu i tez się boję....dzieciaczki a szczególnie Patryk strasznie kopie od 3 dni (to ten łobuz pierwszy który ma wyjść) dodatkowo dowiedziałam się że mam rodzić naturalnie i nie ma szans przynajmniej na tą chwilę żeby było inaczej bo nie znajdują do tego przesłanek więc około 2 tyg jestem przerażona boję się przede wszystkim o Lenkę (drugiego brzdąca)o niedotlenienie przy porodzie siłami natury masakra oj oby wszystko skończyło się dobrze
Na razie dzieciaczki rowijają się dobrze dwa tyg temu Patryk ważył 1835 a Lenka 1725 wiec praktycznie są identyczne poza tym już wtedy obydwoje ułożyli się główkami w dół więc poród siłami natury jak nic
Likable pytałaś jakie są przesłanki do cc z tego co wiem to min
-gdy waga/różnica między dziecmi może przekraczać 20%
-gdy drugi brzdąc jest większy przynajmniej o 15% od pierwszego
-gdy dzieci ważą do 15000 g
-gdy pierwsze dziecko nie ułoży się główkowo
ojejku ale się rozpisałam mam nadzieję że nikogo nie zanudzę tym postemWiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2014, 09:37
-
hej Koral, mogłabyś przesłać mi zdjęcia tych ciuszków oraz cenę? Mój e-mail: [email protected] W sumie ja bym była chętna ale na bardziej zimowe ciuszki, a Ty jakie masz do sprzedania? W którym tygodniu najlepiej zacząć kupować tego typu rzeczy? ja jestem teraz w 18tc, boję się że to za wcześnie, co o tym sądzisz?
Zielona kropeczko a ta cesarka to sama tak zadecydowałaś czy lekarz? w sumie to chyba bezpieczniej dla dzieci:) Faktycznie szybko zaczęłaś czuć te ruchy, ja w 5 m-cu i dalej nic nie czuje:( ale mi lekarka powiedziała,że dopiero w 20 tygodniu pewnie poczuje...
Pozdrawiam -
hehe... ja tak czekam, czekam i się doczekać nie mogę, no ale cóż, jak trzeba to poczekam:) Ty już też prawie przy końcu...jak się czujesz? jak cała ciąża ogólnie CI przebiegała? Moja córeczka to też będzie Lenka:) A synuś Julek:)
Gośśśka lubi tę wiadomość
-
wiesz ogólnie nie narzekam ja przed ciążą miałam zdiagnozowaną nadczynność tarczycy i do 6 miesiąca ciąży brałam leki ale na szczęście dzieciaczki są zdrowe od początku rozwijały się idealnie, wzrost i waga była i jest adekwatna co do tygodnia a ja do tej pory cały czas coś robie oczywiście są dni że moje kostki sa tak napuchnięte jak bym miała otwarte złamanie czy od tak mniej więcej 30 tyg bolą mnie pachwiny ale ogólnie czuję sie super jak na ciąże ja ogólnie jestem dosyć żywą osobą i dlatego cieszę się że nie miałam/am żadnych komplikacji ciążowych i nie muszę leżeć w łóżku ......a jak reakcja na bliźnięta i parkę? ja pierwsze USG po tej informacji pamiętam jak przez mgłę hihiihii śmiałam,cieszyłam się i byłam przerażona jednocześnie a gdy dowiedziałam się że będziemy mieć parkę to się na USG połówkowym popłakałam
-
to super, że przechodzisz ciążę tak dobrze:) Ja ogólnie też czuję się świetnie, od początku nie miałam żadnych mdłości, wymiotów, trochę bardziej byłam zmęczona i dalej jestem ale to wszystko. No i łapię straszną zadyszkę po przejściu paru kroków:) U mnie to było tak, że w 6tc poszłam do lekarza potwierdzić ciążę no i tak pani doktor powiedziała że jest dzidzia, jedna:) dodam, że wcześniej miałam monitorowany cykl, gdyż mam PCO i w ciążę zaszłam po Clomidzie i jak miałam monitorowany cykl to ginka powiedziała że szansa na bliźniaki bo są dwa jajeczka:) ale ja sobie nawet nie wyobrażałam, że to będzie dwójka, tym bardziej że staraliśmy się 5 lat o dziecko i w ogóle nie miałam czasami nadziei że w nią zajdę. No i w tym 6 tc dowiedziałam się że jest jedna dzidzia:) Potem, chyba jakoś w 8tc poszłam jeszcze raz do lekarza, aby sprawdzić czy wszystko jest ok i wtedy Pani doktor powiedziała, że widzi drugą dzidzie. No masakra. Myślałam, że spadnę z kozetki...SZOK!!!! PIerwsze uczucie jakie mi towarzyszyło to strach, ciąża wysokiego ryzyka, itp...oczywiście wcześniej już naczytałam się w necie jakie to zagrożenia niesie za sobą taka ciąża. Mój mąż z kolei cieszył się jak głupi!!! a potem jak już się oswoiłam to ogromnie się ciesyzłam i cieszę do tej pory i nie wyobrażam sobie teraz być w ciąży pojedynczej...
