Ciąża bliźniacz
-
WIADOMOŚĆ
-
hej pestka!!! ale super, że jest tu osoba z Holandii...z jakiego miasta jesteś? i gdzie chodzisz do lekarza? bo ja do szpitala w Utrechcie Sint Antinius i jestem zadowolona...oczywiście jest parę rzeczy których nie rozumiem i mnie totalnie irytują ale co zrobić....ogólnie jestem otoczona troskliwą opieką mi sprawdzili szyjkę pierwszy raz tydzień temu ale tylko dlatego że pojechałam na ostry dyżur z ostrym bólemn brzucha z prawej strony... i wtedy wyszło że szyjka się skraca...Moja rada taka, żebyś pojechała i ściemniła że Cie bardzo brzuch boli to zmierzą szyjkę...W którym tygodniu ciąży jesteś?
-
oooo to niedaleko siebie jestesmy! Mnie do utrechtu (do tego szpitala dla ciąż mnogich) skierowali na badanie połówkowe które odbedzie sie 9 lipca koncze 17 tydz ogólnie na opieke nie narzekam (Tiel) tylko martwi mnie to, że nie badaja tej szyjki a tyle sie o tym slyszy w PL. Za tydz mam kolejne badanie usg, poprosze lekarke żeby mi zmierzyla bo na ostatnim przez zamieszanie z płcią zapomniala tego zrobic. Ogolnie jak sie jej zapytalam to powiedziala ze zmierzyc moze ale jak sie bedzie skracac to i tak nic nie zrobia. Na Twoim przykladzie widać, że jednak robią. Mnie lekko pobolewa z prawej strony, ale to chyba dzidzia sie wierci. Ty juz pewnie czujesz ruchy. Ja takie tylko w środku ale kopniaków takich typowych nie odczuwam
-
pestka Ci lekarze tutaj to czasami są dziwni...i każdy mówi co innego więc może warto skonsultować się jeszcze z innym. Jak szyjka się skarca to zakładają pessar normalnie...przecież muszą pomóc do diabła...
Ja mam usg dość często ale to dlatego że mam ciążę z przygodami i ciągle cos się dzieje...ale ogóleni to co miesiąc takie normalne wizyty, po dzisiejszym połówkowym teraz mam za 3 tygodnie.
Ty jesteś z Tiel a ja mieszkam w De Meern, a więc mamy około 80km. Znasz już płcie dzieci? Ja będę miałą chłopca i dziewczynkę
Pracujesz nadal? Jak długo tu jesteś?
Ja na zwolnieniu jestem od miesiąca bo tak jak pisałam problemy, a teraz przy tej szyjce to większość dnia musze odpoczywać wiec o pracy nie ma mowy. Czekam na pierwsze świadczenie z UWV,mam nadzieje, ze jakos dobrze to policzą -
bólem się nie przejmuj, bo mnie od 2 tyg boli i ciśnie z prwej strony, i tak jak pisałam bol momentami był nie do wytrzymania, płakałam. Ale okazało się że to macica rosnie, dzieci się rozpychają, itp.
Jeśli chodzi o ruchy to coś czuje ale jeszcze nie ta mocno, a to dlatego ze oba lozyska mam na przedniej scianie brzucha....:)natomiast z dnia na dzień czuje mocniej:) -
Mnie prowadzi zupelnie inny lekarz, a ostatnia wizyte mialam z kims innym. Babka okazała sie wporzadku, chciala zmierzyc ale chyba zapomniala i ja tez w czasie badania zapomnialam, ale poprosze ja na kolejnej. Ja wizytuje co 2 tyg, mam taki typ ciąży że trzeba maluchów obserwowac. Z tą płcią to nic pewnego. Mój lekarz prowadzacy nie chciał sprawdzic, powiedzial że dowiemy sie na usg połówkowym. Poprosilismy ta nowa lekarke - sprawdziła i powiedziala dwie dziewczynki, ja uradowana a mąż zszokowany, ale po chwili mówi że sie pomyliła, że jeden to chłopak a u drugiego juz nie szlo zobaczyć.
Tobie to sie trafilo - parka - marzenie każdej bliźniaczej mamy
Ja jestem tu ok 3 lat, nie pracuje od 12 tyg - mam problemy z plecami. Oczywiscie nie obylo sie bez przygód z biurem pracy ale w koncu zglosili mnie do lekarza pracy i on potwierdził, że pracowac nie dam rady. A UWV sie juz z Toba kontaktowało? Ja czekam na wiesci ale narazie cisza... -
kochana jutro Ci odpiszę bo już mykam spać, zmęczona jestem... trzymaj się i jutro CI wszystko napiszę...
