Ciąża po 30-stce :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Byłam dzisiaj na krzywej cukrowej i właśnie są wyniki na stronie, ale nie ma wydruków, więc nie mam norm dla glukozy po 1 i po 2 godz. Moje wyniki:
- na czczo: 81,
- po 1 godz: 163,4
- po 2 godz: 154
I ten trzeci wynik mnie trochę martwi, czy to może oznaczać cukrzycę? Wizytę mam dopiero 27. września i nie wiem co z tym robić
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
Izieth, hmmm... trzeci wynik rzeczywiście za wysoki. Ale tylko odrobinę, więc najlepiej skonsultować to z lekarzem. Ja bym nie czekała miesiąc, tylko bym zadzwoniła do lekarza. Najlepiej jutro. A na wszelki wypadek staraj się jeść nie rzadziej niż co 3 godziny, ale małe porcje.
-
Napisałam już wczoraj SMSa z tymi wynikami do mojej lekarki, odpisała że mam oznaczyć HbA1C (już znalazłam, że jest to hemoglobina glikowana) i wprowadzić dietę. Tej diety muszę się nauczyć - zero słodyczy, częste jedzenie o stałych porach, wybierać produkty o niskim IG, tyle zdążyłam wyczytać. Tata kiedyś dał mi glukometr, więc najwyższa pora go potestować.
Szczerze mówiąc, jestem trochę przerażona...
Wcale się nie dziwię, ja na początku zupełnie się nie mogłam pogodzić z diagnozą. Z cukrzycą jest tak, że jest to sprawa bardzo indywidualna, musisz sobie przetestować, co Ci służy. Główne zasady to:
1. Częste jedzenie. Maksimum co trzy godziny, ale mnie nnajlepiej służy jedzenie co 1,5-2 godz. I sniadanie je się do 8:30, II kolację około 22. Przerwa nocna nie powinna być raczej dłuższa niż 10h.
2. Małe porcje. Ja do jednego posiłku zjadam tylko jedną kromke, dlatego jem często. Nie wolno się glodzic!
3. Produkty mleczne są ważne, jedz je małymi porcjami (laktoza to cukier!), ale nie ruszaj ich nigdy na I śniadanie.
4. Chleb trzeba dobrać do siebie. Najlepszy jest razowy, ani biały, ani czarny (czesto zawiera karmel).
5. Owoce można jeść, ale ostrożnie. Jeden większy owoc albo kilka mniejszych, albo szklanka malutkich. Trzeba taką porcję potraktować jak posiłek. Uwaga na winogrona i banany!
6. Jedz jajka (1 dziennie może być), mięso (byle bez panierki i niesmazone w glebokim tluszczu), chude wędliny.
7. Warzywa jedz bez ograniczeń. Najlepiej świeże,gotowane tez,ale uwaga na gotowana marchewke i piertuszke - unikaj! Kiszone są genialne, obniżają cukier.
8. Nie slodz herbaty ani kawy,pij dużo wody, unikaj soków owocowych,wyrzuć napoje gazowane.
9. Nie jedz słodyczy, a jeśli Cię bardzo skusi, zjedz maleńki kawałeczek jako posiłek (ale uwaga, bedziesz po tym glodna...).
10. Unikaj potraw z białej mąki: naleśników, pierogów, knedli. Makaron jedz z pelnego ziarna i w niewielkich ilosciach.
11. Wyrzuć ketchup. Lepsza odrobina musztardy. Majonez zwykle dobrze służy.
12. Na II kolację zjedz pół bułki pszennej z żółtym serem i pół kubka mleka. Zabezpiecza przed nadmiernym spadkiem cukru w nocy.
13. Aktywnosc fizyczna po posiłku obniża cukier.
Cukier mierzy się 6x dziennie: na czczo, po 1 i 2 sniadaniu, po obiedzie, podwieczorku i po 1 kolacji. Na czczo zaraz po wstaniu (im wczesniejsza godzina, tym zwykle lepszy wynik), norma 60-90. Po posilkach godzinę po skonczeniu jedzenia (nie później niż 90 minut od rozpoczęcia posilku), norma ponizej 120. Wyniki zapisuj.
Izieth, kataloza, Fairuza lubią tę wiadomość
-
Ja też nie wiedzialam. Ale tak jest. Podobne wlasciwosci ma brokul. I jeszcze mała rada: nie przejmuj się, że będą przekroczenia. Daj sobie trochę czasu na eksperymenty i naukę. I pamietaj, że nie chodzi o to, by cukier był jak najniższy, ale by się mieścił w normie. Możesz chudnąć. Dopoki jednak dziecko będzie ładnie rosło, a Ty bedziesz miała dobrą morfologie, nie ma się czym martwić. Mozesz sobie poszukac diabetologa. Powodzenia!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2016, 17:56
-
Już wiem, że jajko z odrobiną majonezu do śniadania jest w porządku Uwielbiam jajka i majonez, super że nie muszę z tego rezygnować
Wstępnie do diabetologa umowiłam się na 28.09. Mam trochę pasków, ale gdybym chciała regularnie sprawdzać, to na pewno zabraknie, czy lekarz rodzinny na podstawie wyniku testu obciążenia może wypisać receptę na paski ze zniżką? Nie wiem, czy warto się fatygować, bo przecież nikt jeszcze diagnozy nie postawił, więc może nie będzie podstaw do zniżki.
Nie wiem, czy może. Ale paski możesz chyba sobie też kupić bez recepty, tylko wtedy bez zniżki. Zapytaj w aptece. Stosowanie diety i mierzenie cukru Ci nie zaszkodzi, więc bezpieczniej jest ją stosować nawet bez pewnej diagnozy niż pozwolić na to, by Ci cukry skakaly. A jak tam wyniki z glukometru?
Ciekawe, co u Jry... Czy doszła do siebie... Mogłaby się odezwac. -
Cześć dziewczyny.Jeszcze raz pochwalę się moimi maluszkami-fotki z wczorajszego spacerku.To już 3tyg po porodzie!
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/059ff87f4c78.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7b508c5ede1b.jpgIzieth, Milcia, marta258, kataloza, żonaAnia, atagata, Kukuletka, Wiedźma82 lubią tę wiadomość
-
Kai wrote:Nie wiem, czy może. Ale paski możesz chyba sobie też kupić bez recepty, tylko wtedy bez zniżki. Zapytaj w aptece. Stosowanie diety i mierzenie cukru Ci nie zaszkodzi, więc bezpieczniej jest ją stosować nawet bez pewnej diagnozy niż pozwolić na to, by Ci cukry skakaly. A jak tam wyniki z glukometru?
Ciekawe, co u Jry... Czy doszła do siebie... Mogłaby się odezwac.
Widziałam takie paski na Allegro za ok. 40zł, dokupię jak mi się skończą. Wyniki chyba ok, dzisiaj na czczo 89, więc ledwo się zmieściłam, jeśli po posiłkach ma być mniej, niż 120, to na razie jest ok, ale nie zdążyłam jeszcze zbyt wiele potestować Wczoraj z premedytacją zjadłam kawałek tortu, żeby sprawdzić różnicę i po 1h miałam 137, więc coś tam u mnie jednak nie gra i lepiej się pilnować.
Też jestem ciekawa co u JRY, mam nadzieję, że już w porządku.
Fairuza,jakie słodkie maleństwa, cudności ♡
To Ty jesteś na zdjęciach?Fairuza lubi tę wiadomość
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)