Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
ale się rozpisałyście
Wendy i PsotkaKotka, witajcie!
Czytam z rozmarzeniem, że ktoś ma mieszkanie 75 czy 80m i nie płaci milionów. my mamy 43 metry za 470 plus prąd i woda, też ze spółdzielni, no ale fakt Hamburg jest drogi. Endokobietka, w jakiej macie spółdzielni? my w BVE. i niby składać o zamianę możemy po dwóch latach mieszkania w tym, nie wiem czy dziecko w drodze coś zmieni, ale myślę, że jak się zorganizujemy to będzie spoko.
też kiedyś myślałam o przeprowadzce do Berlina, bo mi by było chyba troszkę łatwiej pracę znaleźć, bo nie musiałabym zdawac C1, ale mąż ma tu firmę i bez sensu byłoby zaczynać od nowa w innym miejscu.
Tigana, no to damy radę, nie ma opcjiTigana lubi tę wiadomość
-
Amarranta my jestesmy w BGFG, mozesz zglosic o zamiane na wieksze bedac w ciazy. Ja bym chciala dostac najlepiej tak za 3.4 miesiace, kiedy maly przyzwyczai sie do zlobka, o ile sie wogole przyzwyczai, bylismy 2 razy po 90 minut w zeszlym tygodniu i tragedia. Panie ktore go obserwowaly powiedzialy ze bedzie ciezko, a dostalismy Gutschein tylko na 1 miesiac przyzwyczajenia, ehhhh.
PS po urodzeniu dziecka dostalismy w spoldzielni Gutschein na 40 Euro do BabyOne. Podobno duzo spoldzielni w DE tak robi, wiec warto poinformowac o narodzinach dzieckaWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 11:51
-
Kasia83 wrote:PsotkaKotka dopisałam cie, ale moze podasz jeszcze skad jestes, jaka spodziewana plec i ewentualne imie??
Wendy, zapraszamy na liste albo moge Cie dopisac
Ja mieszkam w Saksonii. Bedzie prawdopodobnie chlopak, imienia jeszcze nei mamy.
Endokobietka wrote:Agitka to naprawde okazja, ja place 500 euro z ogrzewaniem i woda za 55 metrow, cisniemy sie na 2 pokojach, od 10 miesiecy czekamy w naszej spoldzielni na mieszkanie 3 pokojowe. Ehh ale to Hamburg
to tak jak my, tez 55mk/500euro. Ale nam jak narazie wstarcza i zameirzamy sie wyprowadzic dopeiro jak by sie drugie dziecko zmajstrowac udalo.
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
o widzisz, mój mąż też tak twierdził. u nas jest taka trochę głupia sytuacja, że z jednej strony bym chciała, bo wiadomo, że większe lepiej mieć i wygodniej, ale z drugiej strony my mieszkamy na parterze i mamy kawałek ogródka, to nie chciałabym z tego narazie rezygnować
chociaż wiadomo, może się trafić też parter
jejku, to powodzenia ze żłobkiem życzę. może to pierwsza reakcja taka negatywna i się Jasiu przyzwyczai:* początek najgorszy.. nie wiedziałam, że można gutschein tylko na miesiąc mieć -
Witajcie dziewczyny
dziś to zaszalałyście z pisaniem.
Do lidla właśnie się wybieram,ale taka pogoda u nas że nie chce mi się za bardzo. Ale spacer dobrze robi
Idę dziś na wizytę i muszę spytać o te moje cycunie,bo tak jakoś dziwnie mi to wygląda. Ale to moja pierwsza ciąża i może okaże się że to normalka,ja to zielona jestem
Ja planowałam iść na kurs języka,ale że jestem leń to ciągle to odkładam. A sama nie potrafię się uczyć. Też oglądam telewizję i słucham jak mówią,ale to niestety kropla w morzu nauki
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
PsotkaKotka, to zależy od studiów jakie skończyłaś i od landu, w jakim mieszkasz. jestem po pedagogice i tutaj mogłabym pracować jako Sozialpaedagogin, ale w Hamburgu muszę mieć C1 i kilka przedmiotów z prawa niemieckiego dorobić, a w Berlinie np. tylko te przedmioty, a znajomość niemca nie musi być potwierdzona egzaminem, a w Niedersachsen mam koleżanki i im podobno wystarczył przetłumaczony dyplom...
Marta, no właśnie wiem, że nigdzie nie jest różowo. tyle, że z Berlina rzut beretem do Szczecina, skąd jesteśmy i to bylo kusząceale nie będziemy zmieniać. A Ty po jakich studiach jesteś? jeśli pisałaś, to przepraszam, że przeoczylam!
Endokobietka, a to nie wiedziałam, ze tak można
Muniek, zapytaj koniecznie, lepiej się upewnićWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 12:05
-
Wg mnie body z długim rękawem przyda się na każdą pore roku:) tak więc na pewno warto się zaopatrzyć nawet i na lipiec.
Endokobietka ja nie słyszałam tu o żadnych klubach dla dzieci,co to jest i gdzie trzeba uderzać?w ogóle zerowe prawie wiadomości mam co do urodzenia tu dziecka i jak potem to wszystko wygląda ehhh....Z językiem u mnie kiepsko więc mam tez stresa co do wyboru położnej bo w okolocy nie ma żadnej polki niestety.