Od początku mieliśmy cichą nadzieję że to parka, ale jak się dowiedzieliśmy na 100% to też się popłakałam i na samą myśl przechodzą mi ciarki jak sobie to przypomnę. Cudowne uczucia. Miałam trochę problemów po drodze, dwa razy krwawienie i raz wyciek niby wód płodowych albo innych płynów ustrojowych ale wszystko skończyło się pomyślnie, mam nadzieję. Na razie nie widzę nic niepokojącego. Jestem teraz w 18tc i czekam aż mi bardziej brzuchol urośnie bo na razie mam malutki.
Kiedy Tobiue wyskoczył brzusio? No i jak będziesz rodzić? SN czy CC? masz już wózek? przygotowany pokoik? kiedy zaczęłaś to wszystko ogarniać?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2014, 17:45
Gośśśka lubi tę wiadomość
-
no to super !!! my staraliśmy się krócej bo jedynie rok a potem stwierdzono u mnie nadczynność i zaprzestaliśmy starań i jak to los bywa przewrotny wtedy akurat zaskoczyło ....powiem Ci szczerze że nie pamiętam kiedy mi brzuch tak wybiło ale w 5 miesiącu miałam już fajną piłkę a potem już rósł i rósł i teraz w obwodzie mam 125 cm (polecam mustelle podwójne działanie na rozstępy jak cusik na allegro jest w dużych opakowaniach 250 ml i witaminy DHA np prenatal od II trymestru bardzo dobrze wpływają na rozwój umysłowy z reszta polecam poczytać na ten temat mnie te witaminki poleciła koleżanka która teraz ma dwóch zdrowych chłopców ( ciąża jednojajowa ) co do porodu to mieszkam w Oslo i tutaj mam nacisk na naturalny nie chca się zgodzić na cc bo dzieciaczki rozwijają się prawidłowo i nie ma żadnych komplikacji plus obydwoje ułożyli się główkami w dół więc pocieszam się tym że jest tu dobre znieczulenie zewnątrzoponowe (epidural) wózek mam kupilśmy 2 tyg temu baby jogger city min double GT ma gondole obok siebie podobno takie wózki mają lepszy skret i dzieciaczki jak są starsze nie kłócą się które ma siedzieć z przodu ( ta koleżanka o której u góry wspominałam poleciła nam go)Natomiast jak chodzi o pokoik to w sobote przyjeżdżają nam już wszystkie mebelki z Polski polecam jak coś sklep świat maluszka łóżeczko z materacem pościelą składjacą się z 15 części pus baldachim i rożek wynosi 625 zł wysyłam Ci linka jak coś oczywiście masz tu różne kolory i wysyłka do domu w ciągu 48 godzin http://www.swiatmaluszka.com.pl/my-sweet-baby-lozeczko-materac-posciel-wiszace-serduszka-biale.html kurczę mam nadzieję że nie jestem za bardzo nachalna z moimi poradami po prostu piszę co mi samej polecono i co pamiętam z takich rzeczy przydatnych
-
