X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale się rozpisałyście :)

Wendy i PsotkaKotka, witajcie!

Czytam z rozmarzeniem, że ktoś ma mieszkanie 75 czy 80m i nie płaci milionów. my mamy 43 metry za 470 plus prąd i woda, też ze spółdzielni, no ale fakt Hamburg jest drogi. Endokobietka, w jakiej macie spółdzielni? my w BVE. i niby składać o zamianę możemy po dwóch latach mieszkania w tym, nie wiem czy dziecko w drodze coś zmieni, ale myślę, że jak się zorganizujemy to będzie spoko.
    też kiedyś myślałam o przeprowadzce do Berlina, bo mi by było chyba troszkę łatwiej pracę znaleźć, bo nie musiałabym zdawac C1, ale mąż ma tu firmę i bez sensu byłoby zaczynać od nowa w innym miejscu.

Tigana, no to damy radę, nie ma opcji :)

Tigana lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta my jestesmy w BGFG, mozesz zglosic o zamiane na wieksze bedac w ciazy. Ja bym chciala dostac najlepiej tak za 3.4 miesiace, kiedy maly przyzwyczai sie do zlobka, o ile sie wogole przyzwyczai, bylismy 2 razy po 90 minut w zeszlym tygodniu i tragedia. Panie ktore go obserwowaly powiedzialy ze bedzie ciezko, a dostalismy Gutschein tylko na 1 miesiac przyzwyczajenia, ehhhh.

PS po urodzeniu dziecka dostalismy w spoldzielni Gutschein na 40 Euro do BabyOne. Podobno duzo spoldzielni w DE tak robi, wiec warto poinformowac o narodzinach dziecka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 11:51

17u93e5exqfllrog.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia83 wrote:
    PsotkaKotka dopisałam cie, ale moze podasz jeszcze skad jestes, jaka spodziewana plec i ewentualne imie?? :)

Wendy, zapraszamy na liste albo moge Cie dopisac :)

Ja mieszkam w Saksonii. Bedzie prawdopodobnie chlopak, imienia jeszcze nei mamy.
    Endokobietka wrote:
    Agitka to naprawde okazja, ja place 500 euro z ogrzewaniem i woda za 55 metrow, cisniemy sie na 2 pokojach, od 10 miesiecy czekamy w naszej spoldzielni na mieszkanie 3 pokojowe. Ehh ale to Hamburg

to tak jak my, tez 55mk/500euro. Ale nam jak narazie wstarcza i zameirzamy sie wyprowadzic dopeiro jak by sie drugie dziecko zmajstrowac udalo.

Endokobietka lubi tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czemu wy musicie jakies egzaminy zdawac z niemca? Odemnie nikt nei wymagal nigdzie.
    Ok biegne na badania. Trzymajcie kciuki, dzis pierwsze ktg !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 11:52

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o widzisz, mój mąż też tak twierdził. u nas jest taka trochę głupia sytuacja, że z jednej strony bym chciała, bo wiadomo, że większe lepiej mieć i wygodniej, ale z drugiej strony my mieszkamy na parterze i mamy kawałek ogródka, to nie chciałabym z tego narazie rezygnować ;) chociaż wiadomo, może się trafić też parter ;)

jejku, to powodzenia ze żłobkiem życzę. może to pierwsza reakcja taka negatywna i się Jasiu przyzwyczai:* początek najgorszy.. nie wiedziałam, że można gutschein tylko na miesiąc mieć

o1489vvjal2gnmht.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta moze to i lepiej ze chcecie zostac tam gdzie jestescie w Berlinie wcale kolorowo nie jest, ja mam C1, studia a z praca jest niestety mega ciezko :/
    Tez mi sie teskni za Polska.

oar843r8kh12ukn4.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam Gutschien na rok, ale maz wraca do pracy 14.04 a Gutschein dostalam od 16.3, bo tylko miesiac dali nam na przyzwyczajenie sie malego. miesiac w ktorym jednoczesnie miasto placi za Kita i wyplaca Elterngeld.

17u93e5exqfllrog.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny :-) dziś to zaszalałyście z pisaniem.