Nas też czeka przeprowadzka,będziemy mieszkać w domku,bardzo sie cieszę bo jakies podwórko będzie dla dzieci i nikt nam się nie będzie wtrącał,że za głośno czy cos.Jedyny minus to to,że przeprowadzka szykuje się w terminie mojego porodu i do końca nie wiemy jakie dokładnie tam są metraże aby sobie już móc komletowac meble.Męczy mnie to gdyz chciałabym już mieć zaplanowane co gdzie i jak a nie potem położna będzie mi przychodziła na gołe ściany--wstyd.Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Wendy w HH sa tzw. Eltern kind Zentrum glownie przy pzredszkolach wydzielone pokoje, w ktorych sa spotkania rodzicow z dziecmi. nie trzeba sie meldowac, zapisywac itp., masz czas to przychodzisz w odpowiedni dzien,nie wiem czy to funkcjonuje w innych Landach. Ja niestety za pozno odkrylam, a moglam juz chodzic z dzieckiem wczensniej zeby sie oswajal, a tak mam w domu malego dzikusa. Chodze z nim na basen od ponad pol roku co sobote, ale tam raczej zainteresowany jest tylko woda niz innymi dziecmi.
-
Ja płacę 380e z wodą i ogrzewaniem za 66m i osobno prąd co 2 mies. Ale ja na wsi to inne ceny, no i ja mam mieszkanie od prywatnego właściciela, ale bliżej lata chcemy szukać cos w mieście obok, bo tam wszystkie sklepy, łatwiej się gdzieś dostać bezv auta no i chcemy cos z balkonem, tarasem lub ogródkiem bo teraz nie mamy.
Wy tu o pracy a ja nawet o tym nie myślę, tzn chcę iść na jakieś sprzątanie tak prywatnie po kilka godz tyg ale nie wiem kiedy, na pewno będę z małą w domu do 3 lat, zresztą ja to języka prawie wcale to raczej w żadnej pracy mnie nie wezmą
-
Hej wszyskim
Witam nowe kolezanki
Ale zescie naprodukowaly :0 sorki ale nie jestem w stanie odniesc sie do wiekszosci wypowiedzi, bo juz nie pamietam co komu odpisac, ehh ta moja skleroza ciazowa :p .
Co do bodow na dlugi rekawek tez na poczatku sie zastanawialam ale faktycznie czasem bedzie mozna zalozyc tyko bodziak i bedzie git. Jak ja Wam zazdroszczr tych wspolnych spacerkow, ja w okolicy nie znam nikogo
no ale moze jeszcze poznam
.
Super ze Jola juz wychodzi , to teraz czekamy na relacje z porodu
Muniek kciuki za wizyte .
Milego dniaEndokobietka lubi tę wiadomość
-
Jola pewnie przeszczęśliwa. Az jestem ciekawa jej relacji. Mam nadzieje, ze wkrótce sie od nas odezwie.
To ja nie bede mówiła ile płacimy za mieszkanie w Bsrlinie u prywatnego właściciela:/ Raczej przebije was wszystkie, ale nam zależało na czasie, zeby maz miał blisko do pracy i musiało być umeblowane wiec musieliśmy sie zdecydować. Ale pod koniec roku będziemy szukac czegoś w spółdzielni tylko, ze spółdzielnie nie maja raczej umeblowanych prawda? A my nie chcemy kupować mebli ani urządzać kuchni, bo jak szukaliśmy mieszkania to raczej wszędzie puste były a tu mieliśmy wszystko juz na gotowe urządzone.
Martaa, jak dostaniesz skurczy jedziesz od razu do szpitala czy poczekasz na jakies regularne? Bo ja nawet ńie wiempewnie spanikuje i pojadę od razu
kurde, ale u mnie taka cisza, zero objawów i pewnie do czwartku nie urodzę
-
Hej dziewczyny,
Strasznie daawno nie nie bylo u was Ale wreszcie przeprowadzilam sie i zawsze cossss bylo i nie mia lam jak Do was napisac.a wiec Moje drogie Hamburg to jest wielka Katastrophe pod wzgledem mieszkan , urzedow polityki no i te kolejko i terminy itd.juz nie wspomne ze jako ciezarna nie chcieli mnie przyjac Do FA bo nie przyjmuja nowych pacjetow.szok.musze szpital sobie zalatwic i polozna.staralam nabierzaco was podczytywac.
Gratuluje maluszkowten czas tak szybko zlecial!wazne ze dzieciaczki zdrowe i wy rowniez.
Niestety jeszcze nie wiem jaki kolor bedzie krolowal Ale w tym tygodniu mam nadzieje ze wreszcie sie dowiem.
W sprawie jezyka i uczenoa sie w Szkole to prawda jest taka ze jak ktos sam nie bedzie siedzziec i uczyc sie to szkola malo Co da.najlepiej to tv i Radio sobie obsluchac.
Jak Do te j pory dobrze sie czuje i Nadal pracuje.zobaczymy Co dalej bedzie
-
Kasia, u nas też była kuchnia wyposażona, z piekarnikiem i kuchenką, ale bez lodówki. poza tym faktycznie puste mieszkanie bez żarówek nawet. na początku mieliśmy tylko materac do spania i nic poza tym, no ale nie byłam w ciąży, to inaczej;)
Endokobietka, dzięki, że mówisz o tych spotkaniach dla rodziców i dzieci. wiedziałam, że coś takiego jest, ale jeszcze nie ogarnęłam jak to działa. a Ty mialaś położną Polkę czy Niemkę? bo ja jeszcze to muszę w końcu ogarnąć, żeby nie było za późno. a od Joli mam namiary na PolkęWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 12:52
-
Ja mialam w sumie laske z Persi mowiaca po niemiecku, ale bylam bardzo zadowolona, zaczelam szukac ok 4 miesiaca ciazy i tez bylo juz za pozno, mialam 30 telefonow, ona jedna miala czas
byla 28 na liscie, bylam juz zalamana tym obdzwanianie wszystkich. Mialam termin na ferie i dlatego wiekszosc odmawiala.