125cm w obwodzie to chyba nie jest tak dużo co? ja mam teraz 106cm... nie wiem, może się nie znam... Co do kremu na rozstępy to dostałam ostatnio od teściowej jakiś balsam z kwasem foliowym (kupiła go w aptece to chyba dobry). Witaminy, biorę na razie co lekarz kazał, czyli: kwas foliowy, witaminę d i od 20 tc mam brać żelazo...Jeśli chodzi o wózki to ja też chce taki obok siebie, w ogóle nie podobają mi się te wózki jeden za drugim, jak w tramwaju...bez sensu. Mebelki to my też już mamy wybrane i też przywiozą nam do Holandii, bo tu mieszkamy. Oczywiście wszystko z Polski bo taniej, wiadomo. Doradzaj, doradzaj, jak najwięcej, masz większe doświadczenie co i jak. A powiedz jak to w Norwegii z opieką w czasie ciąży? Jesteś zadowlona? Tu w Holandii też naciskają na poród siłam natury, trochę się tego obawiam. Ale jak dzieci dobrze się ułożą i nie będzie przeciwwskazań to nic nie zrobię, tutaj nie można sobie wybrać jak chcesz rodzić. PIsz mi jak najwięcej o swoich doświadczeniach...jestem chłonna wiedzy od bliźniaczych mam: ja to CI powiem że ten okres ciąży znoszę nie za dobrze psychicznie, ciągle się marwtię żeby wszystko było dobrze, wciąż wbijam sobie do głowy jakieś bzdury, wyszukuje problemów. Na prawdę chciałabym już urodzić i mieć dzieci całe i zdrowe w ramionach. Może wstawisz zdjęcie brzucha obecnego?
-
Maja dzisiaj właśnie wrociliśmy z badan - różnica mas ... 2% !! jest to rewelacynmy wynik jak na ponad 25% miesiąc temu obie ważą po ok. 540 g
Gośśśka znam przesłanki za cc. Interesowały mnie konkretne u każdej z dziewczyn, która już urodziła.
Po dzisiejszej rozmowie z dr już na 100% wiadomo, że będzie chciał rozwiązania cc u mnie.
Wózek - temat rozległy. Generalnie chciałam wzdłużny ze względu na miejsce na chodnikach, w kasach sklepowych, drzwiach etc. Plus sadzanie dzieci w spacerówkach na twarzami do siebie celem lepszego rozwoju umiejętności społecznych (dzieci "pojedyncze" jeżdżące twarzą do kierunku jazdy - plecami do prowadzącego wykazują mniejsze zdolności społeczne)
Nie mniej to co chce a to co mogę to dwie rzeczy bo się okazuje, że ani wózek podłóżny, ani szeroki nie wejdą do windy więc coś trza będzie kombinować (wypinać gondole?)
rozważaliśmy ABC Design Zoom(używany) lub Baby Active Twinni
co do krwi pępowinowej po rozmowie z lekarzem - mając bliźnięta jednojajowe mamy pełną zgodność kkomórkową zatem wobec małych umiejętności w Polsce (konkretnie żadnych) namnażania krwi pępowinowej i ograniczonego zakresu zastosowań (tylko niektóre typy białaczki) jeśli zdecydujemy się(czyli 99,9%) to tylko na jendo pobranie (przechowywanie jednej kasety w dwóch porcjach) a nie jak sądziliśmy że być może będzie trzeba dla każdego dziecka oddzielnie (nie ma sensu biorąc pod uwagę prawdopodobieństwo możliwości zastosowania)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2014, 22:50
maja35 lubi tę wiadomość
29.08.2014 - 35t5d
Iga 2150g 50cm
Emi 2580g 50cm -
Cześć
u nas całkiem dobrze - no może poza mega niewyspaniem Dziewczynki dobrze przybierają na wadze: Lena waży 2775 a Blanka 2505 - już czuć że się je trzyma na ręku. Ja niestety nie karmię naturalnie - nie mam pokarmu. Dziewczyny piją Bebilon dla wcześniaków i chyba całkiem dobrze im z tym.
