X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża po 30-stce :)
Odpowiedz

Ciąża po 30-stce :)

Oceń ten wątek:
  • Nita Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Good morning. Właśnie jem śniadanie w łóżku. Mam lepszy humor, bo trochę pospałam w nocy, po raz pierwszy od jakiegoś miesiąca :)
    Co do cukrzycy, będę musiała zwracać uwagę na to co dziecko je. Żadnej pepsi i McDonalda, dużo ruchu. Mój mąż był karmiony słodkim od małego, a potem roztył się do takich rozmiarów i cukrzyca się rozwinęła a przecież to, że jego mama i babcia ma, nie znaczy że i on musiał mieć.
    W brytyjskich szkołach jednak jedzenie serwowane dzieciom jest paskudne. To kraj ludzi naprawdę otyłych. W stołówce szkolnej na lunch podają frytki z ketchupem, smażoną rybę w grubej panierce, pizzę... Wszystko to odmrażane. Do tego soki z koncentratów z dodatkiem ogromnej ilości cukru. Nic dziwnego, że te dzieciaki takie grube. Będę chyba pakować synowi cały czas własny lunch.

Tak piszecie o wadze swoich maluchów a ja nie wiem ile mój waży. Ostatnie usg miałam w 22 tygodniu i juz więcej nie będę miała. Ważył wtedy 550g i mówiono mi, że "duży chłopak".
    Niestety tutaj tylko dwa USG w trakcie całej ciąży a potem niewiadomo jak dziecko jest ułożone do porodu ani ile waży. Często rodzą się klocki na przykład 4.6 kg...
    A z tego co widzę wśród nich to chyba jakiś powód do dumy urodzić tak ciężkie dziecko. Mojej położnej syn urodził się z wagą 5 kg i to dla niej normalna sprawa. Tak mi ostatnio powiedziała.

Miłego piątku

kataloza lubi tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w Polsce na nfz są chyba tylko 3 usg

• marta258 Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kataloza, u mnie do końca ciąży brzuch w ogóle się nie obniżył a urodziłam 4 dni przed terminem. Pewnie gdybym nie miała cc tylko czekała aż się poród sam zacznie to spokojnie bym przenosiła tydzień albo 2, teściowa tak urodziła mojego męża 2 tyg po terminie.

Dziewczyny, współczuję mieszkania u teściów, na pewno to nie jest łatwe żyć pod wspólnym dachem z innymi ludźmi, którzy są z innego pokolenia, mają często odmienne zdanie i się wtrącają. U nas udało się uniknąć wspólnego mieszkania czy z teściami czy z moimi rodzicami i wiem że nie byłoby z nimi łatwo. Jak zdecydowaliśmy się z mężem na wspólną przyszłość to na początku wynajmowaliśmy mieszkanie a po roku kupiliśmy swoje obecne, później ślub i teraz synek Antoś :)

Antoś wczoraj skończył 2 tyg, cały czas jest bardzo absorbujący, często chce cyca chociaż na noc odciągam mleko i mąż karmi butelką. Lubi też spać ze mną, jest wtedy spokojniejszy bo w łóżeczku tylko w dzień śpi jak aniołek. Byliśmy też już na pierwszym spacerze i ładnie przespał w wózku. I byliśmy w przychodni na zważeniu, synek waży 3020 g, czyli odrobił to co spadło mu w szpitalu i wiem że się najada moim mlekiem :)

kataloza, żonaAnia lubią tę wiadomość

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita u nas we wloszech tez na nfz sa tylko 3 usg. A jak u was z cc na zyczenie? Bo tu gdzie ja mieszkam to wszyscy rodza sn i jak np dziecko jest posladkowcem to wspolczuja mamie ze bedzie musiala miec cc...

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim szpitalu w którym pracuję bardzo rzadko kobiety rodzą SN......mnóstwo jest już planowanych cięć......zdarzają się cięcia na "cito" ( pilnie!)jak miała JRY......

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowatorka u nas podobnie jak u was, nie ma cc na życzenie. Namawiają na poród naturalny nawet jak dziecko jest pośladkowo ułożone. Tuż przed porodem położna bada kobietę poprzez brzuch, dotyka i sprawdza jak leży dziecko. Doświadczona położna ma jakby usg w tych dłoniach i sama potrafi określić pozycję i wagę malucha. Jeśli dziecko jest nadal pośladkowo to proponują przekręcenie go rękoma O.o Wiem, że w Polsce kiedyś dawno się to robiło, ale chyba już nie robią. W Anglii nadal popularne, ale można się nie zgodzić na to, bo jest ryzyko, że przy takim ręcznym obrocie dziecka owinie się go pępowiną.

Często tu używają kleszczy przy porodzie, czego najbardziej się boję. To urządzenie jak z horroru.

W środę idę zobaczyć oddział położniczy w jednym ze szpitali, ale jeszcze nie wiem czy będę tam rodzić. Tak wstępnie chcę rodzić w przyszpitalnym centrum porodu, gdzie ma się własny pokój i można rodzić w ciepłej wodzie.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• kataloza Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętam ze studiów i praktyk że próżniociąg i kleszcze wzbudzały we mnie strach !!! Wyglądają strasznie i tak szpitalnie a kleszcze takie zimne wielkie łapska coś strasznego!!!!!

