Ciąża po 30-stce :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Good morning. Właśnie jem śniadanie w łóżku. Mam lepszy humor, bo trochę pospałam w nocy, po raz pierwszy od jakiegoś miesiąca
Co do cukrzycy, będę musiała zwracać uwagę na to co dziecko je. Żadnej pepsi i McDonalda, dużo ruchu. Mój mąż był karmiony słodkim od małego, a potem roztył się do takich rozmiarów i cukrzyca się rozwinęła a przecież to, że jego mama i babcia ma, nie znaczy że i on musiał mieć.
W brytyjskich szkołach jednak jedzenie serwowane dzieciom jest paskudne. To kraj ludzi naprawdę otyłych. W stołówce szkolnej na lunch podają frytki z ketchupem, smażoną rybę w grubej panierce, pizzę... Wszystko to odmrażane. Do tego soki z koncentratów z dodatkiem ogromnej ilości cukru. Nic dziwnego, że te dzieciaki takie grube. Będę chyba pakować synowi cały czas własny lunch.
Tak piszecie o wadze swoich maluchów a ja nie wiem ile mój waży. Ostatnie usg miałam w 22 tygodniu i juz więcej nie będę miała. Ważył wtedy 550g i mówiono mi, że "duży chłopak".
Niestety tutaj tylko dwa USG w trakcie całej ciąży a potem niewiadomo jak dziecko jest ułożone do porodu ani ile waży. Często rodzą się klocki na przykład 4.6 kg...
A z tego co widzę wśród nich to chyba jakiś powód do dumy urodzić tak ciężkie dziecko. Mojej położnej syn urodził się z wagą 5 kg i to dla niej normalna sprawa. Tak mi ostatnio powiedziała.
Miłego piątkukataloza lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kataloza, u mnie do końca ciąży brzuch w ogóle się nie obniżył a urodziłam 4 dni przed terminem. Pewnie gdybym nie miała cc tylko czekała aż się poród sam zacznie to spokojnie bym przenosiła tydzień albo 2, teściowa tak urodziła mojego męża 2 tyg po terminie.
Dziewczyny, współczuję mieszkania u teściów, na pewno to nie jest łatwe żyć pod wspólnym dachem z innymi ludźmi, którzy są z innego pokolenia, mają często odmienne zdanie i się wtrącają. U nas udało się uniknąć wspólnego mieszkania czy z teściami czy z moimi rodzicami i wiem że nie byłoby z nimi łatwo. Jak zdecydowaliśmy się z mężem na wspólną przyszłość to na początku wynajmowaliśmy mieszkanie a po roku kupiliśmy swoje obecne, później ślub i teraz synek Antoś
Antoś wczoraj skończył 2 tyg, cały czas jest bardzo absorbujący, często chce cyca chociaż na noc odciągam mleko i mąż karmi butelką. Lubi też spać ze mną, jest wtedy spokojniejszy bo w łóżeczku tylko w dzień śpi jak aniołek. Byliśmy też już na pierwszym spacerze i ładnie przespał w wózku. I byliśmy w przychodni na zważeniu, synek waży 3020 g, czyli odrobił to co spadło mu w szpitalu i wiem że się najada moim mlekiemkataloza, żonaAnia lubią tę wiadomość
-
Nowatorka u nas podobnie jak u was, nie ma cc na życzenie. Namawiają na poród naturalny nawet jak dziecko jest pośladkowo ułożone. Tuż przed porodem położna bada kobietę poprzez brzuch, dotyka i sprawdza jak leży dziecko. Doświadczona położna ma jakby usg w tych dłoniach i sama potrafi określić pozycję i wagę malucha. Jeśli dziecko jest nadal pośladkowo to proponują przekręcenie go rękoma Wiem, że w Polsce kiedyś dawno się to robiło, ale chyba już nie robią. W Anglii nadal popularne, ale można się nie zgodzić na to, bo jest ryzyko, że przy takim ręcznym obrocie dziecka owinie się go pępowiną.
Często tu używają kleszczy przy porodzie, czego najbardziej się boję. To urządzenie jak z horroru.