Do lidla właśnie się wybieram,ale taka pogoda u nas że nie chce mi się za bardzo. Ale spacer dobrze robi :-)

Idę dziś na wizytę i muszę spytać o te moje cycunie,bo tak jakoś dziwnie mi to wygląda. Ale to moja pierwsza ciąża i może okaże się że to normalka,ja to zielona jestem :-P

Ja planowałam iść na kurs języka,ale że jestem leń to ciągle to odkładam. A sama nie potrafię się uczyć. Też oglądam telewizję i słucham jak mówią,ale to niestety kropla w morzu nauki :-)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka, to zależy od studiów jakie skończyłaś i od landu, w jakim mieszkasz. jestem po pedagogice i tutaj mogłabym pracować jako Sozialpaedagogin, ale w Hamburgu muszę mieć C1 i kilka przedmiotów z prawa niemieckiego dorobić, a w Berlinie np. tylko te przedmioty, a znajomość niemca nie musi być potwierdzona egzaminem, a w Niedersachsen mam koleżanki i im podobno wystarczył przetłumaczony dyplom...

Marta, no właśnie wiem, że nigdzie nie jest różowo. tyle, że z Berlina rzut beretem do Szczecina, skąd jesteśmy i to bylo kuszące ;) ale nie będziemy zmieniać. A Ty po jakich studiach jesteś? jeśli pisałaś, to przepraszam, że przeoczylam!

Endokobietka, a to nie wiedziałam, ze tak można

Muniek, zapytaj koniecznie, lepiej się upewnić:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 12:05

o1489vvjal2gnmht.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie body z długim rękawem przyda się na każdą pore roku:) tak więc na pewno warto się zaopatrzyć nawet i na lipiec.
    Endokobietka ja nie słyszałam tu o żadnych klubach dla dzieci,co to jest i gdzie trzeba uderzać?w ogóle zerowe prawie wiadomości mam co do urodzenia tu dziecka i jak potem to wszystko wygląda ehhh....Z językiem u mnie kiepsko więc mam tez stresa co do wyboru położnej bo w okolocy nie ma żadnej polki niestety.
    Nas też czeka przeprowadzka,będziemy mieszkać w domku,bardzo sie cieszę bo jakies podwórko będzie dla dzieci i nikt nam się nie będzie wtrącał,że za głośno czy cos.Jedyny minus to to,że przeprowadzka szykuje się w terminie mojego porodu i do końca nie wiemy jakie dokładnie tam są metraże aby sobie już móc komletowac meble.Męczy mnie to gdyz chciałabym już mieć zaplanowane co gdzie i jak a nie potem położna będzie mi przychodziła na gołe ściany--wstyd.

pmzt5tj.png

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy w HH sa tzw. Eltern kind Zentrum glownie przy pzredszkolach wydzielone pokoje, w ktorych sa spotkania rodzicow z dziecmi. nie trzeba sie meldowac, zapisywac itp., masz czas to przychodzisz w odpowiedni dzien,nie wiem czy to funkcjonuje w innych Landach. Ja niestety za pozno odkrylam, a moglam juz chodzic z dzieckiem wczensniej zeby sie oswajal, a tak mam w domu malego dzikusa. Chodze z nim na basen od ponad pol roku co sobote, ale tam raczej zainteresowany jest tylko woda niz innymi dziecmi.

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja płacę 380e z wodą i ogrzewaniem za 66m i osobno prąd co 2 mies. Ale ja na wsi to inne ceny, no i ja mam mieszkanie od prywatnego właściciela, ale bliżej lata chcemy szukać cos w mieście obok, bo tam wszystkie sklepy, łatwiej się gdzieś dostać bezv auta no i chcemy cos z balkonem, tarasem lub ogródkiem bo teraz nie mamy.
    Wy tu o pracy a ja nawet o tym nie myślę ;-) , tzn chcę iść na jakieś sprzątanie tak prywatnie po kilka godz tyg ale nie wiem kiedy, na pewno będę z małą w domu do 3 lat, zresztą ja to języka prawie wcale to raczej w żadnej pracy mnie nie wezmą :-(

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszyskim :)

Witam nowe kolezanki :)

Ale zescie naprodukowaly :0 sorki ale nie jestem w stanie odniesc sie do wiekszosci wypowiedzi, bo juz nie pamietam co komu odpisac, ehh ta moja skleroza ciazowa :p .
    Co do bodow na dlugi rekawek tez na poczatku sie zastanawialam ale faktycznie czasem bedzie mozna zalozyc tyko bodziak i bedzie git ;) . Jak ja Wam zazdroszczr tych wspolnych spacerkow, ja w okolicy nie znam nikogo :( no ale moze jeszcze poznam ;) .
    Super ze Jola juz wychodzi , to teraz czekamy na relacje z porodu ;)
    Muniek kciuki za wizyte .