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    widze że przewinął sie tamat cukrzycy...
    mi właśnie wyszła mi lekka cukrzyca ciażowa...:( po troche ja sobie wykrakałam-bo kiedys tam pisałam że wolałabym to niz np nakaz leżenia w łóżku..;) no to mam..;)
    czytam teraz o diecie-dostałam skierowanie do poradni-termin dopiero na za 3 tyg prawie....do tego czasu przyzwyczaje sie do diety-która jest troche straszna..tego nie mozna, tamtego, tego z tym itd..;)juz czytając dzis o tej diecie zauważyłam ile ja błędów popełniłam żywiąc sie do tej pory...masakra..
    bedzie troche zachodu z tym-ale jestem raczej dobrej mysli-ogarne to..:)

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita u nas jak jest ulozone posladkowo to robia cc no i jak jest jakis problem to tez robia bez problemow ale bez wskazan tak na zyczenie to nie. o tym odwroceniu malucha posladkowego slyszalam ale u nas to chyba tez matka decyduje czy wogole chce probowac. a dlaczego czesto uzywaja kleszczy? u nas to juz w ostatecznosci

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2016, 17:52

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na SR mówili, że jak dziecko jest ułożone pośladkowo, to nie ma opcji sn, musi być cc. Ja w Polsce mieszkam ;)

A moja cukrzyca okazała się nietolerancją cukrów, mam trzymać dietę i mierzyć cukier ok. raz na tydzień :) I nie potrzebuję diabetologa :)

kataloza, nowatorka, Kai lubią tę wiadomość

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Nita Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj jeśli kobieta nie zgodzi się na manualne przekręcenie dziecka w brzuchu, no to wiadomo wtedy, że będzie cesarka, ale do ostatniej chwili próbują jednak namówić na to przekręcenie i poród siłami natury. A co do kleszczy, nie wiem dlaczego jest to tutaj tak popularne, ale bardzo się tego boję. Kojarzy mi się z jakąś rzeźnią i w moim planie porodu zaznaczę, że nie chcę żadnych kleszczy. To już wolę cesarkę.
    Jest jeden plus: nie nacinają krocza. Starają się tak wykonać masaż, żeby nie było pęknięcia. Nacinanie krocza jest tu wręcz zabronione.

Byłam w wietnamskiej knajpce, ubrałam się w bluzce na krótki rękawek i kurteczkę skórzaną. Kurde zmarzłam bardzo. Jednak już czuć jesień wieczorem a ja płaszczyka ciążowego nie mam ani w żaden stary sweter się nie zmieszczę. Chyba jutro czekają mnie zakupy.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• kataloza Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłam z kina:) Bridget Jones Baby :-) Jestem mega zadowolona trochę do ludzi wyszłam bo tak jakoś w domku oklapłam......Poszłyśmy taką babską paczką a z racji tego że jestem fanką Bridget i jeszcze utożsamiałam się z nią zakończenie filmu było oczekiwane przeze mnie.....takiego końca czekałam......:-) Dobrej nocy dziewczyny idę spać:-)

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 06:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kataloza nie zdradzj tylko zakonczenia ;)

Nita u nas tez staraja sie nie nacinac.

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Dostałam pozytywną decyzję kredytową! Trzymajcie kciuki, żeby mój Mikus malutki posiedzial jeszcze w brzuchu, żebyśmy zdążyli podpisać umowę i umówić się z notariuszem jeszcze przed porodem!

Nita, Scorpiolenka, kataloza, Allmita, marta258, nowatorka, żonaAnia lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie nie uwierzycie, ale nigdy jeszcze nie oglądałam żadnej części Bridget Jones. Po prostu jej nie lubię jako aktorki i to chyba jednak nie moja "bajka" tego typu filmy. Do nielubianych aktorów dołączę jeszcze Hugh Granta i już komplet jest :D

Kai no to super, oby wam się szybko udało podpisać umowę! Kupujecie mieszkanie w bloku czy domek?

Kai lubi tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• kataloza Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai gratuluję:-)

Zakończenia nie zdradzę:-)

nowatorka, Kai lubią tę wiadomość

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mieszkanie w bloku :-). Przyjemne osiedle, kilka przystanków tramwajowych od centrum miasta. :-) Nie trzeba będzie godzinami z pracy i do pracy jeździć z obrzeży. Bardzo mi na tym zależało.

kataloza, Nita, davanda lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Kai!!!! Najlepiej mieć własny kąt:-)

Kai lubi tę wiadomość

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai, gratuluję, super że będziecie mieć własne mieszkanie, na swoim najlepiej :)

Kai, davanda lubią tę wiadomość

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai,trzymam kciuki ,żeby się udało i żebyście mogli cieszyć się nowym mieszkankiem i sobą wzajemnie.

Kai lubi tę wiadomość

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
‹‹ 251 252 253 254 255 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