A z tym uwv to dziwna sprawa, ale dostalas już jakas kase od nich?
Bo po 4 tygodniach musisz dostać pierwsza jakby wyplate...a potem co tydzień placa... na pewno Twoja agencja pracy Cie tam zglosila?
Pozdrawiam i do jutra -
darijka wrote:Madlen po przeczytaniu twoich postow dziwi mnie to jak mozna po pierwszym jedynym badaniu stwierdzic ze szyja sie skraca przepraszam sle dla mnie to troche smieszne .nie jestem lekarzem ale wcale ona nie musisla ci sie skracac.po skracaniu mowimy wtedy gdy np ciezarna przez ostatnie usg misla szyje 4cm i nagle przy badaniu okazuje sie ze jest 2.5 cm.ty z tego co piszesz mialas jedno usg dopochwowe i szyje.29mm.moja szyja do 25 tyg miala okolo30 mm i to tez zalezalo od tego jak sie ulozyls bo raz miala 33mm a raz yak jak u ciebie 29 mm i gin mi wlasnie mowil ze to zalezy od ulozenia szyji.tak samo mi mowil ze mam dolna granice dl szyji ale duzo kobiet ma taka dlugosc i chodzi cala ciaze wiec dls mnie jest absurdem stwierdzenie pjo jednym badaniu ze sxyjs ci sie skraca.s ten bol z prawej strony to wiezadla oble macicy .a przez ten bol wyladowalam na sorze.normala sprawa poptostu macica musi zrobic miejsce dla dwoch dzieciaczkow
-
Darijka ja źle się wyraziłąm... u mnie to było tak, pojechałam z bólem z prawej strony i zrobili mi usg dopochwowe i wtedy szyjka miała 6cm (niby, bo inny lekarz potem powiedział mi, ze te 6cm to cos za dluga i wydaje mu się ze zle mi została zmierzona), po tygodniu znowu pojechałam z tym bolem i szyjka już była 3,3cm, a na drugi dzień 2,9cm. także dlatego założyli me pessar. Ale powiem tak, za każdym razem mierzyl mi ktoś inny (raz lekarz, raz polozna) i na innym sprzęcie i za każdym razem oni wszyscy mieli problem aby ja zmierzyć wiec który wynik był miarodajny? nie wiem... heheh...holandia....
Koral mysllam, ze zapomnialas, dawaj , dawaj te zdjęci:) jak tylko masz czas:)
Darijka za ile chcesz sprzedać ten laktator? i podaj jakiś model go to sobie obczaje na necie...ale mowilas, ze nie uzywalas, ze nie był Ci potrzebny...czemu? w końcu to ja nie wiem czy to jest potrzebne czy nie?? -
a w ogole dziewczyny to kiedy zaczal Wam brzuch rosnąć? bo ja prawie 21 tydzień a tak slabo widać...lekarz mowi, ze wszytsko jest ok, ale to dla mnie takie dziwne, ze brzuch maly a tam dwa szkraby mieszkają i tak slabo widać...chodz przytylam już 9kg, ale nie widze gdzie...hehe
-
Darijka a Ty przy pessarze też miałaś większą ilość śluzu? bo ja mam wiele więcej i ten sluz taki bardziej wodnisty jest...lekarz mowil ze to normalne i żeby się tym nie przejmować...ale ja zawsze mam obawe czy to nie wody płodowe...ale wczoraj tez lekarka powiedziała, ze na pewno nie bo wszytsko u mnie w normie i ze to przez ten pessar...i faktycznie czytałam na necie ze te upławy staja się takie wodniste...
-
Tak mialam sluz wodnisty i tez myslalam ze to wody czasami mialam wrazenie ze popuscilak siuski:)ja tez nie mialam w 21 tygodniu brzucha byl taki delikatnie zaokraglony.tsk naprawde to zaczal szybko rosnac od 25 tyg a po 30tyg to rosl w oczach.ja mam szerokie biodra wiec dzieciaczki mialy duzo miejsca i byly ulozone bardzie do tylu do kregoslupa.ja mam ten co koral.mi laktator na dlugo sie nie przydal bo 1.5 miechs gdyz pokarm mi zanikal przrx to ze nieregularnie odciagalam i zle sie odzywialam i pracowalam .w pracy nie mialam czasu odciagac.ja chcialabym go sprzedac za 190zl kupilam go za 350 jest praktycznie nowiutki