W środę idę zobaczyć oddział położniczy w jednym ze szpitali, ale jeszcze nie wiem czy będę tam rodzić. Tak wstępnie chcę rodzić w przyszpitalnym centrum porodu, gdzie ma się własny pokój i można rodzić w ciepłej wodzie. -
widze że przewinął sie tamat cukrzycy...
mi właśnie wyszła mi lekka cukrzyca ciażowa... po troche ja sobie wykrakałam-bo kiedys tam pisałam że wolałabym to niz np nakaz leżenia w łóżku.. no to mam..
czytam teraz o diecie-dostałam skierowanie do poradni-termin dopiero na za 3 tyg prawie....do tego czasu przyzwyczaje sie do diety-która jest troche straszna..tego nie mozna, tamtego, tego z tym itd..;)juz czytając dzis o tej diecie zauważyłam ile ja błędów popełniłam żywiąc sie do tej pory...masakra..
bedzie troche zachodu z tym-ale jestem raczej dobrej mysli-ogarne to..https://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png -
Nita u nas jak jest ulozone posladkowo to robia cc no i jak jest jakis problem to tez robia bez problemow ale bez wskazan tak na zyczenie to nie. o tym odwroceniu malucha posladkowego slyszalam ale u nas to chyba tez matka decyduje czy wogole chce probowac. a dlaczego czesto uzywaja kleszczy? u nas to juz w ostatecznosci
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2016, 17:52
-
Na SR mówili, że jak dziecko jest ułożone pośladkowo, to nie ma opcji sn, musi być cc. Ja w Polsce mieszkam
A moja cukrzyca okazała się nietolerancją cukrów, mam trzymać dietę i mierzyć cukier ok. raz na tydzień I nie potrzebuję diabetologakataloza, nowatorka, Kai lubią tę wiadomość
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
Tutaj jeśli kobieta nie zgodzi się na manualne przekręcenie dziecka w brzuchu, no to wiadomo wtedy, że będzie cesarka, ale do ostatniej chwili próbują jednak namówić na to przekręcenie i poród siłami natury. A co do kleszczy, nie wiem dlaczego jest to tutaj tak popularne, ale bardzo się tego boję. Kojarzy mi się z jakąś rzeźnią i w moim planie porodu zaznaczę, że nie chcę żadnych kleszczy. To już wolę cesarkę.
Jest jeden plus: nie nacinają krocza. Starają się tak wykonać masaż, żeby nie było pęknięcia. Nacinanie krocza jest tu wręcz zabronione.
Byłam w wietnamskiej knajpce, ubrałam się w bluzce na krótki rękawek i kurteczkę skórzaną. Kurde zmarzłam bardzo. Jednak już czuć jesień wieczorem a ja płaszczyka ciążowego nie mam ani w żaden stary sweter się nie zmieszczę. Chyba jutro czekają mnie zakupy. -
Właśnie wróciłam z kina:) Bridget Jones Baby Jestem mega zadowolona trochę do ludzi wyszłam bo tak jakoś w domku oklapłam......Poszłyśmy taką babską paczką a z racji tego że jestem fanką Bridget i jeszcze utożsamiałam się z nią zakończenie filmu było oczekiwane przeze mnie.....takiego końca czekałam...... Dobrej nocy dziewczyny idę spać
-
Dziewczyny! Dostałam pozytywną decyzję kredytową! Trzymajcie kciuki, żeby mój Mikus malutki posiedzial jeszcze w brzuchu, żebyśmy zdążyli podpisać umowę i umówić się z notariuszem jeszcze przed porodem!
Nita, Scorpiolenka, kataloza, Allmita, marta258, nowatorka, żonaAnia lubią tę wiadomość
-
Pewnie nie uwierzycie, ale nigdy jeszcze nie oglądałam żadnej części Bridget Jones. Po prostu jej nie lubię jako aktorki i to chyba jednak nie moja "bajka" tego typu filmy. Do nielubianych aktorów dołączę jeszcze Hugh Granta i już komplet jest
Kai no to super, oby wam się szybko udało podpisać umowę! Kupujecie mieszkanie w bloku czy domek?Kai lubi tę wiadomość