W poniedziałek moje misiaczki będą miały 4 tygodnie - czas szybko leci. -
Hej laski.pisze po dlugiej rozlace gdyz uwierzcie mi ze nie jest lekko momentami wymiekam i mam juz dosc.dzieci pochlaniaja mega czasu.jak bylam w ciazy tez musialam od 28 tyg lezec urodzilam w 37+2 i mialam dosyc lezenia a teraz wszystko bym oddala za dwa dni spokoju i blogiego lezenia.a aiec mowie odpoczywajcie ile sie da.a teraz troche o dzieciach.maluszki waza po 8.5 kg zuzka ma od tygodnia zabka a u antosia jeszcze nie widac.zuzka jest bardzo zywiolowym dzieckiem jest perfekcyjna w wymuszaniu uwielbia glupoty i duzo towarzystwa a wokol.ogolnie usmiech z jej twarzy nie schodzi mala juz chce chodzic.antos natomiast jest grzeczniejszy od zuzi i jednoczesnie w rozwoju troche wolniejszy o taki 3 tygodnie.dzieci z tygodnia na tydzien sa coraz bardzirj wymagajace wiec nie dziwie sie ulala ze nie ma czasu tu zajrzec jest mega ciezko.jeszcze moje dzieci jak byly male to pieknie spaly a teraz sie co godz budza a to na smoczka a to ns picie.jestem na koncowkach bateryjek ja do tego jeszcze pracuje zmieniamy sie z mezem w pracy gdyz musimy utrzymac swoja firme. Ja mam baby jogger citu select i jestem mega zadowolona.dziewczyny przy koncowce powiem wam ze od30 tygodnia bylo mi juz mega ciezko pachwiny i spojenie strasznie ciaglo i bolalo ciezko bylo mi wstac z lozka.ja mialam cc gdyz mialam zatrucie ciazowe zagrszajace mojemu i dzieci zyciu.moje szkraby urodzily sie z waga antos2500 zuzka2300 i sa najukochansze na swiecie moja duma choc momentami trzasnels bym drzwiami i wyszla.maja trzymam kciuki.nie wiem kiedy tu sie zjawie ale zycze wdzystkim spokojnych ciaz i porodow.sorki za bledy nie chce mi sie poprawiac
Madlen222, Likable, Gośśśka lubią tę wiadomość
-
hej dziewczyny. jestem i myślę o was, ale tak jak darijka napisała- im starsze maluchy tym bardziej czas zabierają. ja jestem ciągle sama- mąz na nockach więc kolorowo nie jest. teraz co chwile ktoś w domu chory- jak nie one to ja czy mąz. do tego ząbkowanie mamy w toku. poza tym u mnie przewrót w życiu- będziemy wracać już do pl na stałe. z pracą sie porobiło i jakoś tak wyszło. czekamy na oficjalne wymowy z roboty
gratuluje wszystkim nowym mamusią a ciężarnym życzę bezbolesnych rozwiązań.
moje babice mają kuż 7 i 8 kg.Oczywiście Weronika przodownik wagowy Calkiem dwa inne charaktery.Hanka żywiołowa i chwili nie posiedzi spokojnie. Weronika opanowana i spokojna. Staram się na bieżąco opisywać na blogu więc tam zawsze mnie znajdziecie.Gośśśka lubi tę wiadomość
-
buziaki dla Maji- czekamy kochana na ciebie :*
Likable, Gośśśka, Paulina1986 lubią tę wiadomość
-
Zielona kropeczka trzymam kciuki za szczęśliwy poród.
Ulala jak mi miło,że aż łezka zakręciła się w oku. Szkoda,że mieszkacie daleko,bo bym normalnie wpadła w odwiedzinki i was wyściskała.Dziewczynki masz juz duże i przesłodkie.
Powiem Ci tak na razie po cichu,że dzisiaj zrobiłam teścik i wyszła mi blada kreska,więc jeszcze sie za bardzo nie cieszę.Zacznę się cieszyć jak zobacze mocna kreske a potem jak będe po pierwszym USG.
Dam znać jak powtórze test.
Ściskam was mocno.Ulala, Martynika, Paulina1986 lubią tę wiadomość