Milego dnia :)

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola pewnie przeszczęśliwa. Az jestem ciekawa jej relacji. Mam nadzieje, ze wkrótce sie od nas odezwie.

To ja nie bede mówiła ile płacimy za mieszkanie w Bsrlinie u prywatnego właściciela:/ Raczej przebije was wszystkie, ale nam zależało na czasie, zeby maz miał blisko do pracy i musiało być umeblowane wiec musieliśmy sie zdecydować. Ale pod koniec roku będziemy szukac czegoś w spółdzielni tylko, ze spółdzielnie nie maja raczej umeblowanych prawda? A my nie chcemy kupować mebli ani urządzać kuchni, bo jak szukaliśmy mieszkania to raczej wszędzie puste były a tu mieliśmy wszystko juz na gotowe urządzone.

Martaa, jak dostaniesz skurczy jedziesz od razu do szpitala czy poczekasz na jakies regularne? Bo ja nawet ńie wiem :/ pewnie spanikuje i pojadę od razu ;) kurde, ale u mnie taka cisza, zero objawów i pewnie do czwartku nie urodzę:/

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia83 w mojej spoldzielni kuchnie sa wyposazone.

17u93e5exqfllrog.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Strasznie daawno nie nie bylo u was Ale wreszcie przeprowadzilam sie i zawsze cossss bylo i nie mia lam jak Do was napisac.a wiec Moje drogie Hamburg to jest wielka Katastrophe pod wzgledem mieszkan , urzedow polityki no i te kolejko i terminy itd.juz nie wspomne ze jako ciezarna nie chcieli mnie przyjac Do FA bo nie przyjmuja nowych pacjetow.szok.musze szpital sobie zalatwic i polozna.staralam nabierzaco was podczytywac.
    Gratuluje maluszkow :-) ten czas tak szybko zlecial!wazne ze dzieciaczki zdrowe i wy rowniez.
    Niestety jeszcze nie wiem jaki kolor bedzie krolowal Ale w tym tygodniu mam nadzieje ze wreszcie sie dowiem.
    W sprawie jezyka i uczenoa sie w Szkole to prawda jest taka ze jak ktos sam nie bedzie siedzziec i uczyc sie to szkola malo Co da.najlepiej to tv i Radio sobie obsluchac.
    Jak Do te j pory dobrze sie czuje i Nadal pracuje.zobaczymy Co dalej bedzie :-)

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea33 Ty tez z HH?
    Jak tak to porponuje juz zaczac szuukac miejsca w zlobku o ile bedzie Ci potrzebne no i lekarza dzieciecego :)

17u93e5exqfllrog.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, u nas też była kuchnia wyposażona, z piekarnikiem i kuchenką, ale bez lodówki. poza tym faktycznie puste mieszkanie bez żarówek nawet. na początku mieliśmy tylko materac do spania i nic poza tym, no ale nie byłam w ciąży, to inaczej;)

Endokobietka, dzięki, że mówisz o tych spotkaniach dla rodziców i dzieci. wiedziałam, że coś takiego jest, ale jeszcze nie ogarnęłam jak to działa. a Ty mialaś położną Polkę czy Niemkę? bo ja jeszcze to muszę w końcu ogarnąć, żeby nie było za późno. a od Joli mam namiary na Polkę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 12:52

o1489vvjal2gnmht.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam w sumie laske z Persi mowiaca po niemiecku, ale bylam bardzo zadowolona, zaczelam szukac ok 4 miesiaca ciazy i tez bylo juz za pozno, mialam 30 telefonow, ona jedna miala czas :) byla 28 na liscie, bylam juz zalamana tym obdzwanianie wszystkich. Mialam termin na ferie i dlatego wiekszosc odmawiala.

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amarranta a ta strone znasz?
    http://hebammen.info/hebammenliste-fuer-hamburg/

amarranta lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 251 252 253 254 255 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